Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2016

Έλληνες επιστήμονες άνοιξαν τον Πανάγιο Τάφο



Έξι μήνες πριν την πτώση της κυβέρνησης Σαμαρά είχαμε την «σπουδαία ανακάλυψη» του, όπως μας έλεγαν τότε, τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Από την κ Περιστέρη και προσπάθησε να το εκμεταλλευτεί πολιτικά. Άστοχα και άτσαλα, η τότε κυβέρνηση.
Σήμερα έχουμε μια ακόμη πιο μεγάλη ανακάλυψη. Τον Τάφου του Ιησού!!!.
Ελπίζω η κυβέρνηση δεν θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί, μια που η ομάδα που κάνει τις ανασκαφές στην Ιερουσαλήμ είναι κι εδώ ελληνική.
* * *
Δέος και παγκόσμιο ενδιαφέρον έχει προκαλέσει η είδηση ότι για πρώτη φορά από το 1555 άνοιξε ο τάφος του Ιησού Χριστού. Η νέα ανασκαφή του χώρου, ο οποίος είναι το πιο ιερό μνημείο του Χριστιανισμού, διεξάγεται από ομάδα ερενητών από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, σε ένα μεγάλο έργο αποκατάστασης του μνημείου (η ίδια ομάδα έχει ηγηθεί εργασιών αποκατάστασης στην Ακρόπολη και την Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη).
Τα μέλη ομάδας πραγματοποιούν τις έρευνες υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας Αντωνίας Μοροπούλου (φωτο).

Πότε και γιατί ξεκίνησαν οι εργασίες
Οι εργασίες της επιστημονικής ομάδας ξεκίνησαν τον Ιούνιο του 2016 με σκοπό την αναστήλωση του Ναού της Αναστάσεως στην Ιερουσαλήμ, έχοντας εξασφαλίσει την άδεια των εκπροσώπων των τριών χριστιανικών δογμάτων που διαχειρίζονται τον Πανάγιο Τάφο. Η αναστήλωση είναι το πρώτο έργο στο ιερότερο μνημείο του χριστιανισμού εδώ και πάνω από 200 χρόνια.
Στόχος της αναστήλωσης είναι η ενίσχυση και η προστασία του Ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου. Η τελευταία αναστήλωση του χώρου πραγματοποιήθηκε το 1810, εποχή κατά την οποία ο Πανάγιος Τάφος έλαβε τη σημερινή του μορφή ύστερα από τη μεγάλη πυρκαγιά του 1808.
Η επικεφαλής της αναστήλωσης και καθηγήτρια του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου Αντωνία Μοροπούλου, επεσήμανε από την αρχή τις δυσκολίες του έργου. «Ολη η ομάδα συναισθάνεται το μέγεθος της ευθύνης. Η πρόκληση της εργασίας σε ένα ζωντανό και ανοικτό μνημείο που επισκέπτονται καθημερινά χιλιάδες άνθρωποι είναι τεράστια», είχε πει κατά την έναρξη των εργασιών.
Η καθηγήτρια του ΕΜΠ είχε τότε επισημάνει ότι ο Πανάγιος Τάφος δεν αντιμετωπίζει προβλήματα στατικότητας, αλλά χρειαζόταν κατεπειγόντως εργασίες, προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι ζημιές που είχαν προκληθεί από περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως τα όμβρια ύδατα, η υγρασία και ο καπνός από τα κεριά.
Στην διεπιστημονική ομάδα του ΕΜΠ συμμετέχουν επίσης ο τέως καθηγητής της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Μανώλης Κορρές, ο καθηγητής της Σχολής Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών Ανδρέας Γεωργόπουλος και ο καθηγητής της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών Κωνσταντίνος Σπυράκος.
Ο αρχικός προγραμματισμός διάρκειας των εργασιών είναι 12 μήνες, κατά τη διάρκεια των οποίων το μνημείο θα παραμείνει επισκέψιμο για τους προσκυνητές.
Το κόστος των έργων εκτιμάται στα 3 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο Γ΄, με κάθε δόγμα να προσφέρει κεφάλαια. Προσωπική δωρεά έχει πραγματοποιήσει και ο βασιλέας της Ιορδανίας Αμπντάλα, καθώς η Ιορδανία συνεχίζει να είναι μία από τις εγγυήτριες δυνάμεις των μουσουλμανικών και χριστιανικών μνημείων.

Ένα εξαιρετικής σημασίας εύρημα
Ο τάφος, ο οποίος αποτελεί το σημαντικότερο μνημείο του Χριστιανισμού και βρίσκεται μέσα στην Εκκλησία του Παναγίου Τάφου στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, καλύφθηκε από μάρμαρο περίπου το 1555 μ.Χ. – ενδεχομένως και αιώνες νωρίτερα. Πλέον, οι αρχαιολόγοι έχουν αφαιρέσει τις μαρμάρινες πλάκες και έχουν βγάλει στο φως το υλικό που βρισκόταν από κάτω του.
Κάτω από το μαρμάρινο κάλυμμα, οι Ελληνες επιστήμονες ανακάλυψαν ένα στρώμα γεμάτο από μπάζα και μια επιφάνεια από γκρίζα πέτρα, η φύση των οποίων είναι άγνωστη, αλλά υποβάλλονται σε εξετάσεις.
Σύμφωνα με το National Geographic, οι επιστήμονες θα διεξάγουν περαιτέρω έρευνες προκειμένου να βρουν στοιχεία σχετικά την ταφή του Ιησού.
Η ομάδα θα προβεί σε περαιτέρω ανάλυση του αρχικού βράχου που αποτέλεσε το «ταφικό κρεβάτι» του Ιησού Χριστού.
Ο τάφος ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά από την Ελένη, μητέρα του Ρωμαίου αυτοκράτορα Κωνσταντίνου, το 326 μ.Χ..
Ο Fredrik Hiebert, αρχαιολόγος στο National Geographic Society, που έχει ασχοληθεί με την αποκατάσταση του μνημείο, δήλωσε:
«Το μαρμάρινο κάλυμμα του τάφου έχει τραβηχτεί προς τα πίσω, και αισθανθήκαμε έκπληξη από την ποσότητα του υλικού που βρίκαμε κάτω από αυτό. Θα ακολουθήσει μια μακρά επιστημονική ανάλυση, αλλά τελικά θα είμαστε σε θέση να δούμε την πρωτότυπη επιφάνεια πάνω στην οποία, σύμφωνα με την παράδοση, τοποθετήθηκε το σώμα του Χριστού».
Για το εξαιρετικής σημασίας εύρημα και την επιχείρηση αποκατάστασης του μνημείου θα δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες τον Νοέμβριο από το National Geographic.


Αναδημοσίευση: dimokratiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου