Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2020

Τη Δευτέρα 19/10 η απόφαση στη δίκη για το Noor 1

 Τη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου αναμένεται η έκδοση της απόφασης του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πειραιά για την υπόθεση της μεταφοράς 2,1 τόνων ηρωίνης με το πλοίο «Noor 1» τον Ιούνιο του 2014.

Ολοκληρώθηκαν οι αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης και, μετά την απόφαση της Εισαγγελέως της Έδρας Βασιλικής Βλάχου να μη δευτερολογήσει, η επόμενη συνεδρίαση ορίστηκε για τις 19 Οκτωβρίου, οπότε και το δικαστήριο θα ανακοινώσει την απόφασή του για την υπόθεση και τους 12 κατηγορούμενους που δικάζονται σε δεύτερο βαθμό.

Να θυμίσω πως μς την υπόθεση του Noor 1 έχει αρθρογραφίσει ο δημοσιογράφος, ο Alexander Clapp,  στο αμερικανικό περιοδικό The New Republic, αποκαλύποντας μια σειρά από άγνωστες πτυχές της υπόθεσης με τη μεγαλύτερη μεταφορά ηρωίνης που πραγματοποιήθηκε ποτέ στην Ευρώπη. Την οποία αναδημοσίευσα την Δευτέρα 21/9 (δείτε τη εδώ)

• • •

Στην αγόρευσή της η Εισαγγελέας έχει προτείνει την ενοχή των 11 από τους 12 κατηγορούμενους. Μάλιστα κάνει δεκτή την έφεση της Εισαγγελέως Εφετών, που ήταν Εισαγγελέας της Έδρας στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο, Μαρίας Τρουπή, προτείνοντας την ενοχή των κατηγορουμένων Αιμίλιου Κοτσώνη και Βασίλειου Κουρούβανη για βαρύτερες πράξεις μαζί με τους συγκατηγορουμένους τους Ευθύμιο Γιαννουσάκη και Γεώργιο Μπουρδούβαλη.

 Πρωτόδικα οι Κοτσώνης και Κουρούβανης είχαν καταδικαστεί για απλή συνέργεια στην πράξη της διαμετακόμισης και είχαν καταδικαστεί σε 10 και 8 έτη κάθειρξη αντιστοίχως, ενώ τώρα η εισαγγελική λειτουργός προτείνει την καταδίκη τους για αυτουργία στην πράξη που επισύρει ποινή μέχρι ισόβιας κάθειρξης, αν δεν τους αναγνωριστούν ελαφρυντικά και καταδικαστούν με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου.

 Ας σημειωθεί πως το πρωτοβάθμιο δικαστήριο είχε καταδικάσει σε ισόβια τους Ευθ. Γιαννουσάκη (σ.σ. στο σπίτι της πρώην συζύγου του στη Φιλοθέη και σε αποθήκη στο Κορωπί βρέθηκε μεγάλο μέρος του φορτίου της ηρωίνης) και Γ. Μπουρδούβαλη (σ.σ. φέρεται ο ναυλωτής του «Noor 1»).

 

Ο Αιμίλιος Κοτσώνης με τον πρόεδρο
του Ολυμπιακου Βαγγέλη Μαρινάκη
Τώρα κινδυνεύουν μαζί τους και οι Αιμ. Κοτσώνης (σ.σ. ιδιοκτήτης εταιρείας εμπορίας πολυτελών αυτοκινήτων, πρώην στέλεχος του Ολυμπιακού και πρώην συνεργάτης της εταιρείας Capital συμφερόντων του Βαγγέλη Μαρινάκη), ο οποίος είχε επικοινωνία με συγκατηγορουμένους του για το «Noor 1», και Β. Κουρούβανης (σ.σ. διευθυντικό στέλεχος της εταιρείας πετρελαιοειδών Χρυσόιλ), ο οποίος ήταν υποναυλωτής του πλοίου προκειμένου να μεταφέρει πετρέλαια από τη Λιβύη στο Ρίο της Πάτρας.

 Η εισαγγελική λειτουργός έχει προτείνει επίσης την ενοχή των κατηγορουμένων Σταύρου Λάγιου (σ.σ. πρώην συνεργάτη του Ευθύμιου Γιαννουσάκη) και Κωνσταντίνου Καρτσώνη (σ.σ. στις αποθήκες του οποίου είχε μεταφερθεί το φορτίο της ηρωίνης) για βαρύτερα αδικήματα, αλλά επιφυλάχθηκε για ευνοϊκότερη μεταχείρισή τους και τη χορήγηση ελαφρυντικών, καθώς βοήθησαν στην εξιχνίαση της υπόθεσης.

 Επίσης η Εισαγγελέας έχει προτείνει την ενοχή του Ιρανού Μπονιάντ που επέβαινε στο «Noor 1» και βοήθησε στη μεταφορά των ναρκωτικών στη βίλα της Φιλοθέης, των τριών Τούρκων που παρέλαβαν το φορτίο της ηρωίνης στην αποθήκη του Καρτσώνη και θα τη συσκεύαζαν για τη μεταφορά της στο εξωτερικό, αλλά και του Τούρκου διερμηνέα που χρησιμοποιούσαν.

 Αντίθετα, η κα. Βλάχου προτείνει την απαλλαγή από τις κατηγορίες του πρώην πλοιοκτήτη του «Noor 1» Παναγιώτη Φάρου, καθώς δεν προέκυψε καμία εμπλοκή του στη μεταφορά των ναρκωτικών. Μάλιστα έχουν ήδη απαλλαγεί από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο ο τελευταίος πλοιοκτήτης του «Noor 1» Παντελής Καλαφάτης και η σύζυγός του Κωνσταντίνα Αλεξανδρή.

 Η διαδικασία ολοκληρώθηκε στις 2 Οκτωβρίου, με την αγόρευση του συνηγόρου υπεράσπισης του Ευθ. Γιαννουσάκη, Γιάννη Γλύκα, ο οποίος επιχείρησε να ανατρέψει τους ισχυρισμούς των συγκατηγορουμένων του πελάτη του Λάγιου και Καρτσώνη πως ο Γιαννουσάκης συμμετείχε σε τέσσερις μεταφορές της ηρωίνης από το πλοίο και τη βίλα της Φιλοθέης.

 Επιπλέον αναφέρθηκε στον ρόλο του Αχμέντ Σαχίντ, ο οποίος διέφυγε τη σύλληψη μία ημέρα πριν τον εντοπισμό του φορτίου της ηρωίνης, ταξιδεύοντας αεροπορικώς στην Κωνσταντινούπολη.

 Ο συνήγορος έριξε τις ευθύνες για τα ναρκωτικά που μεταφέρθηκαν από και προς τη βίλα της πρώην συζύγου του στον τότε υπάλληλο του Λάγιο, στον ιδιοκτήτη της αποθήκης Καρτσώνη και στον Σαχίντ.

 «Το σπίτι στη Φιλοθέη είχε επισκεφτεί ο Σαχίντ. Ήταν γνωστός του Λάγιου και του Καρτσώνη. Υπήρχε τεράστιο κλιμάκιο λιμενικών που παρακολουθούσε και δεν υπήρχε παρουσία Γιαννουσάκη. Τουλάχιστον 15 λιμενικοί, 8 εργαζόμενοι, 4 ένοικοι, 27 άνθρωποι συνηγόρησαν ότι δεν είδαν τον Γιαννουσάκη, που θα ήταν στην πυρά από την πρώτη στιγμή. Ο Μπονιάντ ρωτήθηκε αν ήταν ο Γιαννουσάκης στην αποθήκευση στη Φιλοθέη και απάντησε ότι δεν τον είδε πουθενά.

 »Για ποιον λόγο ένας συγκατηγορούμενος να έχει μεγαλύτερη πειστικότητα από άλλο κατηγορούμενο; Άρα υπάρχει αμφιβολία…» υποστήριξε ο συνήγορος του Γιαννουσάκη.

 Και συμπλήρωσε σε άλλο σημείο της αγόρευσής του: «Μετά την ολοκλήρωση της μεταφοράς υπό την εποπτεία του Σαχίντ, αμέσως μετά έφυγε για την Κωνσταντινούπολη, αφήσαμε να φύγει το κεντρικό πρόσωπο. Αυτός είναι το κεντρικό πρόσωπο, όχι ο Γιαννουσάκης. Έφυγε μετά την ολοκλήρωση της απογευματινής μεταφοράς, πριν τις 6 παρά δέκα όπως προκύπτει από το αεροπορικό του εισιτήριο. Ο Γιαννουσάκης έφτασε μετά, στις 19:30. Ενδεχομένως μπορεί να είναι ο πληροφοριοδότης. Σηκώνεται και φεύγει».

 Ο συνήγορος αναφέρθηκε και στην κατάθεση της πρώην συζύγου του Γιαννουσάκη ότι είδε τον Σαχίντ να βγαίνει από το σπίτι του κατηγορούμενου Μπουρδούβαλη στο Ντουμπάι αλλά και στην Κωνσταντινούπολη, όπου ο Γιαννουσάκης συναντήθηκε με τους αποστολείς και αποδέκτες του φορτίου της ηρωίνης.

 «Ο Γιαννουσάκης δεν ήθελε να τους καλύψει. Έδωσε email και βίντεο. Τους ήξερε με τα παρατσούκλια τους. Δεν συμμετείχε παρά μόνο στο συγκεκριμένο πράγμα που παραδέχεται.

 »Το βίντεο που κουβεντιάζουν στα πλαίσια πρωτοφανούς πίεσης δεν το έφερε το Λιμενικό ή η DEA. Αυτή τη μεταμέλεια έκανε ο Γιαννουσάκης. Κανείς άλλος δεν θα μπορούσε να εξασφαλίσει αυτό το υλικό» ανέφερε ο κ. Γλύκας υπενθυμίζοντας πως ο πελάτης του έδωσε μυστική κατάθεση στις 20-11-2015 που οδήγησε στην έκδοση ενταλμάτων σύλληψης σε βάρος των Τούρκων φερόμενων ως εμπόρων ναρκωτικών Ζιντάστι και Ριγκαμπάντι ως παραληπτών των 2,1 τόνων ηρωίνης.

 Κατήγγειλε δε την καθυστέρηση έκδοσης των ενταλμάτων αποδίδοντάς τα σε προσπάθεια εμπλοκής άλλου προσώπου.

 Ανέφερε σχετικά: «Ένα μαγικό χέρι κράτησε τα εντάλματα σύλληψης παγωμένα σχεδόν δύο ολόκληρα χρόνια. Αυτό το οποίο έγινε τον Σεπτέμβρη του 2017 τού στέρησε στο δίκαιο αίτημά του για την ελαφρυντική περίσταση. Δύο ολόκληρα χρόνια γιατί περίμεναν κάποιοι ή κάποιος να μην πάρει εντάλματα για να καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη σε πρώτο βαθμό;

 »Δεν θέλω να εισφέρω για τις ευθύνες κάποιου λειτουργού. Δύο χρόνια μετά την κατάθεση εξελίσσονται τα εντάλματα σύλληψης. Δύο χρόνια στερήσαμε στον άνθρωπο αυτό που δικαιούται. Άργησαν να πάνε και στο δικαστήριο.

 »Έχουμε την πρωτόδικη κρίση και το επόμενο στάδιο, τη δεύτερη προσπάθεια ενός ανθρώπου που έχει ένα μοναδικό σκοπό, να εξασφαλίσει συγκεκριμένη κατάθεση εμπλοκής με παράνομο τρόπο συγκεκριμένου ανθρώπου».

 

Η αναφορά στη δικογραφία Μαρινάκη

 Σε άλλο σημείο της αγόρευσής του ο κ. Γλύκας αναφέρθηκε και σε μία ακόμα κατάθεση του Γιαννουσάκη στις 25-1-2017 όπου προκύπτουν μεταφορές χρημάτων, επισημαίνοντας πως ο πελάτης του συνέχισε να βοηθάει τις αρχές.

 Ο συνήγορος υπεράσπισης του Ευθ. Γιαννουσάκη ανέφερε σχετικά: «Έδωσε κατάθεση στις 25-1-2017. Εκεί καταθέτει μεταφορές χρημάτων. Συνεχίζει και βοηθάει συνέχεια τη Δικαιοσύνη και γίνεται μια τρίτη δικογραφία».

 (Σ.Σ. Πρόκειται για τα εμβάσματα για τα οποία έχει σχηματιστεί δικογραφία και έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος από την τότε προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά Ειρήνη Τζίβα σε βάρος του Βαγγέλη Μαρινάκη και συνεργατών του σε βαθμό κακουργήματος).

Αναφερόμενος στον ρόλο του λιμενικού Παναγιώτη Χριστοφορίδη και τις επισκέψεις του στις φυλακές Αυλώνα, όπου κρατούνταν ο Γιαννουσάκης, ο κ. Γλύκας ανέφερε:

 «Μετά έχουμε ένα τεράστιο πόλεμο εκβιασμών από ανθρώπους που είχαν σκοπό εμπλοκή πολιτικών προσώπων και τον πόλεμο Γιαννουσάκη. (…) Κατάφεραν να μην αξιοποιήσουν μια πέμπτη κατάθεση γιατί τους ενδιέφερε κάτι άλλο».

 Υπενθυμίζεται πως εναντίον του λιμενικού διενεργείται προκαταρκτική εξέταση από το Ναυτοδικείο Πειραιά με βάση τις καταγγελίες του επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη, του κατηγορούμενου Ευθύμιου Γιαννουσάκη και του εκδότη των Παραπολιτικών Γιάννη Κουρτάκη.

 Το παράδοξο είναι πως, αν και ο Γιαννουσάκης έχει καταγγείλει τον λιμενικό Π. Χριστοφορίδη, αξιοποιεί την κατάθεση που έδωσε στον ίδιο λιμενικό στις 20-11-2015 (όπου αναφέρεται στους Τούρκους φερόμενους ως εμπόρους ναρκωτικών).

 Μάλιστα την προσκόμισε στο δικαστήριο για να πείσει ότι βοήθησε τις διωκτικές αρχές προκειμένου να λάβει το ελαφρυντικό και να «σπάσει» τα ισόβια της πρωτόδικης απόφασης…

 

 

Αναδημοσίευση: zougla.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου