Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 26 Ιουνίου 2024

O ναζί υποστράτηγος που έγινε κατάσκοπος των Αμερικανών

Στις 22 Μαϊου 1945 ο Γερμανός υποστράτηγος Ράινχαρτ Γκέλεν παραδίδεται στις αμερικανικές δυνάμεις. Εκ πρώτης όψεως η κίνηση φάνταζε λογική, καθώς ένας γερμανός αξιωματικός δεν θα ήθελε σε  καμιά περίπτωση να πέσει στα χέρια των Σοβιετικών. Ωστόσο τα πράγματα δεν ήταν τόσο απλά

• •

Ο Γκέλεν κατά τη διάρκεια του πολέμου ήταν επικεφαλής της υπηρεσίας «Ξένες Στρατιές Ανατολή» (Fremde Heere Ost-FHO), η οποία ασκούσε κατασκοπεία σε βάρος του Κόκκινου Στρατού στο Ανατολικό Μέτωπο. Όντας διορατικός, είχε διαβλέψει την επερχόμενη ρήξη μεταξύ των δύο νέων υπερδυνάμεων και αποφάσισε να την χρησιμοποιήσει προς όφελός του. Έτσι, τον Μάρτιο του 1945, μαζί με μερικούς έμπιστους ανώτερους αξιωματικούς, άρχισε να μετατρέπει τα έγγραφα της υπηρεσίας σε μικροφίλμ και να τα θάβει σε μυστικές τοποθεσίες στα βουνά της Βαυαρίας. Δύο μήνες μετά παραδόθηκε στο αμερικανικό Σώμα Αντικατασκοπείας (Counter Intelligence Corps) και πρότεινε να ηγηθεί μιας άμεσα ενεργής οργάνωσης, η οποία θα «εργαζόταν στον τομέα πληροφοριών κατά της Σοβιετικής Ένωσης».

Αρχικά οι Αμερικάνοι ήταν δύσπιστοι και δίσταζαν να συνεργαστούν με έναν Ναζί. Στη συνέχεια όμως ο Γκέλεν μεταφέρθηκε στις ΗΠΑ, χάρη στην επιμονή του λοχαγού Τζον Μπόουκερ, γόνου βιομηχάνων της Νέας Υόρκης και αποφοίτου του Γέιλ, με ισχυρές διασυνδέσεις σε πολιτικούς κύκλους της Ουάσιγκτον. Εκεί, μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις και με «δόλωμα» τα θαμμένα μικροφίλμ, τα οποία περιείχαν τις θέσεις όλων των σοβιετικών βάσεων στην Ανατολική Ευρώπη, πέτυχε την πολυπόθητη συμφωνία.

 

Η απελευθέρωση των ναζί

Η οργάνωση Γκέλεν έδρευε κοντά στο Μόναχο. Επισήμως ήταν ένας φορέας για την «Οργάνωση της Βιομηχανικής Ανάπτυξης της Νότιας Γερμανίας». Ο Γκέλεν απελευθέρωσε εκατοντάδες συμπατριώτες του αξιωματικούς από τα στρατόπεδα αιχμαλώτων, μεταξύ των οποίων τουλάχιστον 100 μέλη της Γκεστάπο (μυστικής κρατικής αστυνομίας των Ναζί) και των SD (υπηρεσία ασφαλείας των SS). Πολλοί ήταν ύποπτοι για εγκλήματα πολέμου για τα οποία απαλλάχτηκαν εν μια νυκτί. Το εντυπωσιακό είναι ότι με βάση γραπτή συμφωνία (13-10-48) οι Αμερικανοί ήταν αυτοί που παρείχαν γενικές κατευθύνσεις και χρηματοδότηση. Ο γερμανός διοικητής, δηλαδή ο Γκέλεν, ήταν αποκλειστικά υπεύθυνος για την πρακτική εφαρμογή των οδηγιών, τη διαχείριση των κονδυλίων και την επιλογή των πρακτόρων, οι οποίοι θα έφεραν σε πέρας επιχειρήσεις κατασκοπείας εναντίον των χωρών του Συμφώνου της Βαρσοβίας.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης η διείσδυση της οργάνωσης στα σώματα ασφαλείας της Δυτικής Γερμανίας. Αμερικανικές αναφορές καταγράφουν «συντονισμένες προσπάθειες» προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς και την απόπειρα διορισμού ενός μέλους της οργάνωσης με «ατυχές κομματικό παρελθόν» (δηλαδή υψηλόβαθμο στέλεχος των ναζί) στο νευραλγικό πόστο του διοικητή των συνοριακών φρουρών της Βαυαρίας.

 

Η αναφορά του αμερικανού σταθμάρχη

Λιγότερο διακριτική είναι η αναφορά του αναπληρωτή «σταθμάρχη» της CIA στην Καρλσρούη: «Ορισμένοι από τους πράκτορες που απασχολούνται, είναι πρώην μέλη των SS με γνωστό ναζιστικό μητρώο […] Οι μέθοδοι στρατολόγησης αφήνουν να διαφανεί μια έντονα εθνικιστική ομάδα Γερμανών, που εύκολα θα μπορούσε να γίνει ο πυρήνας σοβαρής ανατρεπτικής δραστηριότητας εναντίον οποιασδήποτε κατοχικής δύναμης».


Παρά τις αναφορές αυτές ο Γκέλεν συνέχισε απρόσκοπτα τη δράση του, με πλήρη ελευθερία κινήσεων και ιδιαίτερα γενναιόδωρη χρηματοδότηση.

Το 1956, η οργάνωση περιήλθε στον έλεγχο της γερμανικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης και μετονομάστηκε σε Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών (Bundesnachrichtendienst/BND), ονομασία με την οποία λειτουργεί μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με μη διασταυρωμένες πηγές, ο Γκέλεν επάνδρωσε τη νέα υπηρεσία με 20.000 πρώην Ναζί, παρά την επικρατούσα γερμανική πολιτική αποναζιστικοποίησης. Κατάφερε ακόμη να αποκτήσει τους δικούς του συνδέσμους μέσα στην ίδια τη CIA. Ο πρώην αιχμάλωτος είχε εξελιχθεί σε βασικό παράγοντα των εξελίξεων!

 

Τα παραμύθια του ναζί

Η συμβολή του Γκέλεν στον αγώνα κατά του «Σιδηρούν Παραπετάσματος» παραμένει μέχρι και σήμερα αμφιλεγόμενη. Τον Οκτώβριο του 1998, επί προεδρίας Μπίλ Κλίντον, ξεκίνησε ο αποχαρακτηρισμός απόρρητων εγγράφων, που αφορούσαν στη συνεργασία των ΗΠΑ, με ναζί εγκληματίες πολέμου.

Από τα έγγραφα αυτά προέκυψε ότι το μεγαλύτερο μέρος των διαβιβαζόμενων πληροφοριών του Γκέλεν ήταν από εσφαλμένο, έως τη χειρότερη περίπτωση ψευδές. Πληροφορίες που έκαναν λόγο για ανύπαρκτα μεθοριακά επεισόδια, υποτιθέμενες μετακινήσεις στρατευμάτων, εντατικό επανεξοπλισμό του Κόκκινου Στρατού κ.α., ίσως είχαν ως στόχο να πυροδοτήσουν το κλίμα και να τονίσουν τη σπουδαιότητα της οργάνωσης, επιτρέποντας στον Γερμανό αξιωματικό να έχει σχεδόν πλήρη ελευθερία κινήσεων. 

 

Πράκτορας των βιομηχάνων;

Κάποιες πηγές κάνουν λόγο για μυστικές συμφωνίες του Γκέλεν με βιομηχανίες πολεμικού υλικού στις ΗΠΑ. Ο πρώτος τροφοδοτούσε τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες με υπερβολικές εκτιμήσεις για τις διαστάσεις της σοβιετικής απειλής και οι βιομήχανοι περίμεναν απλά τις νέες παραγγελίες από τον αμερικανικό στρατό. Το σίγουρο πάντως είναι ότι χάρη στην «οργάνωση Γκέλεν» πολλοί ναζί «αναβαπτίστηκαν» στην «κολυμπήθρα» του αντισοβιετικού αγώνα.

 

 

Αναδημοσίευση: mixanitouxronou.gr

Τρίτη 25 Ιουνίου 2024

Εκτός Ευρωπαϊκών προτεραιοτήτων η Υγεία το 2024-2029

«Σοκαριστικό το γεγονός ότι το έγγραφο στρατηγικής
της ΕΕ 2024/2029 που διέρρευσε δεν αναφέρει την υγεία»,
αντέδρασε η Πορτογαλίδα ευρωβουλευτής Sara Cerdas (S&D)
στο X (πρωην Twitter) την Παρασκευή (14 Ιουνίου)

Η  υγεία δεν θα αποτελέσει προτεραιότητα για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τα επόμενα πέντε χρόνια, σύμφωνα με σχέδιο στρατηγικής ατζέντας της ΕΕ που διέρρευσε στο Euractiv.

• •

Η στρατηγική ατζέντα της ΕΕ είναι αυτή που καθορίζει τις προτεραιότητες της Ευρώπης για την περίοδο 2024-2029, παρέχοντας καθοδήγηση στα θεσμικά όργανα της ΕΕ. Θα εγκριθεί από τους 27 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων κατά τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 27-28 Ιουνίου.

Το εσωτερικό έγγραφο που είδε το Euractiv με ημερομηνία 12 Ιουνίου επικεντρώνεται στις γεωπολιτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ασφάλεια και η άμυνα της ΕΕ, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι αφήνει εκτός την υγεία.

«Σοκαριστικό το γεγονός ότι το έγγραφο στρατηγικής της ΕΕ 2024-2029 που διέρρευσε δεν αναφέρει την υγεία», αντέδρασε η Πορτογαλίδα ευρωβουλευτής Sara Cerdas (S&D) στο X (προηγουμένως στο Twitter) την Παρασκευή (14 Ιουνίου).

Η υγεία αναφέρεται μόνο δύο φορές στο έγγραφο αλλά ενσωματώνεται σε μεγαλύτερους φακέλους όπως η άμυνα και η τεχνητή νοημοσύνη (AI).

Η πρώτη φορά που εμφανίζεται η υγεία στο κείμενο είναι στην διατύπωση ότι η ΕΕ «θα ενισχύσει την ανθεκτικότητα, την ετοιμότητα και τις ικανότητες αντιμετώπισης κρίσεων».

Παράλληλα στην ίδια παράγραφο αναφέρεται ότι το παραπάνω θα επιτευχθεί με τη «συλλογική αντίδραση στην κυβερνο- και υβριδική ευημερία» και την καταπολέμηση της «τρομοκρατίας και του βίαιου εξτρεμισμού».

«Είναι κάπως εκπληκτικό και ανησυχητικό το γεγονός ότι οι ηγέτες φαίνεται να έχουν ήδη ξεχάσει τη φρίκη της τελευταίας πανδημίας, καθώς και τους σχετικούς με την υγεία κινδύνους που αντιμετωπίζουμε λόγω της κλιματικής αλλαγής και των ανθρωπογενών βλαβερών ουσιών, όπως οι υπερ- και πολυφθοροαλκυλικές ουσίες (PFAS)», δήλωσε στο Euractiv ο Φινλανδός ευρωβουλευτής Nils Torvalds (Renew).

Δεύτερον, η υγεία θεωρείται ως ένας από τους «ευαίσθητους τομείς και τις βασικές τεχνολογίες του μέλλοντος», μαζί με την άμυνα, το διάστημα και την τεχνητή νοημοσύνη, στους οποίους η ΕΕ θα αναπτύξει τη δική της ικανότητα προκειμένου να «μειώσει τις επιβλαβείς εξαρτήσεις» και «να μην επιτρέψει την υπονόμευση των ανοικτών αγορών μας».

Για το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), η υγεία αποτελεί «προτεραιότητα» για την επόμενη πενταετία, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο Euractiv ο Γερμανός ευρωβουλευτής Peter Liese. «Πολλά μπορούν να γίνουν, μεταξύ άλλων [στο πλαίσιο] των περιορισμένων αρμοδιοτήτων μας, για να βελτιωθεί συγκεκριμένα η ζωή των ανθρώπων. Είναι λυπηρό [όμως] όταν το Συμβούλιο δεν έχει την υγεία στο επίκεντρο», πρόσθεσε.

 

Μετατόπιση των προτεραιοτήτων

Το σχέδιο αποτελεί σαφή αντίθεση με την ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την περίοδο 2019-2024, η οποία υποσχόταν, «επαρκή κοινωνική προστασία, […] υψηλό επίπεδο προστασίας των καταναλωτών και των προτύπων διατροφής, καθώς και καλή πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη».

Σηματοδοτεί επίσης μεγάλη αντίθεση με τα συμπεράσματα του Συμβουλίου για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας, που δημοσιεύθηκαν στις 29 Μαΐου, στα οποία το Συμβούλιο της ΕΕ ενθαρρύνει την επόμενη Επιτροπή να διατηρήσει την υγεία ως προτεραιότητα.

Τα συμπεράσματα σχετικά με το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας θα εγκριθούν στη σύνοδο του Συμβουλίου Απασχόλησης, Κοινωνικής Πολιτικής, Υγείας και Καταναλωτών (EPSCO) την Παρασκευή (21 Ιουνίου). Στην ημερήσια διάταξη περιλαμβάνονται επίσης η συζήτηση για το σύμπλεγμα κινήτρων που  παρέχεται στο πλαίσιο του νέου νομοθετικού πακέτου για το φάρμακο και η έγκριση σύστασης σχετικά με τους καρκίνους που μπορούν να προληφθούν με εμβολιασμό.

«Είναι απίστευτο ότι η υγεία λείπει από το σχέδιο προγράμματος του Συμβουλίου. Εάν το Συμβούλιο εγκρίνει το πρόγραμμά του χωρίς την υγεία, χάνει ένα κρίσιμο μέρος για την ασφάλεια και την προστασία των Ευρωπαίων», δήλωσε στο Euractiv η Φινλανδή ευρωβουλευτής Silvia Modig (Η Αριστερά).

 

 

Αναδημοσίευση: euractiv.gr

Δευτέρα 24 Ιουνίου 2024

Πώς μπορεί κάποιος να γίνει εργοστασιάρχης σήμερα στην Ελλάδα με μηδέν ευρώ κεφάλαιο

Στον σύγχρονο κόσμο οι μπίζνες είναι μια σχετική έννοια. Άλλοτε απαιτούν κεφάλαιο για ένα επιχειρηματικό βήμα, άλλοτε ούτε ευρώ. Όπως στην Ελλάδα που μπορεί κάποιος να βρεθεί, νόμιμα, με εργοστάσιο αξίας εκατομμυρίων έχοντας κάνει μηδενική επένδυση! Ίσως να μην μπορεί ο καθένας να το καταφέρει, αλλά όποιος γνωρίζει τους κανόνες του παιχνιδιού έχει την δυνατότητα να κάνει μπίζνες με τα λεφτά των… άλλων

Ας δούμε τί έκαναν κουμπάρος της πρωθυπουργικής αδερφής Ντόρας Μπακογιάννη Αχιλλέας Νταβέλης και ο Mr. Chipita  Σπύρος Θεοδωρόπουλος υποψήφιος για πρόεδρος του ΣΕΒ. Γράφει ο Βασίλης Γαλούπης για τους DataJournalists

• •

Στις 26 Απριλίου 2024 αναρτήθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης η «ολοκλήρωση – οριστικοποίηση του κόστους και πιστοποίηση έναρξης παραγωγικής λειτουργίας επενδυτικού σχεδίου της επιχείρησης «Larisa Face Cover A.E.» στο καθεστώς ενίσχυσης επιχειρηματικότητας μικρομεσαίων επιχειρήσεων».

Η συγκεκριμένη παραγωγική μονάδα βρίσκεται στην Λάρισα, στον δήμο Κιλελέρ, και παράγει φίλτρα μασκών τύπου meltblown. Το συνολικό κόστος του επενδυτικού σχεδίου ήταν 4,196 εκατ. ευρώ. Πόσα απ’ αυτά τα χρήματα έβαλαν ως επένδυση οι μέτοχοι της εταιρείας; Μηδέν!

Σύμφωνα με την απόφαση, η ενίσχυση με την μορφή επιχορήγησης από το κράτος είναι ύψους 2,307 εκατ. ευρώ. Τα υπόλοιπα χρήματα προέρχονται από δανεισμό. Συγκεκριμένα:

·         «Το ύψος της εξωτερικής χρηματοδότησης μέσω ομολογιακού δανείου τριετούς τουλάχιστον διάρκειας ανέρχεται στο ποσό του 1.889.630 ευρώ, που αποτελεί ποσοστό ίσο με το 45,024% του συνολικού ενισχυόμενου κόστους της επένδυσης».

·         «Το ύψος της ενίσχυσης με τη μορφή της επιχορήγησης ανέρχεται στο ποσό 2.307.325 ευρώ, που αποτελεί ποσοστό ίσο με το 54,976% του συνολικού ενισχυόμενου κόστους της επένδυσης».

Με την ίδια απόφαση εγκρίνεται η άμεση καταβολή του συνόλου της «ζεστής» επιχορήγησης 2,3 εκατ. ευρώ, από την στιγμή που διαπιστώθηκε ότι από τις 16 Φεβρουαρίου έχει ολοκληρωθεί η… επένδυση.

Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι για τις κτιριακές εγκαταστάσεις απαιτήθηκε ποσό 846.000 ευρώ, για τα έργα διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου 200.000 ευρώ, για τον μηχανολογικό εξοπλισμό κ.α. 3,1 εκατ. ευρώ και για συμβουλευτικές υπηρεσίες 20.000 ευρώ. Όλα καλύφθηκαν από δημόσιο χρήμα και από ομολογιακό δάνειο.

Την υπαγωγή στις διατάξεις του νόμου 4399/2016 για την ενίσχυση της Επιχειρηματικότητας είχε εξασφαλίσει και το επενδυτικό σχέδιο για «την δημιουργία νέας παραγωγικής μονάδας παρασκευής χειρουργικών μασκών» επιλέξιμου κόστους ίσου με 5.238.390 ευρώ και συνολικού ενισχυόμενου κόστους ίσου με 5.238.390 ευρώ. Το ποσό της επιχορήγησης ήταν στα 2.878.614 ευρώ.

Και τα δύο σχέδια (για τις χειρουργικές μάσκες και τα φίλτρα μασκών τύπου meltblown) εγκρίθηκαν την ίδια ημέρα, στις 19 Νοεμβρίου 2021.

 Η απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης στις 26 Απριλίου 2024 (εδώ PDF)

 

Η «επένδυση» Νταβέλη, πως βρέθηκε στο προσκήνιο και το SOS από ΕΟΦ 

Ο φάκελος για την «επένδυση» είχε υποβληθεί προ τριετίας στο υπουργείο Ανάπτυξης, το 2021 επί υπουργίας Άδωνι Γεωργιάδη. Τότε αποφασίστηκε η υπαγωγή του επενδυτικού σχεδίου στο καθεστώς ενίσχυσης της Επιχειρηματικότητας Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων.

Πρωταγωνιστής της εταιρείας μέχρι πέρυσι αλλά όχι πλέον, όπως θα δούμε στην συνέχεια, ήταν από το ξεκίνημα ο Θεσσαλός επιχειρηματίας, Αχιλλέας Νταβέλης, στην φωτο την Ντόρα Μπακογιάννη,. Όπως έχουμε ξαναγράψει, πρόκειται για άνθρωπο που διατηρεί στενές σχέσεις με την οικογένεια Μητσοτάκη (είναι κουμπάρος της Ντόρας Μπακογιάννη).

Ο Νταβέλης ήρθε στο προσκήνιο στα χρόνια της πανδημικής κρίσης. Την ίδια περίοδο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δημοσιοποιήσει φωτογραφίες από την τηλεδιάσκεψη που είχε από το Mέγαρο Μαξίμου με επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνταν στην παραγωγή προστατευτικών μασκών, μεταξύ αυτών και τον Αχιλλέα Νταβέλη.

Ο κ. Νταβέλης, που στη συνέχεια «απλώθηκε» σε ποδόσφαιρο και ΜΜΕ, άντλησε σημαντικά κεφάλαια με τις μάσκες για τον κορονοϊό, στήνοντας εργοστάσιο σε χρόνο – ρεκόρ, από τις πρώτες μέρες της καραντίνας του Μαρτίου 2020. Στη συνέχεια η εταιρεία πήρε και τις γενναίες επιχορηγήσεις για νέες γραμμές παραγωγής.

Στις 6 Μαΐου 2020, μιλώντας στην Βουλή, ο Άδωνις Γεωργιάδης έλεγε: «Στο πλαίσιο της κυβερνητικής προσπάθειας να αυξηθεί η εγχώρια παραγωγή μασκών, εταιρεία στη Λάρισα έκανε επένδυση, με δικά της χρήματα, και βοηθήσαμε στην ταχεία εισαγωγή των μηχανών από την Κίνα, προκειμένου να ξεκινήσει η παραγωγή μέσα στον Απρίλιο». Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο υπουργός συνέχισε να υπερασπίζεται τον Αχιλλέα Νταβέλη, τότε πρόεδρο του Συνδέσμου Θεσσαλικών Επιχειρήσεων Βιομηχανιών, αλλά και ιδιοκτήτη του κέντρου αποκατάστασης Animus.

Στις 6.8.2021 ο Larisa Face Cover A.E.προχώρησε στην ανάκληση των μασκών που κατασκεύαζε η συγκεκριμένη εταιρεία «λόγω ύπαρξης κινδύνων για την υγεία του ανθρώπου».

Η απάντηση της Larisa Face Cover Α.Ε. ήταν ότι «προέβη σε ανάκληση από την αγορά όλων των μασκών που χρησιμοποιούν πανί εμποτισμένο με οξείδια χαλκού, σε συμμόρφωση με τη γνωμάτευση του ΕΣΕ και σε συνέχεια αντίστοιχων ανακλήσεων μασκών χαλκού σε όλες τις εταιρείες που βρίσκονται στην Ε.Ε.», συμπληρώνοντας ότι «από τα μέσα Μαΐου 2021, δηλαδή πολύ πριν από την ανάκληση, η εταιρεία είχε παύσει την παραγωγή και πώληση της μάσκας χαλκού».

Η ανακοίνωση σύστασης της εταιρείας, στις 26.3.2020, τέσσερις ημέρες μετά την ανακοίνωση απαγόρευσης κάθε άσκοπης κυκλοφορίας και μετακίνησης πολιτών σε όλη τη χώρα (εδώ PDF)

 

Οι αλλαγές προσώπων στην εταιρεία και η κατάληξη

Η Larisa Face Cover ήταν ένα «γέννημα» της πανδημικής κρίσης. Στο ΓΕΜΗ φαίνεται να συστάθηκε στις 26 Μαρτίου 2020, τέσσερις ημέρες μετά την ανακοίνωση απαγόρευσης κάθε άσκοπης κυκλοφορίας και μετακίνησης πολιτών σε όλη τη χώρα. Το αρχικό μετοχικό της κεφάλαιο ήταν 130.000 ευρώ. Σύμφωνα με τα επίσημα δημοσιοποιημένα έγγραφα του ΓΕΜΗ,  μέτοχοί της ήταν αρχικά η Lariway Holding δια του εκπροσώπου της Γιάννη Τσερέπα και ο Αχιλλέας Νταβέλης.

Έναν μήνα μετά προστίθεται στο ΔΣ και η Κυριακή Χατζηευφραιμίδου. Στις 29 Ιουνίου παρατηρείται μια ακόμα προσθαφαίρεση. Τα μέλη της εταιρείας είναι πλέον οι Γιάννης Τσερέπας (πρόεδρος ΔΣ), Αχιλλέας Νταβέλης (αντιπρόεδρος) και ο επιχειρηματίας Σπύρος Θεοδωρόπουλος (μέλος). Ο τελευταίος είναι γνωστός στο ελληνικό επιχειρείν με το προσωνύμιο «Μr Chipita», αν και η συγκεκριμένη επιχείρηση δεν βρίσκεται πλέον υπό τον έλεγχό του.

Ο κ. Θεοδωρόπουλος, στην φωτο με τον πρωθυπουργό, γνωστοποίησε πρόσφατα ότι θα είναι υποψήφιος στις προσεχείς εκλογές του ΣΕΒ. Στο παρελθόν έχει διατελέσει πρόεδρος της Ένωσης Εταιρειών Εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών.

Τελευταία φορά που εμφανίζεται στο ΔΣ ο Νταβέλης είναι εντός 2023. Στην πρώτη σχετική αναρτημένη απόφαση του 2024, στις 15 Φεβρουαρίου, την θέση του αντιπροέδρου φαίνεται να έχει καταλάβει πλέον ο Άγγελος Τσερέπας (του Ιωάννη). Το όνομα του Νταβέλη δεν περιλαμβάνεται έκτοτε στο ΔΣ. Το μετοχικό κεφάλαιο της LFC έχει ανέλθει σε 630.000 ευρώ.

Στο επίσημο site της επιχείρησης αναφέρεται ότι «Η Larisa Face Cover είναι βιομηχανία παραγωγής χειρουργικών μασκών 3ply TYPE II μίας χρήσης. Ιδρύθηκε στις 26 Μαρτίου του 2020 από δύο επιχειρηματίες «γέννημα – θρέμμα» του Θεσσαλικού κάμπου. Μαζί ένωσαν τις δυνάμεις τους και «γεννήθηκε» η Larisa  Face Cover στην «πρώτη γραμμή» της μάχης της μάσκας. Ο Γιάννης Τσερέπας, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Lariplast SA και ο Αχιλλέας Νταβέλης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Animus, αποφάσισαν με τον δικό τους τρόπο να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της Υγειονομικής Κρίσης κατασκευάζοντας χειρουργικές μάσκες με αποδοτικότητα φιλτραρίσματος ιών >98%».

 Η σύμβαση με τον ΕΟΠΠΥ για μάσκες ύψους 1,3 εκατ. ευρώ τον Μάιο 2022 (εδώ PDF)

 

Καλύτερος πελάτης το δημόσιο!

Αν και οι δουλειές, κυρίως με το κράτος που μετά τις επιχορηγήσεις για τα επενδυτικά σχέδια ανέλαβε και τον ρόλο του πελάτη, ξεκίνησαν καλά λόγω πανδημίας και ανάγκης μασκών, τα πράγματα φαίνεται ότι εξελίσσονται διαφορετικά απ’ ό,τι θα περίμενε κανείς, παρά την γενναιόδωρη κρατική χρηματοδότηση, την δανειοδότηση, αλλά και την αγορά την προϊόντων.

Σε μια εκ των συμβάσεων με τον ΕΟΠΠΥ στις 24.5.2022 η LFC αναλαμβάνει την προμήθεια χειρουργικών μασκών αντί τιμήματος 1,34 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ.

Είχε προηγηθεί στις 21 Οκτωβρίου 2021 άλλο deal, αυτή την φορά με το υπουργείο Εργασίας, για προμήθεια μασκών για μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, ύψους 608.000 ευρώ με ΦΠΑ.

 

Τα καμπανάκια για ζημιές

Όμως, δεν άργησαν τα δυσοίωνα δημοσιεύματα των ΜΜΕ. Στις 2 Οκτωβρίου 2023, ο Οικονομικός Ταχυδρόμος έκανε λόγο για «Ζημιές και μείωση εργαζομένων στο πρώτο ελληνικό εργοστάσιο ιατρικών μασκών».

Το ρεπορτάζ ανέφερε ότι «ο κύκλος εργασιών της εταιρείας, η οποία στήθηκε μέσα σε 25 ημέρες μετά την ανακοίνωση του πρώτου κρούσματος κορωνοϊού στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο του 2020, κατέγραψε μείωση της τάξης του 45,5% το 2022 καθώς από 3,46 εκατ. ευρώ το 2021 υποχώρησε σε 1,88 εκατ. ευρώ. Το μεικτό αποτέλεσμα της εταιρείας ήταν ζημιογόνο στις –412.152 ευρώ από 137.659 ευρώ το 2021, ενώ αρνητικό στις -852.109 ήταν το αποτέλεσμα προ τόκων και φόρων από – 694.823 ευρώ την προηγούμενη οικονομική χρήση. Αυξημένες ζημιές «έγραψε» η LFC και στην τελευταία γραμμή του ισολογισμού της, με τα αποτελέσματα μετά φόρων το 2022 να διαμορφώνονται σε –1,27 εκατ. ευρώ από –1,05 εκατ. ευρώ το 2021».

Επιπλέον σημαντική μείωση σημειώνει, κατά το δημοσίευμα, «και ο αριθμός των εργαζομένων της εταιρείας, καθώς από 58 άτομα στη χρήση του 2021, το 2022 ήταν 47».

Το ίδιο δημοσίευμα ανέφερε ότι «νέες δραστηριότητες αναπτύσσει και ο Αχιλλέας Νταβέλης, αφού πριν τρεις μήνες ίδρυσε την εταιρεία 2EatFish με αντικείμενο την επεξεργασία και συντήρηση ψαριών».

Έναν μήνα μετά, το φως της δημοσιότητας είδαν ρεπορτάζ περί απολύσεων δημοσιογράφων και τεχνικών στον μιντιακό όμιλο  Νταβέλη και λουκέτο παραρτημάτων του καναλιού του σε Αθήνα, Βόλο και Τρίκαλα.

Αν και η LFC χρηματοδοτήθηκε και ταυτόχρονα δανειοδοτήθηκε για τις επενδύσεις της στις μάσκες λόγω του κορωνοϊού, ενώ ταυτόχρονα ένας από τους καλύτερους πελάτες των προϊόντων της ήταν το ελληνικό δημόσιο, φαίνεται πλέον να προβληματίζει με τις οικονομικές της επιδόσεις, ενώ προκύπτουν εύλογα ερωτήματα για το αν έπιασαν τόπο τα λεφτά που δόθηκαν με κρατική χρηματοδότηση στους «επενδυτές».

 

 

Αναδημοσίευση: datajournalists.co.uk

Σάββατο 22 Ιουνίου 2024

Τώρα τους πήρε ο πόνος


Τα «τελευταία επεισόδια» στα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ σχολιάζει εύστοχα στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ο Χάσης Ιωάννου σε άρθρο του με τον ίδιο τίτλο την Τρίτη 18 Ιουνίου

• •

Παρατηρώ με ενδιαφέρον το… άγχος ορισμένων δημοσιολογούντων, στελεχών, παρατρεχάμενων, νταραβεριτζήδων σε ΜΜΕ, social media και αλλού, να σπεύσουν να πάρουν θέση για τα τεκταινόμενα στο ΠΑΣΟΚ. Οι περισσότεροι χορεύουν τον χορό της βροχής εδώ και χρόνια υπέρ του Μητσοτάκη, αλλά ξαφνικά τους έπιασε ο πόνος για το ΠΑΣΟΚ και ποιος θα είναι ο πρόεδρός του. Οι ίδιοι που μέχρι τον Μάιο του 2023 ρωτούσαν με την ίδια «αγωνία» αν θα γίνει το ΠΑΣΟΚ η πολιτική παραδουλεύτρα του ηγέτη Κυριάκου ή αν θα κάνει κυβέρνηση με τον… Βαρουφάκη. Θα έχει ένα ενδιαφέρον να δούμε και ποιον υποψήφιο θα «στηρίξουν» τα φιλομητσοτακικά ΜΜΕ. Την προηγούμενη φορά είδαμε τη «γαλάζια» προτίμηση, όπως είδαμε και που είναι σήμερα εκείνος ο υποψήφιος. Το πιο αστείο ήταν τα πασοκικά γκάλοπ που τον έδειχναν και… πρώτο.

• Επιθετική ήταν πάντως η αντίδραση του Νίκου Ανδρουλάκη στην πρώτη δημόσια εμφάνισή του μετά τις ευρωεκλογές με κύριο μενού τα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ. Μιλώντας στον Γιώργο Κουβαρά στο κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ ο πρόεδρος όχι απλώς σήκωσε το γάντι, αλλά απείλησε και με διαγραφές. Ικανοποίησε μεν το σκληρό εσωκομματικό ακροατήριο των υποστηρικτών του που ζητούσαν μετ’ επιτάσεως «Νίκο, πάτα πόδι και βάλε μια τάξη», αλλά το ευρύτερο ακροατήριο θα μείνει με την απορία. (Υποτίθεται ότι) όλοι για το καλό της παράταξης προσπαθούν. Αν λοιπόν, αργά ή γρήγορα, στηθούν εσωκομματικές κάλπες, ο «λαός» θα αποφασίσει και θα ξεκαθαρίσει την κατάσταση. Προς τι το μίσος και ο αλληλοσπαραγμός;

• Διότι έχει δίκιο μεν ο Ανδρουλάκης που διαμαρτύρεται λέγοντας ότι ο Μητσοτάκης έχασε ένα εκατ. ψηφοφόρους, ο Κασσελάκης άλλους 350.000 και τελικά το εσωκομματικό πρόβλημα το απέκτησε (πρώτα) το ΠΑΣΟΚ που είχε λιγότερες απώλειες και ανέβασε και λίγο το ποσοστό του. Δεδομένου όμως του αδιεξόδου στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο και με δύο βασικά κόμματα πέριξ του 15%, που σύμφωνα με τα ίδια τα στελέχη τους δεν συνιστούν πραγματική απειλή για τον Μητσοτάκη, κάτι πρέπει να γίνει. Χώρια που οι εσωκομματικές κάλπες θα ξαναφέρουν το ΠΑΣΟΚ στον αφρό της δημοσιότητας, θα αναζωπυρωθεί το ενδιαφέρον και όλο αυτό θα καταλήξει ως εξής: είτε θα συνεχίσει ο Ανδρουλάκης, και μάλιστα αναβαπτισμένος, στον δρόμο που βαδίζει εδώ και 2,5 χρόνια, είτε θα εκλεγεί κάποιος άλλος που θα υποσχεθεί και θα πείσει ότι μπορεί να τα πάει καλύτερα.

• Οι επικριτές του Ανδρουλάκη δεν ενθουσιάστηκαν ούτε από το ύφος, ούτε από τις απειλές, ούτε από τις ασάφειες γύρω από το χρονοδιάγραμμα. Τα υπόλοιπα θα τα δουν στη συνεδρίαση της Τετάρτης, στην οποία τελευταία στιγμή -αλλά πολύ σωστά- αποφασίστηκε να μετέχουν και οι βουλευτές. Λογικό αν σκεφτείς ότι υπάρχουν μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου (σ.σ. του ΑΝΩΤΑΤΟΥ οργάνου του κόμματος) που οι βουλευτές ούτε καν τα γνωρίζουν! Κάποιοι κάνουν και συγκρίσεις για το ποιοι στελέχωναν κάποτε το θρυλικό Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ, αλλά δεν έχει νόημα να αναμασάς τα «περασμένα μεγαλεία», γιατί σύντομα καταλήγεις στο «διηγώντας τα να κλαις».

• Στο μεταξύ, πέρα από τα καρφιά Ανδρουλάκη για τη διαφαινόμενη υποψηφιότητά του, ο Χάρης Δούκας έχει να αντιμετωπίσει και διάφορα fake news, όπως π.χ. ότι δήθεν «εγκαταλείπει τον δήμο στους έξι μήνες». Προφανώς και ο Δούκας ΔΕΝ πρόκειται να εγκαταλείψει τον δήμο, είτε εκλεγεί πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είτε όχι. Ούτε ασυμβίβαστο υπάρχει, ούτε κανέναν άλλο λόγο έχει. Το έχει ξεκαθαρίσει αρκετές φορές και μάλλον θα χρειαστεί να το κάνει αρκετές ακόμη. Οσοι θυμούνται πάντως σκληρές ενδοπασοκικές συγκρούσεις του παρελθόντος, δεν αποκλείεται να τις ξαναζήσουν, ειδικά αν κρίνω από το τοξικό κλίμα που καλλιεργούν ορισμένοι περί «ανήθικου, προδότη, που εμείς τον αναδείξαμε, τον αγαπήσαμε και εκείνος μας πούλησε και θέλει να μας πάρει το μαγαζί». Συμβαίνει στα ερωτικά, συμβαίνει και στην πολιτική.