Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 11 Ιουνίου 2024

Πώς οδηγούμε με ασφάλεια σε συνθήκες καύσωνα

Οι υψηλές θερμοκρασίες επηρεάζουν αρνητικά τη συγκέντρωση του οδηγού και προκαλούν πρόωρη κούραση, οπότε απαιτούν σωστή διαχείριση για ασφαλείς μετακινήσεις με το αυτοκίνητο.

Δεν χρειάζεται να είμαστε μετεωρολόγοι, για να αντιληφθούμε ότι η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και ότι -ειδικότερα στην Ελλάδα- θα μεγαλώσουν οι περίοδοι των υψηλών θερμοκρασιών με τους καύσωνες να εντάσσονται πλέον σε μια νέα κανονικότητα με κατάργηση των τεσσάρων εποχών και εμφάνιση ακραίων φυσικών φαινομένων σε τακτά διαστήματα.

Ήδη βιώνουμε στη χώρα μας ημέρες καύσωνα από τις αρχές Ιουνίου και οι προβλέψεις των ειδικών κάνουν λόγο για ένα καυτό καλοκαίρι. Η προσαρμογή μας στα νέα δεδομένα αφορά και την οδήγηση, καθώς η υπερβολική ζέστη επηρεάζει αρνητικά την απόδοση και τη συγκέντρωση μας στο τιμόνι, μας κουράζει γρήγορα και αυξάνει τον κίνδυνο πρόκλησης τροχαίου ατυχήματος.

• •

Υπάρχουν ωστόσο τρόποι, για να αποφύγουμε τα χειρότερα ακολουθώντας τις εξής οδηγικές συμβουλές:

 

Ρύθμιση air condition

Πριν ξεκινήσουμε, ανοίγουμε τα παράθυρα του Ι.Χ. μας για να βγει ο ζεστός αέρας και τα αφήνουμε ανοιχτά για λίγα λεπτά, ενώ οδηγούμε, πριν τα κλείσουμε και ενεργοποιήσουμε το air condition του οχήματος, αρχικά σε λειτουργία ανακύκλωσης του αέρα για γρηγορότερη ψύξη. Οι διαφορές μεταξύ της ρύθμισης του air condition και της εξωτερικής θερμοκρασία δεν πρέπει να είναι υπερβολικές, αλλιώς κινδυνεύουμε να κρυολογήσουμε ή να πάθουμε ψύξη. Φυσικά, ελέγχουμε κάθε χρόνο την απόδοση και τη στεγανότητα του κλιματιστικού του αυτοκίνητου μας σε εξειδικευμένο συνεργείο..

 

Σκιερά μέρη

Φροντίζουμε, όπου είναι δυνατόν, να παρκάρουμε σε μέρη με σκιά, υπολογίζοντας και την τροχιά του ήλιου για το διάστημα που σκοπεύουμε να αφήσουμε εκεί το αυτοκίνητο. Πολύ καλή δουλειά κάνουν και τα σχετικά αξεσουάρ ηλιοπροστασίας του αυτοκινήτου, που καλύπτουν συνήθως το παρμπρίζ.

 

Έλεγχος πίσω καθισμάτων

Δεν βγαίνουμε από το αυτοκίνητο, αν δεν ελέγξουμε τα πίσω καθίσματα και δεν αφήνουμε ποτέ παιδιά ή κατοικίδια μέσα ούτε για ελάχιστα λεπτά σε συνθήκες καύσωνα.

 

Πέδιλα, σαγιονάρες

Αποφεύγουμε να φοράμε σαγιονάρες και πέδιλα, που δεν πιάνουν καλά στη φτέρνα και γενικότερα στο πόδι, γιατί δεν εφαρμόζουν καλά στα πεντάλ και δεν ασκούν την απαιτούμενη πίεση. Άρα επιλέγουμε ακόμη και για τις σύντομες διαδρομές παπούτσια, που αγκαλιάζουν σωστά τα πόδια και επιτρέπουν τους άμεσους χειρισμούς των πεντάλ.

 

Υγρά, διατροφή

Πίνουμε πολλά υγρά, ιδίως νερό, χυμούς ή τσάι, ώστε να αντισταθμίσουμε την έντονη εφίδρωση του σώματος την πιο καυτή εποχή του έτους. Έχουμε μαζί μας οπωσδήποτε κάποια μπουκαλάκια νερό, επειδή η κυκλοφορία έχει γίνει πλέον τόσο απρόβλεπτη στις ελληνικές πόλεις, ώστε οι καθυστερήσεις βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη.

 

Τακτικά διαλείμματα

Κάνουμε συχνά διαλείμματα, όταν ταξιδεύουμε με το αυτοκίνητο, για να χαλαρώσουμε και να δροσιστούμε.

 

 

Αναδημοσίευση: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου