Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

Ποιοι είναι οι υποψήφιοι για την Προεδρία της Δημοκρατίας

Με ανάμικτα συναισθήματα υποδέχτηκε η ελληνική κοινωνία την υποψηφιότητα του Προκόπη Παυλόπουλου από τον πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Τσίπρα. Φίλοι και ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ (κι όχι μόνο) ήθελαν μια πιο «Αριστερή επιλογή». Άλλοι χαρακτηρίζουν τον κ. Παυλόπουλο άνθρωπο που εκπροσωπεί το παλιό πολιτικό σύστημα γι’ αυτό «το ποτάμι» μαζί με το ΠΑΣΟΚ προτείναν τον κ Αλεβιζάτο.
Εγώ θα συμφωνίσω με τη γνώμη της φίλης μου της Νάνσυς που έγραψε στο διαδύκτιο «Να μην ξεχνάμε ότι ο κ. Παυλόπουλος έθεσε την παραίτηση του στον Καραμανλή αμέσως μετά τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου και ότι αρνήθηκε τότε να ενεργοποιήσει το άρθρο 48 του Συντάγματος...
Εξίσου να μην ξεχνάμε και τη στάση του στο θέμα του Ρωμανού...
Μπορεί να μην μας αρέσει αλλά έχει δώσει πολλές εξετάσεις για το σεβασμό στη δημοκρατία και στον πολίτη...
Η όποια αντίρρηση ας είναι σε ουσιαστική πολιτική βάση και όχι ισοπεδωτική...!!!»
Πάντως πριν δούμε ποιοι είναι οι δύο υποψήφιοι πρόεδροι της δημοκρατίας θεωρώ πιο καθαρή την στάση του ΚΚΕ και της Χρυσής Αυγής (σε σχέση με αυτή του ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ) που αφού δεν θέλουν να συμπαραταχθούν με του 238 του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων συν αυτούς της ΝΔ θα ψηφίσουν λευκό. Βέβαια την ευθύνη ρίχνω και στον κ Αλεβιζάτο που δέχτηκε την πρόταση του κ Θεοδωράκη να είναι ο υποψήφιος των 30 βουλεευτών του ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ,
* * *
Ποιός είναι ο Προκόπης Παυλόπουλος
«Δεν έχω κανένα δικαίωμα να φοβάμαι κάτι που θα ψηφίσει ο ελληνικός λαός», είχε δηλώσει πριν τις εκλογές ο Προκόπης Παυλόπουλος. Λίγες ημέρες νωρίτερα είχε ανακοινώσει την απόφαση του να μην είναι υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές.
Ο Προκόπης Παυλόπουλος υπήρξε επικεφαλής της επιτροπής για την Αναθεώρηση του Συντάγματος και ένας από τους εκφραστές της κεντροδεξιάς, καραμανλικής πτέρυγας της Νέας Δημοκρατίας. Την είδηση της υποψηφιότητας Παυλόπουλου υποδέχτηκε με ενθουσιασμό, άλλος ένας πρώην συνεργάτης του Κώστα Καραμανλή, ο Ευάγγελος Αντώναρος.
Ο Προκόπης Παυλόπουλος έχει διαφωνήσει δημοσίως με πολλές επιλογές της κυβέρνησης Σαμαρά- Βενιζέλου . Με το βιβλίο του «το δημόσιο δίκαιο στον αστερισμό της οικονομικής κρίσης», είχε ταχθεί κατά του Μνημονίου, το οποίο όμως έχει προσυπογράψει. Επίσης, είχε αντιταχθεί στην εκ των υστέρων αυστηροποίηση των όρων του Προεδρικού Διατάγματος για την μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου και είχε διαφωνήσει δημόσια με το κλείσιμο της ΕΡΤ (ωστόσο στη συνέχεια ψήφισε τον ιδρυτικό νόμο της ΝΕΡΙΤ).
Κατά τη διάρκεια των εξεγέρσεων για τη δολοφονία του Γρηγορόπουλου, ο Προκόπης Παυλόπουλος, ως Υπουργός Εσωτερικών, είχε δώσει εντολή στην αστυνομία να κρατήσει ήπια στάση για να μην υπάρξει άλλος νεκρός, γεγονός για το οποίο απολαμβάνει τη συμπάθεια κόσμου της Αριστεράς, αλλά και έχει δεχτεί επικρίσεις από όσους τον κατηγόρησαν για αναποφασιστικότητα.
Μία άτυχη στιγμή του για την οποία έχει σχολιαστεί, ήταν το ότι δεν αντέδρασε όταν ο Ηλίας Κασιδιάρης χαστούκισε σε ζωντανή σύνδεση την Λιάνα Κανέλη.
Το βιογραφικό του Προκόπη Παυλόπουλου
Ο Προκόπης Παυλόπουλος γεννήθηκε το 1950 στην Καλαμάτα. Στην πόλη αυτή τελείωσε το Λύκειο και ως πρωτοετής της Νομικής ήλθε στην Αθήνα το 1968. Είναι παντρεμένος με τη Βλασία Παυλοπούλου – Πελτσεμή.
Έχει αποκτήσει τρία παιδιά, το Βασίλη δικηγόρο, τη Μαρία πτυχιούχο γαλλικής φιλολογίας και τη Ζωή νηπιαγωγό. Το 1974 διετέλεσε Γραμματέας του πρώτου Προέδρου της Γ΄Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Μιχ. Στασινόπουλου, με τον οποίο είχε συνδεθεί, όταν ο τελευταίος στην περίοδο της Δικτατορίας ήταν σε κατ’ οίκον περιορισμό.
Με υποτροφία της Γαλλικής Κυβέρνησης σπούδασε στο Παρίσι, όπου στο Πανεπιστήμιου Paris II (πρώην Σορβόννη) το 1975 παίρνει τον μεταπτυχιακό τίτλο DEA  και το 1977 ανακηρύσσεται διδάκτορας στο Δημόσιο Δίκαιο (με βαθμό «Άριστα»). Κατά τη περίοδο 1978-79 υπηρέτησε τη θητεία του ως οπλίτης των Διαβιβάσεων.
Ακολουθώντας ακαδημαϊκή καριέρα έγινε σταδιακά, Επιμελητής (1981), Υφηγητής (1982), Επίκουρος Καθηγητής (1983), Αναπληρωτής Καθηγητής (1986) και Καθηγητής (1989) της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1986 εξελέγη Επισκέπτης Καθηγητής στο γαλλικό Πανεπιστήμιο Paris II.  
Στο επιστημονικό του έργο περιλαμβάνονται βιβλία και άρθρα με ευρεία αναγνώριση από την επιστημονική κοινότητα.
Εξελέγη Βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές του 1996 και Α΄Αθηνών στις εκλογές 2000, 2004, 2007, 2009 και 2012. Διετέλεσε Αναπληρωτής Υπουργός Προεδρίας της Κυβέρνησης και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος στην Οικουμενική Κυβέρνηση Ζολώτα (1989-1990), Διευθυντής του Νομικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Καραμανλή (1990-1995), Εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. (1995-1997), Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Ν.Δ. (2000-2004), Υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης (2004-2007), Υπουργός Εσωτερικών (2007-2009).
Ποιός είναι ο Νίκος Αλεβιζάτος
Γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι γιος του Κωνσταντίνου Αλιβιζάτου, καθηγητή Χειρουργικής και βουλευτή, και της Λιλής Θεοτοκά. Από την πλευρά του πατέρα του κατάγεται από την Κεφαλονιά και είναι εγγονός του πανεπιστημιακού & πολιτικού Νικολάου Αλιβιζάτου ενώ από την πλευρά της μητέρας του είναι ανηψιός του Γεωργίου Θεοτοκά. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και το 1977 αναγορεύθηκε διδάκτωρ του πανεπιστημίου Paris II. Την περίοδο 1980 - 1983 διετέλεσε ειδικός επιστήμονας στην Νομική Σχολή Αθηνών και το 1983 εξελέγη επίκουρος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου. Το 1988 εξελέγη αναπληρωτής καθηγητής και το 1992 τακτικός καθηγητής. Έχει παραμείνει για μεγάλα διαστήματα ως επισκέπτης ερευνητής στα Πανεπιστήμια Στάνφορντ (1989), Πρίνστον (1997) και Οξφόρδης (2005). Δικηγορεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στο Στρασβούργο.
Στις 13 Φεβρουαρίου 2004 διορίστηκε υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης στην κυβέρνηση Κώστα Σημίτη, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι και τις 10 Μαρτίου οπότε και ορκίστηκε η κυβέρνηση Καραμανλή. Έχει υπάρξει ιδρυτικό μέλος & γενικός γραμματέας της Ένωσης Ελλήνων Συνταγματολόγων, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (1989 - 1990), μέλος της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (1997 - 2002),πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου κ.α. Αρθρογραφεί τακτικά σε εφημερίδες όπως το Βήμα, Τα Νέα, Η Καθημερινή κ.α.
Πρόκειται για ένα από τα βαριά χαρτιά του Κώστα Σημίτη και του «εκσυχρονισμού»! Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου ήταν ο εμπνευστής των περίφημων ρυθμίσεων Ραγκούση για την απονομή της ελληνικής ιθαγένειας στους λαθρομετανάστες, τις οποίες κατάργησε με συνοπτικές διαδικασίες ο Αντώνης Σαμαράς.
Είναι ο συνταγματολόγος που εξαρχής υποστήριζε μετά μανίας τις διώξεις (που αργότερα έγιναν προφυλακίσεις) των βουλευτών της Χρυσής Αυγής. Εξάλλου, με συνεχείς παρεμβάσεις του, σε συνεννόηση φυσικά με τον Βενιζέλο, διατεινόταν ότι το κόμμα του Ν. Μιχαλολιάκου «πρέπει να αντιμετωπιστεί νομικά ως εγκληματική συμμορία με άσκηση ατομικών ποινικών διώξεων στα μέλη της που εμπλέκονται σε περιστατικά βίας και όχι ως πολιτικό κόμμα». Και για αυτούς που θυμούνται, είναι εκείνος που με νύχια και με δόντια υπερασπιζόταν την απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου να προκαλέσει το 2009 εκλογές, με αφορμή πάλι την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Μάλιστα, απειλούσε σε συνέντευξή του τον Κ. Καραμανλή με έναν «άλλον Δεκέμβρη»! «Η επιλογή του ΠΑΣΟΚ να προκαλέσει εσπευσμένα τον Μάρτιο εκλογές δεν παραβιάζει το Σύνταγμα, αλλά ενέχει ένα μεγάλο πολιτικό ρίσκο» έλεγε τότε, «αθωώνοντας» ουσιαστικά τις μεθοδεύσεις Παπανδρέου, ο οποίος λίγο αργότερα μας οδήγησε στην περιπέτεια που ζούμε και προσπαθεί η κυβέρνηση να μας απεμπλέξει.


Αναδημοσίευση: Huffingtonpost, Prezatv και  Dimokratianews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου