Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

"Άδειασμα" Παπανδρέου - Παπακωνσταντίνου
απ’ τον προέδρο του ΟΔΔΥΧ κ. Χριστοδούλου

Το ΠΑΣΟΚ έκανε εξεταστική επιτροπή, σχεδόν μόνο του μια που η ΝΔ και το ΚΚΕ δεν συμμετέχουν, για το «φούσκωμα» του ελλείμματος του 2009 με σκοπό να κουκουλωθεί η υπόθεση.. Όμως διέρευσαν οι καταθέσεις τόσο της πρώην μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Στατιστικής κ. Ζωή Γεωργαντά όσο και του προέδρου του ΟΔΔΥΧ κ. Πέτρου Χριστοδούλου
Να δούμε τον τελευταίο:

* * *


Οι συνεχείς επανεκτιμήσεις του ελλείμματος του 2009, από τον Οκτώβριο του 2009 έως το καλοκαίρι του 2010, αποτέλεσε το βασικό στοιχείο αποκλεισμού της Ελλάδας από τον δανεισμό το 2010.
Κατά την κατάθεσή του στην αρμόδια Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα δημοσιονομικά στοιχεία του 2009, ο κ. Χριστοδούλου υποστήριξε, ότι την κατάσταση επιδείνωσαν ιδιαίτερα "ατυχείς" δηλώσεις του Γ. Παπακωνσταντίνου και του Γ. Παπανδρέου.
Αναπόφευκτη η αναθεώρηση των στοιχείων...

Όπως διευκρίνισε όμως, η αναθεώρηση των δημοσιονομικών στοιχείων ήταν αναπόφευκτη υπό την πίεση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat), ύστερα από την εξάντληση των χρονικών περιθωρίων που είχαν δοθεί στην Ελλάδα να τακτοποιήσει τα δημοσιονομικά της στοιχεία.
"Έχοντας δουλέψει με τον κ. Παπακωνσταντίνου και τον κ. Ζανιά, δεν νομίζω πως ήταν η δική τους αυτούσια βούληση να αναθεωρήσουν από μόνοι τους τους αριθμούς".
"Υπήρχε μία στενή παρακολούθηση από την Eurostat, η οποία ακολουθούσε και κομμάτια τα οποία εφάπτονταν και του δικού μου χώρου όσον αφορά το μέγεθος του χρέους, την αποτίμηση των κρυμμένων πράξεων παραγώγων, όπως το χρέος που είχαμε φτιάξει υπό τη μορφή swap με τη GOLDMAN SACHS. Δεν είμαι σε θέση να ξέρω αν ο τότε υπουργός είχε την πολυτέλεια να το αποφύγει αυτό ή όχι", πρόσθεσε.
"Όσο υπάρχει καλή πίστη, μπορείς να διαπραγματευθείς. Οταν χαθεί η καλή πίστη, οι Ευρωπαίοι θέλουν να είναι δύο και τρεις φορές σίγουροι για τα νούμερα που βγάζεις. Σας λέω ότι αυτή τη στιγμή έχουν μελετήσει την Ελλάδα πολύ περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρωζώνης", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χριστοδούλου.
"Το χρήμα δεν ψεύδεται ποτέ"
ΌΠως είπε ακόμη, οι αγορές γνωρίζαν πως το έλλειμμα θα ξεπερνούσε την πρόβλεψη του Γ. Παπαθανασίου για 6%, καθώς τα δανειζόμενα ποσά ήταν μεγαλύτερα από το δηλούμενο έλλειμμα.
"Cash never lies - το χρήμα δεν ψεύδεται", σημείωσε, προσθέτοντας ωστόσο, ότι η αίσθηση της αγοράς ήταν, πως το έλλειμμα της Ελλάδας δεν υπερέβαινε το 10%.
Αυτό, όπως είπε, ερμηνεύει και την ευκολία με την οποία η κυβέρνηση Παπανδρέου κατάφερε να προβεί σε δανεισμό στις αρχές του 2010.
"Μετά την πρώτη, δεύτερη αναθεώρηση, ήταν σαφές πως θα χτυπούσαμε τοίχο", σημείωσε.
Όταν ο κόσμος το έχει βούκινο...
Ερωτηθείς από τον κ. Πρωτόπαπα, εάν η Ελλάδα, μετά τις εκλογές του 2009, θα έπρεπε να αποφύγει να πει την αλήθεια, ο κος Χριστοδούλου απάντησε αρνητικά:
"Οταν ο κόσμος το έχει βούκινο, καλύτερα να βγεις γρήγορα να το πεις γιατί διαφορετικά, μετά έχεις χάσει τελείως την αξιοπιστία σου", είπε.
Άστοχη η δήλωση περί "Τιτανικού"
Ακόμη, ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ παραδέχθηκε πως η δήλωση Παπακωνσταντίνου περί "Τιτανικού" υπήρξε άστοχη, ενώ χαρακτήρισε "ατυχή για τις αγορές" τη δήλωση του Γ. Παπανδρέου περί ενδεχόμενου προσφυγής στο ΔΝΤ, σε περίπτωση που δεν εξασφαλιζόταν δανεισμός από την Γερμανία.
Στο ερώτημα, εάν η κυβέρνηση θα μπορούσε να είχε δανειστεί, όταν ακόμα τα spreads ήσαν χαμηλά, απάντησε καταφατικά - αν και με αυτό "θα κερδίζαμε χρόνο, αλλά όχι αλλαγή της έκβασης των γεγονότων".
Παρά ταύτα, ο κ. Χριστοδούλου δεν δήλωσε ενάντιος στην όποια ωραιοποίηση των στοιχείων.
Κάτι τέτοιο άλλωστε, δρομολογήθηκε απ' την κυβέρνηση Σημίτη με το swap του 2001 που βοήθησε να εμφανιστεί το δημόσιο χρέος μικρότερο απ' το πραγματικό.
Χριστοδούλου: "Επιλεκτικά ερμηνεύτηκαν σημεία της κατάθεσής μου"
Σχετικά με σημερινά δημοσιεύματα για την κατάθεση του Γενικού Διευθυντή του ΟΔΔΗΧ, Πέτρου Χριστοδούλου στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, ο κ. Χριστοδούλου έκανε την ακόλουθη δήλωση:
"Προσήλθα χθες (Τρίτη) στην Εξέταση Επιτροπή της Βουλής προκειμένου να καταθέσω και να απαντήσω με κάθε ειλικρίνεια στις ερωτήσεις που μου τέθηκαν. Η ουσία της κατάθεσής μου αφορούσε στην αποτύπωση του ελλείμματος του 2009, για την οποία εξήγησα διεξοδικά ότι το ύψος του νέου δανεισμού κάθε έτους δεν μπορεί να είναι σημαντικά μεγαλύτερο από το ύψος του ελλείμματος που ανακοινώνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα, δημοσίως, όπως προβλέπουν οι κανόνες της Eurostat.
Εξήγησα, ότι από την επαγγελματική μου πείρα, αλλά και από την εμπειρία μου ως Γενικός Διευθυντής του ΟΔΔΗΧ, "δεν μπορείς να κοροϊδέψεις τις αγορές".
Υπήρχε σαφής πίεση από κάποια μέλη της Επιτροπής να μετατρέψουν τα όσα ειλικρινώς κατέθεσα σε 'κατηγορίες' σε βάρος του πρώην Υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου. Η πίεση κατέστη σαφής και από τον τρόπο με τον οποίο επιλεκτικά διοχετεύθηκαν και ερμηνεύτηκαν σημεία της κατάθεσής μου.
Τέλος, και έχοντας επίγνωση της ζημιάς που μπορεί να προκληθεί στα συμφέροντα της χώρας, από την επιλεκτική αναφορά στα όσα κατέθεσα, αλλά και της στρεβλής εικόνας που ενδεχομένως μπορεί να διαμορφώσει η κοινή γνώμη, θα ζητήσω και εγγράφως από τον Πρόεδρο της Εξεταστικής Επιτροπής να δημοσιοποιηθούν αυτούσια τα πρακτικά από την κατάθεσή μου".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου