Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 20 Ιουλίου 2021

20 Ιουλίου 1969 η προσεδάφιση ανθρώπου στη Σελήνη: «Ένα μεγάλο άλμα για την ανθρωπότητα»

Η 20η Ιουλίου 1969 είναι ημερομηνία ορόσημο για την ιστορία της ανθρωπότητας, καθώς για πρώτη φορά ανθρώπινο ον πάτησε το πόδι του σε άλλο πλανήτη και συγκεκριμένα στη Σελήνη. Ήταν δύο από τα μέλη της αμερικανικής διαστημικής αποστολής «Απόλλων 11», οι αστροναύτες Νιλ Άρμστρονγκ και Έντουιν «Μπαζ» Όλντριν.

• • •

Υπάρχουν, βεβαίως, και αυτοί που αντιλέγουν, ισχυριζόμενοι ότι αποστολή ανθρώπου στη Σελήνη δεν έγινε ποτέ και ότι όλα ήταν μια καλοστημένη χολιγουντιανή παράσταση, προκειμένου να αναστηλωθεί το πεσμένο γόητρο της NASA, που είχε τρωθεί από τις διαστημικές επιτυχίες των Σοβιετικών. Οι θεωρίες αυτές βασίζονται σε κάποιες ενδείξεις, αλλά εξακολουθούν να παραμένουν σε επίπεδο συνωμοσιολογίας, είδος που ανθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το διαστημικό πρόγραμμα «Απόλλων» της NASA ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 1967 με στόχο την αποστολή ανθρώπου στη Σελήνη έως το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας, όπως είχε προϊδεάσει τον κόσμο ο Αμερικανός πρόεδρος Τζον Κένεντι. Στις 16 Ιουλίου 1969 όλα ήταν έτοιμα για το μεγάλο κατόρθωμα. Στο ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλώριντας είχε συγκεντρωθεί πάνω από 1.000.000 κόσμου για να παρακολουθήσει την εκτόξευση, ενώ σε 700.000.000 υπολογίζονται όσοι «καρφώθηκαν» μπροστά στους δέκτες των τηλεοράσεων. Η αγωνία είχε φθάσει στο κατακόρυφο.

Ο πύραυλος - φορέας «Κρόνος 5» μετέφερε το διαστημόπλοιο «Κολούμπια» και τη σεληνάκατο «Αετός». Το πλήρωμα της διαστημικής αποστολής ήταν τριμελές και αποτελείτο από τους αστροναύτες Νηλ Άρμστρονγκ (αρχηγός της αποστολής), Έντουιν «Μπαζ» Όλντριν (κυβερνήτης της σεληνακάτου) και Μάικλ Κόλινς (κυβερνήτης του διαστημοπλοίου). Και οι τρεις τους ήταν 39 ετών, έμπειροι πιλότοι μαχητικών αεροσκαφών και δοκιμασμένοι αστροναύτες.

Η εκτόξευση έγινε στις 17:32 ώρα Ελλάδας. Όλα εξελίχθηκαν ομαλά, σύμφωνα με το πρόγραμμα, έως τις 20 Ιουλίου, όταν άρχισε το δυσκολότερο σκέλος της αποστολής. Η σεληνάκατος θα έπρεπε να αποκολληθεί από το διαστημόπλοιο και να πάρει πορεία προς τη Σελήνη και συγκεκριμένα προς τη Θάλασσα της Ηρεμίας, το μέρος που είχε επιλέξει η NASA για την προσελήνωση. Η διαδικασία ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς και παραλίγο να καταλήξει σε τραγωδία. Κατά τη διάρκεια της πορείας της σεληνακάτου προς τη Σελήνη το αυτόματο σύστημα πλοήγησης υπέστη βλάβη και ο κυβερνήτης Άρμστρονγκ ανέλαβε να πιλοτάρει το σκάφος με το χειροκίνητο σύστημα. Κατόρθωσε να το προσεληνώσει οριακά στις 22:17:30 ώρα Ελλάδας, έχοντας καύσιμα μόνο για 30 δευτερόλεπτα.

 

Το πλήρωμα του Apollo 11: Ο Νιλ Άρμστρονγκ,
ο Μπαζ Όλντριν και ο Μάικλ Κόλλινς


Το πλήρωμα του Apollo 11

Λίγες ώρες αργότερα ήλθε η μεγάλη στιγμή. Ο Νιλ Άρμοστρονγκ άνοιξε την πόρτα της σεληνακάτου στις 4:56 ώρα Ελλάδας της 21 Ιουλίου (9:56 της 20ης Ιουλίου ώρα Αμερικής), κατέβηκε τη μικρή σκάλα και πάτησε το πόδι του στη Σελήνη. «Ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα μεγάλο άλμα για την ανθρωπότητα» είπε στο Κέντρο Ελέγχου του Χιούστον. Ο Όλντριν τον ακολούθησε αναφωνώντας: «Υπέροχη… Υπέροχη Μοναξιά!». Πρώτο τους μέλημα ήταν να συνηθίσουν να περπατούν σαν τα καγκουρό, εξαιτίας της έλλειψης της βαρύτητας.

Στη συνέχεια και για τις επόμενες δυόμιση ώρες στρώθηκαν στη δουλειά: συνέλεξαν υλικό, τράβηξαν φωτογραφίες, κράτησαν σημειώσεις και εγκατέστησαν μηχανήματα για παρατηρήσεις. Τοποθέτησαν την αμερικανική σημαία και μια πλακέτα εκ μέρους όλης της ανθρωπότητας, που απεικόνιζε τα δύο ημισφαίρια και έγραφε: «Είμαστε άνθρωποι από τον Πλανήτη Γη, οι πρώτοι που πάτησαν το πόδι τους στη Σελήνη. Ήρθαμε με ειρηνικό σκοπό εκ μέρους όλης της ανθρωπότητας. Ιούλιος 1969 μ.Χ.».

Η αποστολή τους σε αυτό το σημείο είχε λήξει. Οι δύο αστροναύτες επέστρεψαν στη σεληνάκατο με φορτίο 22 κιλών από το υλικό που συνέλεξαν. Ξεκουράστηκαν για επτά ώρες και αφού ξεπέρασαν κάποια μικροπροβλήματα, πυροδότησαν τον «Αετό» για το ταξίδι της επανόδου στο διαστημόπλοιο «Κολούμπια», που κινούταν σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη με τον αστροναύτη Κόλινς. Η πρόσδεση ήταν επιτυχημένη και οι τρεις αστροναύτες με το «Κολούμπια» ξεκίνησαν το ταξίδι της επιστροφής στη Γη, που διάρκεσε τρεις μέρες.

Στις 18:50:35 ώρα Ελλάδος της 24ης Ιουλίου 1969 ο θαλαμίσκος προσθαλασσώθηκε 210 ναυτικά μίλια νότια της Ατόλης Τζόνσον στον Ειρηνικό Ωκεανό. Η πρώτη επίσκεψη του ανθρώπου στη Σελήνη είχε αίσιο τέλος. «Ήταν η πιο σημαντική εβδομάδα της παγκόσμιας ιστορίας από την εποχή της Δημιουργίας» δήλωσε συνεπαρμένος ο Πρόεδρος Νίξον.

Οι τρεις αστροναύτες περισυνελέγησαν από το πολεμικό πλοίο «Χόρνετ» και τέθηκαν αμέσως υπό αυστηρή καραντίνα. Πήραν εξιτήριο στις 13 Αυγούστου κι έγιναν δεκτοί με τιμές από τον Πρόεδρο Ρίτσαρντ Νίξον και από τον συμπατριώτη μας Αντιπρόεδρο Σπύρο Άγκνιου. Την ίδια μέρα έγιναν παρελάσεις προς τιμήν τους σε Νέα Υόρκη, Σικάγο και Λος Άντζελες.

Το πρόγραμμα «Απόλλων» συνεχίστηκε έως το 1972 με πέντε επιτυχημένες αποστολές στη Σελήνη (Απόλλων 12, 14, 15, 16, 17) και μία αποτυχημένη (Απόλλων 13).

 

Ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε στην Σελήνη

Ο Νιλ Άρμστρονγκ (Neil Armstrong) γεννήθηκε στις 5 Αυγούστου του 1930, στην Γουαπακονίτα της πολιτείας Οχάιο. Στην ηλικία των έξι ετών θα πετάξει για πρώτη φορά μαζί με τον πατέρα του, ένα τρικινητήριο Φορντ. Αυτή θα είναι και η πρώτη του πιλοτική εμπειρία η οποία θα τον σημαδέψει για πάντα. Στα 16 του θα βγάλει το δίπλωμα του και αμέσως θα πραγματοποιήσει μόνος του την πρώτη του πτήση. Η ενασχόληση του με τα αεροπλάνα, θα γίνει το επίκεντρο του ενδιαφέροντος και της ίδιας της ζωής του.

 

Τα πρώτα νεανικά του χρόνια και η ένταξη του στην NASA

Αφού αποφοίτησε από το Γυμνάσιο, θα εγγραφεί στο πανεπιστήμιο του Περντιού προκειμένου να σπουδάσει αεροναυπηγός. Το 1949 ωστόσο, θα διακόψει την φοίτηση του για να υπηρετήσει στην Πολεμική Αεροπορία: θα γίνει ο νεότερος πιλότος του USS Essex. Θα συμμετάσχει στον πόλεμο της Κορέας ενώ θα του απονεμηθούν και τρία παράσημα. Μετά την ολοκλήρωση της θητείας του, θα επιστρέψει στο Περντιού και θα ολοκληρώσει τις σπουδές του. Θα πάρει το πτυχίο του το 1955 και την ίδια χρονιά θα ξεκινήσει την συνεργασία του με την NASA (πρώην NACA).

Η εξέλιξη του στην NASA ήταν θεαματική. Θα γίνει ένας από τους καλύτερους χειριστές αεροσκαφών, φτάνοντας πολλές φορές στα όρια της ατμόσφαιρας. Το 1959, η NASA θα ξεκινήσει το πρόγραμμα Mercury: ένα πρόγραμμα με σκοπό να στείλει τον πρώτο άνθρωπο στο διάστημα. Ο Νιλ όμως, δεν ήταν από τους πρώτους 7 αστροναύτες που συμμετείχαν καθώς δεν είχε δείξει ενδιαφέρον για το πρόγραμμα.

Ωστόσο, μετά τον χαμό της κόρης του σε ηλικία μόλις 2 χρονών, θα νιώσει την ανάγκη να προσηλωθεί σε κάτι θετικό. Έτσι, θα αφοσιωθεί στην ενασχόληση του με το πρόγραμμα και θα επιλεγεί ως ένας από τους 9 αστροναύτες στο πρόγραμμα Gemini, στο οποίο θα δοκίμαζαν τις τεχνολογίες για τον μεγαλύτερο στόχο: το ταξίδι στην σελήνη με το πρόγραμμα Apollo. Θα είναι ο κυβερνήτης της αποστολής.

 

Η αποστολή Apollo 11 και το ιστορικό πρώτο πάτημα του Άρμστρονγκ στην Σελήνη

Η 20η Ιουλίου του 1969, θα αποτελέσει μια σπουδαία μέρα για την ανθρωπότητα. Η αποστολή Apollo 11, με κυβερνήτη τον Άρμστρονγκ φτάνει στην Σελήνη, έπειτα από 195 ώρες πτήσης. Ο Νιλ Άρμστρονγκ, ο Εντ Μπαζ Όλντριν και ο Μάικλ Κόλλινς απογειώθηκαν με τον πύραυλο Saturn V και βρέθηκαν σε τροχιά γύρω από την Σελήνη.

Ο Άρμστρονγκ θα αναφέρει πως το πιο δύσκολο κομμάτι της αποστολής ήταν η διαδικασία της προσελήνωσης. Ο Άρμστρονγκ και ο Όλντριν επιβιβάστηκαν στην σεληνάκατο Eagle με σκοπό να προσεδαφιστούν τελικά στο φεγγάρι. Ύστερα από μια λάθος προσέγγιση του υπολογιστικού συστήματος του Eagle, η προσεδάφισή τους θα γινόταν σε ένα βραχώδες σημείο. Τότε, ο Άρμστρονγκ ανέλαβε τον χειρισμό του Eagle και κατάφερε να το προσεδαφίσει μόλις 50 δευτερόλεπτα πριν τελειώσουν τα καύσιμα!

Έξι ώρες αργότερα και ο Άρμστρονγκ άνηκε πλέον στην ιστορία ως ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε στην Σελήνη, λέγοντας την ιστορική φράση: «Ένα μικρό ανθρώπινο βήμα, ένα άλμα για την ανθρωπότητα». Λέγεται πως η επιλογή του Άρμστρονγκ για να αποτελέσει τον πρώτο άνθρωπο που πάτησε στο φεγγάρι, δεν ήταν τυχαία. Πολλοί υποστήριζαν πως οφειλόταν σε πρακτικούς λόγους καθώς η πιλοτική θέση στην σεληνάκατο ήταν πιο κοντά στην πόρτα και έτσι ο Άρμστρονγκ κατέβηκε πρώτος. Το 2001 όμως, θα αποκαλυφθεί πως ο Άρμστρονγκ αποτελούσε ένα πρότυπο που στο πρόσωπο του η NASA έβλεπε έναν άνθρωπο – σύμβολο: η μετριοφροσύνη, ο ηρωισμός και εντυπωσιακή ψυχραιμία του (εξ ου και το παρατσούκλι του Iceman) ήταν τα στοιχεία που τον ξεχώρισαν.

 

Τα τελευταία χρόνια της ζωής του

Με την επιστροφή τους στην Γη, οι τρεις αστροναύτες χρειάστηκε να περάσουν κάποιες εβδομάδες σε καραντίνα ενώ για δύο μήνες υποβάλλονταν σε εξετάσεις και ψυχολογικά τεστ. Όπως αναφέρει και ο Τζέιμς Ρ. Χάνσεν στην βιογραφία του, «Πρώτος Άνθρωπος, Η Ζωή του Νιλ. Ο. Άρμστρονγκ», ο Νιλ διαχειρίστηκε καλύτερα από όλους την φήμη του.

Μετά την επιστροφή, ο Άρμστρονγκ παραιτήθηκε από το σώμα των Αστροναυτών ενώ το 1970 ανακηρύχθηκε υπεύθυνος των αεροναυτικών δραστηριοτήτων στην NASA. To 1971 θα παραιτηθεί και θα αποκτήσει θέση καθηγητή στο πανεπιστήμιο του Σινσινάτι. Θα εργαστεί επίσης και σε διάφορες θέσεις στον ιδιωτικό τομέα, συνήθως ως μέλος διοικητικού συμβουλίου ή εκπρόσωπος τύπου.

Ο Νιλ Άρμστρονγκ θα πεθάνει στις 25 Αυγούστου του 2012, στο Σινσινάτι της πολιτείας του Οχάιο, σε ηλικία 82 ετών. Έφυγε σπουδαίος και γεμάτος εμπειρίες και ανεκτίμητες εικόνες.

 

 

Αναδημοσίευση: news247.gr και maxmag.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου