Το παρακάτω θέμα το άκουσα από την κ. Βαλαβάνη (βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ) την Παρασκευή νομίζω
στο «Live U» της κ. Τσαπανίδου (Να με συγχωρεί η κ Μπουσδούκου αν ήταν στο «Σκάι Live»). . Ειπώθηκε και στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης του πολυνομοσχεδίου τέρας, κι έκτρωμα μπορώ να πω από την κ. Φωτίου του ΣΥΡΙΖΑ, την κ. Μακρή των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» καθώς και τον πρόεδρο της κ. Καμμένο. Αν Ισχύει, που ισχύει γιατί κανείς δεν το διεψευσε, θέλω να αναφέρω πως όταν παραγγέλθηκε η «εργαλειοθήκη» πρόεδρος του ΙΟΒΕ ήταν ο Στουρνάρας που σημαίνει πως είχε συμμετοχή στην δημιουργία του τέρατος. Γελάω πάντως μια που ο όρος «εργαλειοθήκη» είναι μετάφραση αμερικάνικου του toolkit που σημαίνει πως σε ορισμένα πράγματα κάνουν απλή μετάφραση ίσως και αυτόματη.
Σημειώνω πως το δημοσίευμα αυτό
είναι στις 17 του Μάρτη, όπως μπορείτε να δείτε αν ακολουθήσετε το link
* * *
ο περίφημο toolkit του ΟΟΣΑ είναι ένα από
τα μεγάλα αγκάθια στις συνομιλίες της τρόικας με την κυβέρνηση. Μόνο που η
έκθεση φέρει μεν την στάμπα του ΟΟΣΑ, αλλά έχει συνταχθεί από Eλληνες χωρίς
ακόμη να έχει επισήμως… παραληφθεί.
Ένας από τους λόγους για τους οποίους οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με
την τρόικα κρατάνε τόσο καιρό είναι οι περίφημες μεταρρυθμίσεις της
«εργαλειοθήκης» του ΟΟΣΑ.Μόνο που υπάρχει ένα κοινό μυστικό.
Η «εργαλειοθήκη», η οποία τιμολογήθηκε 900.000 ευρώ συν ΦΠΑ, κι αυτό κατόπιν διαπραγματεύσεων αφού η αρχική απαίτηση του ΟΟΣΑ έφθανε το 1,5 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τους γνωρίζοντες, συντάχθηκε από Έλληνες.
Συγκεκριμένα, η σύμβαση που σύναψε ο ΟΟΣΑ με το Δημόσιο ανέλαβε να πληρώσει 600.000 ευρώ στο ΙΟΒΕ το οποίο θα λειτουργούσε ως υπεργολάβος του.
Με άλλα λόγια, οι αναλυτές του ΙΟΒΕ και πιθανόν κάποιοι εξωτερικοί συνεργάτες του θα έβγαζαν το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς. Διαφορετικά δεν θα μπορούσε να εξηγηθεί γιατί το ΙΟΒΕ θα λάμβανε τα δύο τρίτα του τιμήματος.
Όμως, υπάρχει και συνέχεια.
Ασφαλείς πηγές αναφέρουν ότι ο ΟΟΣΑ ανέθεσε το υπόλοιπο μέρος της μελέτης σε πέντε Έλληνες εμπειρογνώμονες στην Ελλάδα. Πρόκειται για τρεις δικηγόρους, για την ακρίβεια τρεις κυρίες, και δύο οικονομολόγους. Οι τελευταίοι δεν εργάζονται σε τράπεζες.
Η αμοιβή των πέντε εμπειρογνωμόνων ανέρχεται σε 300.000 ευρώ, σύμφωνα με πηγή.
Φυσικά, οι υπεύθυνοι του ΟΟΣΑ έλαβαν γνώση και ενέκριναν τα κείμενα που στάλθηκαν από την Αθήνα, ενώ πιθανόν έκαναν κάποιες παρεμβάσεις πριν καταλήξουν στο τελικό, εκτιμούν οι γνωρίζοντες.
Όλα αυτά πιθανόν εξηγούν κάποιες περιπτώσεις που υπάρχουν στις 600 και πλέον σελίδες της αποκαλούμενης έκθεσης του ΟΟΣΑ. Οι τελευταίες δεν είναι δυνατόν να είχαν υποπέσει στην αντίληψη ξένων αναλυτών χωρίς ελληνική καθοδήγηση.
Ίσως όλα αυτά εξηγούν και κάτι ακόμη: τις επανειλημμένες αναφορές κυβερνητικών αξιωματούχων σε πιθανές σκοπιμότητες που μπορεί να κρύβουν κάποιες απαιτήσεις των δανειστών. Μόνο που στη συγκεκριμένη περίπτωση της «εργαλειοθήκης», οι απαιτήσεις στηρίζονται σε έργο Ελλήνων.
Με αυτό δεν θέλουμε να ακυρώσουμε, ούτε να υποτιμήσουμε τις προτάσεις που έγιναν για μεταρρυθμίσεις σε διαφόρους κλάδους και τομείς. Όμως, είναι σαφές ότι μερικές προτάσεις, συνήθως περιθωριακές, είναι αξιοπερίεργες.
Εξίσου εντυπωσιακό είναι κάτι ακόμη που αφορά την «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ. Η έκθεση δεν έχει παραληφθεί ακόμη από την αρμόδια επιτροπή δημοσίων συμβάσεων η οποία εγείρει διάφορες ενστάσεις, απ’ όσο είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε. Κι από τη στιγμή που δεν έχει παραληφθεί δεν μπορεί να γίνει εκταμίευση του τιμήματος παρότι η πληρωμή θα γινόταν με κεφάλαια του ΕΣΠΑ.
Έχουμε λοιπόν το εξής εντυπωσιακό φαινόμενο:
Η τρόικα και η κυβέρνηση ερίζουν για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνονται στην «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ για την ολοκλήρωση της 5ης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.
Όμως, η έκθεση δεν έχει συνταχθεί ουσιαστικά από τον ΟΟΣΑ, ούτε έχει παραληφθεί επισήμως από την αρμόδια επιτροπή δημοσίων συμβάσεων.
Αναδημοσίευση
http://www.euro2day.gr/specials/dr_money/article/1194060/h-ergaleiothhkh-oosa-den-einai-toy-oosa.html