Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 18 Μαΐου 2024

Ο «πατριωτικός» εξευτελισμός των ψευτο-μακεδονομάχων…


Τα όσα έλεγαν οι «μακεδονομάχοι» Γεωργιάδης, Βορίδης και Τζιτζικώστας όταν ψηφιζόταν η Συμφωνία των Πρεσπών και σήμερα κόπτονται για την εφαρμογή της, θυμάται ο Γιώργος Καρελιάς σε άρθρο του με τον ίδιο τίτλο στο news247.gr την Παρασκευή 17 Μαΐου

• •

Πριν απ’ όλα τ’ άλλα, ας ξεκαθαρίσουμε κάτι. Οι γνήσιοι Μακεδονομάχοι (με μεγάλο το αρχικό “Μ”) ήταν Έλληνες που πολέμησαν για να απελευθερώσουν την πατρίδα τους στις αρχές του 20ου αιώνα.

Οι σύγχρονοι «μακεδονομάχοι» (με μικρό το αρχικό “μ”) είναι όσοι παίρνουν μέρος κατά καιρούς σε συλλαλητήρια εδώ και 35 χρόνια ή κάνουν «ηρωϊκές» -και συνάμα αστείες- δηλώσεις, με μοναδικό στόχο να πάρουν τις ψήφους αφελών ή μη ψηφοφόρων, που πίστευαν ή έτσι τους έλεγαν ότι «η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική».

Για να το πούμε με ονόματα, Μακεδονομάχος ήταν ο Παύλος Μελάς και «μακεδονομάχοι» ο μακαρίτης Χριστόδουλος, ο Σαμαράς, ο Βορίδης, ο Τζιτζικώστας και τινές άλλοι, που σήμερα κάνουν τον Κινέζο. Πού εντάσσεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης; Κάπου στη μέση.

Τα τελευταία χρόνια γίναμε μάρτυρες τέτοιων συμπεριφορών. Αλλά ας μην πάμε πολύ πίσω. Ας δούμε τι έγινε όταν ψηφιζόταν η Συμφωνία των Πρεσπών, τι έλεγαν οι (ντεμέκ, βεβαίως) μακεδονομάχοι και τι γίνεται σήμερα.

Με τη Συμφωνία αυτή επετεύχθη ο στόχος που είχαν θέσει όλες οι κυβερνήσεις των τριών τελευταίων δεκαετιών: να λυθεί το θέμα του ονόματος με σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό (Βόρεια Μακεδονία).

Το πέτυχε η κυβέρνηση Τσίπρα. Και γιατί ήταν αποφασισμένη πολιτικά και γιατί στην απέναντι πλευρά βρέθηκε μια κυβέρνηση (Ζάεφ) που συνειδητοποίησε ότι τα ψευτο-πατριωτικά των προκατόχων της δεν οδηγούν πουθενά και μόνο μια συμφωνία με την Ελλάδα θα τους άνοιγε τον ευρωπαϊκό δρόμο.

Το ίδιο θα έκανε και οποιαδήποτε κυβέρνηση των άλλων δύο κομμάτων εξουσίας, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αν είχε βρει ανταπόκριση από τη γειτονική χώρα. Το ομολόγησε ευθαρσώς η Ντόρα Μπακογιάννη (σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό), αλλά τότε οι εθνικιστές των Σκοπίων δεν συμφώνησαν.

Όταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υπέγραψε τη Συμφωνία των Πρεσπών το 2018, είχαμε μπει ουσιαστικά σε προεκλογική περίοδο. Όλα έδειχναν ότι η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη θα κέρδιζε τις επόμενες εκλογές, όπως και έγινε το 2019. Όμως, αντί να συμπεριφερθούν υπεύθυνα απέναντι σε μια Συμφωνία που θα απάλλασσε τη δική τους κυβέρνηση από ένα αγκάθι στην εξωτερική πολιτική, επιδόθηκαν σε μια ασύστολη κινδυνολογία με εμπρηστική ρητορική και μοναδική επιδίωξη την ψηφοθηρία.

Βουλευτές (τότε) της ΝΔ παρέλαυναν στις «λαοσυνάξεις» και έκαναν δηλώσεις που σήμερα φαντάζουν κωμικές. Πιο κωμική ήταν η δήλωση του περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα ότι «οι πινακίδες θα γράφουν Σκόπια»!

Ο Μάκης Βορίδης έλεγε προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ «ξεπουλάτε τη Μακεδονία» και χαρακτήριζε την τότε κυβέρνηση «εθνικής μειοδοσίας»!

Ο Άδωνις Γεωργιάδης κοκορευόταν «εγώ δεν θα την πω ποτέ Βόρεια Μακεδονία». Και απειλούσε ότι, αν η άλλη πλευρά την παραβίαζε, η Ελλάδα θα την κατάγγελλε. Όμως, έχοντας ειδίκευση στις κωλοτούμπες, λίγους μήνες αργότερα, από τη θέση του υπουργού πια, επέπληττε όσους θα αμφισβητούσαν τη Συμφωνία των Πρεσπών μετά την κύρωσή της, λέγοντας ότι έτσι «χαρίζουν το όνομα Μακεδονία στα Σκόπια»!

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κινήθηκε κάπου στο ενδιάμεσο. Δεν κατέβηκε στα συλλαλητήρια ως αρχηγός της ΝΔ. Αλλά χαρακτήρισε τη Συμφωνία «επιζήμια» και κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι αντάλλαξε το όνομα της Μακεδονίας με τη μη περικοπή των συντάξεων. «Τα δώσατε όλα», είπε. Επιπρόσθετα είχε απειλήσει ότι ως πρωθυπουργός θα έβαζε βέτο στην ενταξιακή πορεία της γειτονικής χώρας προς την Ευρώπη.

Εδώ και πέντε χρόνια ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του εφαρμόζουν την «επιζήμια», Συμφωνία των Πρεσπών. Αν και, για να μην τσιγκλήσουν τον Αντώνη Σαμαρά και τους λοιπούς «μακεδονομάχους», δεν έφεραν προς κύρωση τα πρωτόκολλα που τη συνοδεύουν.

Σήμερα, που οι νεοεκλεγμένοι εθνικιστές έχουν το πάνω χέρι στα Σκόπια, αναδεικνύεται πέραν πάσης αμφιβολίας η σημασία της Συμφωνίας των Πρεσπών για τα ελληνικά συμφέροντα. Γι’ αυτό ο κ. Μητσοτάκης και οι υπουργοί του, οι οποίοι ως αντιπολίτευση παρίσταναν τους «μακεδονομάχους», σήμερα κόπτονται -και σωστά- για την εφαρμογή της.

Το δικό τους παρελθόν τώρα τούς εκδικείται. Το μόνο που μπορούν να αντιτάξουν είναι αυτή η ατάκα του Άγγλου συγγραφέα Λιούις Κάρολ: «Δεν μπορώ να πάω πίσω στο χθες, γιατί ήμουν κάποιος άλλος»…

Παρασκευή 17 Μαΐου 2024

Ήταν έτοιμοι να τα «βρουν» το 2022 Ρώσοι και Ουκρανοί, αλλά…

Η «Welt Am Sonntag» αποκάλυψε έγγραφο που καταρρίπτει το δυτικό αφήγημα για την αρχή του πολέμου – ΗΠΑ, Βρετανία και ΝΑΤΟ με την ανοχή των Ευρωπαίων «εταίρων» υπονόμευσαν την ειρήνη

Ας δούμε τι γράφει σχετικά από το Παρίσι η Μαρία Δεναξά:

• •

Ένα 17σέλιδο μυστικό έγγραφο, που θα μπορούσε να είχε τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία πριν καλά καλά ξεκινήσει, δημοσιεύεται το τελευταίο διάστημα στον ευρωπαϊκό Τύπο. Παρόλο που φαίνεται πως υπήρχε έδαφος συμβιβασμού, οι Αγγλοσάξονες (ΗΠΑ – Βρετανία) και το ΝΑΤΟ, με την ανοχή των Ευρωπαίων «εταίρων», υπονόμευσαν όποια ειρηνευτική προσπάθεια.

Όσοι ήταν ελάχιστα ενημερωμένοι γνώριζαν αυτή την εξέλιξη, καθώς είναι ο ίδιος ο Βλαντιμίρ Πούτιν που κατά καιρούς έχει αναφερθεί στο έγγραφο αυτό, όπως κατά τη διάρκεια συνάντησης με ομάδα ηγετών αφρικανικών χωρών ή πιο πρόσφατα στη συνέντευξη που παραχώρησε στον δημοσιογράφο Τάκερ Κάρλσον. Όμως, η επιβαλλόμενη λογοκρισία από την παγκοσμιοποιημένη κλίκα που φαίνεται να προτιμά τους χιλιάδες νεκρούς εμπόδισε τη μετάδοσή της.

Η συμφωνία λοιπόν μπορεί να ήταν καλή για την ειρήνη, αλλά καθόλου κακή για όλους εκείνους τους δυτικούς ολιγάρχες που ευνοούνται από την υπεξαίρεση δισεκατομμυρίων, την αισχροκέρδεια και την πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού. Αφήστε δε που οι αγωγοί NordStream θα ήταν ακόμη σε λειτουργία!

 

Συμφωνία μόνιμης ουδετερότητας

Το απόρρητο έγγραφο, που αποκάλυψε η γερμανική εφημερίδα «Welt Am Sonntag», αναφέρει πως Ρώσοι και Ουκρανοί διαπραγματευτές είχαν συντάξει ένα σχέδιο συμφωνίας το οποίο συζητούσαν μέχρι τις 15 Απριλίου 2022. Όπως προκύπτει, οι δυο εμπόλεμες πλευρές είχαν συμφωνήσει σε μεγάλο βαθμό στους όρους για τον τερματισμό της αιματοχυσίας. Συγκεκριμένα, η Ουκρανία είχε αποδεχθεί μια μόνιμη ουδετερότητα, είχε παραιτηθεί από τη φιλοδοξία της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, είχε απαρνηθεί την παραγωγή και παραλαβή πυρηνικών όπλων και είχε υποσχεθεί να μην παρέχει υποδομές σε άλλες χώρες. Επιπλέον, το Κίεβο φαίνεται ότι είχε υποσχεθεί να καταβάλει προσπάθειες για την απαγόρευση του φασισμού, του ναζισμού και του επιθετικού εθνικισμού.

Σε αντάλλαγμα, η Ρωσία είχε δεσμευτεί να μην επιτεθεί ξανά στην Ουκρανία και να αποσύρει τα στρατεύματά της, αλλά όχι από την Κριμαία και από μέρος του Ντονμπάς. Η Μόσχα είχε συμφωνήσει ότι τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ -οι ΗΠΑ, η Μεγάλη Βρετανία, η Γαλλία, η Κίνα και η ίδια η Ρωσία- θα μπορούσαν να δώσουν στην Ουκρανία πλήρεις εγγυήσεις ασφαλείας.

Οι «εγγυήτριες χώρες» θα έπρεπε να υποστηρίξουν το Κίεβο στο δικαίωμά του στην αυτοάμυνα το πολύ για τρεις ημέρες εάν ξεσπούσε ένοπλη σύγκρουση. Σύμφωνα με την «Die Welt», oι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία υποσχέθηκαν στήριξη, αλλά δεν ήθελαν να δώσουν εγγυήσεις. Λίγες μόνο λεπτομέρειες απέμεναν να διευθετηθούν, όπως το ακριβές χρονοδιάγραμμα για την αποχώρηση της Ρωσίας από τα κατεχόμενα εδάφη και ένα δημοψήφισμα σχετικά με το καθεστώς των αμφισβητούμενων περιοχών.

 

Η ειρήνη δεν είναι το ζητούμενο

Τότε ήταν όμως που παρενέβη ο τότε πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, για να τορπιλίσει τη συμφωνία επιδιώκοντας την πολιτική του επιβίωση. Όταν, στις 9 Απριλίου 2022, επισκέφθηκε το Κίεβο δήλωσε ότι το Λονδίνο και η Δύση δεν ήταν έτοιμα να συνάψουν συμφωνία και πως ο ίδιος δεν θα υπέγραφε «τίποτα» με τον Πούτιν. Φέρεται δε ότι έπεισε τους Ουκρανούς να μη συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις, αλλά να συνεχίσουν να πολεμούν. Λίγο αργότερα, η ουκρανική αντιπροσωπία απέρριψε όλες τις συμφωνίες που είχαν επιτευχθεί μέχρι τότε. Συμφωνίες που ακόμη και σήμερα είναι συμφέρουσες και για τις δυο πλευρές, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, παρά την επικράτηση των Ρώσων στο πολεμικό μέτωπο.

Ωστόσο, ούτε στις μέρες μας η ειρήνη είναι το ζητούμενο για Αγγλοσάξονες και Ευρωπαίους «εταίρους», που έχουν καταστήσει την Ουκρανία το 28ο ανεπίσημο μέλος της Ε.Ε. Πρόσφατα συμφώνησαν να καταβάλουν επιπλέον 50 δισεκατομμύρια ευρώ για τα επόμενα τέσσερα χρόνια στο νέο προστατευόμενο μέλος τους. Ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό, αν αναλογιστεί κανείς ότι ο λογαριασμός για την ένταξη της χώρας στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα μπορεί να ξεπεράσει τα 186 δισεκατομμύρια ευρώ, συν την ευρωπαϊκή στρατιωτική βοήθεια, που έχει ήδη ξεπεράσει τα 20 δισ. ευρώ μόνο για το 2023.

Φαραωνικά ποσά, που θα ήταν πολύ πιο χρήσιμα αλλού, σε μια εποχή που, μεταξύ άλλων, ο πληθωρισμός εκτοξεύεται και η αγοραστική δύναμη υποχωρεί. Αλλά φαίνεται πως για τις ηγεσίες μας αυτά είναι λεπτομέρειες! Τις ευχαριστεί περισσότερο να παριστάνουν τους ψευτοήρωες απέναντι στη Ρωσία και να καμαρώνουν τον ηθοποιό Ζελένσκι!

 

 

Αναδημοσίευση: antinews.gr

Πέμπτη 16 Μαΐου 2024

Ξεφορτωθείτε μια και καλή τις μύγες

Οι μύγες είναι από τα πιο ενοχλητικά έντομα που υπάρχουν. Εμφανίζονται κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες και εκτός από ενοχλητικές είναι και αρκετά επικίνδυνες. Σας έχουμε, λοιπόν, 4 φυσικούς τρόπους για να τις διώξετε μια και καλή από το σπιτικό σας.

• •

Σε κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε μέσα στο σπίτι η πρόβλεψη είναι η καλύτερη λύση. Γι'αυτό πριν επιλέξετε τον τρόπο εξόντωσης των μυγών από το σπίτι σας, δείτε τι λάθος κάνετε και προσελκύετε αυτά τα ενοχλητικά και αρκετά βρόμικα έντομα μέσα στο σπίτι και (ειδικά) στην κουζίνα σας.

  1. Φαγητά στα οποία πηγαίνουν μύγες
    δεν πρέπει να καταναλώνονται

    Καθαρίστε την κουζίνα σας τακτικά. Διώξτε κάθε πηγή φαγητού και μην αφήνετε τραπέζια και πάγκους λερωμένα.
  2. Πετάξτε όλα τα υπολείμματα τροφών που υπάρχουν εκτός ψυγείου ή βάλτε το περισσευούμενο φαγητό μέσα στο ψυγείο σας.
  3. Πλύνετε τα πιάτα μετά από κάθε χρήση. Ο νεροχύτης είναι δέκτης πολλών μικροβίων, φαγητών και γι'αυτό καλό θα ήταν να είναι πάντα καθαρός.
  4. Πετάξτε τα χαλασμένα φρούτα. Το γνωρίζετε πως οι μύγες γεννάνε αβγά πάνω σε σάπια φρούτα;
  5. Καθαρίστε το ψυγείο σας. Οποιαδήποτε μυρωδιά από χαλασμένο φαγητό μπορεί να προσελκύσει μύγες στην κουζίνα σας.
  6. Καθαρίστε τα πιατάκια των κατοικίδιων σας. Όταν το ζωάκι σας φάει το φαγητό του καθαρίστε το πιάτο του γιατί ακόμα και η ξηρά τροφή αποτελεί πόλο έλξης για τις μύγες

 

Πετάξτε όλα τα
χαλασμένα φρούτα
Πώς θα διώξετε τις μύγες με φυσικούς τρόπους

Ξεγελάστε τις με λίγο νερό Χρησιμοποιήστε μια διαφανή πλαστική σακούλα και γεμίστε τη με νερό μέχρι τη μέση. Δέστε την καλά και κρεμάστε την στις μπαλκονόπορτές σας. Ως δια μαγείας καμιά μύγα δεν θα πλησιάσει μέσα στο σπίτι σας.

 

Για ποιο λόγο αυτή η μέθοδος είναι αποτελεσματική

Όσο περίεργο και αν ακούγεται αν βάλετε πλαστική σακούλα στην μπαλκονόπορτά σας οι μύγες δεν πρόκειται να πλησιάσουν. Οι μύγες δεν καταλαβαίνουν πως το εμπόδιο που βλέπουν μπροστά τους είναι μια πλαστική σακούλα. Συγκεκριμένα οι ειδικοί τονίζουν πως η πλαστική σακούλα στα μάτια τους μοιάζει με έναν μεγάλο ιστό αράχνης τον οποίο δεν πλησιάζουν για κανένα λόγο.

Επίσης η αντανάκλαση του νερού τις αποπροσανατολίζει και έτσι δεν τολμάνε να πλησιάσουν ούτε για αστείο. Αυτός είναι και ο λόγος που σε πολλά μανάβικα θα δείτε σακούλες με νερό να είναι κρεμασμένες γύρω από τους πάγκους με τα φρούτα.

Οι μύγες είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες τους καλοκαιρινούς μήνες γιατί είναι βρόμικα έντομα και μεταφέρουν μικρόβια στα τρόφιμα δημιουργώντας στον άνθρωπο, που τα καταναλώνει, σοβαρά εντερικά και στομαχικά προβλήματα.

 

Η λεβάντα βγάζει μια μυρωδιά
που απωθεί τις μύγες


Φτιάξτε μυγο-απωθητικό με λεβάντα
Πάρτε ένα κομμάτι ύφασμα και βουτήξτε το μέσα σε έλαιο λεβάντας (θα βρείτε σε φαρμακεία). Βάλτε το ύφασμα μέσα σε ένα τενεκεδένιο κουτάκι με καπάκι και αφήστε το εκεί για 24 ώρες. Στη συνέχεια, και αφού περάσουν οι 24 ώρες, αφαιρέστε το καπάκι και βάλτε το τενεκεδένιο κουτάκι σε ένα σημείο όπου έχετε παρατηρήσει πολλές μύγες.

Φτιάξτε ένα όμορφο διακοσμητικό που λειτουργεί και ως διώκτης μυγών Το γαρίφαλο είναι ένα μπαχαρικό που οι μύγες συχαίνονται. Για να φτιάξετε ένα γρήγορο και απλό απωθητικό μυγών πάρτε ένα λεμόνι και κόψτε το στα δύο. Στερεώστε 6-12 γαρύφαλλα πάνω σε κάθε λεμόνι. Ακόμα και αν έχετε επισκέψεις ή αν οργανώνετε ένα μπάρμπεκιου στο μπαλκόνι ή στον κήπο σας ένα πιάτο με λεμόνια και γαρίφαλα θα δείχνει ωραία πάνω στο τραπέζι σας, θα μυρίζει υπέροχα και ταυτόχρονα θα διώχνει μύγες και κουνούπια.

Η παγίδα σας
θα δείχνει κάπως έτσι

Φτιάξτε μια παγίδα με μέλι Για να φτιάξετε τη μυγο-παγίδα σας θα χρειαστείτε ένα άδειο βαζάκι μαρμελάδας, λίγο μέλι ή σιρόπι ζάχαρης (ζάχαρη με νερό) και ένα χάρτινο κώνο που μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας. Βάλτε μέλι ή σιρόπι ζάχαρης μέσα στο βάζο και τοποθετήστε τον κώνο με τη μύτη προς τα κάτω στο βάζο σας. Προσέξτε να μην ακουμπάει ο κώνος στο μέλι. Οι μύγες θα μυρίσουν το μέλι ή το σιρόπι, θα μπούνε μέσα στο βάζο από τον κώνο αλλά από τη στιγμή που θα μπούνε δεν θα μπορούν να βγουν.

 

 

Αναδημοσίευση: spirossoulis.com