Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2024

Η μαστίχα Χίου είναι φάρμακο για καταπολέμηση τριγλυκεριδίων, λίπους στο συκώτι και ρίχνει τη χοληστερίνη

 

Ο Δρ. Γιώργος Δεδούσης, καθηγητής βιολογίας ανθρώπου και επικεφαλής του προγράμματος, αναφέρει στην «ΥΧ» πως «στόχος μας είναι να δημιουργηθεί ένα φάρμακο που θα περιέχει τα συστατικά της μαστίχας και να ελεγχθεί η πιθανή πρωταρχική δράση σε ασθενείς που έχουν λίπος στο συκώτι και δεν είναι αλκοολικής αιτιολογίας. Η διατροφική παρέμβαση με κάψουλες μαστίχας πραγματοποιείται, ήδη, εδώ και έξι μήνες σε Έλληνες, Σέρβους και Ιταλούς ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με τη νόσο και τα πρώτα αποτελέσματα είναι θετικά».

 • •

Όσον αφορά την επιλογή του συγκεκριμένου προϊόντος, ο Δρ. Δεδούσης (φωτο αριστερά) μας αναφέρει πως έχουν πραγματοποιηθεί μελέτες σε ποντίκια με πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα από τη δράση των συστατικών της μαστίχας στη μείωση των τριγλυκεριδίων. Παράλληλα, μαζί με τη δική του ομάδα είχαν πραγματοποιήσει μια μικρή κλινική μελέτη σε ασθενείς με νόσο του εντέρου, δηλαδή νόσο του Κρόουν, η οποία έδειξε ευεργετικά αποτελέσματα από μία παρόμοια χορήγηση μαστίχας. Οι παραπάνω έρευνες ήταν η αιτία για την επιτυχή υποβολή του προγράμματος.

 

Ρίχνει και τη χοληστερίνη

Ο διευθυντής της καρδιολογικής Κλινικής του «Σκυλίτσειου» Νίκος Σμυρνιούδης, (φωτο δεξιά) ο οποίος μίλησε για τη μελέτη, εκφράζει την ελπίδα ότι η μαστίχα θα αποτελέσει σύντομα μία εναλλακτική επιλογή σε άτομα με αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης, που δεν επιθυμούν ή δεν χρειάζεται να ακολουθήσουν φαρμακευτική αγωγή. Διευκρινίζει ωστόσο, ότι σε καμία περίπτωση η μαστίχα δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη χορήγηση των ήδη τεκμηριωμένων και καταξιωμένων φαρμάκων.

Από τους χρόνους του Ιπποκράτη μέχρι και σήμερα η μαστίχα είναι ένα «γιατρικό» το οποίο χρησιμοποιείται «δια πάσαν νόσον» θα έλεγε κανείς. Μόλις τον περασμένο χρόνο πήρε έγκριση ως παραδοσιακό φάρμακο φυτικής προέλευσης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (European Medicines Agency-ΕΜΑ ) με ενδείξεις: Δυσπεπτικά προβλήματα, δερματικές φλεγμονές και επούλωση δερματικών πληγών. Το αν θα πάρει έγκριση σε αυτή την κατηγορία φαρμάκων και για άλλες ενδείξεις θα το δείξει η ιστορία. Τα ευρήματα της νέας πιλοτικής μελέτης των Ελλήνων καρδιολόγων από το Γενικό Νοσοκομείο Χίου είναι πάντως ενθαρρυντικά, σύμφωνα με τα όσα δηλώνει ο Διευθυντής ΕΣΥ Νίκος Σμυρνιούδης.

 

Πρώτη μελέτη: πιθανή μείωση και στα επίπεδα σακχάρου

«Πριν από τρία χρόνια ξεκινήσαμε μία μελέτη η οποία είχε σκοπό να δείξει ποια είναι η πιθανή επίδραση της χορήγησης μαστίχας, στα επίπεδα χοληστερόλης και σακχάρου στο αίμα. Σε αυτή την πρώτη μελέτη που έγινε σε δείγμα περίπου 200 ατόμων και διήρκεσε δύο χρόνια, χορηγήσαμε μαστίχα σε τρεις διαφορετικές μορφές, από αυτούσια έως ελαφρώς επεξεργασμένη, και συμπυκνωμένη. Στην μελέτη υπήρχε και ομάδα που δεν έλαβε φάρμακο πραγματικό, αλλά εικονικό. Τα αποτελέσματα ήταν αρκετά ενθαρρυντικά, καθώς φάνηκε μία μείωση στα επίπεδα της χοληστερόλης και πιθανόν μία μείωση στα επίπεδα του σακχάρου».

 

Δεύτερη μελέτη: Μείωση της χοληστερόλης κατά 5%

Αυτά τα αποτελέσματα όπως εξηγεί ο κ. Σμυρνιούδης έδωσαν το κίνητρο στον ίδιο και την ομάδα του να προχωρήσουν σε μία περαιτέρω επιβεβαίωση και αυτή τη φορά να μελετήσουν, τον τελευταίο χρόνο, ανθρώπους που είχαν αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης, δηλαδή πάνω από 200, αυξημένο σωματικό βάρος, και οριακά αυξημένο σάκχαρο.

«Σε αυτή τη δεύτερη μελέτη, εντάξαμε 85 ανθρώπους που δεν είχαν απόλυτη ένδειξη να ακολουθήσουν φαρμακευτική αγωγή για τη χοληστερίνη, δηλαδή δεν είχαν κάποιο στεφανιαίο νόσημα και δεν ήταν επίσημα διαβητικοί. Θέλαμε να δούμε σε αυτούς τους ανθρώπους που έχουν αυξημένο κίνδυνο, αλλά όχι απόλυτη ένδειξη για να πάρουν φάρμακα, αν μπορούμε να τους βοηθήσουμε με τη μαστίχα. Τους μετρήσαμε στον αρχικό χρόνο ένταξης στη μελέτη και τρεις μήνες μετά. Τα αποτελέσματα έδειξαν μείωση των επιπέδων της ολικής χοληστερόλης και της LDL (της κακής χοληστερόλης) κατά 5%. Ακόμα δεν έχουμε ξεκαθαρίσει πως ακριβώς δρα η μαστίχα, αλλά αυτό που παρατηρήσαμε είναι ότι την καλύτερη δράση έχει η ολική μαστίχα, σε αντίθεση με τα εκχυλίσματα. Επίσης δεν επιβεβαιώθηκαν στατιστικά, τα ευρήματα από την πρώτη μελέτη για μείωση του σακχάρου στο αίμα. Και αυτό είναι ένα θέμα που θα το δούμε στην πορεία».

 

Πράσινο φως για πολυκεντρική μελέτη

Όσον αφορά το επόμενο βήμα μετά τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα των δύο πιλοτικών μελετών σε σχέση με τη χοληστερόλη ο κ. Σμυρνιούδης αναφέρει: «Οι μελέτες που έχουμε κάνει μέχρι τώρα είναι σε ένα σχετικά μικρό αριθμό ασθενών. Δηλαδή η πρώτη μελέτη συμπεριέλαβε γύρω στα 200 άτομα και η δεύτερη γύρω στα 85. Οι δύο αυτές πιλοτικές μελέτες μας δίνουν ένα πάτημα για να προχωρήσουμε σε μία πολυκεντρική μελέτη, η οποία θα περιλάβει έναν πολύ μεγαλύτερο αριθμό ασθενών. Κι αυτό φιλοδοξούμε να το κάνουμε μέσω της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, στην οποία το έχουμε ζητήσει, είναι θετική, και αναμένουμε την επίσημη έγκριση, αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της μελέτης μας, στο πλαίσιο του 37ου Πανελλήνιου Καρδιολογικού Συνεδρίου».

Σε ερώτηση για το αν βλέπει να εγκρίνεται η μαστίχα και με την ένδειξη της χοληστερόλης, ο κύριος Σμυρνιούδης ξεκαθαρίζει: «Προς το παρόν δεν μπορώ να πω ότι θα έχουμε μία επίσημη ένδειξη, ούτε φιλοδοξούμε να αντικαταστήσει η μαστίχα τη χορήγηση των ήδη τεκμηριωμένων και καταξιωμένων φαρμάκων. Ευελπιστούμε όμως ότι σύντομα θα αποτελέσει μία εναλλακτική επιλογή σε ανθρώπους, οι οποίοι έχουν ελαφρά αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης και δεν επιθυμούν ή δεν χρειάζεται να πάρουν φαρμακευτική θεραπεία».

 

Μαστιχοπαραγωγοί

«Είναι σημαντικό για ένα ελληνικό προϊόν, όπως η μαστίχα, να βρίσκεται στον πυρήνα αυτού του προγράμματος, γιατί δεν υπάρχει εγκεκριμένη θεραπεία γι αυτήν τη νόσο που είναι πολύ συχνή, καθώς το 1/3 των Ευρωπαίων πολιτών έχει λίπος στο συκώτι περισσότερο από το κανονικό», τονίζει ο Δρ. Δεδούσης, προσθέτοντας πως «είναι μία νόσος που συνδέεται με την παχυσαρκία και ως λαός είμαστε αρκετά παχύσαρκοι».

Ο τελικός στόχος του προγράμματος, σύμφωνα με τον Δρ. Δεδούση, είναι να μπει στη φαρέτρα των κλινικών γιατρών άλλο ένα προϊόν, το οποίο μπορεί να είναι ελληνικό και να δώσει προστιθέμενη αξία στο ίδιο το προϊόν. «Οι μαστιχοπαραγωγοί, οι οποίοι συμμετέχουν στο πρόγραμμα, θα μπορέσουν να αυξήσουν την τιμή του προϊόντος και πλέον να μην πωλείται όπως πωλείται, αλλά να έχει μία φαρμακολογική δράση». Εκτός, όμως, από την Ένωση μαστιχοπαραγωγών Χίου, στο πρόγραμμα συμμετέχουν και φαρμακευτικές εταιρείες, οι οποίες μετά την ολοκλήρωσή του θα διερευνήσουν τα συστατικά της μαστίχας με τη βιολογική δράση.

 

Ικανοποίηση από τους Μαστιχοπαραγωγούς

Μόνο αισιοδοξία και ικανοποίηση μπορεί να υπάρχουν στην ΕΜΧ από τα ερευνητικά αποτελέσματα για τη φαρμακευτική δράση της μαστίχας με τον πρόεδρο της ΕΜΧ κ. Γιώργο Τούμπο να δηλώνει: «στην Ένωση Μαστιχοπαραγωγών, συνεχίζουμε τις προσπάθειες ανάδειξης των Φαρμακευτικών ιδιοτήτων της μαστίχας, επενδύουμε στρατηγικά στην Έρευνα, με σκοπό την ωφέλεια των Μαστιχοπαραγωγών, του Οργανισμού αλλά και του συνόλου της Χιακής Οικονομίας».

 

 

Αναδημοσίευση: onmed.gr και και 2η σελίδα από το onmed.gr

Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2024

«Πάρτι δισ. ευρώ» μέσα σ’ ένα χρόνο για τις Ελληνικές τράπεζες

Σε θηλιά έχουν μετατραπεί για τους καταναλωτές στην Ελλάδα οι βασικές τραπεζικές υπηρεσίες. Οι προμήθειες για συνήθεις συναλλαγές όπως οι αναλήψεις από ΑΤΜ ή οι ηλεκτρονικές μεταφορές χρημάτων, εξελίσσονται σε πραγματικό βρόχο, καθώς είναι κατά πολύ υψηλότερες σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Τα υπερκέρδη των τραπεζών από τις προμήθειες δεν «στραγγαλίζουν» μόνο τα φυσικά πρόσωπα, αλλά και τις επιχειρήσεις και δη τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ), που αποτελούν ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας.

Μελέτη της διεθνούς Οργάνωσης Καταναλωτών ανέδειξε σημαντικές ανισότητες στις τραπεζικές χρεώσεις μεταξύ των κρατών μελών, με την Ελλάδα να κατατάσσεται στο υψηλότερο επίπεδο.

 • •

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, είναι τεράστιο το όφελος για τις τράπεζες και δυσβάσταχτο το κόστος για τους καταναλωτές αλλά και για τις επιχειρήσεις. Το 2023, οι ελληνικές τράπεζες κατέγραψαν κέρδη μετά από φόρους και διακοπτόμενες δραστηριότητες ύψους 3,8 δισ. ευρώ, έναντι κερδών 3,4 δισ. ευρώ το 2022 (αύξηση 11,4%). Σε αυτή την αύξηση συνέβαλε θετικά η αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους, ως αποτέλεσμα της αύξησης των βασικών επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Το καθαρό έσοδο από τους τόκους αυξήθηκε κατά 51,5%, φτάνοντας τα 8,5 δισ. ευρώ. Τα καθαρά έσοδα από προμήθειες αυξήθηκαν κατά 8,3%, ξεπερνώντας τα 1,798 δισ. ευρώ. Και όλα αυτά μέσα σε έναν χρόνο. Με τον ίδιο αμείωτο ρυθμό καλπάζουν τα έσοδα των τραπεζών στους συγκεκριμένους δύο τομείς και τη φετινή χρονιά. Το πρώτο εξάμηνο του 2024, τα έσοδα από τις προμήθειες ξεπέρασαν το 1,457 δισ. ευρώ.

 

Πρόστιμα – χάδι από την Επιτροπή Ανταγωνισμού 

Το πρόστιμο ύψους 41,612 εκατ. ευρώ για τις προμήθειες που χρεώνουν τους καταναλωτές τα ιδρύματα, που επέβαλε η Επιτροπή Ανταγωνισμού στα τέλη του 2023 είναι προϊόν συμβιβασμού. Το σωρευτικό πρόστιμο που επιβάλλεται δεν ξεπερνά το 2,5% των συνολικών εσόδων τους από προμήθειες. Η Ανεξάρτητη Αρχή αποδέχτηκε τις Προτάσεις Διευθέτησης Διαφοράς των τραπεζών και της Ελληνική Ένωση Τραπεζών.

Κατόπιν της συμφωνίας μεταξύ Επιτροπής Ανταγωνισμού και τραπεζών, το ύψος των προστίμων, που διαμορφώνεται με βάση τον κύκλο εργασιών κάθε ιδρύματος, έχει ως εξής:

Τράπεζα Πειραιώς: 12.993.482,86 ευρώ,

Εθνική Τράπεζα: 9.978.799,18 ευρώ,

Alpha Bank: 9.110.682,91 ευρώ,

Eurobank: 7.976.790,63 ευρώ,

ΕΕΤ: 1.553.242,87 ευρώ.

 

Πλαφόν για τρία + δύο χρόνια

Παράλληλα, η Επιτροπή Ανταγωνισμού υποχρεώνει τις τράπεζες να μειώσουν από την 1η Ιανουαρίου 2024 το ύψος της προμήθειας ανά συναλλαγή ανάληψης μετρητών από ΑΤΜ με τη χρήση καρτών που έχουν εκδοθεί από άλλα ιδρύματα, ώστε αυτό να διαμορφωθεί κατ’ ανώτατο όριο ως ακολούθως:

Τράπεζα Πειραιώς: έως το ύψος των 2,00 ευρώ από το ισχύον ποσό των 3,00 ευρώ,

Εθνική Τράπεζα: έως το ύψος των 1,90 ευρώ από το ισχύον ποσό των 2,60 ευρώ,

Alpha Bank: έως το ύψος των 1,80 ευρώ από το ισχύον ποσό των 2,50 ευρώ,

Eurobank: έως το ύψος των 1,80 ευρώ από το ισχύον ποσό των 2,50 ευρώ,

Η προμήθεια πρέπει να παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα για διάστημα τριών ετών, με δυνατότητα επέκτασης για έως δύο επιπλέον έτη και με δυνατότητα επιβολής προστίμου από την Επιτροπή Ανταγωνισμού σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των τραπεζών.

 

Αναλυτικά τα έσοδα των μεγάλων τραπεζών

Τράπεζα Πειραιώς: Πέρυσι τα καθαρά έσοδα από προμήθειες και τα έσοδα από μη τραπεζικές δραστηριότητες ανήλθαν σε 494 εκατ. ευρώ (τα έσοδα από μη τραπεζικές δραστηριότητες ανήλθαν σε € 79 εκατ.), 13,3% υψηλότερα σε σύγκριση με το 2022. Τα λοιπά έσοδα μειώθηκαν σε 89 εκατ. ευρώ το 2023 από 775 εκατ. ευρώ το 2022. Το πρώτο εξάμηνο της φετινής χρονιάς ο συγκεκριμένος δείκτης κατέρριψε νέο ρεκόρ, φτάνοντας τα 324 εκατ. ευρώ – αυξημένα κατά 44% σε σχέση με πριν από έναν χρόνο. Η αύξηση οφείλεται στα δάνεια, τις κάρτες, τις μεταφορές κεφαλαίων και τη διαχείριση ενεργητικού.

Eurobank: Τα έσοδα από προμήθειες της Τράπεζας αυξήθηκαν 4,81% στα 283 εκατ. ευρώ από 270 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2023. Η μεγαλύτερη συμβολή προήλθε από τα νέα δάνεια, ακολουθούμενα από τις συναλλαγές, τις πιστωτικές κάρτες και τις υπηρεσίες διαχείρισης πλούτου. Από αυτά, τα καθαρά έσοδα από τραπεζικές αμοιβές και προμήθειες αυξήθηκαν 4,95% σε 233 εκατ. ευρώ (πρώτο εξάμηνο 2023: 222 εκατ. ευρώ), κυρίως λόγω των αυξημένων εσόδων από τις δραστηριότητες δικτύου και τη διαχείριση χαρτοφυλακίων. Ανοδικά κινήθηκε και ο δείκτης εσόδων από αμοιβές και προμήθειες προς το σύνολο ενεργητικού, καθώς διαμορφώθηκε σε 71 μονάδες βάσης από τις 68 μονάδες βάσης στο α΄ εξάμηνο του 2023. 

Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (ΕΤΕ): Αυξημένα ήταν και τα έσοδα από προμήθειες για την Εθνική Τράπεζα στο α΄ εξάμηνο 2024 κατά 15,2% στα 205 εκατ. Ευρώ, κυρίως λόγω της αύξησης των προμηθειών που χρεώνονται στη λιανική τραπεζική. Η επιτάχυνση της οικονομικής δραστηριότητας εξάλλου το ίδιο διάστημα, ανέδειξε και το πόσο “ανθεκτικά” είναι τα έσοδα της τράπεζας από τόκους.

Alpha Bank: Τα έσοδα από προμήθειες ανήλθαν σε 197 εκατ. ευρώ, έναντι 173 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2023. Η αύξηση οφείλεται στην συνεχή αύξηση των υπό διαχείριση περιουσιακών στοιχείων (AUMs) και στην υψηλότερη συνεισφορά των προμηθειών καρτών και πληρωμών λόγω αυξημένης δραστηριότητας.

 

Ρεκόρ επιτοκίων

Έρευνα του SAFE (Survey on the Access to Finance of Enterprises), δείχνει ότι για την περίοδο Απριλίου-Σεπτεμβρίου 2023 επιδεινώθηκαν ιδιαίτερα οι όροι και οι προϋποθέσεις χορήγησης δανείων, καθώς καταγράφηκαν ιστορικώς υψηλά ποσοστά επιχειρήσεων που ανέφεραν αύξηση στα τραπεζικά επιτόκια καθώς και στις λοιπές χρεώσεις, τέλη και προμήθειες επί των τραπεζικών πιστώσεων τόσο στην Ελλάδα όσο και στη ζώνη του ευρώ.

Από την πλευρά τους οι ελληνικές τράπεζες, πολλές από τις οποίες υπέστησαν σημαντικές αναδιαρθρώσεις κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης -τις οποίες ο ελληνικός λαός πλήρωσε πολύ ακριβά- υπερασπίζονται τα τέλη ως απαραίτητα για τη διατήρηση των λειτουργιών τους και τη συμμόρφωση με τις κανονιστικές απαιτήσεις. Υποστηρίζουν δε ότι τα κόστη αντανακλούν επενδύσεις σε ψηφιακή υποδομή και βελτιώσεις ασφάλειας που απαιτούνται τόσο από εθνικούς όσο και από ευρωπαϊκούς κανονισμούς.

Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2024

Η Ευρωπαία εισαγγελέας καλεί την Ελλάδα να αλλάξει τον νόμο περί ευθύνης υπουργών

Η Λάουρα Κοβέσι ξεκίνησε έρευνα σχετικά με το γιατί η σύμβαση δεν εφαρμόστηκε
από τους εμπλεκόμενους Έλληνες πολιτικούς, αλλά δεν κατάφερε να προχωρήσει
περαιτέρω, καθώς η ασυλία των υπουργών προστατεύεται από το Ελληνικό Σύνταγμα

Η Ευρωπαία εισαγγελέας Λάουρα Κοβέσι κάλεσε τους Έλληνες πολιτικούς να αλλάξουν τον νόμο που παρέχει ασυλία στους υπουργούς, λέγοντας ότι αντιβαίνει στο ευρωπαϊκό δίκαιο και εμποδίζει την έρευνα της ΕΕ για το θανατηφόρο σιδηροδρομικό δυστύχημα που κόστισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους στα Τέμπη το 2023.

 • •

Στο επίκεντρο έχει βρεθεί η χρηματοδοτούμενη από την ΕΕ «σύμβαση 717» που υπογράφηκε το 2014 για την ανακατασκευή και την αναβάθμιση του συστήματος σηματοδότησης και της τηλεδιοίκησης στα ελληνικά τρένα. Αναλυτές λένε ότι το δυστύχημα θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί εάν τα συστήματα αυτά ήταν σε λειτουργία.

Η Κοβέσι ξεκίνησε έρευνα σχετικά με το γιατί η σύμβαση δεν εφαρμόστηκε από τους εμπλεκόμενους Έλληνες πολιτικούς, αλλά δεν κατάφερε να προχωρήσει περαιτέρω, καθώς η ασυλία των υπουργών προστατεύεται από το ελληνικό σύνταγμα.

Ο ευρωβουλευτής της Αριστεράς Κώστας Αρβανίτης έθεσε το θέμα τη Δευτέρα σε ακρόαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ρωτώντας την Κοβέσι για τις εξελίξεις της έρευνάς της.

Ο ευρωβουλευτής επικαλέστηκε επίσης επιστολή που αποκάλυψε το Euractiv χθες, την οποία έστειλε η Μαρία Καρυστιάνου, εκπρόσωπος των γονέων των θυμάτων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος, στην Πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η επιστολή κατήγγειλε την απόφαση της Φον ντερ Λάιεν να αναθέσει το χαρτοφυλάκιο μεταφορών της επόμενης Επιτροπής της στον Έλληνα Επίτροπο.

Στην απάντησή της, η Κοβέσι ανέφερε ότι έχουν απαγγελθεί κατηγορίες κατά 23 υπευθύνων λήψης αποφάσεων και ότι η συνεργασία με τις ελληνικές αρχές βελτιώνεται.

«Ωστόσο, σύμφωνα με το Σύνταγμα της Ελλάδας, μόνο μια κοινοβουλευτική επιτροπή μπορεί να διερευνήσει τέτοιες υποθέσεις. Η διάταξη αυτή στρέφεται κατά του κανονισμού της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας. Έτσι, δεν μπορούσαμε να προχωρήσουμε, διότι το μέρος της υπόθεσης που αντιστοιχούσε σε εμάς θα έπρεπε να σταλεί σε αυτή την κοινοβουλευτική επιτροπή. Όπως σας είπα, αυτό δεν συνάδει με τον ευρωπαϊκό κανονισμό και πρέπει να αλλάξει», σημείωσε η Κοβέσι .

Η αρμόδια επιτροπή του ελληνικού κοινοβουλίου έκρινε ότι οι εμπλεκόμενοι υπουργοί δεν είχαν ποινικές ευθύνες και ως εκ τούτου, η Κοβέσι δεν μπορούσε να προχωρήσει.

Σύμφωνα με το ελληνικό σύνταγμα, μόνο το κοινοβούλιο μπορεί να ασκήσει ποινική δίωξη σε όσους είναι ή ήταν μέλη της κυβέρνησης ή υφυπουργοί για ποινικά αδικήματα που διαπράχθηκαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Η Κοβέσι, διερευνώντας την πιθανή κατάχρηση ευρωπαϊκών κονδυλίων στην προκειμένη περίπτωση, φέρεται να διαπίστωσε ευθύνες πρώην υπουργών τόσο από το κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας (ΕΛΚ) όσο και στον κόμμα της αντιπολίτευσης, τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφορικά  με τον τότε υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε παραγραφή του αδικήματος, ενώ στην περίπτωση του υπουργού της Νέας Δημοκρατίας, η πλειοψηφία των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος στην επιτροπή της Βουλής ψήφισε κατά της δίωξής του.

Δεν είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται ο νόμος αυτός. Το κόμμα που έχει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία συνήθως εμποδίζει τη δίωξη υπουργών του κόμματός του, ενώ όταν είναι στην αντιπολίτευση λέει το αντίθετο.

Η Καρυστιάνου είναι προγραμματισμένο να μιλήσει την Τετάρτη για τρίτη φορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και έχει υποσχεθεί ότι δεν θα κάνει πίσω στην υπόθεση αυτή.

Το θέμα προκαλεί πονοκέφαλο στο κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και στον υποψήφιο επίτροπο Απόστολο Τζιτζικώστα, ο οποίος, αν και προσωπικά δεν έχει καμία σχέση με την υπόθεση αυτή, αναμένεται να υποβληθεί σε ακρόαση από τους Ευρωβουλευτές και να ερωτηθεί για το θέμα αυτό.

 

 

Αναδημοσίευση: euractiv.gr