Λίγο πάνω από μήνα έχει που σχηματίστηκε η παρούσα κυβέρνηση κι έκανε την πρώτη αποκρατικοποίηση της. Το απόγευμα της περασμένης Παρακευής 27/7 (τελευταίας του Ιουλίου) ο κ Προβόπουλος χάρισε την ΑΤΕ στον κ. Μιχάλη Σάλλα και στην Τράπεζα Πειραιώς.
Την Χάρισε; Ναι την Χάρισε γιατί τί είναι όταν μια τράπεζα με καταθέσεις 14,3 δισ. ευρώ με 10,6 δισ. ευρώ καλής ποιότητας δάνεια (δηλαδή δάνεια που έχει πάρει ο κόσμος και τα πληρώνει, ο κόσμος, κανονικά), εκατοντάδες καταστήματα σε κάθε γωνιά της χώρας πουλιέται ΜΟΝΟ 95 ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ.
Και δεν υπολογίζουμε την αξία των ακινήτων της τράπεζας (όχι των θυγατρικών), και τα χωράφια των Ελλήνων που είναι υποθηκευμένα σ’ αυτή. Πληροφορίες λένε πως το 70% της καλλιεργήσιμης γης είναι στην ΑΤΕ. Επίσημα όμως στοιχεία λένε για 10%, με την λαίλαπα των ιδιωτικών τραπεζών που έπεσε τελευταία (μια που η κυβέρνηση Σημίτη επέτρεψε ΚΑΙ στις ιδιωτικές τράπεζες να μπορούν να κατατίθενται επιδοτήσεις).
Βέβαια η είδηση λέει πως «ειδική νομοθετική μέριμνα θα αντιμετωπιστεί το ευαίσθητο κοινωνικά θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων που είχαν δοθεί από την ΑΤΕBank σε αγρότες με ενέχυρο αγροτική γη. Οπως τονίζονταν στην ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) για την απόκτηση της ΑΤΕ από την Τράπεζα Πειραιώς η αγροτική γη που έχει ενεχυριαστεί δεν θα μεταβιβαστεί στην Τράπεζα Πειραιώς αλλά θα υπάρξει σύντομα ειδική νομοθετική μέριμνα. Η κίνηση αυτή απονευρώνει τον βασικό κορμό της κριτικής ότι η ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕBank αποτελούσε τον δούρειο ίππο για την αρπαγή αγροτικής γης από ιδιώτες. Σύμφωνα με πληροφορίες, η μη αποπληρωμή των υποχρεώσεών τους προς την ΑΤΕ αποτελεί κανόνα για τους περισσότερους αγρότες.» αλλά άλλο ο νόμος άλλο τι θα γίνει στην πράξη.
Κι εξηγούμε. Μπορεί πράγματι να μην πάει η υποθηκευμένη τώρα γη, υποθήκη στην Πειραιώς. Θα πάει όμως του χρόνου στην νέα καλλιεργητική περίοδο. Βλέπεις ο αγρότης, που μπορεί να είναι παμπόνηρος δεν παύει να είναι αγράμματος, θα δει το τυρί αλλά δύσκολα θα δει την φάκα και θα τα βάλει αυτός ενέχυρο τα χωράφια του. Έτσι θα επιστρέψουμε στον 19ο αιώνα με τους αγρότες έρμαια των τοκογλύφων. (αυτή τη φορά τοκογλύφοι θα είναι οι τράπεζες).
Γιατί όμως τοκογλύφοι;
Μα η ιδιωτική τράπεζα (και αυτός είναι ο ρόλος της) δεν θέλει να βοηθήσει τον πελάτη της. Θέλει να βγάλει κέρδος.
Να σημειώσουμε πως στην ΑΤΕ τα κόμματα χρωστάνε 200 εκ. Ευρώ. Αυτά θα πάνε στα εξυπηρετούμενα δάνεια. Δηλαδή πλέον τα κόμματα χρωστάνε στην Τράπεζα πειραιώς. Αλλά ποιος μας λέει πως θα πληρωθούν; Και 295 εκατομμύρια πάλι χάρισμα είναι η ΑΤΕ Bank στον κ. Σάλλα.
Βέβαια τα, εκτός των αγροτικών, δάνεια τα έδινε με αδιαφανή τρόπο και τα κέρδη της δεν ήταν ποτέ πολύ μεγάλα (αφού εξυπηρετούσε το κοινωνικό της έργο.
Την κατέστρεψε βέβαια η εποχή του Χρηματιστηρίου που επιχείρησε να το στηρίξει όταν άρχισε να πέφτει. Βλέπεις έπρεπε να ξαναβγεί στις εκλογές του 2000 ο Σημίτης, (ποιος μπορεί να ξεχάσει τα Λαμπρόχαρτα, έτσι έλεγαν οι μυημένοι τις μετοχές που στήριζε ο τότε διοικητής τη τράπεζας Λάμπρου).
Την κατέστρεψαν τα δομημένα να μη λησμονούμε την περίοδο του κ. Καραμανλή
Και την χαριστική βολή την έδωσε το PSI που ως κρατική τράπεζα είχε πολλά κρατικά ομόλογα κι εξαιρέθηκε από την ανακεφαλαιοποίηση που θα κάνουν , με τα 30 δισ. που αναμένονται, οι ιδιωτικές τράπεζες. Ένα έγκλημα των Παπαδήμου – Βενιζέλου που διαπραγματεύτηκαν το PSI ήταν να αφήσουν έξω από την ανακεφαλαιοποίηση όλο τον κόσμο εκτός των ιδιωτικών τραπεζών.
Πάντως ο αγροτικός κόσμος ελπίζει πια στους κ.κ. Τσίπρα, Καμμένο, Μιχαλολιάκο (δυστυχώς) και Παπαρήγα να αποτρέψουν το σκάνδαλο αυτό. Την πώληση μιας τράπεζας που δεν είχε ποτέ τα μεγάλα κέρδη αλλά είχε το κοινωνικό της ρόλο.
Βέβαια (προσωπικά ελπίζω) να έχουν το θάρρος να αντιδράσουν και κυβερνητικοί βουλευτές.
Όπως ο κ. Νικολόπουλος. Ένας πολιτικός που αποδεικνύει πως η Αχαϊα εξακολουθεί να βγάζει μεγάλους πολικούς.
Τέλος μια απορία:
Έγινε αλήθεια κανένας διεθνής διαγωνισμός για την πώληση της τράπεζας με το
καλύτερο τίμημα;
Πηγές: http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyepix_2_31/07/2012_490754
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyepix_2_31/07/2012_490752
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyepix_2_31/07/2012_490753
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου