Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Η λαϊκή επανάσταση άρχισε!!!

Με τα γεγονότα της εθνικής μας επετείου φαίνεται πως μετά από ενάμιση χρόνου, πίεσης που γίνεται όλο και πιο ασφυκτική, πως ο Ελληνικός λαός άρχισε να αντιδρά. Και δε μιλάω μόνο για την ματαίωση της παρέλασης στη Θεσσαλονίκη αλλά και για τις αντδράσεις που υπήρξαν σ’ όλη σχεδόν την Ελλάδα. Ας δούμε πως τα κατέγραψε η «Ελευθεροτυπία» στην ηλεκτρονική της έκδοση το απόγευμα της Παρασκευής (28/10 7:07 μ.μ.)

* * *


Αποκορύφωμα, η ματαίωση της μεγάλης στρατιωτικής παρέλασης στη Θεσσαλονίκη, μετά την εισβολή χιλιάδων διαδηλωτών στο χώρο της λεωφόρου Μεγάλου Αλεξάνδρου, και η αποχώρηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια, υπό τις αποδοκιμασίες πολλών συγκεντρωμένων!
Το υποχρεωτικό κούρεμα των αποθεματικών των ασφαλιστικών Ταμείων και η προ ημερών υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου που ουσιαστικά καταργεί τις συλλογικές συμβάσεις και θέτει στην εργασιακή εφεδρεία χιλιάδες εργαζόμενους, ήταν η συνέχεια Μνημονίου και του μεσοπρόθεσμου προγράμματος. Ήταν όμως και οι σταγόνες που έπεσαν σ’ ένα ποτήρι ήδη ξεχειλισμένο.
Υπουργοί, βουλευτές και διάφοροι άλλοι κρατικοί αξιωματούχοι είχαν λάβει εγκαίρως το «μήνυμα». Ελάχιστοι τόλμησαν να καταλάβουν θέσεις στις στις παραδοσιακές εξέδρες των επισήμων και μόνο υπό δρακόντεια μέτρα προστασίας τους από ισχυρότατες αστυνομικές δυνάμεις, όπως π.χ. η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου στο Σύνταγμα. Σε πολλές περιπτώσεις όμως, ούτε αυτή η αστυνομική προστασία στάθηκε ικανή να εμποδίσει το ξέσπασμα οργής των συγκεντρωμένων, με αποτέλεσμα οι παρελάσεις να ματαιωθούν, ενώ υπουργοί, βουλευτές και άλλοι επίσημοι αποχωρούσαν ή φυγαδεύονταν, αποδοκιμαζόμενοι.
Έτσι, οι εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας της χώρας εισέπραξαν τη λαϊκή κατακραυγή, εναντίον ενός χρεοκοπημένου πολιτικού συστήματος, το οποίο οδηγεί στη χρεοκοπία, την ανέχεια και την εξαθλίωση, το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής κοινωνίας.
Παπούλιας: Εγώ προδότης;
Ομάδες διαδηλωτών από διάφορες κοινωνικές ομάδες που αντιδρούν στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης εισέβαλαν λίγο πριν τις 10:00 το πρωί στο χώρο που θα τελούταν η στρατιωτική παρέλαση για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη. Ο χώρος αποκλείστηκε από κλούβες των ΜΑΤ και για πρώτη φορά στα χρονικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας αποχώρησε από το σημείο και η παρέλαση ματαιώθηκε.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μιλώντας σε δημοσιογράφους, λίγο πριν αποχωρήσει, εξέφρασε τη λύπη του γι'αυτή την εξέλιξη λέγοντας: «Είναι ντροπή να ακούγονται υβριστικά συνθήματα, είναι ντροπή να με αποκαλούν προδότη όταν εγώ πολέμησα για την πατρίδα από τα 15 μου χρόνια». Και συνέχισε: «Δε θέλω να αποχωρήσω. Λυπάμαι πολύ, αλλά είναι ορισμένοι που θέλουν να ματαιωθεί αυτή η εκδήλωση. Θεωρώ ότι η τελευταία απόφαση της Ε.Ε. έχει χρήσιμα στοιχεία τα οποία πρέπει να εκμεταλλευθούμε. Να συστρατευθούμε για να ξεπεράσουμε την κρίση, έτσι ώστε να οικοδομήσουμε μια Ελλάδα απαλλαγμένη από δουλείες και επιταγές τρίτων και να καθαρίσουμε το σπίτι μας και να παραδώσουμε, το σπίτι μας, στα παιδιά μας καθαρό και αλώβητο. Λυπάμαι για τους υβριστές. Εμείς πολεμήσαμε για την Ελλάδα. Δεκαπέντε χρονών και πολεμούσα το ναζισμό και τους Γερμανούς, μη μου λένε τώρα «Παπούλια προδότη». Ποιος είναι προδότης; Να ντρέπονται! Τιμάω την πόλη, την τιμούσα χρόνια. Ερχομαι εδώ για να τιμήσω αυτή την ημέρα εδώ στη Θεσσαλονίκη, σε αυτή την ιστορική πόλη».
Οργισμένος για αυτήν την εξέλιξη ήταν και ο υπουργός Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης, ο οποίος επίσης αποχώρησε, ενώ ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρης χαρακτήρισε τα συνθήματα των διαδηλωτών "ακαταλαβίστικα" και πρόσθεσε: «Έχει καταλυθεί κάθε έννοια θεσμού. Φτάνει πια! Πρέπει να ζητήσουμε συγγνώμη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας".
Πολυπληθείς ομάδες συγκεντρωμένων, μοτοσυκλετιστές, οπαδοί του Ηρακλή και άλλοι αγανακτισμένοι πολίτες, εισέβαλαν στη λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου και προσπάθησαν να προσεγγίσουν την εξέδρα των επισήμων, με αποτέλεσμα η αστυνομία να αποκλείσει το χώρο και η παρέλαση να ματαιωθεί.
Κάποιοι από τους διαδηλωτές πέταξαν αντικείμενα προς τους αστυνομικούς, ενώ ακούστηκαν και αρκετά υβριστικά συνθήματα.
► Διαδήλωση χιλιάδων πολιτών μπροστά στη Βουλή συνόδευσε τη μαθητική παρέλαση στο Σύνταγμα, παρουσία της υπουργού Παιδείας Άννας Διαμαντοπούλου αλλά και διμοιριών των ΜΑΤ! Η παρέλαση ολοκληρώθηκε στις 11:30 π.μ., αλλά πολύς κόσμος παρέμεινε για αρκετές ώρες στο Σύνταγμα.
Καθ΄όλη τη διάρκεια της παρέλασης των μαθητών κυριαρχούσαν τα αντικυβερνητικά συνθήματα, οι μαθητές πολλών σχολείων αρνήθηκαν να χαιρετήσουν την υπουργό, ενώ κάποιοι άλλοι έστρεψαν το κεφάλι τους προς την αντίθετη κατεύθυνση. Ορισμένοι μαθητές κρατούσαν μαύρα μαντίλια τα οποία και ύψωσαν περνώντας μπροστά από την εξέδρα των επισήμων.
Επίσης, τα μέλη της φιλαρμονικής του Δήμου Αθηναίων παρήλασαν με μαύρες κορδέλες στα μουσικά τους όργανα, παρότι ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης τους είχε απειλήσει ότι αν το κάνουν, θα παραπεμφθούν στο πειθαρχικό με το ερώτημα της απόλυσης.
Η υπουργός Παιδείας, μετά το πέρας της μαθητικής παρέλασης και με έντονη αστυνομική προστασία, έκανε δηλώσεις, προσπαθώντας να συσχετίσει το «ΟΧΙ» του 1940, με τη σημερινή «προσπάθεια της κυβέρνησης για την ανόρθωση της χώρας»!
"Σήμερα, έχουμε μια ευθύνη όλοι, να σφίξουμε τα δόντια και τις γροθιές, για να ανορθώσουμε τη χώρα και όχι να την γονατίσουμε. Ο ύψιστος συμβολισμός του «ΟΧΙ» είναι η θυσία, ατομική και συλλογική, με πόνο, με στόχο το μέλλον της χώρας. Θέλω από την ψυχή μου να ευχαριστήσω όλους εκείνους τους εκπαιδευτικούς οι οποίοι σε συνθήκες κρίσης, συνθήκες δύσκολες - προσωπικές και αντικειμενικές- δίνουν μια μάχη για την εκπαίδευση των παιδιών και τη δημιουργία σωστών πολιτών. Το έθνος τους ευγνωμονεί"...
► Στην παραλία του Βόλου η παρέλαση διακόπηκε λίγο μετά την έναρξή της, καθώς πάνω από 1000 οπαδοί του τοπικού Ολυμπιακού εισέβαλαν στο χώρο, φωνάζοντας συνθήματα κατά της κυβέρνησης και ειδικά κατά του υπουργού Π. Γερουλάνου, τον οποίο θεωρούν κύριο υπεύθυνο για την εξελισσόμενη διάλυση της ομάδας τους.
Επενέβησαν δυνάμεις των ΜΑΤ, ρίχνοντας χειροβομβίδες κρότου – λάμψης και δακρυγόνα, αλλά οι συγκρούσεις δεν έλαβαν μεγάλη έκταση, αφού οι επίσημοι (δήμαρχος Βόλου, αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας και η γεν. γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας) αποχώρησαν αμέσως.
Ομάδες πολιτών κατέστεψαν την ξύλινη εξέδρα και πέταξαν κομμάτια της καθώς και πολλές από τις πλαστικές καρέκλες στη θάλασσα.
Στη συνέχεια, μέλη του κινήματος «Δεν πληρώνω» αλλά και άλλοι αγανακτισμένοι πολίτες έκαναν τη δική τους παρέλαση στο χώρο της παραλίας.
► Και στην Πάτρα προκλήθηκε ένταση όπου στόχος των αγανακτισμένων πολιτών έγινε ο ο υφυπουργός Εθν. Άμυνας Κώστας Σπηλιόπουλος.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ.Σπηλιόπουλος αναγκάστηκε να αποχωρήσει από την εξέδρα των επισήμων πριν ξεκινήσει η παρέλαση, διότι οι πολίτες είχαν καταλάβει το οδόστρωμα ενώ προηγουμένως τον είχαν αποδοκιμάσει, τόσο κατά την προσέλευσή του στον μητροπολιτικό ναό όσο και κατά τη διάρκεια κατάθεσης στεφάνων στο μνημείο πεσόντων.
Η παρέλαση η οποία ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει για τις 12 το μεσημέρι, δεν έχει ακόμη αρχίσει ούτε δύο ώρες αργότερα και προφανώς βαίνει προς οριστική ματαίωση.
► Σκηνές εξέγερσης διαδραματίστηκαν και στη Ρόδο, όταν ομάδες αγανακτισμένων πολιτών διέσπασαν τον αστυνομικό κλοιό και κινήθηκαν εναντίον της εξέδρας των επισήμων, όπου βρισκόταν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης .Κώστας Σκανδαλίδης, οι βουλευτές Δημ.Κρεμαστινός του ΠΑΣΟΚ και Μίκα Ιατρίδη της ΝΔ, καθώς και εκπρόσωποι των τοπικών αρχών.
Η παρέλαση διακόπηκε και οι επίσημοι αποχώρησαν κακήν κακώς, κατευθυνόμενοι. προς το κτίριο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, υπό την προστασία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων.
► Στα Τρίκαλα η παρέλαση διακόπηκε όταν ομάδες πολιτών έσπασαν τον ισχυρό αστυνομικό κλοιό και επιτέθηκαν στην εξέδρα των επισήμων.
Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο βουλευτής Τρικάλων του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Μαγκούφης δέχτηκε επίθεση από νεαρό, ο οποίος συνελήφθη, και οδηγήθηκε σε αστυνομική κλούβα. Αποτέλεσμα αυτής της εξέλιξης ήταν να εξαγριωθεί το συγκεντρωμένο πλήθος το οποίο απαίτησε με συνθήματα και δυναμική αντίδραση να απελευθερωθεί ο νεαρός όπως και έγινε.
Τελικά οι επίσημοι αποχώρησαν από το χώρο της παρέλασης.
Οργή παντού
► Στην Κέρκυρα, ο γ,γ, της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων Σπ. Σπύρου έδωσε εντολή να μη γίνει η παρέλαση λόγω της τεταμένης κατάστασης που επικρατούσε από νωρίς στην κεντρική πλατεία της πόλης. Η παρουσία του εκπροσώπου της κυβέρνησης, γ.γ. Εμπορίου Στ. Κομνηνού, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις των πολιτών που από νωρίς είχαν συγκεντρωθεί απέναντι από την εξέδρα των επισήμων
Ο Στ. Κομνηνός θέλησε να συνομιλήσει μαζί τους, όμως ακολούθησαν αποδοκιμασίες και τον φυγάδευσε η Αστυνομία. Αμέσως μετά ομάδες οργισμένων πολιτών, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα κατά της κυβέρνησης και του Μνημονίου, ανέβηκαν στην εξέδρα των επισήμων, οι οποίοι υποχρεώθηκαν να αποχωρήσουν άρον άρον.
► Στα Χανιά, ένταση και επεισόδια ακολούθησαν την παρέλαση, ενώ πραγματοποιήθηκε και διαδήλωση ενάντια στα μέτρα και στο μνημόνιο από πλήθος κόσμου. Δεν έλειψαν οι αποδοκιμασίες από αγανακτισμένους πολίτες προς τους πολιτικούς τόσο κατά την επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο της πόλης, όσο και κατά τη διάρκεια της παρέλασης στην οδό Ανδρέα Παπανδρέου. Αρκετοί μαθητές αλλά και εκπαιδευτικοί, όταν περνούσαν μπροστά από την εξέδρα των επισήμων, σε ένδειξη διαμαρτυρίας έστρεφαν τα κεφάλια τους αριστερά προς τον κόσμο. Η ένταση προκλήθηκε μετά το τέλος της παρέλασης. Εκατοντάδες αγανακτισμένοι πολίτες ξεχύθηκαν στην οδό Ανδρέα Παπανδρέου με ένα πανό που έγραφε: «Όχι στη νέα κατοχή». Οι πολίτες φώναξαν συνθήματα αποδοκιμασίας και κατευθύνθηκαν προς την εξέδρα των επισήμων. Ανάμεσα μπήκαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις μέχρι να απομακρυνθούν οι εκπρόσωποι των Αρχών. Σημειώθηκαν κάποια μικροεπεισόδια κατά τη διάρκεια των οποίων τραυματίστηκε μία δασκάλα. Όταν οι επίσημοι έφυγαν, οι αστυνομικοί υποχώρησαν και πραγματοποιήθηκε μεγάλη πορεία στο δρόμο της παρέλασης που συνεχίστηκε έως το παλιό λιμάνι. Στην ουρά της πορείας, συνεπλάκησαν αντιεξουσιαστές με ακροδεξιούς ένας από τους οποίους μεταφέρθηκε σοβαρά τραυματισμένος στο Νοσοκομείο Χανίων.
► Στη Βέροια επίσης, η παρέλαση ματαιώθηκε. Αγανακτισμένοι πολίτες, διαφόρων ηλικιών και από διάφορους επαγγελματικούς χώρους, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα, πραγματοποίησαν πορεία και κατέλαβαν το χώρο μπροστά από την εξέδρα των επισήμων. Ο αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας, Κ. Καραπαναγιωτίδης, τους πλησίασε και συνομίλησε μαζί τους, ωστόσο για την αποφυγή επεισοδίων, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αποφάσισε τη ματαίωση της παρέλασης. Ο Κ. Καραπαναγιωτίδης εξέφρασε τη λύπη του για το περιστατικό. Κανονικά έγινε η επίσημη δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Αντωνίου και η κατάθεση στεφάνων.
►Στην Καλαμάτα οι αστυνομικές δυνάμεις φυγάδευσαν το γενικό γραμματέα Πρόνοιας Γιώργο Κατριβάνο,ο οποίος εκπροσωπούσε την κυβέρνηση στις εκδηλώσεις της 28ης Οκτωβρίου, το βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέα Βουδούρη, τον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Παναγιώτη Αλευρά και τον δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα. Διαδηλωτές άρχισαν να τους εκτοξεύουν τομάτες κι αυγά, με αποτέλεσμα ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας να παρενέβουν για να τους φυγαδεύσουν. Νωρίτερα οι μαθητές παρέλασαν εν μέσω των συνθημάτων, με πολλούς από αυτούς να φορούν μαύρα περιβραχιόνια, ενώ όλοι σχεδόν περνώντας από την εξέδρα των επισήμων έστρεφαν απέναντι το κεφάλι τους. Τα επεισόδια εναντίον των επισήμων ξεκίνησαν με την ολοκλήρωση της μαθητικής παρέλασης και πριν αρχίσει η παρέλαση των προσκόπων, άλλων συλλόγων, οργανώσεων και του στρατού. Η παρέλαση διεκόπη για 10 με 15 λεπτά όπου σημειώθηκε η ένταση και μετά συνεχίστηκε κι ολοκληρώθηκε με παρέλαση προσκόπων, συλλόγων, οργανώσεων κι ενός τμήματος της σχολής Ικάρων , ενώ στην εξέδρα των επισήμων ήταν μόνο ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας.
► Στο Ηράκλειο, πλήθος κόσμου αποδοκίμασε την κυβερνητική πολιτική. Αρκετοί συγκεντρωμένοι και πέταξαν αντικείμενα εναντίον της εξέδρας των επισήμων, απαιτώντας να αποχωρήσουν. Οι επίσημοι τελικώς αποχώρησαν, με τη συνοδεία δυνάμεων των ΜΑΤ, με αποτέλεσμα η παρέλαση να διεξαχθεί ενώπιον μόνο του Αρχιεπισκόπου Κρήτης Ειρηναίου και των εκπροσώπων του Λιμενικού. Μετά το τέλος της παρέλασης έγινε πορεία πολιτών που με συνθήματα και πανώ εξέφρασαν την αντίθεση τους στην κυβερνητική πολιτική.
► Στην Τρίπολη η μαθητική και στρατιωτική παρέλαση ολοκληρώθηκε μέσα σε συνθήματα αποδοκιμασίας, κατά της κυβέρνησης και των επισήμων που παρευρίσκονταν εκεί. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μ. Παπαϊωάννου, κυριολεκτικά φυγαδεύτηκε μετά το πέρας της παρέλασης, ενώ έντονες αποδοκιμασίες άκουσαν ο γραμματέας της ΝΔ Ανδρ. Λυκουρέντζους, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Οδ. Κωνσταντινόπουλος, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Τατούλης και ο δήμαρχος Τρίπολης Γ. Σμυρνιώτης.
► Στο Ναύπλιο, τις αποδοκιμασίες των συγκεντρωμένων πολιτών άκουσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γ. Μανιάτης, ο οποίος αμέσως μετά τη λήξη της παρέλασης φυγαδεύτηκε, από τις ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.
► Στον Πύργο, ο κόσμος αποδοκίμασε τους επισήμους και ιδιαίτερα τον περιφερειάρχη Απ. Κατσιφάρα. Οι συγκεντρωμένοι απαίτησαν να αποχωρήσουν όλοι οι επίσημοι, και μόνον όταν αυτό έγινε, συνεχίστηκε κανονικά η παρέλαση.
► Στον Άγιο Νικόλαο, ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης στις εκδηλώσεις εορτασμού της επετείου της 28ης Οκτωβρίου παρέστη ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Μ. Όθωνας, ο οποίος ωστόσο δέχθηκε τις αποδοκιμασίες των συγκεντρωμένων πολιτών με αποτέλεσμα να αποχωρήσει πριν την ολοκλήρωση της παρέλασης.
► Στο Ρέθυμνο, πριν την έναρξη της παρέλασης πραγματοποιήθηκε πορεία του συλλόγου γονέων κηδεμόνων νομού Ρεθύμνου, της ΕΛΜΕ, φορέων και ομάδας αγανακτισμένων πολιτών. Αρκετοί πολίτες αποδοκίμασαν φραστικά τους επίσημους ενώ η βουλευτής της ΝΔ Όλγα Κεφαλογιάννη αποχώρησε πριν την έναρξη της μαθητικής παρέλασης.
Πολίτες κρέμασαν ένα γιγάντιο πανό από την ταράτσα του κτιρίου της Εθνικής Τράπεζας όπου ενέγραφαν συνθήματα όπως: «Όχι στη φτώχεια που μας επιβάλλετε… Δε θα πληρώσουμε εμείς την κρίση». Αρκετοί μαθητές από τα σχολεία του Ρεθύμνου που παρέλασαν, έστρεψαν το κεφάλι τους και αντί των επισήμων κοίταξαν τους ανάπηρους πολέμου που βρισκόντουσαν απέναντι από την εξέδρα.
► Στις Σέρρες, οι κάτοικοι εξέφρασαν την οργή τους απέναντι στην κυβέρνηση ρίχνοντας αυγά και νερά στους βουλευτές του νομού και τη γ.γ. επιθεώρησης περιβάλλοντος και ενέργειας, Μ. Καραβασίλη, που εκπροσώπησε την κυβέρνηση στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου. Οι σκληρές αποδοκιμασίες του κόσμου ξεκίνησαν από νωρίς το πρωί. Έπειτα από τις αλλεπάλληλες διακοπές της παρέλασης, άνδρες της αστυνομικής διεύθυνσης των Σερρών απομάκρυναν τους πολικούς από την εξέδρα των επισήμων. Παρούσα έμεινε μόνο η βουλευτής της ΝΔ, Μ. Κόλλια, που δέχθηκε φραστικές επιθέσεις. Η παρέλαση διεξήχθη τελικά μόνο με τους τοπικούς άρχοντες και την Μ. Κόλλια.
► Στη Λάρισα, η παρέλαση εξελίχθηκε σε σχετικά ήρεμους τόνους, παρουσία του γ.γ. του υπουργείου Υγείας Ν. Πολύζου. Οι περισσότεροι από τους μαθητές όταν έφταναν στο ύψος της εξέδρας των επισήμων αντί να κλίνουν τα κεφάλια τους προς την πλευρά των επισήμων, τα έστρεφαν προς την αντίθετη. Ορισμένοι πολίτες είχαν αναρτήσει πανό και φώναζαν συνθήματα κατά των πολιτικών. Επίσης ένας από τους σημαιοφόρους φτάνοντας στους επισήμους έστρεψε την ανοιχτή του παλάμη απέναντι τους, ενέργεια για την οποία χειροκροτήθηκε από ορισμένους εκ των παριστάμενων πολιτών, ενώ την ενέργεια του μιμήθηκαν μερικοί ακόμη μαθητές.

Πηγή: http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=321809

Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2011

Αν ήμουν Ελληνας

Από Γερμανούς δημοσιογράφους έχουμε μάθει να μας κατηγορούν και να μας λοιδορούν. Έτσι ξαφνιάστικα όταν στην χθεσινή (Παρασκευή 28 του Οκτώβρη) «Καθημερινή» είδα άρθρο του κ. Gabor Steingar που είναι αρχισυντάκτης της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας Handlesblatt. Που όχι μόνο είναι πολύ κοντά στην αλήθεια αλλά και κατηγορεί τους «σωτήρες μας» προφανώς και την κ Μερκελ.

* * *


Οταν σ’ έχουν προσκαλέσει στον τόπο τους οι φίλοι σου, θα ήθελες φεύγοντας να μπορέσεις να πεις ότι «ήταν πολύ όμορφα» και πως εντυπωσιάστηκες απ’ όσα είδες. Δυστυχώς, για τα είκοσι μέλη της ερευνητικής ομάδας της Handlesblatt που επισκέφτηκαν την Ελλάδα προκειμένου να συλλέξουν πληροφορίες γύρω από το επίκεντρο της κρίσης, στάθηκε αδύνατο να κοιτάξουν πίσω κατά τρόπο ευχάριστο. Αναμφίβολα, τις τελευταίες μέρες συναντήσαμε γενναίους Ελληνες, που αντιμάχονται την κρίση - μια κρίση που είναι πιο δυνατή απ’ αυτούς. Παρά ταύτα, η κυρίαρχη αίσθηση ήταν διαφορετική: Είχαμε έρθει σε μια εξουθενωμένη χώρα, μια χώρα που κουβαλάει στις πλάτες ένα διπλό βάρος - εκείνο του τεράστιου χρέους για το οποίο ευθύνεται η ίδια και εκείνο μιας πολιτικής διάσωσης από πλευράς της Ευρώπης, που κάνει τα πράγματα χειρότερα. Τα αποτελέσματα που έχουν πετύχει οι «σωτήρες» της Ελλάδας είναι αποκαρδιωτικά: Η παραγωγή μειώνεται, η ανεργία διογκώνεται και οι νέοι ονειρεύονται μια ζωή στο εξωτερικό. Ενα τέτοιο βουνό χρέους δεν μπορεί να πέσει όταν η οικονομική ισχύς συρρικνώνεται. Εν ολίγοις, κανείς δεν κάνει μυς όταν πεθαίνει της πείνας. Αν ήμουν από την Ελλάδα, θα είχα αρχικά καταθέσει μήνυση για πρόκληση σοβαρού τραυματισμού εις βάρος των «σωτήρων» μου και στη συνέχεια θα πήγαινα στο Σύνταγμα, προκειμένου να διαμαρτυρηθώ ενάντια σε μια πολιτική για την αντιμετώπιση της κρίσης, που το μόνο που κάνει είναι να επιδεινώνει την κρίση. Η δίνη περιστρέφεται ολοένα και πιο γρήγορα, τραβώντας τη χώρα προς τα κάτω. Η συμφωνία για το «κούρεμα» του χρέους ναι μεν θα επιβραδύνει την αποσύνθεση της Ελλάδας, αλλά δεν θα την αποτρέψει. Κατ’ αρχάς, το «κούρεμα» ήρθε με καθυστέρηση ενός έτους. Αν μια τέτοια απόφαση είχε ληφθεί πέρυσι, το σημερινό χρέος της Ελλάδας θα κυμαινόταν κάτω του 100% της οικονομικής ισχύος της χώρας. Οπως έχουν τα πράγματα πλέον, ωστόσο, η Ελλάδα δεν θα έχει πρόσβαση στις διεθνείς αγορές δανεισμού στο ορατό, τουλάχιστον, μέλλον. Η κατάσταση περιπλέκεται περαιτέρω από το γεγονός ότι το 1/3 των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου ελέγχεται από τους ίδιους τους Ελληνες - τα 74 δισ. ανήκουν στις τράπεζες και άρα στους αποταμιευτές τους και τα 26 δισ. στα ασφαλιστικά ταμεία και άρα στους δικαιούχους τους. Εν μια νυκτί, οι Ελληνες έγιναν κατά πολύ φτωχότεροι. Κατανοώ, λοιπόν, γιατί ο Χρύσανθος Λαζαρίδης, ο άνθρωπος πίσω από τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά, λέει πως «αρχικά αρρωστήσαμε με τύφο και τώρα έρχονται να μας δώσουν μια ένεση καρκίνου».
Η θεραπεία που επεβλήθη στην Ελλάδα θυμίζει εκείνη που δοκίμασε το μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Τζέφρεϊ Σακς και τα Παιδιά από το Σικάγο στη Ρωσία: Βεβιασμένη απορρύθμιση, βιαστικές ιδιωτικοποιήσεις και περικοπές κοινωνικών παροχών. Ετσι δημιουργήθηκε ο καπιταλισμός της Αγριας Δύσης σε μια χώρα που μέχρι σήμερα παραμένει διαιρεμένη μεταξύ δισεκατομμυριούχων και φτωχών. Ο Σακς, ο οποίος έγινε γνωστός ως ο «Δρ Σοκ», ζήτησε αργότερα συγγνώμη από τον ρωσικό λαό. Τον ρόλο του «Δρ Σοκ» έχουν σήμερα αναλάβει οι πολυάριθμοι σωτήρες της Ελλάδας στις Βρυξέλλες, στο Παρίσι και στο Βερολίνο. Αν εμείς είχαμε συμπεριφερθεί στα αδέλφια στην πρώην ανατολική Γερμανία όπως οι Ευρωπαίοι συμπεριφέρονται στους Ελληνες σήμερα, θα οδηγούσαν ακόμα Trabant και θα εξακολουθούσαν να περιμένουν τις μπανάνες. Οσα κάναμε σωστά για τους πολίτες της πρώην Ανατολικής Γερμανίας -από τη διαγραφή των χρεών των επιχειρήσεών τους μέχρι τις μισθολογικές αυξήσεις-, κάνουμε σήμερα λάθος στην περίπτωση της Ελλάδας.
Τα διαβολικά αποτελέσματα του προγράμματος της Ευρώπης για τη διάλυση του Νότου είναι πλέον ορατά στο αστικό τοπίο της Αθήνας. Οι τοξικομανείς πληθαίνουν, όπως και οι ιερόδουλες, τα εμπορικά καταστήματα κλείνουν το ένα πίσω από το άλλο και οι εξαγριωμένοι πολίτες πολλαπλασιάζονται. Ακόμα πιο επικίνδυνα, όμως, είναι όσα δεν φαίνονται. Αν ήμουν από την Ελλάδα θα ανησυχούσα. Θα είχα τον νου μου στη στρατιωτική μηχανή που διοικούσε τη χώρα έως το 1974 και η οποία δεν αποκλείεται να αναζητεί την ευκαιρία για να εκδικηθεί. Το ξέρουμε και απ’ άλλες χώρες: ο Δρ Σοκ είναι εχθρός της δημοκρατίας.

Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011

Το ΟΧΙ έγινε μετά από 71 χρόνια έγινε ΝΑΙ

Πως ήρθαν τα πράγματα. Τρεις μέρες πριν κλείσουμε το εβδομηκοστό πρώτο χρόνο από το ΟΧΙ του δικτάτορα Ιωάννη Μεταξά (που εξέφραζε εκείνη την στιγμή τον Ελληνικό λαό, αν και το είπε «για τα μάτια» περιμένοντας την συντριβή του Ελληνικού στρατού) την 27η Οκτωβρίου 1940 και μια πριν συμπληρωθούν εβδομήντα χρόνια κι έξι μήνες από την είσοδο των Γερμανών στην Αθήνα την 27η Απριλίου 1941, ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός μας Γιώργος Παπανδρέου παρέδωσε την Ελλάδα στου Γερμανούς και τον «άξονα ΕΕ και ΔΝΤ».
Αυτή είναι η διαφορά με τον original κατοχικό πρωθυπουργό Τσολάκογλου. Ο Τσολάκογλου βρήκε εδώ τους κατακτητές ενώ ο Παπανδρέου τους έφερε για δεύτερη φορά λέγοντας ΝΑΙ (προχθές 26 Οκτωβρίου, Αγίου Δημητρίου ενώ για πρώτη φορά τους έφερε του Αγίου Γεωργίου 23 Απριλίου 2010).
Και πως τους έφερε; Συκοφαντώντας μας και με την ολιγωρία το πρώτο εξάμηνο της θητείας να πάρει μέτρα.
Μα η Ελλάδα πραγματικά χρειάζεται πολλές αλλαγές. Ανοιγμα επαγγελμάτων, εκσυγχρονισμός του Δημοσίου τομέα ανασυγκρότηση των εφοριών και των εισπρακτικών μηχανισμών και τόσα άλλα. Πραγματικά αλλά αυτά δεν γίνονται με το πιστόλι στον κρόταφο και με εκβιασμούς. Αυτά θέλουν πολλές συζητήσεις να βρεθεί η χρυσή τομή. Να ανοίξουν τα αγγέλματα ναι αλλά να μη τα παγιδέψουμε στα ολιγοπώλια όπως έγινε με τα Super Market.
Να αξιοποιήσουμε την δημόσια περιουσία μας αλλά να μην την ξεπουλίσουμε σε κάθε αλλοδαπό ή ημεδαπό «επενδυτή».
Να φέρουμε ξένες επενδύσεις να χρησιμοποιήσουν τους Έλληνες ως εργάτες όχι ως σκλάβους.
Και βέβαια να ανοίξουμε σε επενδυτές απ’ όλο τον κόσμο κι όχι μόνο του «άξονα». Να δέσουμε δηλαδή ένα λιμάνι στους Κινέζους. Να επιτρέψουμε στους Ρώσους να κάνουν αγωγό φυσικού αερίου και να κάνουν Ναυτική Βάση σ’ ένα νησί του Αιγαίου.
Φοβάμαι πως ο Γιώργος Παπανδρέου θα περάσει στην Ιστορία στην ίδια σελίδα με τον Εφιάλτη. Θα περάσει στην Ιστορία εκεί που είναι γραμμένος ο παππούς του Γεώργιος Παπανδρέου ως πρωθυπουργός που ανέλαβε κατά την απελευθέρωση των Αθηνών (στις 12 Οκτωβρίου 1944) αλλά, μετά έγινε Πρωθυπουργός του εμφυλίου. Βέβαια αυτός (ο Γεώργιος Παπανδρέου) εξιλεώθηκε (για τους κεντρόους) τα τελευτάια χρόνια της ζωής του (περίοδο 1965 – 1968) αλλά γι’ αυτόν δε θα υπάρξει δεύτερη ευκαιρία, εδώ πολλοί αμφιβάλουν πως δεν θα υπάρξει για την Ελλάδα δεύτερη ευκαιρία.

Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Τι λέει ο ξένος Τύπος για το «κούρεμα»

Είναι πολύ νωρίς ακόμη να εκτιμήσω την χθεσινοβραδινή (πολύ πρωινή) συμφωνία για το «κούρεμα» του χρέους.
Ο κ. Παπανδρέου το λέει σαν θετικό. Όλοι οι άλλοι αρνητικό. Βέβαια δεν μας έχει πει τα δυόμισι χρόνια (βάζω και την προεκλογική περίοδο μέσα) ΠΟΤΕ την αλήθεια. Για να μην τα παραλέω δεν μας είπε ποτέ όλη την αλήθεια.
Ελπίζω πάντως μετά από χρόνια να έχουμε την 26 Οκτώβρη του 2011 πιο κοντά στις 28 Οκτωβρίου 1940 (που είπαμε το ΟΧΙ στον ΓερμανοΙταλικό άξονα κι ας είπαμε ΝΑΙ στον ΓερμανοΓαλλικό άξονα) παρά στην 27η Απριλίου 1941 (που μπήκαν οι Γερμανοί στην Αθήνα.

* * *


Για να δούμε τι λέει σήμερα ο ξένος Τύπος
Η γερμανική Bild αποδίδει τα εύσημα στην καγκελάριο Μέρκελ με τον τίτλο «Θριαμβεύει η Μέρκελ στις Βρυξέλλες», ενώ στους υπότιτλους αναφέρεται στα χαρακτηριστικά σημεία της συμφωνίας.

Ο τίτλος του βασικού άρθρου της γαλλικής Le Monde αναφέρει «Ελληνικό χρέος: Συμφωνία για τη μείωση 50% των απαιτήσεων των τραπεζών» και επισημαίνει ότι «επιτεύχθηκε συμφωνία μεταξύ της ευρωζώνης και των πιστωτριών τραπεζών στην Ελλάδα προκειμένου να περικόψουν κατά το ήμισυ το χρέος που κατέχουν». Σε εσωτερικό άρθρο, χθες το βράδυ, η γαλλική εφημερίδα αναφέρει: «Οι Ευρωπαίοι απέφυγαν τα χειρότερα με μία συμφωνία πραγματική αλλά μέτρια».

Η ισπανική El Pais στο άρθρο της με τίτλο «Ευρωπαϊκή συμφωνία για ενίσχυση του Ταμείου Διάσωσης και κούρεμα 50% του χρέους της Ελλάδας» αναφέρεται επιπλέον στα μέτρα που πρέπει να λάβει η Ισπανία για την αύξηση της ανάπτυξης και της απασχόλησης και σχολιάζει πως «η έλλειψη εμπιστοσύνης στην Ιταλία εμποδίζει την οριστική λύση στην κρίση».

«Οι ηγέτες της ευρωζώνης έκαναν συμφωνία για το χρέος σε ολονύκτιες συζητήσεις» έχει τίτλο το BBC News, αναφέροντας πως οι ηγέτες της ευρωζώνης έφθασαν σε «τριπλή» συμφωνία που λένε ότι είναι ζωτική στην επίλυση της τεράστιας κρίσης χρέους στη περιοχή και συμπληρώνει πως συμφωνήθηκε το κούρεμα 50% του ελληνικού χρέους.

Οι βρετανικοί Financial Times σε άρθρο με τίτλο «Η Ευρωπαϊκή Ένωση φθάνει σε συμφωνία για τα ελληνικά ομόλογα» επισημαίνουν ότι οι «Ευρωπαίοι ηγέτες κατέληξαν σε συμφωνία με τους κατόχους ελληνικών ομολόγων την Πέμπτη το πρωί που περιλαμβάνει κούρεμα 50%, ένα κούρεμα βαθύ «που οι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι θα μειώσει το ελληνικό χρέος κατά 120% του ΑΕΠ έως το τέλος της δεκαετίας».

Το Bloomberg έχει τίτλο «Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε 50% κούρεμα για την Ελλάδα, 1,4 τρισ. δολάρια στο Ταμείο», ενώ σε ανανεωμένο άρθρο αναφέρει ότι ο πρόεδρος Σαρκοζί θα επικοινωνήσει με τον Κινέζο ομόλογό του Χου Τζιαντάο για να συζητήσουν πώς μπορεί η Κίνα να συνεισφέρει στις προσπάθειες της Ευρώπης για να επιλύσουν την κρίση χρέους της περιοχής».

«Κρίση στην ευρωζώνη: Οι τράπεζες συμφωνούν σε κούρεμα 50% του ελληνικού χρέους» έχει τίτλο ο βρετανικός Guardian, ενώ στους υπότιτλους αναφέρεται ότι οι ιδιώτες επενδυτές αποδέχθηκαν το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων σε μία συμφωνία διάσωσης 100 δισ. ευρώ, που ενισχύει επίσης το ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης.

«Η Ευρώπη συμφωνεί στα βασικά του σχεδίου για την επίλυση της κρίσης του ευρώ» έχουν τίτλο οι New York Times, ενώ η Wall Street Journal «Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφωνεί σε σχέδιο για τα ελληνικά ομόλογα», υπογραμμίζοντας ότι οι ιδιώτες επενδυτές θα δεχτούν κούρεμα 50%, ενώ ενισχύεται η δύναμη του ταμείου διάσωσης.

Πηγή: http://troktiko-blog.blogspot.com/2011/10/blog-post_3399.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+blogspot%2FVYlZl+%28troktiko%29

Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Γιατί να δοθούν λεφτά για τις τράπεζες;

Η συζήτηση που γίνετε αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη και στην Ελλάδα με αφορμή το επικείμενο κούρεμα είναι για τα λεφτά που πρέπει να δοθούν για την μη χρεοκοπία των ασφαλιστικών ταμείων και των τραπεζών.
Για τα ταμεία το καταλαβαίνω μια που ουσιαστικά είναι υποχρέωση του κράτους να δίνει συντάξεις και κάποιες ιατρικές και φαρμακευτικές παροχές.
Όμως οι τράπεζες γιατί πρέπει να σωθούν από το κράτος;
Εγώ ξέρω πως οι τράπεζες είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις. Εκτός την ΑΤΕ bank και την Αττικής που κύριως μέτοχος είναι το Ελληνικό κράτος. Μερικές Κυπριακές (Κύπρου, Marfin και Πανελλήνια) και οι υπόλοιπες ιδιωτικές.
Και καλά οι δύο που ο κύριος μέτοχος είναι το κράτος. Τις άλλες γιατί να τις πληρώσουμε;
Αλήθεια τους άλλους επιχειρηματίες του στήριξε το κράτος; Αφού μειώθηκαν μισθοί και συντάξεις ήταν επόμενο πως θα στραγγαλιζόταν η αγορά, Το είπε και ο πρωθυπουργός όταν έλεγε (προεκλογικά) πως το ΔΝΤ δεν είναι λύση.
Γιατί δεν στηρίχθηκαν οι μαγαζάτορες (μικροί κυρίως) και πρέπει να στηριχθούν οι Τραπεζίτες που ουσιαστικά είναι κερδισμένοι της ευημερίας της Ελλάδας μετά το 1996;
Κανένας άλλος κλάδος δεν στηρίχθηκε. Όσα προβλήματα και να έχει. Μόνο οι τραπεζίτες δεν πρέπει να χάσουν. Δηλαδή αυτοί δεν έχουν επιχειρηματικό ρίσκο; Εδώ είχαν κι έχουν οι τοκογλύφοι, όταν δανείζουν κάποιον, υπάρχει η περίπτωση του ατυχήματος και του θανάτου όλης της οικογένειας.
Ακόμη μια απόδειξη πως η συγκεκριμένη τάξη είναι αυτή που κυβερνά την Ευρώπη (και όλο τον κόσμο). Το πρόβλημα είναι πως η Ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί η δεν θέλει (;) να αντισταθεί;

Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

Δεν σταματούν οι αγώνες λόγω πολιτικών συνθημάτων


Πρωτοπόρησε ο ΠΑΟΚ μια που το πανό που βάζω σήμερα είναι από παλιότερο αγώνα του ΠΑΟΚ στη Τούμπα (μια που την Κυριακή έπαιζε στο Χαριλάου και δεν υπήρχαν φίλοι του ΠΑΟΚ, όπως και δεν μαθαίνω να υπήρχε πανό.
Συνθήματα κατά της κυβέρνησης πάντως ακούστηκαν αλλά δεν διακόπηκε κι εκεί πάντως ο αγώνας. Αλλά πό καμία διάταξη δεν προβλέπεται διακοπή λόγω ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ συνθημάτων

ΑΛΛΑ ΛΕΝΕ ΟΙ ΟΔΗΓΙΕΣ, ΑΛΛΑ ΠΡΑΤΤΟΥΝ ΟΙ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ !
Ερμηνεύουν τα πανό και τα συνθήματα όπως τους έχει πεί η ΕΠΟ πού θέλει να κάνει την καλή και υπάκουη στην πολιτεία


*** Η ΕΞΑΡΣΗ των φαινομένων διαμαρτυρίας στα γήπεδα, πού παρατηρείται στους πρόσφατους αγώνες, πέρα από τα σαφή μηνύματα πού στέλνει προς την κυβέρνηση, για την δυσαρέσκεια του ελληνικού λαού, αποδεικνύει και την γενίκευση της λαϊκής οργής, που εκμεταλλεύεται την παραμικρή ευκαιρία προκειμένου να διαλαλήσει την αγανάκτησή της

* ΜΠΡΟΣΤΑ σ’ αυτό το κύμα διαμαρτυριών κατά της κυβερνητικής πολιτικής, αποφάσισαν, ως φαίνεται να ορθώσουν το ανάστημά τους ορισμένοι … διαιτητές, οι οποίοι με τις οδηγίες και τις συμβουλές της συμμάχου των Γερουλάνου, Μπιτσαξή κ.λ.π. ΕΠΟ, εκβιάζουν προκειμένου να κατέβουν τα πανό και μ’ αυτό τον τρόπο να πνιγούν οι διαμαρτυρίες, με διακοπή του αγώνα

*** Η ΕΝ λόγω τακτική, δεν είναι απλά απαράδεκτη στην μεθόδευσή της, αλλά είναι και εκτός κανονισμών * ΕΙΝΑΙ δηλαδή μία εντελώς ΑΥΘΑΙΡΕΤΗ πράξη ορισμένων διαιτητών, όπως ο κ. Μήτσιος το Σάββατο στο ΟΑΚΑ, οι οποίοι μεταφράζουν τις σχετικές οδηγίες όπως θέλουν, με αποτέλεσμα να θέτουν σε κίνδυνο την ομαλή διεξαγωγή του αγώνα, αλλά ακόμα και την δημόσια ασφάλεια

* ΣΗΜΕΡΑ, θα σας παρουσιάσουμε την οδηγία πού έχει εκδοθεί, σε ανύποπτο χρόνο από την Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας (ΚΕΔ ) και έχει σταλεί σε όλουςτους διαιτητές της Α’ Εθνικής

*** ΙΔΟΥ λοιπόν το σχετικό κείμενο : * «ΣΑΣ παρακαλούμε όπως ακολουθήσετε τις παρακάτω διαδικασίες προκειμένου να ασκήσετε τη δικαιοδοσία πού σας παρέχεται από τον Κανόνα Νο5 του παιχνιδιού

* 1. ΣΤΟ οργανωτικό meeting ο Διαιτητής να συνεργάζεται με τον παρατηρητή αγώνα και να ενημερώνει τους συμμετέχοντες για τις ενέργειές του στις περιπτώσεις όπου παρουσιαστούν προβλήματα σχετικά με την είσοδο μη εξουσιοδοτημένων ατόμων στον αγωνιστικό ή περιβάλλοντα αυτού χώρο, ανάρτηση υβριστικών ή ρατσιστικών συνθημάτων, ή ό,τι άλλο συμβεί και θέτει σε κίνδυνο την ομαλή διεξαγωγή του αγώνα

*** 2 ) ΠΡΙΝ την έναρξη * Ο ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ συνεργάζεται με τον Τέταρτο Διαιτητή και τον παρατηρητή αγώνα προκειμένου να εντοπισθούν τέτοια φαινόμενα * ΑΜΕΣΑ και ουσιαστικά ζητάει να γίνουν επίμονες συστάσεις από τα μεγάφωνα του σταδίου, με την προειδοποίηση ότι ο αγώνας δεν θα ξεκινήσει

*** 3 ) ΜΕΤΑ την έναρξη * ΒΗΜΑ πρώτο : * Ο ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ σταματά τον αγώνα και πηγαίνει στον τέταρτο διαιτητή προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες συστάσεις

* ΕΑΝ το πρόβλημα λυθεί άμεσα, επαναρχίζει τον αγώνα * ΣΕ διαφορετική περίπτωση και αφού περιμένει 1-2 λεπτά, εφαρμόζει το βήμα 2

*** ΒΗΜΑ 2 : Εάν τα φαινόμενα επαναληφθούν, ο διαιτητής καλεί κοντά τους βοηθούς, τον τέταρτο διαιτητή και ζητά από τους υπεύθυνους να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες * ΕΔΩ τονίζει ότι εάν το πρόβλημα δεν λυθεί ή επαναληφθεί, θα ζητήσει από τις ομάδες να αποσυρθούν στα αποδυτήρια * ΕΑΝ το πρόβλημα λυθεί άμεσα, επαναρχίζει τον αγώνα * ΣΕ διαφορετική περίπτωση και αφού περιμένει 3-5 λεπτά, εφαρμόζει το βήμα 3

*** ΒΗΜΑ 3 : Ως τρίτο και τελευταίο μέτρο αντίδρασης ο διαιτητής με τους βοηθούς του ( ο τέταρτος παραμένει στη θέση του ώστε η διαιτητική ομάδα να έχει εικόνα για την κατάσταση πού επικρατεί στο γήπεδο ) αποσύρονται στα αποδυτήρια και ζητά από τις ομάδες να πράξουν το ίδιο καθώς αυτή η διακοπή θα διαρκεί κατ’ ελάχιστο 15-20 λεπτά

* ΚΑΛΕΙ στ’ αποδυτήρια τον Παρατηρητή του αγώνα και προβαίνει σε όλες στις απαραίτητες συστάσεις, απαιτώντας την πλήρη επίλυση του προβλήματος προκειμένου ο αγώνας να επαναρχίσει

* ΕΑΝ αποφασίσει την επανέναρξή του και πριν απ’ αυτή, θα πρέπει να δώσει έμφαση και να ξεκαθαρίσει ότι στην αμέσως επόμενη εμφάνιση παρόμοιων επεισοδίων, ο αγώνας θα διακοπεί οριστικά»

*** ΑΥΤΑ γράφει η αναλυτικότατη οδηγία της ΚΕΔ προς τους διαιτητές για την αντιμετώπιση φαινομένων με πανό και συνθήματα * ΟΠΩΣ θα αντιληφθήκατε, τα φαινόμενα για τα οποία προβλέπονται οι παραπάνω ενέργειες, είναι αποκλειστικά και μόνον τα συνθήματα και πανό πού ανήκουν σε μία από τις τρείς κατηγορίες :

* ΑΝΤΕΘΝΙΚΑ, ρατσιστικά και υβριστικά * ΔΕΝ γνωρίζω ο κ. Μήτσιος σε ποια ακριβώς κατηγορία κατέταξε το περιεχόμενο του πανό πού ανέφερε για «πολιτικούς λαμόγια»

* Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ «περίεργη» λέξη είναι το «λαμόγια», πού σίγουρα δεν είναι ύβρις, αλλά ένας μειωτικός χαρακτηρισμός * ΜΕΣΑ δε στο σύνολο της φράσης πού αφορά τα πολιτικά δρώμενα, δίνει στο περιεχόμενο του πανό την έννοια του ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ συνθήματος, το οποίο, βεβαίως, ΔΕΝ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ, άρα και δεν τιμωρείται ***

Πηγή: http://sarotiko.blogspot.com/2011/10/blog-post_5640.html

Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

Διαμαρτυρίες και στα γήπεδα


Ένα πανό στο ΟΑΚΑ διέκοψε (ήταν η αιτία να «διατάξει την διακοπή μέχρι να απομακρυνθεί» ο διαιτητής) τον αγώνα για 10 λεπτά, το απόγευμα του Σαββάτου.
Τι έγραφε αυτό το πανό; Είχε αντεθνικά συνθήματα; Ρατσιστικά; Φυλετικά; ΟΧΙ. Είχε σύνθημα κατά των πολιτικών με πράσινα γράμματα. Βέβαια αφού μιλάμε για Παναθηναϊκούς και μάλιστα της Θύρας 13.
Το πανό φαίνεται στη φωτογραφία και (όπως πολύ καθαρά διαβάζετε) γράφει:
«Πολιτικοί λαμόγια, βουλή των βολεμένων. Θα σας πνίξει η οργή των αγαντισμένων».
Την σκυτάλη πήραν την Κυριακή στο Ηράκλειο της Κρήτης (Από 70% που δίνει η Κρήτη στο ΠΑΣΟΚ κατάφερε ο πρωθυπουργός μας να στρέψει την πλειοψηφία των Κρητικών εναντίον του) οι φίλαθλοι του ΟΦΗ εξέφρασαν την τη δυσαρέσκειά τους για την κυβερνητική πολιτική, με τους "Snakes" να κρεμάνε πανό στο "Γεντί Κουλέ" στην αναμέτρηση με την ΑΕΚ το οποίο έγραφε «Δεν σε θέλει ο λαός, πάρ' την τρόικα και μπρος» (στη μέση). Κι εκεί κατέβηκε με παρέμβαση του διαιτητή.

Τέλος το βράδυ στη Νέα Σμύρνη υπήρχε ο αγώνας Πανιωνίου – Ολυμπιακού. Υπήρξε κι εκεί πανό κατά της Κυβέρνησης. Χαρακτηριστικό το πανό που είχαν αναρτήσει οι "Πάνθηρες" στη Νέα Σμύρνη και το οποίο έγραφε: «Κάτω η χούντα του ΜΠΑΤΣΟΚ» (κάτω) Εδώ δεν το πήρε χαμπάρι ο διαιτητής κι έμεινε ώς το τέλος.
Αντικυβερνητικά συνθήματα ακούστηκαν τόσο στο ΟΑΚΑ όσο και στην Τούμπα. Οχι οι διαιτητές δεν διέκοψαν τους αγώνες γι αυτό. Αν συνέβενε κι αυτό θα είχε 100% δίκιο το μήνυμα που κυκλοφόρισε στο twiter: “Παρακαλούνται οι οπαδοί όπως υβρίζουν το αμαρτωλό αιδοίο της μητρός του διαιτητού κι ουχί να κρίνουσι τας πολιτικάς συνθήκες”
Εντύπωση πάντως μου έκανε πως την ώρα που οι φίλοι του Παναθηναϊκού αποχωρούσαν, η αστυνομία έκανε έλεγχο στο πάρκινγκ του σταδίου, προκειμένου να βρεθεί το συγκεκριμένο πανό Οι αστυνομικές δυνάμεις σταμάτησαν ένα αυτοκίνητο, κατέβασαν τους επιβαίνοντες και ζητούσαν να δείξουν το πανό που είχαν μαζί τους, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένταση με τον κόσμο που βρισκόταν γύρω από το περιστατικό.

Μάλιστα, υπήρξαν και 2 προσαγωγές (στην ΓΑΔΑ) για εξακρίβωση στοιχείων. Οι υπεύθυνοι της αστυνομίας υποστήριξαν ότι όλα έγιναν με άνωθεν εντολή.
Ούτε επι χούντας αυτά. Βέβαια τότε δεν υπήρχαν τόσα πολλά και ανεξέλεγκτα ΜΜΕ γιατί για την τιμοκρατία (αν και άλλου τύπου) δεν το συζητώ.
Πάντως αν σας πιάσαν στο στόμα τους και στα γήπεδα κ. «Σωτήρες των δανειστών μας και των τραπεζών» γιατί «Σωτήρες της Ελλάδας» δεν είστε την έχετε βαμένη

Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

Παιχνίδι με τη φωτιά

Άρθρο του κ. Σταύρου Λυγερού στην χθεσινή (Παρασκευή 21/10) «Καθημερινή» με το οποίο κρίνει τα προχθεσινά επεισόδια μεταξύ των κουκουλοφόρων και μελών του ΠΑΜΕ. Συμφωνεί ή διαφωνεί κανείς σίγουρα είναι ψύχραιμη η άποψή του

* * *


Το χθεσινό σκηνικό στο Σύνταγμα είχε μια πρωτοτυπία. Εδώ και πολλά χρόνια το λεγόμενο μαύρο μπλοκ διαλύει τις μεγάλες διαδηλώσεις, μετατρέποντάς τις με τη δράση του σε μια δική του σύγκρουση με τα ΜΑΤ. Αυτή τη φορά οι συγκρούσεις ήταν ανάμεσα στους κουκουλοφόρους και στο μπλοκ του ΚΚΕ. Μέχρι τώρα, το ΚΚΕ απέφευγε επιμελώς να εμπλακεί σε τέτοια επεισόδια. Γι’ αυτό και φρόντιζε οι πορείες του να μη συμπίπτουν με τον χώρο πιθανών επεισοδίων. Η επιλογή των κομμουνιστών διαδηλωτών να παραμείνουν και να διατηρήσουν τον έλεγχο στο Σύνταγμα συνιστά αλλαγή στάσης, δεδομένου ότι είχαν συνείδηση ότι θα προέκυπταν συγκρούσεις. Προφανώς, η αλλαγή αυτή δεν είναι τυχαία. Ο Περισσός μάλλον φοβήθηκε μήπως στο εύφλεκτο περιβάλλον της διάχυτης κοινωνικής οργής πυροδοτηθεί κάποια έκρηξη και χαθεί πλήρως ο έλεγχος.
Κατά πάσα πιθανότητα, το μαύρο μπλοκ είναι διαβρωμένο, αλλά οι κουκουλοφόροι δεν είναι ένα είδος παρακρατικών που εκτελούν διατεταγμένη υπηρεσία. Γι’ αυτήν την κατηγορία νέων, η σύγκρουση με τα ΜΑΤ είναι λόγος ύπαρξης. Δεν πρόκειται για ιδεολόγους. Πρόκειται για αγέλες νεαρών που έλκονται από την αισθητική της καταστροφής, που έχουν μεταλλαχθεί σε τεχνικούς της βίας. Χωρίς πολιτική πλατφόρμα, χωρίς ιδεολογικούς περιορισμούς, είναι απρόσωποι, dark, ριψοκίνδυνοι, καταστροφείς, σκληροί στις μάχες του δρόμου και με διάθεση να βεβηλώσουν τα «ιερά και τα όσια». Με άλλα λόγια, έχουν όλες τις προδιαγραφές και γι’ αυτό κάνουν καριέρα αναμφισβήτητων πρωταγωνιστών στη διψασμένη για θέαμα τηλεοπτική δημοκρατία μας. Με τη δράση τους κλέβουν την παράσταση και κατ’ αυτόν τον τρόπο επικαλύπτουν το μήνυμα των διαδηλώσεων.
Τα προηγούμενα χρόνια, οι κουκουλοφόροι δρούσαν σε ένα ευσταθές πολιτικό και κοινωνικό τοπίο. Γι’ αυτό και το μόνο που κατάφερναν ήταν σποραδικές παρενθέσεις επεισοδίων και καταστροφών. Σήμερα, όμως, το τοπίο είναι ασταθές και εύφλεκτο. Γι’ αυτό και στο πλαίσιο μεγάλων διαδηλώσεων διαμαρτυρίας, όπως η χθεσινή και η προχθεσινή, το μαύρο μπλοκ ενδέχεται να λειτουργήσει αντικειμενικά σαν πυροκροτητής για την ανάφλεξη του συσσωρευμένου και συμπιεσμένου δυναμικού της κοινωνικής οργής. Μόνο τυφλοί από τον φανατισμό δεν βλέπουν ότι η χώρα βρίσκεται με το ένα πόδι στο κενό και στο επίπεδο της δημόσιας τάξης. Το έργο που παίζεται κάθε λίγους μήνες με τα νέα πακέτα μέτρων δεν είναι μόνο από οικονομικής απόψεως αδιέξοδο και από κοινωνικής απόψεως καταστροφικό. Είναι ταυτοχρόνως και παιχνίδι με τη φωτιά. Το γεγονός ότι χθες είχαμε μόνο ένα νεκρό ήταν ζήτημα τύχης. Ακόμα και μέλη της παραπαίουσας κυβέρνησης ομολογούν ότι η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο.

Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

Συνεργάτες της αστυνομίας οι κουκουλοφόροι;


Επεισόδια με έναν νεκρό, 53χρονο διαδηλωτή του ΠΑΜΕ, είχαμε και χθες (όπως και προχθές) στην Αθήνα. Που συνέβη να κυνηγάνε οι ΠΑΜιτΕς τους κουκουλοφόρους Δεν ξέρω αν η φωτογραφία που βάζω εδώ είναι χθεσινή (πηγή της φωτο: http://twitter.com/#!/marilligal_/status/127121825237966848/photo/1), να αναφέρω γι’ αυτούς που λένε για τα ρούχα των αστυνομικών, πως άκουσα από άνθρωπο που υπηρέτησε στην Αθήνα πως σε μεγάλες διαδηλώσεις φοράνε πάντα χειμωνιάτικα ρούχα και για προστασία.
Κυκλοφόρησε και βίντεο με με κουκουλοφόρους να δίνουν οδηγίες σε αστυνομικούς (πηγή δεν γράφω εδώ μια που φαίνεται) και τέλος το twit που κυκλοφορούσε στην σελίδα δικτύωσης: Σύμφωνα με πληροφορίες του @enetgr μέλη του ΠΑΜΕ απομόνωσαν δύο κουκουλοφόρους και ανακάλυψαν ότι ήταν άνδρες της ασφάλειας
Βέβαια αυτό δεν επιβεβαιώνατε πουθενά, αλλά στην Ελλάδα βρισκόμαστε και τίποτε δεν είναι απίθανο. Είναι λοιπόν συνεργάτες της αστυνομίας οι κουκουλοφόροι σε εντεταλμένη υπηρεσία; Θα μου πείτε με ποιό σκοπό;
Μα με προφανή. Να γίνουν εισόδια να διαλυθεί ο λαός και να μην έχουν επιτυχία οι συγκεντρώσεις. ΚΑΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ το πέτυχαν. Αν και μαζεύτικαν πολλοί πολίτες κάποια στιγμή έγιναν και τις δυο μέρες εισόδια και διαλύθυκαν. Στην ερώτησή σας είναι πως δεν τα κατάφεραν αφού μαζεύτηκαν έχω να πω πως την περασμένη φορά που μαζεύτηκε κόσμος στο Σύνταγμα έφυγαν μετά από δυο μήνες και ΑΝΑΓΚΑΣΤΗΚΕ ο κ. Καμίνης να ξεπληρώσει επιταγή στο ΠΑΣΟΚ (που τον στήριξε αν και δεν ήταν κομματικό μέλος) να απομακρύνει τις σκηνές με την βοήθεια της αστυνομίας.
Χαρείτε λοιπόν την κυβέρνηση του Γεωργίου Ανδρέα Παπανδρέου. Το νεκροθάφτη του κινήματος που ίδρυσε ο πατέρας του. Που δεν πρέπει να τον αφήσουμε να γίνει και δολοφόνος του Ελληνικού λαού.

Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Η απάντηση ήρθε από τον «θρύλο»

Στα τόσα τραβάμε από τους Γερμανούς ενάμισι χρόνο, από την κυβέρνηση λέει ο λαός, αλλά ας το παραβλέψουμε, τώρα η πιο καλή Ελληνική απάντηση δόθηκε χθες (Τετάρτη 20/10) στο γήπεδο Καραϊσκάκη,
Και δε λέω για την νίκη του Olympiacoth κατά της Ντόρτμουντ με 3- 1. Αλλωστε σκόραρε μόνο ένας Ελληνας κι αυτός υπό Ελληνοποίηση, Γερμανοανατρεφείς (μιλάμε για τον Χολέμπας που ο πατέρας του είναι από την Βασιλική Τρικάλων).
Αλλά για τα συνθήματα της κερκίδας. Μάλιστα ακούστηκαν τα συνθήματα αυτά μετά το τρίτο γκολ μια που το συνονθύλευμα των Μαρινακη (υποχρεωτικά) Βαλβέδε μας τρόμαζε ως το τρίτο γκολ κι ευτυχώς μπήκε στο 80΄ γιατί θα φοβόμασταν ακόμη. Αν και ο Κονστάντζο λέρωσε τα γόνατά του.
Ο κόσμος του Ολυμπιακού βροντοφώναξε Έτσι σας γλεντάνε όσοι σας χρωστάνε (βάλτε στο γλεντάνε κάτι πολύ πρόστυχο που ν’ αρχίζει από γ και τελειώνει σε άνε)
Να τ’ ακούει αυτά ο κ. Παπανδρέου και να καταλάβει οτι π Ελληνικός λαός είναι περήφανος. Μίλησα για μας (τους οπαδούς του Ολυμπιακού) όπως είμαι σίγουρος το ίδιο θα έκανε οπαδός κάθε Ελληνικής ομάδας

Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011

Το πολυνομοσχέδιο περνάει αλλά... βαδίζουμε
προς «Ελληνική Οχτωβριανή επανάσταση»;

Ακόμη μια φορά η χώρα ζει πρωτόγνωρες στιγμές. Γενική απεργία σήμερα ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ σε μια Ελλάδα γεμάτη σκουπίδια. Αυτή τη φορά συμμετέχουν και οι καταστηματάρχες που κλείνουν τα μαγαζιά τους σ’ όλη την Ελλάδα.
Αυτή τη φορά ο σύσσωμος ο λαός θέλει να αποτρέψει ακόμη ένα καταστροφικό πολυνομοσχέδιο που «νομιμοποιεί» τα χαράτσια.
Ενδεικτικό του τι περιμένουμε σήμερα και αύριο είναι το κλίμα που επικρατεί το Internet. Όχι μόνο στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης (Facebook & twitter, αλλά και στο YouTube.
Το YouTube για όσους δεν το ξέρουν, που αμφιβάλω να είναι κάνει που δεν το ξέρει αλλά ας το γράψω, είναι σελίδα που αποθηκεύει ο καθένας (ανεβάζει δηλαδή) βιντεάκια.
Εκεί λοιπόν αν αναζητήσεις «19-20 Οχτώβρη» θα βρεις πολλά βιντεάκια επαναστατικού περιεχομένου που αναφέρονται στην σημερινή και αυριανή μέρα.
Τώρα ως προς το νομοσχέδιο περιμένω να ψηφιστεί εύκολα ή δύσκολα. Μπορεί να αποδείχτηκε «λιράτη κότα» ο κ. Ρομπόπουλος κσι να παραιτήθηκε από βουλευτής μπορεί να πιστεύω πως θα υπάρξουν δυο τρεις διαρροές. Το πιστεύω μια που δεν έχουμε στα κανάλια και στο Internet τις συνηθισμένες φωνές διαμαρτυρίας άρα είναι πιθανό να την ρίξουν κάποιες βουλευτίνες, τις θεωρώ πιο πιθανές και δεν εννοώ την κ. Κατσέλη που θα τον ψηφήσει τον νόμο όπως λέει εκτός ενός άρθρου. Λες κι αυτό το άρθρο είναι το πρόβλημα.
Θα περάσει το νομοσχέδιο, μια που το ΠΑΣΟΚ έχει πλέον 155 βουλευτές. 154 original και την Ελσα Παπαδημητρίου. Και θα περάσει μια που είναι επιεικώς απίθανο να βρεθούν έξι που θα αρνηθούν να στηρίξουν το κόμμα που του έβαλε στη δουλειά (ωπππ λάθος λειτούργημα) του βολευτή (όλο λάθη κάνω τώρα που τελειώνω το κείμενο) βουλευτή

Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2011

Τριάντα χρόνια πριν και σήμερα, σαν σήμερα


Σαν σήμερα πριν τριάντα χρόνια, πω πωωωω μια ζωή, πρωτοβγήκε το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία.
Πιτσιρικάς τότε στα δεκατρία μου θυμάμαι το παλμό στην τελευταία προεκλογική (προν τις εκλογές) συγκέντρωση του Ανδρέα την Παρασκευή 16 στο Σύνταγμα.
Θυμάμαι σαν τώρα το ξενύχτι στο εκλογικό κέντρο του ΠΑΣΟΚ με τον ύμνο
του
και τα τραγούδια απαγορευμένα σήμερα από τους συνθέτες όπως ο Ηλίας Ανδριόπουλος και τα παιδιά τους όπως η Μυρτώ Λοϊζου. Και πολύ καλά κάναν.
Θυμάμαι και την αφίσα της ΝΔ του Γεωργίου Ράλλη που δεν ήθελε Ου στις συγκεντρώσεις του. Το πανηγυρικό κλίμα της Δευτέρας να ψήνουμε αρνιά στις πλατείες, να σκίζουμε τις αφίσες της ΝΔ και του Γεωργίου Ράλλη που γράφανε «Εμπρός ΝΔ!». Και τους χορούς με τους φίλους μου τον Μπαμπη, τον Κώστα, τον άλλο Κώστα την μετέπειτα κουμπάρα μου Μαρία και την αδικοχαμένη Θωμαή. Κι άλλους ήταν όλο το χωριό εκεί μια που το ΠΑΣΟΚ πήρε πάνω από 60%. Σε 800 ψηφοφόρους
Βέβαια αυτό το ΠΑΣΟΚ κράτησε μέχρι το 1996 που πέθανε ο Ανδρέας. Μετά άρχισε η αποδόμηση πρώτα του Ανδρέα και του μετά του ΠΑΣΟΚ. Του χρεώνουν του Ανδρέα μεγάλο ποσοστό της υπαιτιότητας για την σημερινή κρίση. Μη πω όλη. Ξεχνώντας βεβαίως τα swaps του Σημίτη και την είσοδό μας στην ομάδα του euro χωρίς να το αξίζουμε (τελευταία άκουσα πως παραιτηθήκαμε ακόμη μια φορά μ’ αυτό το αντάλλαγμα απο τις πολεμικές αποζημιώσεις που μας όφειλε πάλι μετά την επανένωσή της η Γερμανία), το χρηματιστήριο, την πρόσκληση του Σαμαρά στους βορειοηπειρώτες και τους Ολυμπιακούς αγώνες.
Έκλεισε και τα δυο κομματικά έντυπα την «Εξόρμηση» και τον «Αγωνιστή» δείχνοντας σαν κομματικά έντυπα αυτά που βγάζει το MEGA με σειρά εναγκαλισμού Έθνος, Το Βήμα, Τα Νέα, Ελευθεροτυπία η πιο χαλαρή. Έτσι το ΠΑΣΟΚ έγινε το μονό αριστερό κόμμα (έτσι έλεγε και λέει πανάθεμά το) που δεν είχε έντυπο εκδιδόμενο από τα σπλάχνα του
Οι τελευταίοι (οι Ολυμπιακοί αγώνες) ήταν ιδέα του Ανδρέα θα μου πείτε. Αλλα ο άνθρωπος ήθελε να προβάλει μέσω της διεκδίκησης των αγώνων του 2004 της ιδέα του Κων/νου Καραμανλή της μόνιμη διεξαγωγή των αγώνων στον τόπο που γεννήθηκαν.
Και τί κατάφερε ο Σημίτης; Να δώσει την πρωτοκαθεδρία στην κ. Γιάννα να τους πάρουμε τους αγώνες, ο Θεός ξέρει με ποιόν τρόπο, και να βάλει ταφόπλακα στην οικονομία της Ελλάδος.
Αλήθεια αν ακούσουμε τον ύμνο του ΠΑΣΟΚ, τι ισχύει σαν όραμα δηλαδή για το επίσημο ΠΑΣΟΚ του ’96 και μετά; ΤΙΠΟΤΕ. Ίσως γι’ αυτό ο ύμνος ακουγόταν όλο και λιγοτερο.
Να μη πω για το ΠΑΣΟΚ του Giorgos που μας κυβερνά σήμερα (τραγική ειρωνεία ΓΙΟΥ του Ανδρέα.)
Γι’ αυτό πιστεύω πως η σημερινή εκδήλωση της οποίας την αφίσα βάζω δίπλα στις 7 το απόγευμα στη αίθουσα της ΕΣΗΕΑ, Ακαδημίας 20.
Με θέμα

30 Χρόνια από τις 18 Οκτωβρίου 1981

Από την ΑΛΛΑΓΗ στην ΠΡΟΔΟΣΙΑ

Η πολιτική χρεοκοπία και ο δρόμος για τη λαϊκή
μεταπολίτευση.

Αυτά περίμενε ο λαός (όλος ο λαός) τόσο απ τον Σημίτη που ήταν δίπλα στον Ανδρέα κατά την συνέντευξη για την διακήρυξη της «3ης του Σεπτέμβρη» όσο και από τον ΙΔΙΟ ΤΟΥ τον γιο;

Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

Κάτι νέο γεννιέται

Σ’ όλο τον κόσμο εξαπλώνεται πια το κίνημα των αγανακτισμένων.
Είχαμε πρόσφατα τους αγανακτισμένους στην Νέα Υόρκη, που στην αρχή δεν προβάλλονταν από τα Αμερικάνικα μέσα, αλλά τελικά τα προβάλουν μια που έχουν τη συμπαράσταση του 38% του Αμερικάνικου λαού όπως ανέφερε η κ. Τσαπανίδου πριν από λίγο στο Σκαι τώρα.
Το Σάββατο έγιναν συγκεντρώσεις σε σχεδόν 1000 πόλεις σε 85 χώρες του κόσμου.
Αλλού ειρηνικές αλλού όχι όπως στη Ρώμη. Μικρά εισοδεία έγιναν και στο Λονδίνο και στη Νέα Υόρκη.
Το σίγουρο πάντως είναι πως κάτι αλλάζει. Βλέπουμε πως ο κόσμος ξεσηκώνεται κατά των κυβερνήσεων και όσων υπηρετούν παντού, Και το ωραίο είναι πως δεν καθοδηγούνται από κανέναν.
Αν δεν είναι ένδειξη αυτό πως κάτι αλλάζει τι είναι;
Το άσχημο (ή μήπως το καλό) είναι πως κανείς δεν έχει μια πρόταση για το τι θέλουμε αν ρίξουμε αυτό το σύστημα που έχει φτάσει στα όριά του.
Ο Κομουνισμός έχει πεθάνει, δολοφονήθηκε μετά από προδοσία του ίδιου του Μιχαήλ Γκορμπατσώφ, το 1990. Ο Καπιταλισμός πέθανε το 2008 και τώρα τρία χρόνια μετά το καταλάβαμε επωδικά όλοι και ετοιμάζουμε την κηδεία του πτώματος που έχει πια βρωμίσει.
Την επόμενη μέρα; Τι θα γίνει; Πως θα βγούμε από την κρίση, που μπήκαμε πρώτοι όταν ο «ευφυέστατος» πρωθυπουργό μας μας έβαλε νωρίς και βιαστικά;
Πιστεύω πάντως πως κάτι καλό γεννιέται. Κι αυτό που ζούμε είναι οι οδύνες τοκετού της, πραγματικά αυτή τη φορά, νέας τάξης πραγμάτων.
Ας όμως το καταλάβουμε κι εμείς και οι πολιτικοί μας. Πως καινούριο πράγμα με παλιά υλικά δεν γίνεται. Πιστεύω πως γρήγορα θα έχουμε τους νέους πρωταγωνιστές στην πολιτική μας ζωή όπως και όλου του κόσμου

Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011

Ποιοί νίκησαν στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο;

Ο κ. Στάθης Σταυρόπουλος ένας από τους πιο σπουδαίους εν ενέργεια (κι εν ζωή σκιτσογράφος μας, που υπογράφει μόνο με το μικρό του όνομα, Στάθης) καθημερινά αρθρογραφεί στην «Ελευθεροτυπία». Η καυστική κι αιχμηρή, γράψιμό του, έχει ενδιαφέρων μια που οι σκέψεις του την περασμένη Τετάρτη 12 Οκτωβρίου υπό τον ίδιο τίτλο, μ’ εκφράζουν ΑΠΟΛΥΤΑ

* * *


Πιο δεξιά απ' τον Γιωργάκη βρίσκεται ο τοίχος. Ο άνθρωπος ακολουθεί δεξιότερη πολιτική ακόμα και από εκείνην του ακροδεξιού Βαυαρού Χριστιανοσοσιαλιστή Γιόζεφ Στράους, ο οποίος έλεγε ακριβώς αυτό, ότι: «δεξιότερα απ' τους Χριστιανοκοινωνιστές πρέπει να 'ναι μόνον ο τοίχος» - χωρίς να γνωρίζει βεβαίως ότι στην ελληνική οι τοίχοι λέγονται και ντουβάρια... Η διαρκής βία που εξαπολύει καθημερινώς η κυβέρνηση Μπενύτο - Γιωργάκη με εκβιασμούς, απειλές και ψέματα είναι ακροδεξιά βία, ακροδεξιά τρομοκρατία. Με σπουδαιότερο συστατικό της τα ψέματα. Και της κυβέρνησης, και των Τροϊκανών. Εχουμε χάσει τον λογαριασμό, τη μια μέρα χρειαζόμαστε 10 δισ., πέντε μέρες μετά άλλα 6 δισ. Κι ύστερα, ακόμα 4 δισ... Ουδέν απ' όσα λέγει αυτή η κυβέρνηση (αλλά και οι Τροϊκανοί) πρέπει να γίνεται αβασάνιστα πιστευτό. Τα στοιχεία που επικαλούνται συνήθως αποδεικνύονται «ό,τι να 'ναι» ή ότι απλώς «δεν υπάρχουν». Ομως να πηγαίνουν με μισές αλήθειες και πολλά ψέματα μια ολόκληρη χώρα στα Τάρταρα, πάει πολύ...
«...Κι αφού μας αφαιρέσανε όλα τα μέσα της δουλειάς και μας λιμοχτονούνε,
μας κατηγοράνε γιατί είμαστε, λέει, τεμπέληδες, καφενόβιοι κι αεριτζήδες
και θα μας βάλουνε, λέει, αυτοί να δουλεύουμε όπως ξέρουν αυτοί να βάζουνε τους σκλάβους να δουλεύουνε.
Και δίπλα σ' αυτή την άμεση καταλήστεψη βαδίζει από κοντά η επιστημονικά οργανωμένη ληστεία. Σ' όλες τις ελληνικές εμπορικές, βιομηχανικές και τραπεζιτικές επιχειρήσεις μπαίνουνε με το "έτσι θέλω" και αρπάζουν το 51% από τις μετοχές,
υποδουλώνοντας έτσι με μιάς για τον αιώνα τον άπαντα -όπως νομίζουν- την εργασία του Ελληνικού λαού».
Το ώς άνω κείμενο είναι από τη Διακήρυξη που έγραψε ο Δημήτρης Γληνός για το «Τι είναι και τι θέλει το ΕΑΜ».
Το φρικτό των αναλογιών δεν χρειάζεται κανένα σχόλιο. Ο,τι δεν πέτυχε το Γ' Ράιχ με τα όπλα πάει να το πετύχει το Δ' Ράιχ με τα επιτόκια.
Οπως τότε οι Ναζί μάς έλουζαν με ρατσιστικούς χαρακτηρισμούς «τεμπέληδες» και τα συναφή, έτσι μας λούζει σήμερα η «Bild» (και κατ' ιδίαν, όταν δεν το κάνει -και- δημοσίως η κυρία Μέρκελ)...
Α-ξέχασα και ο έλληνας Πρωθυπουργός, ο Παπανδρέου...
ότε ήρθαν με τη Βέρμαχτ, σήμερα έρχονται με την Μπούντεσμπανγκ. Τότε βούταγαν με το «έτσι θέλω» το 51% του μετοχολόγιου των επιχειρήσεων κι όλη την παραγωγή, σήμερα πάνε να μας «κουρέψουν» το 60% της ζωής μας, ενώ ταυτοχρόνως βάζουν χέρι στη γη μας και το ύδωρ,
στον αέρα και το φως.
Τότε, όταν ήρθαν εδώ βρήκαν τον Τσολάκογλου, σήμερα τους «βρήκε» και τους έφερε ο Παπανδρέου.
Τότε, έστηναν Στρατόπεδα Συγκέντρωσης, σήμερα στήνουν Ειδικές Οικονομικές Ζώνες.
Ουδέποτε μας πλήρωσαν οι Γερμανοί το Αναγκαστικό Κατοχικό Δάνειο (ω ναι, τους δάνειζε η Ελλάδα για να συντηρούν τον στρατό τους εδώ και στην Αφρική). Ουδέποτε μας πλήρωσαν τις πολεμικές αποζημιώσεις, κι όμως σήμερα μας ζητούν να τους
πληρώσουμε εμείς τους τόκους απ' τις μίζες της Ζήμενς -για να εκφρασθώ παραβολικώς εν σχέσει με τον ανήθικο και παράνομο υπερδανεισμό της χώρας μας απ' αυτούς τους ίδιους παλιανθρώπους που τώρα προσπαθούν να τη «σώσουν» (όχι πάντως απ' τους ίδιους).
...................................
Ομως βρίσκουν και τα κάνουν οι Γερμανοί -οι όποιοι Γερμανοί, είτε λέγονται Αμερικανοί είτε Αγγλοι είτε Καταριανοί, ναζί τότε
και αθώες περιστερές (δηλαδή τοκογλύφοι) σήμερα. Βρήκαν συνεργάτες τότε, γραικύλους γενίτσαρους και δωσίλογους, βρίσκουν συνεργάτες και σήμερα. Πολιτικούς που κάνουν ό,τι τους υπαγορεύεται -πρόθυμους ραγιάδες: τον Παπανδρέου, τον Καρατζαφέρη, τον Βενιζέλο και τα κόμματά τους.
***
Αναρωτιούνται ορισμένοι καλόπιστοι «γιατί δεν διαπραγματεύεται η κυβέρνηση; γιατί δεν αντιστέκεται; γιατί δεν έχει ένα κάποιο άλλο σχέδιο;» Ποια κυβέρνηση; η
ίδια που έφερε εδώ την Τρόικα, η ίδια να της αντισταθεί; Κομαντατούρ τότε, κλιμάκιο της Τρόικας σήμερα. Η κυβέρνηση αυτή
εκτελεί τελεσίγραφα χωρίς να γνωρίζει καν τι θα την διατάσσουν τα επόμενα τελεσίγραφα.
....................................
Εγραφε τότε ο Δημήτρης Γληνός για όλα αυτά που συμβαίνουν σήμερα: «Η πιο άναντρη,
η πιο σιχαμερή τυραννία που παρουσιάστηκε ποτές απάνω στη γη. Αληθινά "νέα τάξη" στον κόσμο. Ξαναγύρισμα στην πρωτόγονη βαρβαρότητα, κατάργηση κάθε νόμου, κάθε ηθικής, κάθε δίκιου.
Ο νόμος της Ζούγκλας απάνω στην Ευρώπη! Αυτή είναι η νέα Ευρωπαϊκή τάξη».
Τότε!
Θα γυρίσει λοιπόν το τώρα στο τότε;

ΣΤΑΘΗΣ Σ. 12.Χ.2011 stathis@enet.gr

Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

Εννιά ''σοβαροί'' λόγοι για να ξαναψηφίσω ΠΑΣΟΚ

Το βρήκα και το βάζω με τον ίδιο τίτλο. Είναι ένα ωραίο ειρωνικό κείμενο αλλά δυστυχώς έχει πολλές αλήθειες, μια που δεν έχουμε πλέον λεφτά. Τα δίνομαι στους ΣΟΣΙΑΛΗΣΤΕΣ

* * *


1. Έκοψα το...τσιγάρο (έκανα 2 πακέτα την ημέρα..)
2. Έκοψα το φαγητό απ’ έξω (Goody’s κλπ σε πακέτο κάθε μέρα) δείτε συνέχεια εντός ...
3. Έκοψα το αυτοκίνητο (χρησιμοποίησα τις γ....τες μεταφορές με ΜΕΤΡΟ, ΗΣΑΠ)
4. Πούλησα το αυτοκίνητο (εξοικονόμησα 4.000 ευρώ από την πώληση)
5. Έκοψα τις εξόδους (ήθελα 50 ευρώ κάθε Παρασκευή η Σάββατο για clubbing ή ταβέρνα)
6. Έκοψα τη σύνδεση του κινητού (έχω κάρτα και κάνω αναπάντητες)
7. Έκοψα τις άμεσες επαφές με φίλους (και το chat ή το skype καλό είναι)
8. Σταμάτησα να αγοράζω ρούχα
9. Σταμάτησα να κάνω και δώρα (εννοείται)

Η “σούμα”
και την σούμα του κέρδους
(Άμα λέγω ότι είσαστε αχάριστοι)
1. Τσιγάρο: 6 ευρώ Χ
365 μέρες = 2.190 ευρώ


2. Goody’s: 5 ευρώ Χ 365 μέρες= 1.825 ευρώ

3. Βενζίνη: 50 ευρώ Χ 52 εβδομάδες= 2.600 ευρώ

4. Πώληση αυτοκινήτου: 4.000 ευρώ

5. Clubbing: 50 ευρώ Χ 52 εβδομάδες= 2.600 ευρώ

6. Σύνδεση κινητού: 40 ευρώ Χ 12 μήνες= 480 ευρώ

7. Φίλοι: 52 καφέδες Χ 4 ευρώ= 208 ευρώ

8. Ρούχα: 500 ευρώ

9. Δώρα: 500 ευρώ

Αποτέλεσμα...: Δεκατέσσερις χιλιάδες εννιακόσια
τρία ευρώ...(14.903)!!! Είδατε; ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ και εγώ τα πέταγα! (κάτι ήξερε ο Γιωργάκης.....


Για να μην αναφέρω και... ότι γλίτωσα από: 1. Καρκίνο πνευμόνων 2. Διαιτολόγο 3. Τροχαία 4. Εφορία 5. Αλκοτέστ 6. Φλυαρία 7. Παρεξηγήσεις 8. Κινέζικες απομιμήσεις 9. Υποχρεώσεις .
ΘΕΛΩ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ; 

Γι’ αυτό ξαναψηφιζω ΠΑΣΟK



Πηγή:
http://tro-ma-ktiko.blogspot.com

Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

Να μείνει στην πατρίδα της μητέρας του
και δική του, γιατί αυτή υπηρετεί

Δεν είναι η πρώτη φορά που απεργεί η μισή Ελλάδα (το όλη σίγουρα είναι υποβολή).
Είναι η πρώτη φορά όμως που κάποιοι κάνουν κατάληψη σε σημαντική υπηρεσία τους (Απεργοί της ΓΕΝΟΠ εκεί που τυπώνονται οι λογαριασμοί) για να μη γίνει η δουλειά που γίνεται εκεί. Και από πάνω άλλοι απεργοί να πηγαίνουν για συμπαράσταση. Άκουσα για απεργούς στα ΤΕΙ.
Λένε τώρα, από την κυβέρνηση, πως θα τους τυπώσουν αλλού. Το θέμα είναι που θα βρουν τα στοιχεία και αν τα έχουν που θα βρουν τα χρήματα να τα τυπώσουν.
Απεργούν τα Μέσων Μαζικής Μεταφοράς στην Αθήνα και γίνατε χαμός.
Απεργούν και στον ΟΤΑ (μάλλον δεν απεργούν μια που δεν εξαγγέλθηκε απεργία και γι’ αυτό δεν μπορούν να τους επιστρατέψουν) και γέμισε όλη η Ελλάδα με σκουπίδια. Θέλουν πάλι να βάλουν ιδιώτες. Τώρα που θα βρουν λεφτά δεν ξέρω.
Άκουσα στην τηλεόραση εκπρόσωπο (νομίζω των ΜΜΜ) να λέει πως «η απεργία είναι πολιτική και αίτημά μας είναι να φύγει η κυβέρνηση».
Λένε πολλές φορές πως ορισμένες απεργίες είναι πολιτικές αλλά πρώτη φορά το ακούω από απεργό.
Σε ερώτηση μα ταλαιπωρείται ο λαός η απάντηση του ήταν πως ο κόσμος μας λέει να συνεχίσουμε.
Τέτοιο πρέπει να ήταν το κλίμα κατά την εξέγερση των φοιτητών στο Πολυτεχνείο.
Εκτός των άλλων στις συνεδριάσεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας να παίζετε το θέατρο του παραλόγου. Άρχισαν να διαμαρτύρονται πρώην υπουργοί που υπηρέτησαν είτε σ’ αυτή την κυβέρνηση (Κουσελάς, Κατσέλη) είτε σε προηγούμενες του ΠΑΣΟΚ (Βάσω Παπανδρέου) βέβαια στην τελική θα πάνε να ψηφίσουν συντεταγμένα, ίσως βρεθεί κανένας να καταψηφίσει το πολυνομοσχέδιο. Το θέμα είναι πως τελικά θα περάσει και τελικά ΜΑΛΛΟΝ δε θα αντέξει η κυβέρνηση.
Αφού το μέλλον της κυβέρνησης είναι προδιαγραμμένο δεν παραιτείται τώρα που πάει στην πατρίδα του (συγγνώμη στη πατρίδα της μητέρας του Margaret) που μαθαίνω θα πάει από βδομάδα ο πρωθυπουργός μας να μείνει μετά εκεί; Και εμείς θα τα βγάλουμε πέρα. Έχουμε ξαναφτιάξει πολλές φορές την Ελλάδα όταν φύγαν οι προδότες που μας κυβέρνησαν.

Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

Διέπραξε και ποινικό αδίκημα (;)

Αφού δεν έβαλε φυλακή τον Ανδρέα Παπανδρέου τώρα στρέφεται κατά του γιου του, σημερινού πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου.
Κι αυτή τη φορά στη κόντρα του με έναν Παπανδρέου εύσωμος ο Ελληνικός λαός είναι με το μέρος του κι όχι όπως το 1989 που την πάτησε και ο κ, Κόκκινος από την σκευωρία του Μητσοτάκη. Τότε είχε με το μέρος του Ανδρέα το μισό Ελληνικό λαό ίσως και τα δύο τρίτα. Εμένα τουλάχιστον με είχε (και πιστεύω ακόμη πως είχε άδικο.
Τώρα την ποινική δίωξη του Πρωθυπουργού, ζητά ο πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασίλης Κόκκινος, με βαρυσήμαντο άρθρο του στην εφημερίδα ";Αξία" Αφού περιγράφει και εξηγεί τις ευθύνες του Γιώργου Παπανδρέου γιά την οικονομική κρίση, με κομβικό σημείο ότι μας οδήγησε προμελετημένα στην μέγγενη του Δ.Ν.Τ., δεδομένου ότι «εκτός των άλλων» αρνήθηκε και το δάνειο Πούτιν 20 δις ευρώ, με την αδιαμφισβήτητη νομική του κατάρτιση παραπέμπει σε διατάξεις του Ποινικού Κώδικα και άρθρων του Συντάγματος πού στοιχειοθετούν το αδίκημα της Εξαπάτησης του Ελληνικού Λαού.
Για δε την παραπομπή του, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, δεν απαιτείται τίποτα παραπάνω από 30 υπογραφές Βουλευτών της αντιπολίτευσης πού μπορούν να ζητήσουν... την άσκηση ποινικής δίωξης!
Ακόμη αναφέρεται στο λεφτά υπάρχουν και λέει πως «Η εξαπάτηση του Λαού είναι τιμωρητέα».
Αντε να εχουν λίγο ακόμη τον φόβο γιατί αποθρασύνθηκαν τόσο ώστε να λέει ο κ. Βενιζέλος στους Βουλευτές που του φώναζαν (για τα μάτια πάλι) πως αν πιστεύουν πως είναι ανίκανοι και νομοθετούν ανήθικα να τους ρίξουν. Και δεν σκέφτηκε πως μπορεί να βρεθούν πέντε τρελοί (154 είναι η πλειοψηφια) που δεν αντέχουν την πίεση και θα το κάνουν
Εκτός αν υπάρχουν τριάντα από τους τριακόσιους που θα κάνουν πράξη την «Κόκκινη απειλή».
*****
Πηγή: http://www.inews.gr/143/v-kokkinos-i-exapatisi-tou-laou-einai-timoritea.htm

Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Γιόρτασαν τα 2 χρόνια ξανά ΠΑΣΟΚ

Την περασμένη Τρίτη το ΠΑΣΟΚ (4/10) συμπλήρωσε δύο και πάλι στην εξουσία. Με την ευκαιρία συνεργάτες του έγραψαν στο twitter στο λογαριασμό του πρωθυπουργού @PrimeministerGR (ο προσωπικός του @g_papandreou βρίσκετε στις 16 του Μάη, που έγραψε το τελευταίο twit): «Blog post: 2 χρόνια δουλειάς και αλλαγών σε συνθήκες κρίσης»
Και οι απαντήσεις; (αντι για το όνομα του χρήστη βάζω αστεράκια σε παρένθεση σχόλια μου)
***** γ.... (όλη η πρόστυχη λέξη) τον κόσμο με τα χαράτσια σας και τώρα σώζετε τράπεζες που δε τις ξέρει ούτε η μάνα της με τα λεφτά του κόσμου
***** (ο ίδιος) ποιον ρωτήσατε; ποιος σας εδωσε το δικαίωμα; γιατι δε φεύγετε σήμερα κιόλας; ήδη οι Έλληνες πτώχευσαν κ υποφέρουν
***** δουλείας...........πότε επιτέλους θα μάθεις ελληνικά? (βρε μήπως twitαρει κι εδώ ο ίδιος;)
***** Τελικά μετά από 2 χρόνια δουλειάς και αλλαγών λεφτά υπάρχουν;
***** 2 χρόνια με πολλά λάθη κύριε πρωθυπουργέ μου..
***** (Ο πρώτος μάλλον συνέχεια του 2ου twit) τι θα πείτε στους χιλιάδες που δεν τους μένουν λεφτά για πετρέλαιο με τα χαράτσια σας; ότι η τράπεζα είναι σημαντικότερη;
***** (Το τελευταίο του πρώτου) λίγη τσίπα μωρέ! λίγη τσίπα! ξέρεις τι είναι τσίπα ή να σου φέρω λεξικό;
***** ρε άνθρωπε (;) ασε μας με τις μ@λ@κιες σου (αυτός είναι πιο ευγενικός)..2 χρόνια αηδίας (μπα μου φάνηκε) κ τπτ άλλο..
Κάτι ανάλογο γίνεται και στο Facebook αλλά εκεί και του τα λένε πιο χοντρά και τα σχόλια είναι πολύ πιο πολλά (140)
Τι τις θες τις δημοσιεύσεις στις σελίδες κοινωνική κριτικής Γιώργο; Αφού τα έκανες σκ@τ@;

Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

Το ΠΑΣΟΚ φυλλορροεί παντού

Είχα γράψει πριν ένα περίπου μήνα (στις 6/9) για την παραίτηση της κ. Νάνσυς Πανταζή από μέλος του ΠΑΣΟΚ επειδή διαφωνεί μα τις κυβερνητικές πρακτικές.
Υπάρχουν όμως κι άλλες παρατήσεις. Που για μένα είναι το ίδιο ηχηρές ίσως και πιο μεγάλες.
Είχαμε λοιπόν στις 7 Ιουνίου 2011 να παραιτείται ο Γραμματέας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ Γέρακα Λ. Γκόγκας! Και είπε: «Η παιδεία μου οι ιδέες μου και η αξιοπρέπεια μου δεν μου επιτρέπουν να συμβιβαστώ με αυτή την κατάσταση»
Δέκα μέρες μετά στις 17 Ιουνίου 2011 Παραιτήθηκε ο γραμματέας της Ν.Ε Χανίων του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Χριστουλάκης: λέγοντας «O κόσμος έχει χάσει το δικαίωμα στο όνειρο και την ελπίδα»
Επίσης στις 19 Σεπτέμβριος 2011 παραιτήθηκε ο Γραμματέας Ν. ΠΑΣΟΚ Ηρακλείου Μιχάλης Καραδημητρίου φωνάζοντας: «Ο Πρωθυπουργός μας πρόδωσε».
Και πρόσφατα (8 Οκτωβρίου 2011) ο ο Γραμματέας της ΝΕ του ΠΑΣΟΚ Αιτωλοακαρνανίας Σπύρος Τορουνίδης δηλώνοντας : «Tο ΠΑΣΟΚ μετατράπηκε σε κόμμα παραγόντων»
Και δε βάζω τα μέλη που απλά δεν πληρώνουν την συνδρομή τους στο κόμμα. Βέβαια αυτούς δεν τους διαγράφουν γιατί σε φίλο μου ήρθε επιταγή ενώ δεν είχε πληρώσει την προηγούμενη συνδρομή του. Οπότε φαντάζομαι πως είναι η συνήθης πρακτική αυτή και από τα μέλη του ΠΑΣΟΚ (ναι από αυτούς που ψήφισαν να βγει πρόεδρος απέναντι στον Κανένα το 2004 και στον κ. Βενιζέλο το 2007) πολύ λίγα είναι ενεργά και πολύ περισσότερο οπαδοί ή φίλοι του ΠΑΣΟΚ

Πηγή: http://vathiprasino.blogspot.com/2011/10/blog-post_128.html

Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2011

Τι Φινλανδία τι Ινδία...

Το ταξίδι στο κόσμο με το μυαλό του πρωθυπουργού μας περιγράφει εύστοχα ο κ. Παντελής Μπουκάλας σε άρθρο του με τον ίδιο τίτλο στην Καθημερινή της Τετάρτης 5/10. Η άποψη μου είναι πως σήμερα θέλει να μας κάνει μια χώρα της Αφρικής με φτωχό λαό και πλούσιους επενδυτές (Αμερικάνους, γενικά δυτικούς αλλά κυρίως Γερμανούς)

* * *


Κάποια εποχή, όχι μακρινή, όταν η πολιτική του βούληση ήταν ισχυρότερη και έβλεπε τον εαυτό του πρωταγωνιστή σε κοσμογονικά εγχειρήματα, ο κ. Παπανδρέου μάς έλεγε τι θα γίνουμε: «Η Ελλάδα θα γίνει Σουηδία». Η μετακίνηση από το σουηδικό μοντέλο δεν ήταν ιδιαίτερα δύσκολη, δεδομένου ότι ο νόμος «με τα λόγια χτίζω ανώγεια» παραμένει εξίσου ισχυρός με τον νόμο της βαρύτητας. Ετσι, λίγο πριν από τις εκλογές του 2009, ο κ. Παπανδρέου, σαν μη λαϊκιστής πολιτικός που είναι, δεσμεύτηκε ότι «θα γίνουμε Δανία του Νότου». Και επειδή με τη θαυμάσια πρωθυπουργία του και τα μνημόνια γρήγορα γίναμε... Δανεία, όπως έχει ήδη χλευαστικώς παρατηρηθεί, ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, τον Φεβρουάριο του 2011, ανασχεδίασε τη γεωγραφία και επαναπροσδιόρισε τα εθνικά μας οράματα. Και πλέον μας διαβεβαίωνε ότι «θα γίνουμε Φινλανδία».
Να είναι η ομοιοκαταληξία, της Φινλανδίας με την Ινδία, αυτή που τον πήρε τώρα στον λαιμό της, όπως πήρε κάποτε τον Κώστα Καρυωτάκη, σ’ εκείνους τους περί Μιλτιάδη Μαλακάση στίχους του; Mα τον Δία, ο μόνος που θα μπορούσε να δώσει ικανοποιητική απάντηση στο ζήτημα αυτό είναι ο λογοτέχνης της οικογένειας, ο αδελφός Νίκος, μέλος κι αυτός ενός από κείνα τα ολιγάριθμα ελληνικά σόγια που αποτελούν πανίσχυρες συντεχνίες. Οπως και να ’χει, ο πρωθυπουργός βρέθηκε τώρα υποχρεωμένος να μας πει όχι τι μεγαλειώδες θα γίνουμε, αλλά τι ταπεινό και άσημο δεν θα γίνουμε. Ε, λοιπόν, «δεν θα γίνουμε Ινδία», πάει και τελείωσε.
Δεν ξέρουμε αν ο κ. Παπανδρέου τελείωσε τον γύρο του κόσμου, η φαντασία του πάντως συναγωνίζεται τη φαντασία του Ιουλίου Βερν. Ιδού η απόδειξη, αμάχητη: Δεν θα γίνουμε Ινδία, απεφάνθη αυθεντικά, «επειδή έχουμε θεσμούς που προστατεύουν τους εργαζόμενους. Επιδιώκουμε ποιοτική ανάπτυξη, ανάπτυξη που σέβεται το περιβάλλον, πράσινη ανάπτυξη, και όχι όπως στην Ινδία, που δεν σέβονται το περιβάλλον και δεν έχουν κανόνες εργασίας». Δεν μπορεί, ολόκληρος πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς θα είναι καλά ενημερωμένος για το συμβαίνει στην Ινδία και δεν θα αρκείται σε τίποτα εικόνες του Μπόλιγουντ. Μήπως όμως δεν είναι επαρκώς ενημερωμένος για όσα συμβαίνουν στην ίδια τη χώρα που κυβερνά; Μήπως το περιβάλλον του τον εφοδιάζει με καλογυαλισμένες εικόνες, για να μην τον στενοχωρήσει; Μήπως δεν έτυχε ν’ ακούσει ή να διαβάσει μέχρι τώρα τίποτα για μαύρη εργασία, από Ελληνες και ξένους, για δουλειά με το κομμάτι, για δουλειά με το μπλοκάκι, για τρία μεροκάματα τη βδομάδα «αλλιώς απολύεσαι», για εθελούσιες εξόδους με το πιστόλι στον κρόταφο, πολύ πιο αληθινό πιστόλι από εκείνο που κρατούσε ο ίδιος κάποτε, στις διαπραγματεύσεις του που τσάκισαν την τρόικα, για υπό κατάργηση συμβάσεις; Και τέλος πάντων, αυτή την «πράσινη ανάπτυξη» πού τη βλέπει; Στον Ασωπό; Στον Αστακό; Στο Ελληνικό; ’Η στον αλησμόνητο Κουρουπητό;

Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

Η Ουγγρική «δεξιά» το τόλμησε

«Ταξιδεύοντας» σε ειδησεογραφικά site και blogs χθες (Πέμπτη) είδα την ακολουθη είδηση: Οι Ούγγροι αψηφούν Δ.Ν.Τ - Ε.Ε! - Αρνήθηκαν τη λιτότητα και φορολόγησαν τις τράπεζες
Διαβάζοντάς την είδα πως οι Ουγγροι Σοσιαλιστές (ΠΑΣΟΚ δηλαδή όπως μου διευκρίνισε ένας κομουνιστής φίλος) είχαν την ίδια αντίδραση με τους Ελληνες ομοϊδεάτες του και καλέσαν το Δ’ Ράιχ. Για τις εκλογές του Μαϊου δεν ξέρω άν ήταν προγραματισμένες δηλαδή, αλλά αυτό που μ’ έκανε εντύπωση είναι πως ο δεξιός Βίκτορ Όρμπαν σοκάρισε όλη την Ευρώπη (και τον κόσμο) αρνούμενος την βοήθεια του ταμείου (και της ΕΕ) κι επέβαλε φόρο στις τράπεζες. Τα αφεντικά της Ελλάδας και όλου του κόσμου δηλαδή.
Και αυτή η είδηση μου έδωσε να καταλάβω (οπως και το τι ζούμε εδω και ενάμιση χρόνο στην Ελλάδα) πως δεν αρκεί να έχει κάποιος μια συγκεκριμένη ιδεολογία να κάνει το σωστό. Αρκει να αγαπά την πατρίδα του. Που μάλλον αυτοί που μας κυβερνούν σήμερα αγαπούν περισσότερο το τραπεζικό σύστημα (εγχώριο και διεθνές) παρά την Ελλάδα.
Το θέμα είναι αν ο κ. Σαμαράς μοιάζει με τον ομοϊδεάτη του Ούγγρο πρωθυπουργό. Δεν θέλω να το μάθω τώρα να μην έχει την τύχη του κ. Καραμανλή που έκανε σωστά για την Ελλάδα ανοίγματα σε Ρωσία και Κίνα κάτι που του στοίχησαν την θέση του πρωθυπουργού, πιστεύω με την βοήθεια των συμμάχων μας και πρώην εταίρων μας (νυν δανειστών μας). Και να έχει τέτοιε ιδέες να υπάρχει χρόνος να κάνει τα «πρέποντα» και να μη μας βουλιάξουν τόσος πολύ ώστε να μη μπορούμε να βγούμε με τίποτε.


Πηγή: http://www.inews.gr/116/oi-oungroi-apsifoun-dnt---ee---arnithikan-ti-litotita-kai-forologisan-tis-trapezes.htm

Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

Φοβούνται μη ξυπνήσουμε οι Γερμανοί


Φοβούνται μη πληρώσουν όσα μας χρωστάνε (για τις πολεμικές αποζημιώσεις, που να ζητήσσουμε και το δάνειο) οι Γερμανοί κι εμείς κοιμόμαστε. Ο Albrecht Ritschl (φωτο) είναι Γερμανός καθηγητής Ιστορίας της Οικονομίας.
Στην συνέντευξη που παραχώρησε στο -γνωστό για την ανθελληνική στάση του- περιοδικό SPIEGEL αποκαλύπτει ποια είναι η αλήθεια για τις γερμανικές αποζημιώσεις που οφείλονται στην Ελλάδα, ποια είναι η λύση για την επιβίωση της χώρας μας, ενώ προειδοποιεί τους Γερμανούς ότι «αν οι Έλληνες γίνουν επιθετικοί απέναντί στη Γερμανία, θα μας τα πάρουν ΟΛΑ»!
Την «ανεβάζω» κι εδω σε μετάφραση του κ. Κώστα Χαρδαβέλλα

* * *


Κύριε Ritschl, η Γερμανική κυβέρνηση ενεργεί με ακαμψία στο θέμα της Ελλάδας, στη λογική «λεφτά θα πάρετε μόνο αν κάνετε ό,τι σας λέμε». Κρίνετε δίκαιη αυτή τη συμπεριφορά;
Όχι, είναι απολύτως αδικαιολόγητη. Η Γερμανία έζησε τις μεγαλύτερες χρεοκοπίες της νεότερης ιστορίας. Την σημερινή οικονομική ανεξαρτησία της και το ρόλο του «Δασκάλου της Ευρώπης» η Γερμανία τα χρωστάει στις ΗΠΑ, οι οποίες μετά τον Α΄ αλλά και τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο παραιτήθηκαν από το δικαίωμά τους για τεράστια χρηματικά ποσά. Αυτό το ξεχνούν όλοι.
Θα μας πείτε τι ακριβώς συνέβη τότε;
Η δημοκρατία της Βαϊμάρης κατόρθωσε να επιζήσει από το 1924 μέχρι το 1929 αποκλειστικά με δανεικά. Μάλιστα για τις αποζημιώσεις του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου δανείστηκε από τις ΗΠΑ. Επρόκειτο για μια «δανειακή Πυραμίδα», η οποία κατέρρευσε με την κρίση του 1931. Τα χρήματα των δανείων των ΗΠΑ είχαν εξαφανιστεί, η ζημιά για τις ΗΠΑ ήταν τεράστια, οι συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία καταστροφικές. Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο οι ΗΠΑ φρόντισαν να μην θέσει κανείς από τους συμμάχους αξιώσεις για αποζημίωση. Εκτός από μερικές εξαιρέσεις, ματαιώθηκαν όλες οι αξιώσεις μέχρι μια μελλοντική επανένωση της Ανατολικής με τη Δυτική Γερμανία. Αυτό ήταν πολύ ζωτικό για την Γερμανία. Στην ουσία πάνω σε αυτό στηρίχθηκε το περίφημο γερμανικό μεταπολεμικό θαύμα! Παράλληλα όμως, τα θύματα της γερμανικής κατοχής όπως οι Έλληνες, ήταν αναγκασμένα να αποποιηθούν τα δικαιώματα τους για αποζημίωση.
Πόσο μεγάλα ήταν τότε τα ποσά από τις γερμανικές χρεοκοπίες;
Με βάση την οικονομική επιφάνεια που είχαν οι ΗΠΑ κατά την εποχή εκείνη, αναλογικά τα γερμανικά χρέη της δεκαετίας του ‘30 ισοδυναμούν με το κόστος της κρίσης του 2008. Αν τα συγκρίνουμε λοιπόν με τα ελληνικά χρέη, τότε, πιστέψτε, με τα χρέη της Ελλάδας είναι μηδαμινά. Σε σχέση με την οικονομική επιφάνεια της χώρας, η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος αμαρτωλός του 20ου αιώνα και ίσως της νεότερης οικονομικής ιστορίας.
Πόσες φορές έχει χρεοκοπήσει η Γερμανία;
Εξαρτάται πως το υπολογίζει κανείς. Τον τελευταίο αιώνα τουλάχιστον τρεις φορές. Μετά την τελευταία στάση πληρωμών στη δεκαετία του ‘30, ανακουφίστηκε η Γερμανία από τις ΗΠΑ με το γνωστό πλέον hair cut, σαν να μετατρέπεις ένα afro look σε φαλάκρα. Από τότε κρατάει η χώρα την οικονομική λάμψη της. Στο ίδιο διάστημα όμως οι υπόλοιποι ευρωπαίοι δούλευαν σαν τα σκυλιά για να σηκώσουν κεφάλι από τις καταστροφές του πολέμου και τη γερμανική κατοχή. Κι ακόμη το 1990 είχαμε επίσης μια στάση πληρωμών.
Είστε βέβαιος;
Φυσικά! Ήταν όταν ο τότε καγκελάριος Kohl αρνήθηκε να υλοποιήσει τη Συμφωνία του Λονδίνου, του 1953. Η συμφωνία έλεγε ότι οι γερμανικές πολεμικές αποζημιώσεις στην περίπτωση της επανένωσης των δύο Γερμανίων, θα πρέπει να τεθούν υπό επαναδιαπραγμάτευση. Η Γερμανία όμως πλήρωσε ελαχιστότατες αποζημιώσεις μετά το 1990, ούτε τα αναγκαστικά δάνεια που είχε συνάψει, ούτε τα έξοδα κατοχής. Η Ελλάδα είναι ένα από τα κράτη, που δεν πήραν δεκάρα. Μην κρυβόμαστε! Η Γερμανία στον 20ο αιώνα άρχισε δυο πολέμους, ο δεύτερος μάλιστα ήταν πόλεμος αφανισμού και εξολόθρευσης. Στη συνέχεια οι εχθροί της αποποιήθηκαν το δικαίωμά τους εν μέρει ή και καθολικά για αποζημιώσεις. Το περίφημο «γερμανικό θαύμα» συντελέστηκε πάνω στις πλάτες άλλων ευρωπαίων. Αυτό δεν το ξεχνούν οι Έλληνες.
Αυτή τη στιγμή συζητιέται η διάσωση της Ελλάδας μέσω μιας παράτασης του χρόνου πληρωμής των κρατικών ομολόγων, δηλαδή μιας ελεγχόμενης αναπροσαρμογής των χρεών. Μπορούμε εδώ να μιλάμε για επαπειλούμενη χρεοκοπία;
Βεβαίως! Ακόμη κι αν ένα κράτος δεν είναι εντελώς ανίκανο να ικανοποιήσει τους πιστωτές του, μπορεί να είναι υπό χρεοκοπία. Όπως και στην περίπτωση της Γερμανίας τη δεκαετία του ’50. Είναι ψευδαίσθηση να πιστεύουμε ότι η Ελλάδα θα μπορέσει μόνη της να πληρώσει τα χρέη. Άρα είναι εξ ορισμού χρεοκοπημένη. Επιτέλους θα πρέπει να καθοριστεί, ποια χρηματικά ποσά είναι έτοιμοι οι πιστωτές να θυσιάσουν.
Ναι, αλλά το κράτος που πληρώνει τα περισσότερα είναι η Γερμανία.
Νομίζω πως έτσι θα πρέπει να γίνει. Έχουμε υπάρξει στο παρελθόν υπερβολικά ανέμελοι. Η βιομηχανική μας παραγωγή κέρδισε πολλά από τις υπέρογκες εξαγωγές. Οι ανθελληνικές θέσεις που προβάλλουν τα γερμανικά ΜΜΕ είναι πολύ επικίνδυνες. Μην ξεχνάτε ότι ζούμε μέσα σε ένα γυάλινο σπίτι: Το οικονομικό μας θαύμα έγινε δυνατό αποκλειστικά και μόνο επειδή δεν αναγκαστήκαμε να πληρώσουμε αποζημιώσεις. Οι Έλληνες γνωρίζουν πολύ καλά την εχθρική στάση των γερμανικών ΜΜΕ. Αν η διάθεση των Ελλήνων γίνει πιο επιθετική, μπορεί να αναβιώσουν οι παλιές διεκδικήσεις! Αν αρχίσει η Ελλάδα και αν ποτέ αναγκαστεί η Γερμανία να πληρώσει, τότε θα μας τα πάρουν όλα!
Τι προτείνετε δηλαδή να κάνουμε στο θέμα της Ελλάδας;
Θα έπρεπε να είμαστε ευγνώμονες και να εξυγιάνουμε την Ελλάδα με τα λεφτά μας. Αν εμείς συνεχίζουμε το παιγνίδι των ΜΜΕ, παριστάνοντας τον χοντρό Εμίλ, που καπνίζει το πούρο του και αρνείται να πληρώσει, ίσως κάποιοι μας στείλουν τους παλιούς λογαριασμούς. Οι χρεοκοπίες της Γερμανίας τα περασμένα χρόνια δείχνουν τη λύση: πρέπει τώρα να συμφωνηθεί μια μείωση του χρέους. Όποιος δάνεισε λεφτά στην Ελλάδα, πρέπει να χάσει ένα μεγάλο μέρος τους! Ξέρω πως αυτό θα ήταν καταστροφικό για τις τράπεζες, γι’ αυτό και είναι απαραίτητο ένα πρόγραμμα βοήθειας. Δυστυχώς, η λύση αυτή είναι ακριβή για τη Γερμανία, αλλά πρέπει να καταλάβουμε ότι τελικά θα πρέπει να πληρώσουμε. Μόνο έτσι θα είχε και η Ελλάδα μια ευκαιρία για μια νέα αρχή!

Πηγή: http://www.newsbomb.gr/ethnika/story/82317/aplhrwto-to-germaniko-egklhma-sthn-ellada

Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

Προσεχώς Ελληνίδες

Φανταζόμαστε και μάλλον είναι αλήθεια, πως οι δανειστές μας τα κάνουν αυτά να μας πάρουν «κοψοχρονιά» την δημόσια περιουσία. Ομως δεν μένουν εκεί. Κάναν μεγάλο κόψιμο των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων. Βάλαν χαράτσια σε περιουσία και αμοιβές. Και λέγαμε. Τι άλλο θα κάνουν;
Για να είμαι και δίκαιος δεν τα βάζουν οι «τροϊκανοί» αυτούς τους φόρους αλλά η Ελληνική Κυβέρνηση.
Τώρα «βάζουν σε εφεδρεία» δημόσιους υπάλληλους. Αυτούς λένε που δεν χρειάζονται κατά την γνώμη μου αυτούς που τους δουλεύουν. Τι εφεδρεία δηλαδή προαπόλυση είναι που οδηγεί στην απόλυση. Αν είναι έτσι όπως τα λένε, οι πρώτοι που πρέπει να μπούνε σε εφεδρεία είναι οι υπουργοί που το μόνο που κάνουν είναι να υπογράφουν τις εντολές των δανειστών μας. Κι όχι μόνο αυτό αλλά «κάνουν τα κοκοράκια» μερικές φορές όπως ο κ. Βενιζέλος τον Αύγουστο που λένε ότι είπε «ως εδώ» στην «τρόικα» και φύγαν. Μετά τι έγινε; Ενώ είπε σε μας πως ήταν προγραματισμένο να φύγουν μετά τους παρακαλούσε να γυρίσουν. (Δεν το συνεχίζω γιατί σκέφτομαι πολύ πρόστιχα ως προς το πως τους παρακαλούσε και τι τους ζητούσε να μας κάνουν όταν θα έρθουν).
Ακούστηκε πως ο κ. Κουτρουμάνης τους είπε «όχι» στη μείωση του βασικού μισθού στη συλλογική σύμβαση εργασίας. Την κατάργησή της δηλαδή ουσιαστικά. Είχαμε και την φημολογούμενη αντίδραση του πρωθυπουργού πως «δε θα γίνουμε Ινδία».

Το «τρελό κουνέλι» το εξήγησε με το υπέροχο μοντάζ που παραθέτω. Εγώ θα έλεγα κάτι πιο λογικό.
Θέλει να μας κάνει (μισθολογικά) βαλκάνια. Με μισθούς Βουλγαρίας ή Αλβανίας. Και στο μυαλό μου πάει στη σκηνή της ταινίας του Βασίλη Κούντουρη «Μπίζνες στα Βαλκάνια» με το κ@@@μπαρο που είχε αναρτημένη την αναγγελία «Προσεχώς Βουλγάρες». Και πιστεύω σε μερικά χρόνια θα υπάρχει η ανάλογη ανάρτηση σε Γερμανία (ή Βέλγιο) που να λέει «Προσεχώς Ελλήνιδες».
Αλήθεια γιατί παίζουν αυτή την τραγωδία (που είναι κωμωδία λόγω της ηθοποιίας τους) κάθε φορά. Αφού θα τα δεχθούν όλα. Θα τους πουν κι ευχαριστώ και κανείς δεν θα αντιδράσει.
Εκτός βεβαίως του ΠΑΜΕ

Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

Ανοιχτή επιστολή (Της Σεμίνας Διγενή)
στον Πρωθυπουργό της Κατοχής


Αιχμηρότατη είναι η κ. Διγενή (φωτο) στην ανοιχτή επιστολή (υπό τον ίδιο τίτλο) που απευθύνει στον κ. Παπανδρέου και αξίζει να την δούμε. Την βάζω σήμερα που συμπληρώνονται δυο χρόνια αό τη Κυριακή που του φέραμε στην εξουσία. Κ. Πρωθυπουργέ η οργή της Σεμίνας είναι οργή όλων μας, λίγο ως πολύ.

* * *


Κύριε Πρωθυπουργέ,
Ίσως έχετε ακουστά από τις πανεπιστημιακές σας σπουδές στην Αμερική, την περίπτωση του Έλληνα ελεγειακού ποιητή Σόλωνα, τον οποίο οι Αθηναίοι το 600 π.Χ. λόγω επικίνδυνων στάσεων (κινημάτων) αρχαίων αγανακτισμένων πολιτών, τοποθέτησαν με έκτακτη διαδικασία εκλογής από το Δήμο της Αθήνας (κι όχι από τον Άρειο Πάγο) «άρχοντα», νομοθέτη με έκτακτες εξουσίες, για να αποκαταστήσει την κοινωνική ειρήνη και τη μεταβολή των θεσμών.
Τα εξαιρετικά τολμηρά του μέτρα προέβλεπαν ανάμεσα σε άλλα, την ΕΠΑΝΟΡΘΩΣΗ του αρχαίου κοινωνικού κράτους και με μια σειρά μεταρρυθμίσεων, κατέστησε πολλούς άδικα φυλακισμένους ή υποθηκευμένους με τη ζωή τους Αθηναίους, ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ
Να σας πω…
Τώρα που τα ξαναγράφω αυτά, σκέφτομαι πως μάλλον δεν έχετε γνώση της αρχαίας Ιστορίας. Μάλλον διαθέτετε επιλεκτική ιστορική μνήμη κι ίσως ο αγαπημένος σας συγγραφέας να ήταν ο Αδόλφος Χίτλερ κι όλες εκείνες οι συναρπαστικές μορφές του Εθνικοσοσιαλισμού… ίσως κρυβόσασταν πολύ καλά πίσω από τα παντελόνια του πατέρας σας, όταν αγανακτούσε με την κρυφή πλευρά του ιδιότυπου αυτισμού σας…
Για να επιστρέψω όμως στο θέμα μας.
Ο δίκαιος αρχαίος νομοθέτης λοιπόν, προτού κληθεί να νομοθετήσει ΔΙΚΑΙΑ ήταν ένας ποιητής «γνωμικών» ελεγειών (δηλαδή έγραφε πολιτική φιλοσοφική ποίηση – συμβούλευε τους Αθηναίους δηλαδή πως να πολιτεύονται (να ζουν ως ελεύθεροι πολίτες δηλαδή).
Γιατί σας τα γράφω όλα αυτά;
Εδώ και δυο χρόνια, ένα ολόκληρο εκκεντρικά αμοιβόμενο πολιτικό lobby 300 Ελλήνων, έχει εκχωρήσει όλες τις νομοθετικές εξουσίες και έχει υποθηκεύσει όλες τις δημόσιες και ιδιωτικές περιουσίες των Ελλήνων σε μια ομάδα Ευρωπαίων τεχνοκρατών τους οποίους δεν είχατε την αμερικάνικη καλοσύνη που σας χαρακτηρίζει να μας τους συστήσετε διαδικτυακά... Ένα βιογραφικό τους. Ένα ποίημα τους, κάτι τι... Ποιοί είναι όλοι αυτοί; Από που έρχονται; Γιατί να μην ξέρουμε σε ποιόν χρωστάμε, ποιόν πληρώνουμε και για πόσο θα τον πληρώνουμε...
Ξέρω, εσείς εδώ και 18 μήνες έχετε βάλει τον αυτόματο, περιφέρετε το σαρκίο του εαυτού σας στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες παίρνοντας πόζες σε χειραψίες φιλίας με ομοτίτλους σας...
Ο αρχαίος ποιητής νομοθέτης Σόλων, (μια καλή ΤΡΟΙΚΑ σας να λέμε δηλαδή) για να επιστρέψω στο θέμα μας, για να αποφύγει μεταβολές της νομοθεσίας του και για να μην αναμειχθεί στην εφαρμογή της, αυτοεξορίστηκε για δέκα χρόνια.
Πάνω σε αυτή τη νομοθεσία οικοδομήθηκε η αθηναϊκή δημοκρατία, αυτή την Ελλάδα θαυμάζουν και εποφθαλμιούν οι “εταίροι” σας, για αυτή την Ελλάδα πολέμησε και καταδικάστηκε σε θάνατο ο Κολοκοτρώνης.
Σας αρέσουν περισσότερο όμως οι ιστορίες με Ινδιάνους…ε;
Σας αρέσουν γενικότερα ιστορίες καννιβαλισμού, ε;
Σας αρέσει γενικότερα η βία…ε;
Θαυμάζετε ας πούμε τα έργα της βίας… όπως ας πούμε τα έργα της κρατικής βίας, στην άδεια από ανθρώπους πλατεία Συντάγματος, στις άδειες βιτρίνες των κλειστών καταστημάτων, στους διαδρόμους των νοσοκομείων του “5 ευρω ο,τι πάρετε”, όπου εκατοντάδες συμπολίτες μου διανυκτερεύουν στις εφημερίες των ψυχιατρικών τμημάτων με κατάθλιψη και τάσεις αυτοκτονίας…
Αυτή η Ελλάδα σας αρέσει… το βλέπω στο βλέμμα σας… το ακούω στις ομιλίες που διαβάζετε… αντιγράφουν ολόκληρες παραγράφους από τη “Βίβλο” του Εθνικοσοσιαλισμού…για αυτό αγαπάτε και το μουστάκι σας… είναι το σήμα κατατεθέν…
Ο αρχαίος ποιητής Σόλων μπορεί να σας είναι όμως γνωστός, από την περίφημη φράση που διατύπωσε όταν επισκέφθηκε τον ζάμπλουτο ηγεμόνα εξ Ανατολής, Κροίσο…
“Μηδένα προ του τέλους μακάριζε”.
Γιώργο, δεν ξέρεις τι σας περιμένει… και τους 300!


Υ.Γ. 15 Οκτωβρίου από τη Wall Street μέχρι την άλλη άκρη της γης, πολίτες του κόσμου μας καλούν να βγούμε στους δρόμους και να συνεχίσουμε τον αγώνα εναντίον του χρηματοπιστωτικού εκφοβισμού και της κρατικής βίας...
Βάζω στοίχημα -κι εύχομαι- πως ο γιός σου, Γιώργο, δεν θα χτυπηθεί ποτέ από τους σιδερολοστούς οργάνων της φασιστικής Ελληνικής Αστυνομίας, ούτε θα χάσει κάποια από τις 5 ανθρώπινες αισθήσεις...


Πηγή: http://www.mediasoup.gr/node/43145

Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

Νέα «Συμμαχία της αριστεράς» η μόνη(;) λύση

Το πρωί στην «Πρωινή ενημέρωση» της ΝΕΤ ο κ. Τσίπας ήταν πολύ καλός πάλι. Μίλησε για τον πρωθυπουργό μας με σκληρά λόγια. Είπε πως το συμβόλαιό του λήγει το 2013 γι’ αυτό όσο χαμηλά και να δείχνουν το κόμμα του οι δημοσκοπήσεις (Τώρα τους δείχνουν στο 15%) δεν πρόκειται να κάνει εκλογές. Και πραγματικό είναι άξιο απορίας αυτό. Πως ενώ όλος ο λαός αντιδρά δεν γίνετε ούτε συζήτηση για τους κυβερνητικούς. Πάλι εντύπωση μου κάνει πως η κυβέρνηση υπογράφει συμφωνίες και για μετά το 2013 που θα γίνουν (κανονικά) οι εκλογές που θα συντρίβει το κυβερνών κόμμα, κατά τις ενδείξεις.
Αυτό που μου άρεσε είναι πως παρομοίασε την κατάσταση σήμερα με την κατάσταση που υπήρχε στην Ελλάδα το 1941 την ίδρυση του ΕΑΜ και δεν το πρότεινε αλλά άφησε να εννοηθεί πως θέλει δημιουργία ενός ΕΑΜ Β’. Την επανίδρυση θα έλεγα της «Συμμαχίας της Αριστεράς» που υπήρξε στις εκλογές του 1974 με αρχηγό στις πρώτες ελεύθερες εκλογές τον Ηλία Ηλιού.
Τώρα το θέμα είναι ποιος θα το προτείνει και ποιος θα θέσει τους στόχους του χαλαρού συνασπισμού των Αριστερών συνιστωσών.
Πιστεύω πως αυτό είναι το μεθεπόμενο επεισόδιο της Ελληνικής Ιστορίας.
Μιας ιστορίας που από το 2009 είναι καταιγιστική.
Μετά το «λεφτά υπάρχουν», το κάλεσμα των κατακτητών μας (αφού μαγειρέψαμε τα στοιχεία να δεχθούμε τα μέτρα), το πνίξιμο της κατώτερης τάξης, μετά τους εκφοβισμούς της μεσαίας.
Δένουν χειροπόδαρα την επόμενη κυβέρνηση.
Μετά ακολουθούν εκλογές με συντριβή του ΠΑΣΟΚ και νίκη της ΝΔ. Αποτυχία της ΝΔ ΚΑΙ λόγω των δεσμεύσεων που βάζει αυτή την περίοδο.
Αυτή είναι η εποχή που βλέπω τη δημιουργία της «Συμμαχίας». Αν υπάρχει πρόταση εκτός αν και η προτάσεις της Αριστεράς είναι σαν αυτές των σημερινών «Σοσιαλιστών». Μόλις πήραν την εξουσία μας πήγαν τόσο «δεξιά» που η ΝΔ μοιάζει κομουνιστικό κόμμα.
Βέβαια επειδή πιστεύω πως έχουν πραγματικά πρόταση και περάσαμε αρκετό με τους «σε μαθητεία δεξιούς» και δε χρειάζεται να ζήσουμε ΚΑΙ τους γνήσιους εκπαιδευμένους δεξιούς, ας βρεθούν σημεία επαφής στην αριστερά να περάσουμε το επεισόδιο την νέας κυβέρνησης της ΝΔ
Έτσι Αλέξη;

Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011

Γιατί οι Γερμανοί ζηλεύουν τους μεσογειακούς λαούς;

Πάντα είχα την αίσθηση πως οι Γερμανοί μισούν τους Ελληνες. Και εξηγούσα τη ζήλια αυτή στο κλίμα που έχουμε και τα «καμάκια» που δρουν το καλοκαίρι στις συζυγούς τους, επιστρέφοντας στο σπίτι τους μ’ ένα τεράστιο χαμόγελο από ευχαρίστηση, μια που πέρασαν υπέροχα τρώγοντας, πίνοντας στην αγκαλιά κάποιου ή κάποιων νεαρών. Σε άρθρο που αναδημοσίευσε η «Καθημερινή» την περασμένη Τρίτη (27/) με τον ίδιο τίτλο, του Todd Buchholz* στους The New York Times υποστηρίζει πως στη θέση των Ελλήνων είναι όλοι οι Ευρωπαίοι. Εξηγεί το γιατί κατά τη γνώμη του. Το βάζω στη θέση του άρθρου που βάζω κάθε Σάββατο

* * *


Η Ελλάδα είναι λυγισμένη και χρεοκοπημένη. Το έλλειμμα του προϋπολογισμού της φτάνει σχεδόν το 10% του ΑΕΠ, ενώ οι Γερμανοί έχουν πνίξει το δικό τους έλλειμμα στο 1,5%. Ρωτήστε έναν τυπικό Γερμανό και θα σας πει: «Πίνουν και χορεύουν όλη μέρα. Εμείς περιμένουμε το ηλιοβασίλεμα για να ξεκινήσουμε». Αυτή είναι η εικόνα που έχει. Οι σκληρά εργαζόμενοι, πειθαρχημένοι Γερμανοί παραμένουν αξιόχρεοι και νηφάλιοι. Αντίθετα, οι γείτονες της Μεσογείου περιφέρονται σε γόνιμους αγρούς με ανθισμένες λεμονιές και ελιές.
Παρ’ όλα αυτά οι Γερμανοί υποστηρίζουν, έστω και με γκρίνιες, τα πακέτα διάσωσης. Στις πρόσφατες εκλογές στη Γερμανία ενισχύθηκαν οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι, παρότι είναι ακόμη πιο φιλικοί προς το ευρώ απ’ ό,τι η κυβέρνηση Μέρκελ. Μα γιατί οι Γερμανοί βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να σώσουν τον Αλέξη Ζορμπά και τους γείτονές του; Η τυπική απάντηση είναι για να διαφυλάξουν τη γερμανική οικονομία. Αλλά αυτό είναι ένα φτωχό επιχείρημα. Παρά τη μεγάλη κρίση της παγκόσμιας οικονομίας, η γερμανική παραμένει σταθερή, με την ανεργία στο αξιοπρεπές ποσοστό του 7%, ενώ η χώρα έχει θετικό εμπορικό ισοζύγιο, ακόμη και στις συναλλαγές της με την Κίνα. Είναι βέβαια αλήθεια ότι η υιοθέτηση του ευρώ, το 1999, βοήθησε τις γερμανικές εταιρείες, αλλά ο κύριος σκοπός της Ευρωζώνης δεν ήταν ποτέ οικονομικός. Εάν το χρήμα ήταν το θέμα, η Γερμανία δεν θα είχε εγκαταλείψει το αγαπημένο της μάρκο, ελεγχόμενο από την αξιόπιστη και λιτή Μπούντεσμπανκ, για ένα νέο νόμισμα που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο κάποιοι ξένοι πολιτικοί, οι οποίοι θα ενδιαφέρονται για να προσελκύσουν ψήφους στη Σλοβενία.
Οχι λοιπόν. Το πραγματικό κίνητρο της Γερμανίας για να βοηθήσει τους Ελληνες δεν είναι το χρήμα. Είναι η κουλτούρα. Οι Γερμανοί υποφέρουν από εθνική ζήλια. Επί 200 χρόνια αναζητούν το χαμένο κομμάτι της ψυχής τους: το πάθος. Το βρίσκουν συνήθως στον Νότο και ζηλεύουν το χαλαρό πνεύμα και τις ηλιόλουστες ημέρες που απολαμβάνουν οι ανέμελοι Μεσογειακοί τους γείτονες.
Στις αρχές του 19ου αιώνα, ο Γκαίτε έγραψε ότι τα ταξίδια του στην Ιταλία τον γέμισαν με δημιουργική ενέργεια. Λίγο αργότερα, ο Χάινριχ Χάινε προσκύνησε την ίδια χώρα, γράφοντας στον θείο του: «Εδώ η φύση είναι πανέμορφή και οι άνθρωποι αξιαγάπητοι. Στον αέρα των ψηλών βουνών, ξεχνάς τα προβλήματά σου και η ψυχή σου αγαλλιάζει». Από την πλευρά του, ο Νίτσε υποστήριξε ότι η γερμανική ψυχή είναι υπανάπτυκτη και χρειάζεται περισσότερο πάθος. Ο Γερμανός φιλόσοφος είχε εντυπωσιαστεί με την Αρχαία Ελλάδα και είναι γνωστός για τη σύγκριση που έκανε ανάμεσα στον νηφάλιο Απόλλωνα και τον ριψοκίνδυνο, μεθύστακα του Νότου, Διόνυσο. Μια δόση από Διόνυσο ίσως να μην ήταν κακή για τη Γερμανία, σημείωνε ο Νίτσε.
Σήμερα, όμως, η Γερμανία φαίνεται πολύ απολλώνια. Εταιρείες όπως η BMW κατακτούν τις διεθνείς αγορές, σχεδιάζοντας αψεγάδιαστες και τέλεια συγχρονισμένες μηχανές. Αλλά πότε μπορούν οι Γερμανοί να μπουν στο πνεύμα του Διόνυσου; Μόνο όταν κάνουν διακοπές στην Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιταλία, ή ακόμη και την Πορτογαλία. Ακόμη και τότε όμως, δεν μπορούν να ισορροπήσουν, όπως φαίνεται και στη νουβέλα του Τόμας Μαν «Θάνατος στη Βενετία», όπου ο αγέλαστος και αυταρχικός πρωταγωνιστής, αλλάζει ριζικά τους τρόπους του και το φέρσιμό του, όταν βρίσκεται στην Ιταλία.
Η Γερμανία λοιπόν έχει τη δύναμη να επιβάλει την πειθαρχία, αλλά νιώθει άσχημα για τους γείτονές της. Οι Γερμανοί απλώς δεν μπορούν να κόψουν τους συναισθηματικούς τους δεσμούς με τους απείθαρχους, αλλά παθιασμένους αδελφούς τους στον Νότο. Στη διάρκεια του Οκτόμπερφεστ (το διάσημο φεστιβάλ μπίρας του Μονάχου), οι Γερμανοί τραγουδούν συχνά, καθώς πίνουν, το λαϊκό τραγούδι «Grieschiher Wein» (ελληνικό κρασί). Μυστηριώδες και διεγερτικό, το ελληνικό κρασί συγκρίνεται με το «αίμα της γης» από τον λαϊκό στιχουργό. Στο τραγούδι, ένας Γερμανός κρυφοκοιτάει, ενώ οι Ελληνες πίνουν παρέα και αποζητάει να τον καλέσουν μαζί τους. Δεν χρειάζεται να τους το πει όμως, γιατί οι Ελληνες με τα σκούρα μάτια, τον καλούν στην παρέα τους.
Παρότι στη διάρκεια της ιστορίας τους, οι Γερμανοί υποστήριξαν τη φυσική τους ανωτερότητα, η αλήθεια είναι ότι ακόμη δεν είναι σίγουροι για το αν είναι ευχαριστημένοι με τον τρόπο ζωής τους.
***************************************************
* Ο κ. Todd Buchholz είναι Αμερικανός συγγραφέας και οικονομολόγος.