Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2016

Απλά μαθήματα ανωτερότητας



Με το μεταναστευτικό και το πώς αντιμετωπίζονται οι πρόσφυγες ασχολήθηκε σε άρθρο του, με τον ίδιο τίτλο, στην «Καθημερινή» της Τετάρτης 24/1 ο Παντελής Μπουκάλας
* * *
Πολιτικοί και πολιτικάντες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, και όχι μόνο ακροδεξιοί, καταγγέλλουν την Ελλάδα ότι δεν φυλάσσει επαρκώς τις θάλασσές της. Και τους σιγοντάρουν από καιρό ημεδαποί ακροδεξιούληδες, μια και συνήθως η στενή ψυχή συνυπάρχει με τυφλό μυαλό. Καμιά διάθεση δεν έχουν όλοι τους να αποδεχτούν το οφθαλμοφανές: ότι και όλο το ναυτικό και το λιμενικό της αν χρησιμοποιούσε η νησοβριθής Ελλάδα, και τα ψαράδικά της αν επιστράτευε, θα αδυνατούσε να περιφρουρήσει τα θαλάσσια σύνορά της όσο αποτελεσματικά επιθυμούν οι τειχοκατασκευαστές Ευρωπαίοι.
Και νά που αυτό το ολοφάνερο το αποδέχεται επίσημα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για τη Διαχείριση της Επιχειρησιακής Συνεργασίας στα Εξωτερικά Σύνορα των Κρατών-Μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο Φρόντεξ δηλαδή. Ο εκπρόσωπός της, η κ. Εύα Μονκιούρ, πήγε στη Λέσβο, είδε, άκουσε, θ’ άνοιξε και κάναν χάρτη του Αιγαίου, απ’ τους τουριστικούς έστω, αρκούν κι αυτοί, και επιστρέφοντας στην έδρα του οργανισμού, στη Βαρσοβία, είπε το απλούστατο: «Είναι πολύ εύκολο να φτάσει κανείς στην Ελλάδα διά θαλάσσης. Δεν έχουμε να κάνουμε με αγρό, όπου μπορούμε να τοποθετήσουμε φράχτη. Είναι σχεδόν αδύνατο να ελεγχθούν τα θαλάσσια ελληνικά σύνορα, γιατί, επιπλέον, η Ελλάδα έχει εκατοντάδες νησιά, ορισμένα από τα οποία δεν κατοικούνται καν, και βρίσκονται πολύ κοντά στις τουρκικές ακτές».
Και ενώ η Τουρκία ενισχύεται συνεχώς οικονομικά, για να ελέγξει υποτίθεται την έξοδο των προσφύγων, η Ελλάδα αντί να ενισχύεται, όπως θα ήταν το φυσικό και το τίμιο, καταγγέλλεται από τους εταίρους της για ανεπαρκή έλεγχο της θάλασσας. Και, κατ’ αντιγραφήν του σκαιού εκβιασμού για Μεγάλο Γκρέξιτ, από την Ευρωζώνη, απειλείται με γκρέξιτ από τη Συνθήκη Σένγκεν, που κατάντησε μια βολική καρικατούρα στα χέρια των πιο ισχυρών της ευρωπαϊκής εταιρείας.
Απλά μαθήματα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης... Τα παραδίδουν δωρεάν Ούγγροι, Αυστριακοί, Γερμανοί, Βέλγοι κ.ά. Την ίδια στιγμή, άλλοι μέτοχοι του δυτικού μας πολιτισμού, ανώτερου ως γνωστόν, Αγγλοι και Ουαλλοί, παραδίδουν απλά μαθήματα φιλοξενίας, βάφοντας κόκκινη την πόρτα των σπιτιών όπου ζουν πρόσφυγες ή υποχρεώνοντάς τους να φοράνε ειδικό βραχιολάκι στο χέρι. Οχι σαν τα βραχιολάκια που φοράνε οι ευτυχείς τουρίστες του Αιγαίου για να απολαμβάνουν φτηνά το πλήρες πακέτο, πισίνα, πρωινό, ποτό κ.τ.λ. Αλλά το βραχιολάκι του αποκλεισμού. Της γκετοποίησης. Της βαθιάς εχθρότητας.
Aφού λοιπόν οι φίλοι και σύμμαχοί μας καταγγέλλουν τον Θεό ή τη φύση και τον χρόνο που έφτιαξαν το Αιγαίο έτσι όπως το έφτιαξαν, ας επιμείνουν στην ορθή λογική τους. Κι ας καταγγείλουν και το ίδιο το Αιγαίο για την ολιγάρκειά του. Αν συνεχίσει να κρατάει στα νερά του μόνον έναν στους πενήντα πρόσφυγες που δοκιμάζουν να το περάσουν, σύμφωνα με τη θανάσιμη στατιστική των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, η «γηραιά» θα συνεχίσει να επιβαρύνεται. Κι αυτό είναι άπρεπο.

Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016

Οι δηλώσεις του εμπειρογνώμονα του ΟΗΕ
για την κατάσταση στην Ελλάδα



Αναδημοσιεύω ένα δελτίο τύπου – που πέρασε κι αυτό .σχεδόν απαρατήρητο στην Ελλάδα – του ανεξάρτητου εμπειρογνώμονα των Ηνωμένων Εθνών, για το εξωτερικό χρέος και τα ανθρώπινα δικαιώματα, Χουάν Πάμπλο Μποχοσλάβσκι.
Δεν θα σχολιάσω τίποτα παραπάνω εκτός από το ότι πολλά από όσα έχουν καταγγελθεί τα τελευταία 4 χρόνια, ο ειδικός εμπειρογνώμονας τα αναφέρει εύγλωττα στις δηλώσεις του. Αναμένουμε την τελική έκθεση που θα καταθέσει στα Ηνωμένα Έθνη και ευελπιστούμε επιτέλους κάποιοι να αφυπνιστούν και να αναλογιστούν τις εγκληματικές ευθύνες τους.
Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού
* * *
Eμπειρογνώμονας των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ζητά την ελάφρυνση του χρέους με στόχο να δοθεί ώθηση στην συνολική ανάπτυξη στην Ελλάδα
ΑΘΗΝΑ/ΓΕΝΕΥΗ (8 Δεκεμβρίου 2015)
Έπειτα από πέντε χρόνια πολιτικών διαρθρωτικής προσαρμογής, οι δείκτες  των οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών δικαιωμάτων στην Ελλάδα δεν έχουν βελτιωθεί»,  δήλωσε ο Ανεξάρτητος Εμπειρογνώμονας των Ηνωμένων Εθνών για το εξωτερικό χρέος και τα ανθρώπινα δικαιώματα, Χουάν Πάμπλο Μποχοσλάβσκι, με την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στην υπερχρεωμένη χώρα.
Ο εμπειρoγνώμονας εξέφρασε ανησυχία για το γεγονός ότι ένας υπολογιζόμενος αριθμός 2,5 εκατ. ανθρώπων  είναι χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, και ότι οι υπηρεσίες δημόσιας υγελιας είναι συχνά υπερφορτωμένες για να εξασφαλίσουν την αποτελεσματική πρόσβαση στην ιατρική περίθαλψη.
«Τα δικαιώματα στην εργασία και την κοινωνική ασφάλεια βρίσκονται σε κατάσταση αποδιοργάνωσης» είπε ο Μποχοσλάβσκι, σημειώνοντας ότι η ανεργία των νέων παραμένει στο 47,9%, ενώ  μόνο ένας στους δέκα εγγεγραμμένους ανέργους  λαμβάνει ταμείο ανεργίας, ενώ εκατομμύρια δεν έχουν τη βασική κοινωνική ασφάλεια.»
«Η Ελλάδα είναι μία από τις λίγες χώρες στην Ευρώπη που δεν έχουν  ακόμη ένα εθνικό πλάνο κοινωνικής ασφάλισης ύστατης ανάγκης.» 
Ο Μποχοσλάβσκι υπογράμμισε ότι περίπου 3,76 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ελλάδα θεωρείται ότι   βρίσκονται στα πρόθυρα της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού και ότι ο  αριθμός όσων αντιμετωπίζουν τη στέρηση αγαθών έχει σχεδόν διπλασιαστεί από το 2009 έως το 2014.
« Μπορούμε να μιλάμε για κρίση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα, δήλωσε Μποχοσλάβσκι προσθέτοντας ότι η Ελλάδα δεν είναι επαρκώς εξοπλισμένη για να αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη  προσφυγική κρίση στην Ευρώπη από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.»..
«Τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και οι χώρες της Ευρωζώνης πρέπει να δράσουν τώρα με αποφασιστικότητα ώστε η κοινωνική κρίση να μην υπονομεύσει τις προοπτικές για μία επιτυχημένη οικονομική μεταρρύθμιση».
Ο Μποχοσλάβσκι υπογράμμισε η ελληνική κυβέρνηση και οι χώρες της Ευρώπης έχουν αναλάβει  δεσμευτικές  υποχρεώσεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την εγγύηση της απόλαυσης ενός ελάχιστου επιπέδου οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών δικαιωμάτων. Ωστόσο, τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν  παραγκωνιστεί τόσο στον σχεδιασμό των πολιτικών προσαρμογής όσο και στην εφαρμογή των τόσο απαραίτητων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Ο Μποχοσλάβσκι κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση και τους Ευρωπαίους δανειστές,  να κάνουν μία συνολική αποτίμηση των επιπτώσεων που έχει το πρόγραμμα προσαρμογής στα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως και μία αποτίμηση του τι πήγε λάθος στο παρελθόν.
« Η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως ανακούφιση του χρέους προκειμένου να ξεκινήσει η κοινωνική  ανάπτυξη» είπε. «Η ανακούφιση του χρέους πρέπει να εξελιχθεί  σε ένα  επενδυτικό πακέτο για την  τόνωση της πραγματικής οικονομίας μέσω των δημόσιων επενδύσεων στις υποδομές, την έρευνα και την εκπαίδευση».
«Η χώρα χρειάζεται ακόμη ένα μοντέρνο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας  που θα είναι δίκαιο, αποτελεσματικό,  αρκούντως χρηματοδοτούμενο και θα βοηθά όσους βρίσκονται σε ανάγκη, ενώ  θα προστατεύει  τα βασικά  κοινωνικά, οικονομικά και πολιτισμικά δικαιώματα με έναν ολοκληρωμένο  και χωρίς διακρίσεις τρόπο».
Η Ελλάδα αντιμετωπίζει ένα δύσκολο δομικό  μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα. « Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι τόσο εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις μπορούν να εφαρμοστούν αποτελεσματικά, αν φαίνεται ότι  επιβάλλονται  από τους δανειστές με  μοναδικό σκοπό  την  αποπληρωμή τους χωρίς ταυτόχρονα να λαμβάνονται υπόψη οι θέσεις του ελληνικού λαού», κατέληξε ο εμπειρογνώμονας.
Ο   κ. Μποχοσλάβσκι επισκέφτηκε τη χώρα έπειτα από πρόσκληση των ελληνικών αρχών. Συναντήθηκε με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, με αρκετά μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου καθώς και με υψηλόβαθμους αξιωματούχους της κυβέρνησης, τους  προέδρους του Ανώτατου Δικαστηρίου και του Συμβουλίου της Επικρατείας, με μέλη του κοινοβουλίου και εκπροσώπους άλλων δημοσίων θεσμών. Είχε επίσης συναντήσεις με εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, εθνικών οργάνων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με την κοινωνία των πολιτών και με πανεπιστημιακούς.
Τα τελικά του συμπεράσματα και οι βασικές του συστάσεις θα υποβληθούν σε συνολική έκθεση στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
(*) Διαβάστε τις πλήρεις δηλώσεις του Εμπειρογνώμονα έπειτα από το πέρας της αποστολής του στη διεύθυνση:
http://www.ohchr.org/Documents/Issues/IEDebt/EOM_Statement_Greece_IEForeignDebt_GR.pdf
ΤΕΛΟΣ
Ο Χουάν Πάμπλο Μποχοσλάβσκι (Αργεντινή) διορίστηκε Ανεξάρτητος Εμπειρογνώμονας για τις επιπτώσεις του εξωτερικού χρέους στην άσκηση  των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το Συμβούλιο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών στις 8 Μαΐου του 2014. Είχε εργαστεί προηγουμένως ως Εμπειρογνώμονας για το Δημόσιο Χρέος  στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD) όπου και συντόνισε μία Ομάδα από Εμπειρογνώμονες  για την Κρατική Χορήγηση και Λήψη Δανείων. Η θητεία του καλύπτει όλες τις χώρες και ανανεώθηκε πρόσφατα από το ψήφισμα με αριθμό 25/16  του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.  Είναι ανεξάρτητος από οποιαδήποτε κυβέρνηση ή οργανισμό και υπηρετεί υπό την ατομική του ιδιότητα. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τη σελίδα: http://www.ohchr.org/EN/Issues/Development/IEDebt/Pages/IEDebtIndex.aspx
Οι  Ειδικοί  Εισηγητές αποτελούν μέρος των Ειδικών Διαδικασιών του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Οι Ειδικές Διαδικασίες, το μεγαλύτερο όργανο από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες στο σύστημα των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, είναι η γενική ονομασία που δίνεται  στους ανεξάρτητους μηχανισμούς διερεύνησης και ελέγχου του Συμβουλίου. Οι κάτοχοι εντολών Ειδικών Διαδικασιών είναι ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες οι οποίοι διορίζονται από το Συμβούλιο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με στόχο την αξιολόγηση είτε της κατάστασης σε μια συγκεκριμένη χώρα ή  την αξιολόγηση  θεματικών ζητημάτων σε παγκόσμιο επίπεδο. Δεν ανήκουν στο προσωπικό των Ηνωμένων Εθνών ενώ είναι ανεξάρτητοι από οποιαδήποτε κυβέρνηση ή οργανισμό, υπηρετούν υπό την ατομική τους ιδιότητα και δεν λαμβάνουν καμία αμοιβή για την εργασία τους. 
ΟΗΕ- Ανθρώπινα Δικαιώματα – Ελλάδα: http://www.ohchr.org/EN/Countries/ENACARegion/Pages/GRIndex.aspx 
Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ επικοινωνήστε
Gunnar Theissen (+41 22 917 9321 / gtheissen@ohchr.org) ή στο ieforeigndebt@ohchr.org 
Δημήτρης Φατούρος (+32 2 788 84 68 / fatouros@unric.org )
Για πληροφορίες σχετικά με άλλους ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών:
Xabier Celaya, UN Human Rights – Media Unit (+ 41 22 917 9383 / xcelaya@ohchr.org)
Για τους ενημερωτικούς ιστότοπους σας και για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: Τα σημαντικότερα νέα είναι διαθέσιμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα που παρατίθενται.
Twitter: UNrightswire
Facebook: unitednationshumanrights
Google+: unitednationshumanrights
Youtube: unohchr

 Αναδημοσίευση: enallaktikos.gr

Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016

Επτά συμπεριφορές των Ευρωπαίων
σε πρόσφυγες που θα ζήλευαν οι ναζί



Το διπλανό σκίτσο κυκλοφορεί χρόνια τώρα στο διαδίκτυο. Μου φάνηκε αρκετά υπερβολική η σύγκριση της Ευρώπης του ευρώ με αυτή είχε καταλάβει ο Χίτλερ. Με προβλημάτισε όμως το παρακάτω θέμα του info-war.gr, του καλού δημοσιογράφου Αρη Αρη Χατζηστεφάνου για το που πάει η Ευρώπη.

Σημειώνω πως στα «ζευγάρια των φωτογραφιών» οι πρώτες είναι πρόσφατες ενώ οι δεύτερες αφορούν την Ναζιστική Γερμανία.
* * *
Με αφορμή την απόφαση της Δανίας και της Γερμανίας να κατάσχουν προσωπικά αντικείμενα και χρήματα προσφύγων ο Independent παρουσιάζει τους τρόπους με τους οποίους η Ευρώπη εξανδραποδίζει τους πρόσφυγες.

Αυτό που παραλείπει να συμπληρώσει η βρετανική εφημερίδα είναι ότι οι περισσότερες από αυτές τις συμπεριφορές χρησιμοποιούνταν από τους ναζί εναντίον των Εβραίων, των κομμουνιστών, των τσιγγάνων κ.τ.λ

Εμείς (υπερβολικοί όπως πάντα) σκεφτήκαμε να εμπλουτίσουμε το πολύ ενδιαφέρον θέμα του Independent με μερικές δικές μας φωτογραφίες.

Οι συγκρίσεις είναι προφανώς υπερβολικές, αν σκεφτεί κανείς που κατέληξαν οι Εβραίοι και άλλες ανεπιθύμητες ομάδες κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Πριν από το ολοκαύτωμα όμως υπήρξε μια περίοδος προετοιμασίας της κοινής γνώμης που δεν είχε σε τίποτα να ζηλέψει από όσα βιώνουν σήμερα οι πρόσφυγες από τους «πολιτισμένους» Ευρωπαίους πολίτες, τους πολιτικούς τους και τα μέσα ενημέρωσης.


 1) Σήμανση των σπιτιών και περιβραχιόνια
Στο Μιντλσμπρο έβαψαν τις πόρτες σε σπίτια αιτούντων άσυλο κόκκινες για να τους ξεχωρίζουν ενώ στο Κάρντιφ αναγκάζουν τους πρόσφυγες να φορούν περιβραχιόνια εάν θέλουν να λαμβάνουν φαγητό.















 



  

2) Συρματοπλέγματα
Η Σλοβενία, η Αυστρία και η Ουγγαρία ύψωσαν συρματοπλέγματα ύψους 3 μέτρων στο εσωτερικό της ζώνης του Σέγκεν. Η Ελλάδα το έκανε στα εξωτερικά σύνορα.







3) Καταστροφή καταλυμάτων
Τουλάχιστον 2.000 πρόσφυγες είδαν τα πρόχειρα καταλύματα του να γκρεμίζονται από μπουλντόζες στο Καλαι την προηγούμενη εβδομάδα. Στις προηγούμενες επιχειρήσεις η αστυνομία δεν τους είχε προειδοποιήσει καν, με αποτέλεσμα να ξυπνήσουν απέναντι στις μπουλντόζες.









  4) Οδηγίες συμπεριφοράς και απαγόρευση εισόδου
Σε αρκετές γερμανικές πόλεις οι αρχές εξέδωσαν φυλλάδια στα οποία δίνουν συμβουλές συμπεριφοράς σε πρόσφυγες και μετανάστες. Αρκετά νυχτερινά κέντρα απαγόρευσαν την είσοδο σε όσους δεν μιλούν αγγλικά ή γερμανικά ενώ δημοτικές αρχές απαγόρευσαν την είσοδο σε μετανάστες ακόμη και στις δημόσιες πισίνες. Αφορμή στάθηκε η συμπεριφορά μικρών ομάδων προσφύγων και μεταναστών απέναντι σε γυναίκες.











5) Παράνομες απελάσεις
Χώρες όπως η Τουρκία, η Νορβηγία και η Ελλάδα προχώρησαν σε μυστικούς ή ανοιχτούς επαναπατρισμούς προσφύγων κατά παράβαση διεθνών συμφωνιώ











6) Πορείες εναντίον μεταναστών
Ένας στους οκτώ Γερμανούς θα συμμετείχαν σε πορείες εναντίον των μεταναστών ένα πραγματοποιούνταν στην πόλη τους, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση του Al Jazeera.










7) Ρατσιστικές επιθέσεις από μέσα ενημέρωσης
Τα σκίτσα αριστερά παρουσιάζουν τους Εβραίους σαν ποντίκια στη ναζιστική Γερμανία. Δεξιά η Daily Mail παρουσιάζει τους πρόσφυγες σαν ποντίκια. Πιο ευρηματικός ο Χατζόπουλος στην Καθημερινή παρουσιάζει τους πρόσφυγες σαν σκουπίδια.



 Αναδημοσίευση: info-war.gr