Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2019

Την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία για την εισβολή στη Συρία ζητάει ο Ευρωβουλευτής Ν. Ανδρουλάκης

Έχω γράψει για τις ερωτήσεις που έχουν κάνει ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για θέματα που «καίνε» τους Έλληνες. Ο Αλέξης Γεωργούλης για τον φόρο στην τσικουδιά και το τσίπουρο (δείτε εδώ) και η Έλενα Κουντουρά (δείτε εδώ) για την  αναγραφή της χώρας προέλευσης στα ευρωπαϊκά προΙόντα.
Την περασμένη βδομάδα ένας άλλος ευρωβουλευτής μας, από το ΚΙΝΑΛ αυτή τη φορά, έκανε ερώτηση για θέμα που δεν τολμά να μιλήσει έτσι η Ελληνική Κυβέρνηση.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης (φωτο) μιλάει στην συγκεκριμένη ερώτησή του, για την παράνομη εισβολή στη Συρία.
Ας δούμε την είδηση και την ερώτηση του κ. Ανδρουλάκη
* * *
Ενόψει της επερχόμενης Συνόδου Κορυφής στις 17-18 Οκτωβρίου, και μετά τις ραγδαίες εξελίξεις στην περιοχή που φέρνει η έναρξη στρατιωτικών επιχειρήσεων των τουρκικών δυνάμεων στις 9 Οκτωβρίου, ο κ. Ανδρουλάκης ερωτά την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι αν προτίθεται να καταθέσει πρόταση για επιβολή κυρώσεων στην τουρκική κυβέρνηση, καταδικάζοντας έτσι την παράνομη εισβολή στη Συρία, η οποία βάζει σε κίνδυνο της ασφάλεια της περιοχής και την αποσταθεροποιεί περαιτέρω.

Μετά από 7 χρόνια εμφυλίου πολέμου και τις μάχες κατά του Ισλαμικού Κράτους, η τουρκική εισβολή επιδεινώνει ακόμα περισσότερο την ανθρωπιστική κρίση και εξαθλιώνει τους αμάχους που βρίσκονται εγκλωβισμένοι για χρόνια σε εμπόλεμη περιοχή. Μάλιστα, ενάμισι χρόνο πριν, 8000 Σύριοι πρόσφυγες  έφτασαν στην Ελλάδα ως αποτέλεσμα της Τουρκικής επιθετικότητας στο Αφρίν. Σύμφωνα με την ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής, οι Τουρκικές επιχειρήσεις στοχεύουν στην αποδυνάμωση των Κούρδων της Συρίας, των κύριων πρωταγωνιστών στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους (ISIS). Ο κ. Ανδρουλάκης ερωτά αν οι επιχειρήσεις αυτές συνάδουν με την Κοινή Δήλωση ΕΕ – Τουρκίας του 2016.
Επιπλέον, ερωτά την Ύπατη Εκπρόσωπος Μογκερίνι πως αξιολογεί τις επιπτώσεις που θα έχει ο αποδεκατισμός των κουρδικών δυνάμεων στην περιοχή, καθώς αποτελούν κρίσιμο παράγοντα επιστροφής των πρώην μαχητών του Ισλαμικού Κράτους που αποτελούν πολίτες Κρατών-Μελών της ΕΕ, και σε τι ενέργειες θα προβεί σε ενδεχόμενη απελευθέρωσή τους από τις τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις.
 Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

 Στις 9 Οκτωβρίου 2019 ξεκίνησαν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στη Βόρειο Συρία και συγκεκριμένα στην περιοχή της Ροζάβα, τελεί κυρίως υπό τον έλεγχο των Κουρδικών δυνάμεων.

Οι Τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις κύριο στόχο έχουν την αποδυνάμωση των Κούρδων της Συρίας  που πρωταγωνίστησαν στη μάχη ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος (ISIS), όπου ακόμη και σήμερα αποτελούν την κύρια δύναμη αντιμετώπισης των ενόπλων που έχουν παραμείνει στην περιοχή.

Ερωτάται η Ύπατη Εκπρόσωπος:

  •  Προτίθεται η Ύπατη Εκπρόσωπος να καταθέσει πρόταση για επιβολή κυρώσεων στην τουρκική κυβέρνηση λόγω της παράνομης εισβολής στην Συρία, που βάζει σε κίνδυνο την ασφάλεια της περιοχής στο σύνολό της;
  • Λαμβάνοντας υπόψη ότι μετά τις Τουρκικές επιχειρήσεις στο Άφριν τον Ιανουάριο του 2018 πάνω από 8000 Σύριοι πρόσφυγες έφτασαν στην Ελλάδα λόγω της Τουρκικής επιθετικότητας, πώς συνάδουν οι επιχειρήσεις αυτές με την Κοινή Δήλωση ΕΕ – Τουρκίας για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης;
  • Έχοντας κατά νου ότι στην περιοχή αυτή βρίσκονται αρκετές χιλιάδες πρώην μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, πολίτες Κρατών Μελών που είχαν συλληφθεί μετά την κατάρρευσή του, πώς αξιολογεί ενδεχόμενη αποδυνάμωση των κουρδικών δυνάμεων που είναι υπεύθυνες για την κράτησή τους λόγω της Τουρκικής επιθετικότητας; Θεωρεί πιθανή την απόδρασή τους ή την απελευθέρωσή τους από τις Τουρκικές δυνάμεις και επιστροφή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πώς σκοπεύει να αντιμετωπίσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο;

 
 Αναδημοσίευση: olympia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου