Σε συνέχεια του χθεσινού μου σχολίου βρήκα το παρακάτω κείμενο.
Κείμενο που προφανώς αποδεικνύει πως ότι και να έκανε τα έκανε στο όνομα του κ.
Σαμαρά. Μπορεί, όπως λένε διάφορα «παπαγαλάκια¨να μην ήξερε, όμως ό,τι και να έκανε
ο κ. Μπαλτάκος τα έκανε στο όνομα του.
* * *
Για εκείνους που γνωρίζουν τις προσωπικές σχέσεις
του Αντώνη Σαμαρά με τον Τάκη Μπαλτάκο, δεν έκανε καμία έκπληξη η αξιοποίησή
του σε μια νευραλγική θέση της κυβέρνησης. Αλλά και για εκείνους που δεν είχαν
ιδέα, η τοποθέτησή του ήταν μια ευχάριστη έκπληξη.
Ο γνωστός και καταξιωμένος νομικός Παναγιώτης (Τάκης) Μπαλτάκος είναι η καλύτερη λύση κατά κοινή ομολογία για τη θέση του γενικού γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου. Εργατικός, ήπιων τόνων, αποδεκτός και από τους τρεις ετέρους της κυβέρνησης αλλά και άνθρωπος της απολύτου εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού. Η επαγγελματική του κατάρτιση δεν μπαίνει καν στη συζήτηση. Και πώς θα μπορούσε άλλωστε, όταν είναι αναγνωρισμένος από εχθρούς και φίλους.
Ο Τάκης Μπαλτάκος είναι ο άνθρωπος που διατηρεί άριστες σχέσεις με τον Κώστα Καραμανλή και στενές φιλικές σχέσεις με τον Αντώνη Σαμαρά, επιτυγχάνοντας να συνδέει τις δύο ομάδες της Νέας Δημοκρατίας. Όπως λένε μάλιστα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, ήταν και εξακολουθεί να είναι ο ανοικτός δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα στον κ. Σαμαρά και τον τέως πρωθυπουργό. Η σχέση του με τον Κώστα Καραμανλή αρχίζει πολλά χρόνια πίσω, όταν το 1985 βρέθηκαν μαζί στο δικηγορικό γραφείο του Τρύφωνα Κουταλίδη. Έμειναν κάτω από την ίδια στέγη για τέσσερα ολόκληρα χρόνια μέχρι το 1989, οπότε και ο κ. Μπαλτάκος συνέχισε την πορεία του στο πλευρό του Αλέξανδρου Λυκουρέντζου μέχρι το 1993. Φυσικά, με τον πρώην πρωθυπουργό τούς ενώνει και η πράσινη αγάπη... ο Παναθηναϊκός.
Με τον Αντώνη Σαμαρά η σχέση τους ξεκινά λίγα χρόνια πριν, το 1982, σε ηλικία μόλις 28 ετών. Τριάντα ολόκληρα χρόνια έχουν χτίσει μια δυνατή φιλία και μια σχέση αμοιβαίας εκτίμησης και εμπιστοσύνης.
Ανατρέχοντας στο... βιογραφικό του κ. Μπαλτάκου δεν μπορεί να μη «σταθεί» κανείς στα 8 ολόκληρα χρόνια (από το 1990 μέχρι το 1998) της θητεία του ως νομικού συμβούλου στην ΕΠΑΕ με πρόεδρο όλα αυτά τα χρόνια τον αείμνηστο Γιώργο Δέδε. Την ίδια περίοδο μάλιστα (1992-1997) βρισκόταν και στην ΚΑΕ Παναθηναϊκός ως νομικός σύμβουλος των αδελφών Γιαννακόπουλου. Από εκείνη την περίοδο ιστορικές πλέον έχουν μείνει οι μάχες του με τον αντιπρόεδρο της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Γιώργο Σαλονίκη, καθώς και τον σημερινό του φίλο, Γιάννη Ιωαννίδη. Ο νυν υφυπουργός Αθλητισμού τότε ήταν ο προπονητής της ομάδας μπάσκετ του Ολυμπιακού και εκείνα που τους χώριζαν ήταν... πολλά, αλλά μόνο αθλητικά.
Η στενή συνεργασία με τον Αντώνη Σαμαρά ξεκίνησε το 1992, όταν εκείνος ήταν υπουργός Εξωτερικών. Εμπιστεύθηκε τον Τάκη Μπαλτάκο για την ΟΚΕ Εξωτερικών. Στη θέση αυτή παρέμεινε μέχρι την παραίτηση Σαμαρά. Ακριβώς την ίδια μέρα ο κ. Μπαλτάκος υπέβαλε την παραίτησή του και αποσύρθηκε από την πολιτική.
Αμοιβαία εμπιστοσύνη
Αυτό μέχρι το 2004. Ήταν η χρονιά που ο Αντώνης Σαμαράς επέστρεψε στην κεντρική πολιτική σκηνή και εκλέγεται ευρωβουλευτής. Το πρώτο πράγμα που τότε έκανε ο σημερινός πρωθυπουργός ήταν να τον καλέσει κοντά του. Ο Τ. Μπαλτάκος εντάσσεται χωρίς δεύτερη σκέψη στο επιτελείο του και τον ακολουθεί έκτοτε. Η σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης που ήδη είχε χτιστεί μέσα στα χρόνια δεν επέτρεπε και άλλη επιλογή. Αλλά και όταν ο Αντώνης Σαμαράς βρέθηκε στο υπουργείο Πολιτισμού, στα δύσκολα νομικά θέματα ήξερε πάντα πού μπορούσε να απευθυνθεί...
Στον Τ. Μπαλτάκο στηρίχθηκε ο Αντώνης Σαμαράς και αφότου ανέλαβε την προεδρία του κόμματος. Ο γνωστός νομικός εγκαταστάθηκε στη Βουλή και ανέλαβε την «προστασία» του κόμματος στην κοινοβουλευτική διαδικασία. Από τα χέρια του θα περνούσαν τα πάντα και τίποτε δεν θα έφευγε, αν πριν δεν είχε δώσει εκείνος το πράσινο φως για τη νομική του αρτιότητα.
Ο ρόλος του σήμερα
Μετά την εκλογή του, ο Αντώνης Σαμαράς έπρεπε να επιλέξει το καταλληλότερο πρόσωπο για τη θέση του γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου. Ήθελε έναν άνθρωπο ήπιων τόνων, με κατάρτιση, με δυνατότητα λεπτών χειρισμών και που να μην προκαλεί. Η κυβερνητική άλλωστε συνεργασία απαιτούσε να τοποθετηθεί εκεί πρόσωπο που θα ήταν αποδεκτό από όλους. Και κάτι ακόμα. Πρόσωπο που θα μπορούσε να συνεννοείται με τον πρωθυπουργό χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια, καθώς είναι και εκείνο που θα μεταφέρει τις εντολές. Φυσικά δεν χρειάστηκε πολλή σκέψη.
Ο Τάκης Μπαλτάκος είναι ακριβώς έτσι όπως το ήθελαν οι περιστάσεις. Επιπλέον πρόκειται για έναν άνθρωπο με έξυπνο χιούμορ, εύστροφο, διπλωμάτη και που δεν επιδιώκει τις συγκρούσεις, ιδιότητα πολύ σημαντική. Έχει όμως και ένα «αρνητικό»: όταν αναγκαστεί να κοντραριστεί, τότε θα κοντραριστεί μέχρι τέλους!
Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντα του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης, υπάρχει υποδειγματικός συντονισμός στην εφαρμογή αποφάσεων και στις κατευθύνσεις που δίνει ο πρωθυπουργός προς όλους.
Όλα διαφανή
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο γ.γ. της κυβέρνησης έχει ρίξει ιδιαίτερο βάρος στη λειτουργία του Νομικού Γραφείου της γενικής γραμματείας. Χάρη στη βαθιά γνώση που διαθέτει στη νομική επιστήμη, ο κ. Μπαλτάκος προσέχει ώστε να πάντα να λειτουργούν κατά το γράμμα του νόμου, με διαφάνεια και καθαρότητα, όπως έχει τονίσει από την πρώτη στιγμή ο πρωθυπουργός.
Πριν ακόμα συμπληρωθεί ένας μήνας από τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης, ο κ. Μπαλτάκος έχει πλήρη εικόνα για τα τρέχοντα θέματα όχι μόνο στο Νομικό Γραφείο. Έχει καταφέρει να γνωρίζει ποιες είναι οι προτεραιότητες στο Ιδιαίτερο Γραφείο της γενικής γραμματείας, στο Γραφείο Καλής Νομοθέτησης, στο γραφείο Διεθνών & Κοινοτικών Θεμάτων, στο γραφείο Συντονισμού & Θεσμικών Θεμάτων, καθώς και στο Γραφείο Διοικητικής και Οικονομικής Υποστηρίξεως.
Ο Τ. Μπαλτάκος μάλιστα έχει ήδη πετύχει και ένα προσωπικό ρεκόρ: όταν το 2009 το ΠΑΣΟΚ κέρδισε τις εκλογές, χρειάστηκε να περάσουν δυόμισι μήνες προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι αρμοδιότητες των υπουργών και των υφυπουργών σε όλα τα υπουργεία.
Τώρα, η διαδικασία αυτή έγινε στο εκπληκτικό χρονικό διάστημα των 12 ημερών. Μέσα σε όλα αξίζει να ληφθεί υπόψιν ότι τα πάντα διευθετήθηκαν σε αυτό το χρόνο-ρεκόρ, παρ’ ότι πλέον υπάρχει τρικομματική κυβέρνηση, κάτι που σημαίνει ότι υφίστανται «εμπλοκές», «καραμπόλες», αλλά και συναινέσεις που πρέπει να γίνουν μεταξύ των συμμετεχόντων.
Ο δικηγόρος με τις συγγραφικές ανησυχίες
Ο γενικός γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου έχει όμως και συγγραφικές ανησυχίες. Στο ιστορικό του βρίσκονται και δύο βιβλία: «Το τέλος του εφιάλτη» και «Ερμοκοπίδες». Το πρώτο σε γυρίζει στη Σπάρτη. Έχουν περάσει 10 χρόνια από τη μάχη των Θερμοπυλών και οι μόνοι σε όλη την Ελλάδα που δεν έχουν ξεχάσει την προδοσία του Εφιάλτη είναι φυσικά οι Σπαρτιάτες. Εδώ και 10 χρόνια έχουν σταλεί ειδικές ομάδες στην περιοχή που έδρασε ο Εφιάλτης, προσπαθώντας να τον εντοπίσουν και να τον εξοντώσουν, δείχνοντας ότι η Σπάρτη ποτέ δεν ξεχνάει. Ο ήρωάς μας είναι ο αρχηγός μιας Κρυπτείας που αναλαμβάνει πάνω στον δέκατο χρόνο να συνεχίσει την αποστολή που είχε ξεκινήσει εδώ και τόσα χρόνια. Για καλή του τύχη, ο Εφιάλτης γυρνάει στην Ελλάδα από τις Σάρδεις στις οποίες βρισκόταν για να βρει την αγαπημένη του Φοίβη, που εν τω μεταξύ είχε παντρευτεί ένα Σπαρτιάτη που είχε αναλάβει την αποστολή να βρίσκεται πάντα κοντά της για να έχει στοιχεία για τον προδότη. Το τέλος του Εφιάλτη πλησιάζει ολοένα και περισσότερο.
Με την αρχαία ελληνική ιστορία, έστω και μέσα από μια μυθιστορηματική διάθεση, ασχολήθηκε και με το δεύτερο βιβλίο του. Ερμοκοπίδες είναι αυτοί που κατ’ εντολή των ολιγαρχικών έσπασαν τις μαρμάρινες στήλες του Ερμή που βρίσκονταν μπροστά στα σπίτια της αρχαίας Αθήνας καθώς και μπροστά σε ιερά. Η πράξη αυτή έγινε με σκοπό να εκληφθεί ως κακός οιωνός για την εκστρατεία κατά της Σικελίας, που ετοίμαζαν οι δημοκρατικοί υπό τον Αλκιβιάδη και την οποία οι ολιγαρχικοί θεωρούσαν αυτοκαταστροφική. Οι «Ερμοκοπίδες» αρχίζουν με μία έξοχη σκηνή μάχης στη Σφακτηρία, ανάμεσα στους νικητές Αθηναίους και τους ηττημένους Λακεδαιμόνιους. Ο νεαρός Σπαρτιάτης Άγις δεν πέφτει νεκρός στη μάχη, αλλά καταλήγει στην Αθήνα αφού έχει πρώτα μάθει τα ήθη και την προφορά ώστε να μπορεί να χρησιμοποιείται ως κατάσκοπος των Σπαρτιατών. Οι «Ερμοκοπίδες» θίγουν μυθοπλαστικά καίρια ζητήματα της ιστορικής εξέλιξης της Αθήνας και της Σπάρτης γύρω στο 410 π.Χ., κυρίως, όμως, επιχειρούν μία ψυχογραφία. Ο Αγις, ο Αγησίλαος και η Λήδα είναι συγκινητικά χτισμένοι χαρακτήρες και ορισμένοι διάλογοι αγγίζουν βαθιές χορδές.
Στην παρουσίαση του πρώτου του βιβλίου μίλησαν οι Γιάννης Ιωαννίδης, Αλέξανδρος Λυκουρέντζος, Γιάννης Μανθόπουλος αλλά και ο Θόδωρος Αγγελόπουλος. Άλλωστε ο ίδιος διατηρεί πολύ καλές και φιλικές σχέσεις με το ζεύγος Θόδωρου και Γιάννας Αγγελοπούλου.
Στο δεύτερο βιβλίο του το «παρών» μιλώντας έδωσαν ο Αντώνης Σαμαράς, ο Αλέξανδρος Λυκουρέντζος, ο Γιάννης Πρετεντέρης, η Λιάνα Κανέλλη και ο Νάσος Αλευράς.
Η προσωπική του ζωή
Στην προσωπική του ζωή ο Τάκης Μπαλτάκος είναι παντρεμένος με τη Μαρίνα Παπαϊωάννου και πατέρας δύο παιδιών: του 25χρονου Δημήτρη και της 18χρονης Αλεξίας. Και τα δύο του παιδιά φαίνεται πως έχουν επηρεαστεί από τον πατέρα τους. Ο Δημήτρης, έχοντας σπουδάσει στο Πολιτικό της Νομικής, σήμερα βρίσκεται στην άλλη άκρη του Ατλαντικού κάνοντας μεταπτυχιακό στις πολιτικές επιστήμες.
Η Αλεξία απολαμβάνει το καλοκαίρι της, καθώς το φθινόπωρο θα ετοιμάσει βαλίτσες για τη Μεγάλη Βρετανία, όπου θα σπουδάσει επίσης πολιτικές επιστήμες.
Ο γνωστός και καταξιωμένος νομικός Παναγιώτης (Τάκης) Μπαλτάκος είναι η καλύτερη λύση κατά κοινή ομολογία για τη θέση του γενικού γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου. Εργατικός, ήπιων τόνων, αποδεκτός και από τους τρεις ετέρους της κυβέρνησης αλλά και άνθρωπος της απολύτου εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού. Η επαγγελματική του κατάρτιση δεν μπαίνει καν στη συζήτηση. Και πώς θα μπορούσε άλλωστε, όταν είναι αναγνωρισμένος από εχθρούς και φίλους.
Ο Τάκης Μπαλτάκος είναι ο άνθρωπος που διατηρεί άριστες σχέσεις με τον Κώστα Καραμανλή και στενές φιλικές σχέσεις με τον Αντώνη Σαμαρά, επιτυγχάνοντας να συνδέει τις δύο ομάδες της Νέας Δημοκρατίας. Όπως λένε μάλιστα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, ήταν και εξακολουθεί να είναι ο ανοικτός δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα στον κ. Σαμαρά και τον τέως πρωθυπουργό. Η σχέση του με τον Κώστα Καραμανλή αρχίζει πολλά χρόνια πίσω, όταν το 1985 βρέθηκαν μαζί στο δικηγορικό γραφείο του Τρύφωνα Κουταλίδη. Έμειναν κάτω από την ίδια στέγη για τέσσερα ολόκληρα χρόνια μέχρι το 1989, οπότε και ο κ. Μπαλτάκος συνέχισε την πορεία του στο πλευρό του Αλέξανδρου Λυκουρέντζου μέχρι το 1993. Φυσικά, με τον πρώην πρωθυπουργό τούς ενώνει και η πράσινη αγάπη... ο Παναθηναϊκός.
Με τον Αντώνη Σαμαρά η σχέση τους ξεκινά λίγα χρόνια πριν, το 1982, σε ηλικία μόλις 28 ετών. Τριάντα ολόκληρα χρόνια έχουν χτίσει μια δυνατή φιλία και μια σχέση αμοιβαίας εκτίμησης και εμπιστοσύνης.
Ανατρέχοντας στο... βιογραφικό του κ. Μπαλτάκου δεν μπορεί να μη «σταθεί» κανείς στα 8 ολόκληρα χρόνια (από το 1990 μέχρι το 1998) της θητεία του ως νομικού συμβούλου στην ΕΠΑΕ με πρόεδρο όλα αυτά τα χρόνια τον αείμνηστο Γιώργο Δέδε. Την ίδια περίοδο μάλιστα (1992-1997) βρισκόταν και στην ΚΑΕ Παναθηναϊκός ως νομικός σύμβουλος των αδελφών Γιαννακόπουλου. Από εκείνη την περίοδο ιστορικές πλέον έχουν μείνει οι μάχες του με τον αντιπρόεδρο της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Γιώργο Σαλονίκη, καθώς και τον σημερινό του φίλο, Γιάννη Ιωαννίδη. Ο νυν υφυπουργός Αθλητισμού τότε ήταν ο προπονητής της ομάδας μπάσκετ του Ολυμπιακού και εκείνα που τους χώριζαν ήταν... πολλά, αλλά μόνο αθλητικά.
Η στενή συνεργασία με τον Αντώνη Σαμαρά ξεκίνησε το 1992, όταν εκείνος ήταν υπουργός Εξωτερικών. Εμπιστεύθηκε τον Τάκη Μπαλτάκο για την ΟΚΕ Εξωτερικών. Στη θέση αυτή παρέμεινε μέχρι την παραίτηση Σαμαρά. Ακριβώς την ίδια μέρα ο κ. Μπαλτάκος υπέβαλε την παραίτησή του και αποσύρθηκε από την πολιτική.
Αμοιβαία εμπιστοσύνη
Αυτό μέχρι το 2004. Ήταν η χρονιά που ο Αντώνης Σαμαράς επέστρεψε στην κεντρική πολιτική σκηνή και εκλέγεται ευρωβουλευτής. Το πρώτο πράγμα που τότε έκανε ο σημερινός πρωθυπουργός ήταν να τον καλέσει κοντά του. Ο Τ. Μπαλτάκος εντάσσεται χωρίς δεύτερη σκέψη στο επιτελείο του και τον ακολουθεί έκτοτε. Η σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης που ήδη είχε χτιστεί μέσα στα χρόνια δεν επέτρεπε και άλλη επιλογή. Αλλά και όταν ο Αντώνης Σαμαράς βρέθηκε στο υπουργείο Πολιτισμού, στα δύσκολα νομικά θέματα ήξερε πάντα πού μπορούσε να απευθυνθεί...
Στον Τ. Μπαλτάκο στηρίχθηκε ο Αντώνης Σαμαράς και αφότου ανέλαβε την προεδρία του κόμματος. Ο γνωστός νομικός εγκαταστάθηκε στη Βουλή και ανέλαβε την «προστασία» του κόμματος στην κοινοβουλευτική διαδικασία. Από τα χέρια του θα περνούσαν τα πάντα και τίποτε δεν θα έφευγε, αν πριν δεν είχε δώσει εκείνος το πράσινο φως για τη νομική του αρτιότητα.
Ο ρόλος του σήμερα
Μετά την εκλογή του, ο Αντώνης Σαμαράς έπρεπε να επιλέξει το καταλληλότερο πρόσωπο για τη θέση του γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου. Ήθελε έναν άνθρωπο ήπιων τόνων, με κατάρτιση, με δυνατότητα λεπτών χειρισμών και που να μην προκαλεί. Η κυβερνητική άλλωστε συνεργασία απαιτούσε να τοποθετηθεί εκεί πρόσωπο που θα ήταν αποδεκτό από όλους. Και κάτι ακόμα. Πρόσωπο που θα μπορούσε να συνεννοείται με τον πρωθυπουργό χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια, καθώς είναι και εκείνο που θα μεταφέρει τις εντολές. Φυσικά δεν χρειάστηκε πολλή σκέψη.
Ο Τάκης Μπαλτάκος είναι ακριβώς έτσι όπως το ήθελαν οι περιστάσεις. Επιπλέον πρόκειται για έναν άνθρωπο με έξυπνο χιούμορ, εύστροφο, διπλωμάτη και που δεν επιδιώκει τις συγκρούσεις, ιδιότητα πολύ σημαντική. Έχει όμως και ένα «αρνητικό»: όταν αναγκαστεί να κοντραριστεί, τότε θα κοντραριστεί μέχρι τέλους!
Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντα του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης, υπάρχει υποδειγματικός συντονισμός στην εφαρμογή αποφάσεων και στις κατευθύνσεις που δίνει ο πρωθυπουργός προς όλους.
Όλα διαφανή
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο γ.γ. της κυβέρνησης έχει ρίξει ιδιαίτερο βάρος στη λειτουργία του Νομικού Γραφείου της γενικής γραμματείας. Χάρη στη βαθιά γνώση που διαθέτει στη νομική επιστήμη, ο κ. Μπαλτάκος προσέχει ώστε να πάντα να λειτουργούν κατά το γράμμα του νόμου, με διαφάνεια και καθαρότητα, όπως έχει τονίσει από την πρώτη στιγμή ο πρωθυπουργός.
Πριν ακόμα συμπληρωθεί ένας μήνας από τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης, ο κ. Μπαλτάκος έχει πλήρη εικόνα για τα τρέχοντα θέματα όχι μόνο στο Νομικό Γραφείο. Έχει καταφέρει να γνωρίζει ποιες είναι οι προτεραιότητες στο Ιδιαίτερο Γραφείο της γενικής γραμματείας, στο Γραφείο Καλής Νομοθέτησης, στο γραφείο Διεθνών & Κοινοτικών Θεμάτων, στο γραφείο Συντονισμού & Θεσμικών Θεμάτων, καθώς και στο Γραφείο Διοικητικής και Οικονομικής Υποστηρίξεως.
Ο Τ. Μπαλτάκος μάλιστα έχει ήδη πετύχει και ένα προσωπικό ρεκόρ: όταν το 2009 το ΠΑΣΟΚ κέρδισε τις εκλογές, χρειάστηκε να περάσουν δυόμισι μήνες προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι αρμοδιότητες των υπουργών και των υφυπουργών σε όλα τα υπουργεία.
Τώρα, η διαδικασία αυτή έγινε στο εκπληκτικό χρονικό διάστημα των 12 ημερών. Μέσα σε όλα αξίζει να ληφθεί υπόψιν ότι τα πάντα διευθετήθηκαν σε αυτό το χρόνο-ρεκόρ, παρ’ ότι πλέον υπάρχει τρικομματική κυβέρνηση, κάτι που σημαίνει ότι υφίστανται «εμπλοκές», «καραμπόλες», αλλά και συναινέσεις που πρέπει να γίνουν μεταξύ των συμμετεχόντων.
Ο δικηγόρος με τις συγγραφικές ανησυχίες
Ο γενικός γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου έχει όμως και συγγραφικές ανησυχίες. Στο ιστορικό του βρίσκονται και δύο βιβλία: «Το τέλος του εφιάλτη» και «Ερμοκοπίδες». Το πρώτο σε γυρίζει στη Σπάρτη. Έχουν περάσει 10 χρόνια από τη μάχη των Θερμοπυλών και οι μόνοι σε όλη την Ελλάδα που δεν έχουν ξεχάσει την προδοσία του Εφιάλτη είναι φυσικά οι Σπαρτιάτες. Εδώ και 10 χρόνια έχουν σταλεί ειδικές ομάδες στην περιοχή που έδρασε ο Εφιάλτης, προσπαθώντας να τον εντοπίσουν και να τον εξοντώσουν, δείχνοντας ότι η Σπάρτη ποτέ δεν ξεχνάει. Ο ήρωάς μας είναι ο αρχηγός μιας Κρυπτείας που αναλαμβάνει πάνω στον δέκατο χρόνο να συνεχίσει την αποστολή που είχε ξεκινήσει εδώ και τόσα χρόνια. Για καλή του τύχη, ο Εφιάλτης γυρνάει στην Ελλάδα από τις Σάρδεις στις οποίες βρισκόταν για να βρει την αγαπημένη του Φοίβη, που εν τω μεταξύ είχε παντρευτεί ένα Σπαρτιάτη που είχε αναλάβει την αποστολή να βρίσκεται πάντα κοντά της για να έχει στοιχεία για τον προδότη. Το τέλος του Εφιάλτη πλησιάζει ολοένα και περισσότερο.
Με την αρχαία ελληνική ιστορία, έστω και μέσα από μια μυθιστορηματική διάθεση, ασχολήθηκε και με το δεύτερο βιβλίο του. Ερμοκοπίδες είναι αυτοί που κατ’ εντολή των ολιγαρχικών έσπασαν τις μαρμάρινες στήλες του Ερμή που βρίσκονταν μπροστά στα σπίτια της αρχαίας Αθήνας καθώς και μπροστά σε ιερά. Η πράξη αυτή έγινε με σκοπό να εκληφθεί ως κακός οιωνός για την εκστρατεία κατά της Σικελίας, που ετοίμαζαν οι δημοκρατικοί υπό τον Αλκιβιάδη και την οποία οι ολιγαρχικοί θεωρούσαν αυτοκαταστροφική. Οι «Ερμοκοπίδες» αρχίζουν με μία έξοχη σκηνή μάχης στη Σφακτηρία, ανάμεσα στους νικητές Αθηναίους και τους ηττημένους Λακεδαιμόνιους. Ο νεαρός Σπαρτιάτης Άγις δεν πέφτει νεκρός στη μάχη, αλλά καταλήγει στην Αθήνα αφού έχει πρώτα μάθει τα ήθη και την προφορά ώστε να μπορεί να χρησιμοποιείται ως κατάσκοπος των Σπαρτιατών. Οι «Ερμοκοπίδες» θίγουν μυθοπλαστικά καίρια ζητήματα της ιστορικής εξέλιξης της Αθήνας και της Σπάρτης γύρω στο 410 π.Χ., κυρίως, όμως, επιχειρούν μία ψυχογραφία. Ο Αγις, ο Αγησίλαος και η Λήδα είναι συγκινητικά χτισμένοι χαρακτήρες και ορισμένοι διάλογοι αγγίζουν βαθιές χορδές.
Στην παρουσίαση του πρώτου του βιβλίου μίλησαν οι Γιάννης Ιωαννίδης, Αλέξανδρος Λυκουρέντζος, Γιάννης Μανθόπουλος αλλά και ο Θόδωρος Αγγελόπουλος. Άλλωστε ο ίδιος διατηρεί πολύ καλές και φιλικές σχέσεις με το ζεύγος Θόδωρου και Γιάννας Αγγελοπούλου.
Στο δεύτερο βιβλίο του το «παρών» μιλώντας έδωσαν ο Αντώνης Σαμαράς, ο Αλέξανδρος Λυκουρέντζος, ο Γιάννης Πρετεντέρης, η Λιάνα Κανέλλη και ο Νάσος Αλευράς.
Η προσωπική του ζωή
Στην προσωπική του ζωή ο Τάκης Μπαλτάκος είναι παντρεμένος με τη Μαρίνα Παπαϊωάννου και πατέρας δύο παιδιών: του 25χρονου Δημήτρη και της 18χρονης Αλεξίας. Και τα δύο του παιδιά φαίνεται πως έχουν επηρεαστεί από τον πατέρα τους. Ο Δημήτρης, έχοντας σπουδάσει στο Πολιτικό της Νομικής, σήμερα βρίσκεται στην άλλη άκρη του Ατλαντικού κάνοντας μεταπτυχιακό στις πολιτικές επιστήμες.
Η Αλεξία απολαμβάνει το καλοκαίρι της, καθώς το φθινόπωρο θα ετοιμάσει βαλίτσες για τη Μεγάλη Βρετανία, όπου θα σπουδάσει επίσης πολιτικές επιστήμες.
Αναδημοσίευση:
http://www.vimatisko.gr/?page=news&records=details&_p.id=2143#