Αφού το «έριξα μια ματιά» για να δω «για ποιο επερχόμενο γεγονός μας ενημερώνει» συνέχισα το διάβασμα. Βλέπεις παρόμοιο μήνυμα ήρθε και την προηγούμενη. Και πραγματικά έβρεχε όλη τη μέρα κι όλη τη νύχτα. Αλλά όπως έμαθα δεν έγιναν κάποιες φοβερές ζημιές σε όλο το νομό.
Αν και τα αντιπλημμυρικά έργα είναι ελάχιστα μετά την καταστροφή του Daniel πριν κάτι παραπάνω από ένα χρόνο. Τα συνηθισμένα που υπάρχουν σε όλες τις κακοκαιρίες στα παράλια τον νομού (Λάρισας).
Αντίστοιχο μήνυμα είχαμε κι αρχές του Νοεμβρίου. Που πάλι αποδείχτηκε πως ήταν χωρίς λόγο.
Kαι τα δυο αυτά μηνύματα επηρέασαν πολύ τα ανθρώπους που όπως ακριβώς συνέστησαν «Περιόρισαν τις μετακινήσεις τους» οπότε ερήμωσε η αγορά. Μη πω για τις καφετέριες. Που ειδικά στις τελευταίες τεράστια ζημιά έκανε το μήνυμα του Σαββάτου.
Βλέπεις οι πιο πολλές καφετέριες, κυρίως οι συνοικιακές, «δουλεύουν» πιο πολύ με τα αθλητικά γεγονότα που έχει η συνδρομητική τηλεόραση. Οπότε το τελευταίο Σάββατο του Νοεμβρίου χάθηκε κι ευτυχώς το ντέρμπυ που μετέδιδε η CosmoteTV, ήταν το ΑΕΚ – Άρης που είναι κοινώς παραδεκτό πως οι συγκεκριμένες ομάδες έχουν λιγότερους φιλάθλους από τον Ολυμπιακό, τον ΠΑΟΚ ή τον Παναθηναϊκό.Απορίας άξιο είναι γιατί η Πολιτική Προστασία στέλνει τέτοια μηνύματα; Δηλαδή πως θα βρέξει πολύ ενώ είναι τέλος φθινοπώρου. Αν δεν βρέξει τώρα πότε θα βρέξει; Βέβαια υπήρξαν προβλήματα στη Λήμνο και στη Ρόδο. Νησιά στα οποία είχαμε καταστροφικές πυρκαγιές το 2022 και 2023 αντίστοιχα. Το τι αντιπλημμυρικά έργα έγιναν σ αυτές τις περιοχές μετά τις πυρκαγιές δεν ξέρω, αλλά ξέρουμε τι ΔΕΝ έγιναν μετά από καταστροφές σε άλλες περιοχές. Απλά «αφέθηκαν στη μοίρα τους».
Η λογική της Πολιτικής Προστασίας μάλλον είναι «στέλνουμε
μηνύματα παντού, να μην έχουμε ευθύνες σε περίπτωση καταστροφών». Προφανώς να μην έχει ευθύνες και η κυβέρνηση.
Παρεμπίπτοντος παρόμοια μηνύματα, είχαμε και το καλοκαίρι. Έχοντας στο κινητό μας μηνύματα για «φωτιά στην περιοχή μας». Και τελικά η φωτιά να είναι πάνω από 50 χιλιόμετρα μακριά, σε ευθεία. Όχι τόσο μεγάλη ενώ ενδιάμεσα να υπάρχουν χωράφια στα οποία ποτίζουν καλλιέργειες όπως βαμβάκι και ολόκληρα ακόμη χωριά.
Η εξήγηση που δίνω είναι πως η σημερινή κυβέρνηση «εκμεταλλεύτηκε πολιτικά» τις καταστροφές από τις πλημμύρες στη Μάνδρα το Νοέμβριο του 2017 καθώς και την τραγωδία με την πυρκαγιά στο Μάτι τον Ιούλιο του επόμενου έτους. Έτσι σκέφτονται πως καλύτερα είναι να υπάρξει κάποιο παραπάνω μήνυμα ή σε περιοχή που είναι μάλλον απίθανο να επηρεαστεί, παρά να έχουμε καμιά τραγωδία.
Βέβαια εκείνα τα χρόνια εκτός ότι δεν υπήρχε το 112, υπήρξαν κι άλλοι λόγοι που είχαμε τις τραγωδίες με τους νεκρούς. Ειδικά στο Μάτι.
Κι επειδή τα μηνύματα από την Πολιτική Προστασία έρχονται πολλές φορές χωρίς να υπάρχει πραγματικός λόγος, ο πιο πολύς κόσμος άρχισε να τα αγνοεί. Και πολύ φοβάμαι πως θα το μετανιώσουν όλοι, κάποια στιγμή πολύ. Και ο κόσμος που δεν τα αξιολογεί ως σοβαρά αλλά και η κυβέρνηση που κάνει κατάχρηση στο να τα χρησιμοποιεί;
Γιατί; Μα γιατί θα την πατήσουν κάποια στιγμή όπως ο ψεύτης βοσκός στον παρακάτω, πασίγνωστο μύθο:
Ένας βοσκός ξεγελά επανειλημμένα τους κοντινούς χωρικούς φωνάζοντας
«Λύκος στα πρόβατα».
Πιστεύουν ότι ένας λύκος επιτίθεται στο κοπάδι του, και
τρέχουν να τον βοηθήσουν.
Όταν όντως εμφανίζεται ένας λύκος και ο βοσκός
ξανακαλεί βοήθεια, οι χωρικοί πιστεύουν ότι είναι άλλος ένας ψευδής συναγερμός
και τα πρόβατα τρώγονται από τον λύκο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου