Τρίτη, 17 Ιουλίου 2018

Le Monde: Η μάχη κατά της φοροδιαφυγής
στην Ελλάδα, άρχισε να δίνει καρπούς


Αναδημοσιεύω την παρακάτω είδηση γιατί τη βρίσκω θετική για την Ελλάδα. Και δείχνει πως οι Ευρωπαίοι, όχι μόνο αξιωματούχοι αλλά και ο Τύπος, όπως η Γαλλική Le Monde που αναφέρετε το κερίμενο, βλέπει τα πράγματα καλά. Έτσι θα πρέπει να παίρνουμε θάρρος, για το τι θα συμβεί από τις 21 Αυγούστου και μετά. Τότε που όλοι λένε πως βγαίνουμε από τα μνημόνια και αποκτάμε ξανά, μέρος χρονίσουν είναι αλήθεια της κυριαρχίας μας.
Όμως την βάζω και για ένα άλλο λόγο. Όπως θα δείτε στις παραπομπές μετά το τέλος του κειμένου, το βρήκα στην ιστοσελίδα του ραδιοτηλεοπτικού σταθμού Σκάι. Αν και ως το τέλος της περσινής τηλεοπτικής σεζόν, 2016 -17, παρακολουθούσα σχεδόν φανατικά το δελτίο του. Πλέον το κανάλι μεταφέρθηκε όπως έχω ξαναγράψει από τον 6ο κουμπί του τηλεκοντρόλ κάπου μετά το 15. Έτσι σπάνια πλέον το παρακολουθώ, και δεν ξέρω πώς μεταδόθηκε, αν μεταδόθηκε, η είδηση και πόσο χρόνο δόθηκε.
Αξίζει πάντως να δούμε τι γράφει η ιστοσελίδα του τηλεοπτικού σταθμού, που φαίνεται πως κρατάει μια καλύτερη σχέση με την αλήθεια. Όσον αφορά την είδηση κι όχι την άποψη, όπως θα έπρεπε να κάνει και η τηλεοπτική εκδοχή των ειδήσεών του.
* * *
«Στην Ελλάδα η μάχη κατά της φοροδιαφυγής δίνει τους πρώτους καρπούς της», γράφει η γαλλική εφημερίδα Le Monde.
Σε κάποιους τουριστικούς προορισμούς ο ΦΠΑ απέδωσε έσοδα ανεβασμένα κατά 200%, ενώ οι έμποροι αμφισβητούν τις αυστηρές κυρώσεις σε περιπτώσεις παραβιάσεων.
«Έχω ελεγχθεί ήδη δύο φορές, είμαι πλέον πολύ προσεκτικός» αναφέρει ιδιοκτήτης εστιατορίου στην Μύκονο», σημειώνει η γαλλική εφημερίδα.
Από το 2016 και τη δημιουργία της Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων οι ελεγκτές του φορέα επιχειρούν ελέγχους στα νησιά.
«Όχι χωρίς αποτέλεσμα: τα έσοδα του ΦΠΑ σε κάποιους τουριστικού προορισμούς, όπως η Μύκονος, έχουν αυξηθεί κατά 200%!», αναφέρει η εφημερίδα Le Monde.
Γενικότερα, τους πέντε πρώτους μήνες του 2018, τα φορολογικά έσοδα έχουν αυξηθεί κατά 393 εκ. €.
Από το 2011 σειρά μέτρων έχουν ληφθεί κατά της φοροδιαφυγής που εμφανίζει για το ελληνικό κράτος έλλειμμα σε ετήσιες εισπράξεις ύψους 11 -16 δισ. €.
Ανάμεσα στα άλλα ηλεκτρονικές δηλώσεις, αύξηση των έλεγχων, διασταύρωση πληροφοριών για τον υπολογισμό του πραγματικού εισοδήματος, αυστηροποίηση προστίμων.
H γαλλική εφημερίδα τονίζει ότι πίσω από την μεταρρύθμιση αυτή βρίσκει κανείς την σφραγίδα της Γαλλίας, η οποία από το 2011, στο πλαίσιο του πρώτου προγράμματος βοήθειας της Ελλάδας, ανέλαβε το δύσκολο εγχείρημα.
«Έχει διανυθεί απόσταση αναφορικά με την κάλυψη των φόρων. Προχωράμε επίσης στην εκπαίδευση των στελεχών καθώς πολλοί ελεγκτές έχουν σταλεί στην Γαλλία για προγράμματα επιμόρφωσης και μία Σχολή Δημόσιας Οικονομικής Διαχείρισης θα δημιουργηθεί στην Ελλάδα το 2019. Παραμένουν βέβαια πολλά να γίνουν ακόμα», αναφέρει Γάλλος ειδικός, που προτιμά την ανωνυμία.
Η Άννα Δαμάσκου, της Transparency International της Ελλάδας, τονίζει ότι οι κεφαλαιακοί έλεγχοι του 2015 βοήθησαν να περιοριστεί η φοροδιαφυγή καθώς «η μόνη θετική όψη του μέτρου ήταν η επιβολή με τραπεζικές κάρτες και με ηλεκτρονικές συναλλαγές». Κατά τον ίδιο τρόπο επιβλήθηκαν θεωρητικά παρόμοιες διαδικασίες σε εμπόρους και ελεύθερους επαγγελματίες μέσω των τερματικών ταμειακών μηχανών.
Σύμφωνα με τη κατάταξη του Οργανισμού και τον δείκτης διαφθοράς, η Ελλάδα πέρασε από την 69 θέση στην κατάταξη το 2016 στην 59 φέτος.
«Είναι μια προσπάθεια, κρατικών φορέων αλλά και της ελληνικής κοινωνίας, να φύγει η Ελλάδα από αυτή την σκοτεινή κατάσταση» αναφέρει η πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας. Παραμένει όμως το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε μια πολύ χαμηλή θέση σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες στο θέμα της διαφθοράς. Ανάμεσα στα άλλα παραμένει ζητούμενη η μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, αναφέρει το άρθρο.
Φοροδιαφυγή και διαφθορά συνδέονται στην Ελλάδα, αναφέρει ο Π. Καρκατσούλης, πρώην στέλεχος του Ποταμιού. Για την Μ. Παπασπύρου, Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, το άλλο εμπόδιο που πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι η καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης.Αναδημοσίευση: skai.gr