Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 10 Μαρτίου 2021

Προβλέψεις του Bill Gates για τον κόσμο μετά τον Covid-19

 To 2015 ο Μπιλ Γκέιτς μιλώντας σε μία εκδήλωση του TED ουσιαστικά προέβλεψε την πανδημία του Covid-19. Έγραψα γι' αυτυό στις 24 Μαερίου 2020. Χάριν αυτής της ομιλίας του σήμερα θεωρείται ως μία από τις πιο προφητικές φωνές. Αυτό σημαίνει ότι όταν αναφέρεται στο πώς θα μοιάζει ο κόσμος μετά την πανδημία πρέπει να προσέχουμε τι έχει να πει

• • •

Αυτό έκανε στο πρώτο επεισόδιο του podcast του. Μαζί με την ηθοποιό Ρασίντα Τζόουνς συνομίλησαν με τον Αντoνι Φαούτσι σχετικά με τις εξελίξεις όσον αφορά το εμβόλιο, τα μέτρα που πρέπει να τηρούμε όλοι αυτήν τη στιγμή και το πώς θα είναι η ζωή μετά την πανδημία.

 Αυτές είναι οι βασικές προβλέψεις του Γκέιτς για τον μετά-Covid κόσμο.

Τα απομακρυσμένα meetings θα παραμείνουν

Πριν την πανδημία, πολλοί επιχειρηματίες ίσως ένιωθαν ότι ένας πελάτης μπορεί να παρεξηγούνταν αν του πρότειναν ένα ψηφιακό meeting. Μετά τον Covid-19 ο Γκέιτς πιστεύει ότι οι βιντεοκλήσεις θα αυξηθούν κατά πολύ.

«Οπως ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος έφερε τις γυναίκες στο εργατικό δυναμικό και αυτή η πρακτική “έμεινε” έτσι και τώρα μπορούμε να εξετάσουμε την ερώτηση του αν “πρέπει να έχω φυσική παρουσία;”», τονίζει ο Γκέιτς. Αυτή η λογική θα διεισδύσει στα meetings και σε άλλες συναναστροφές που παλαιότερα θεωρείτο ότι έπρεπε να πραγματοποιούνται αναγκαστικά με φυσική παρουσία.

«Η ιδέα ότι μπορείς να έχεις ένα ραντεβού με το γιατρό σου ή ένα meeting για δουλειά μέσα από το Zoom ή το Microsoft Teams θα αλλάξει δραματικά» υποστηρίζει ο Γκέιτς.

 

Τα λογισμικά θα βελτιωθούν δραματικά

 Όχι μόνο η ιδέα των απομακρυσμένων συναντήσεων θα γίνει πιο φυσιολογική, αλλά ο Γκέιτς υποστηρίζει ότι τα εργαλεία που θα έχουμε στο μέλλον θα είναι πολύ καλύτερα από αυτά που έχουμε σήμερα.

 «Τα λογισμικά ήταν λίγο πρόχειρα όταν άρχισε όλο αυτό, πλέον όμως οι άνθρωποι χρησιμοποιούν αυτές τις εφαρμογές τόσο πολύ που θα εκπλαγούν με το πόσο γρήγορα θα γίνουν οι καινοτομίες στον χώρο των λογισμικών», προβλέπει ο Γκέιτς.

 

Οι εταιρείες ίσως μοιράζονται τα γραφεία τους

 Από τη στιγμή που θα κάνουμε περισσότερα πράγματα απομακρυσμένα, αυτό σημαίνει ότι θα χρειάζεται να πηγαίνουμε στο γραφείο λιγότερο και αυτό θα έχει σημαντικές επιπτώσεις. Η πρώτη εξ αυτών θα φανεί στο πώς οι εταιρείες κάνουν επιλογές γύρω από το real estate.

 «Πιστεύω ότι οι άνθρωποι θα πηγαίνουν στο γραφείο λιγότερο. Δύο εταιρείες που οι εργαζόμενοι τους δουλεύουν διαφορετικές μέρες θα μπορούσαν να μοιράζονται τα γραφεία» προτείνει ο Γκέιτς.

 

Θα μετακομίσουμε στα προάστια

 Οι συνέπειες της τηλεργασίας δεν σταματούν εδώ. Θα αλλάξουν και οι κοινότητές μας. Τα κέντρα των πόλεων θα γίνουν λιγότερο σημαντικά και τα προάστια θα αναπτυχθούν (ίσως αλλάξει και ο τρόπος που σχεδιάζουμε τα σπίτια μας).

 «Στις επιτυχημένες πόλεις, όπως για παράδειγμα το Σιάτλ ή το Σαν Φρανσίσκο, ακόμα και αν κάποιος είναι καλοπληρωμένος ξοδεύει μεγάλο μέρος του μισθού του στο ενοίκιο» τονίζει ο Γκέιτς. Όταν πλέον δεν χρειάζεται να πηγαίνουν οι εργαζόμενοι στο γραφείο καθημερινά, ένα σπίτι σε αυτές τις περιοχές χάνει την αίγλη του και ένα μεγαλύτερο σπίτι σε μία πιο μικρή κοινότητα γίνεται πιο ελκυστικό.

 

Θα κοινωνικοποιούμαστε λιγότερο στη δουλειά και περισσότερο στη γειτονιά

 Ο Γκέιτς πιστεύει ότι οι αλλαγές στον τρόπο που εργαζόμαστε θα αλλάξουν και τον τρόπο που κοινωνικοποιούμαστε. Μπορεί η κοινωνικοποίηση στον χώρο εργασίας να μειωθεί, αλλά θα αυξηθεί και ο χρόνος που περνάμε στη γειτονιά.

 «Νομίζω πώς οι κοινωνικές επαφές στον εργασιακό χώρο θα μειωθούν και έτσι η ανάγκη μας για κοινωνικοποίηση στη γειτονιά με τους φίλους μας θα αυξηθεί, ειδικά αν δουλεύουμε απομακρυσμένα καθώς θα έχουμε όλη αυτή την ενέργεια να ξοδέψουμε μετά τη δουλειά» λέει ο Γκέιτς.

 

Τα πράγματα δεν θα επιστρέψουν στην «κανονικότητα» για αρκετό καιρό

 Σε αυτήν την πρόβλεψη συμφωνούν Γκέιτς και Φάουτσι. Ακόμα και μετά το εμβόλιο ενάντια στον Covid-19 η «κανονικότητα» δεν θα επιστέψει μέχρι να νικήσει τον ιό ολόκληρος ο πλανήτης.

 «Θα υπάρξει μία φάση που τα κρούσματα στις ΗΠΑ θα είναι πολύ χαμηλά, αλλά θα συνεχίσουν να υπάρχουν σε άλλα μέρη του πλανήτη, οπότε ο φόβος για μία αναζωπύρωση των κρουσμάτων θα είναι υπαρκτός. Πιστεύω ότι πολλοί άνθρωποι θα παραμείνουν συντηρητικοί στη συμπεριφορά τους ειδικά αν συναναστρέφονται μεγαλύτερους ηλικιακά ανθρώπους το ρίσκο των οποίων είναι μεγαλύτερο» τονίζει ο Μπιλ Γκέιτς.

 Η κανονικότητα θα επιστρέψει όταν όλες οι χώρες του πλανήτη έχουν θέσει την πανδημία υπό έλεγχο.

 

Η επόμενη πανδημία δεν θα είναι τόσο κακή

 Αν σας ενοχλεί που δεν θα πάτε σε μεγάλες συναυλίες το καλοκαίρι που έρχεται, η τελευταία πρόβλεψη του Γκέιτς ίσως σας χαροποιήσει λίγο. Μπορεί η πανδημία να είναι εφιαλτική, αλλά ο Γκέιτς πιστεύει ότι την επόμενη φορά που θα εμφανιστεί ένας θανατηφόρος ιός, ο κόσμος θα είναι πολύ περισσότερο έτοιμος να τον αντιμετωπίσει.

 «Ο βασικός λόγος που θα έχει λιγότερο καταστροφικό αντίκτυπο είναι ότι θα έχουμε εξασκηθεί. Οι περισσότερες χώρες θα αντιδρούσαν όπως η Νότια Κορέα ή η Αυστραλία, όπου έγιναν πολλά τεστ και όσοι ήταν θετικοί μπήκαν γρήγορα σε καραντίνα. Δεν θα είμαστε τόσο χαζοί τη δεύτερη φορά», καταλήγει ο Γκέιτς.

 Στο τέλος ίσως να βγαίνει μία αισιόδοξη εικόνα από τις προβλέψεις του Μπιλ Γκέιτς για τον κόσμο μετά τον Covid-19. Στο ενδιάμεσο όμως έχουμε πολλά να κάνουμε.

 

 

Αναδημοσίευση: travelestate.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου