• • •
Ο μύωπας αδυνατεί να δει με ευκρίνεια τα αντικείμενα που βρίσκονται σε μακρινή απόσταση και μισοκλείνει τα μάτια για να το πετύχει καλύτερα.
Οι άνθρωποι που εμφανίζουν μυωπία ολοένα και αυξάνονται με τα παγκόσμια ποσοστά να έχουν φτάσει σε ανησυχητικό επίπεδο! Είναι από τις πιο συχνές παθήσεις ματιών.
Τι ακριβώς είναι η μυωπία;
Η μυωπία είναι μια διαθλαστική ανωμαλία του ματιού κατά την οποία οι φωτεινές ακτίνες από το εξωτερικό περιβάλλον καθώς και τα είδωλα διαφόρων αντικειμένων δεν εστιάζονται στον αμφιβληστροειδή χιτώνα, στο πίσω δηλαδή μέρος του ματιού, όπως συμβαίνει στα φυσιολογικά εμμετρωπικά μάτια, αλλά σε κάποιο σημείο μπροστά από αυτόν.
Οι ακτίνες φτάνουν στον αμφιβληστροειδή αποκλίνουσες με αποτέλεσμα ο μύωπας να χρειάζεται να καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια για να μπορέσει να εστιάσει στα αντικείμενα που βρίσκονται μακριά του. Αποτέλεσμα; Να αντιλαμβάνεται θαμπά τα μακρινά αντικείμενα, ενώ η όρασή του να μην τον δυσκολεύει και να είναι καλή στα κοντινά αντικείμενα.
Οι αλλαγές στην όραση μπορεί να είναι αργές ή και ραγδαίες!
Ποια τα είδη της μυωπίας;
• Απλή μυωπία: Εμφανίζεται από την παιδική ηλικία, ανάμεσα στα 5 και 12 χρόνια, εξελίσσεται κατά την εφηβεία με μικρές τάσεις αύξησης και σταθεροποιείται με την ολοκλήρωση ανάπτυξης του σώματος, κατά τη δεύτερη δεκαετία της ζωής του ατόμου.
• Όσο αναπτύσσεται το σώμα, η μυωπία ακολουθεί την ανάπτυξή του! Οφείλεται είτε σε κληρονομικούς λόγους, είτε σε εσφαλμένο τρόπο θέασης, όπως ανάγνωση από πολύ κοντά ή με κακό φωτισμό.
• Παθολογική μυωπία: Εμφανίζεται στην εφηβεία, επιδεινώνεται αργότερα και σχετίζεται με ανατομικές διαταραχές στο οπίσθιο τμήμα του οφθαλμού.
Πού οφείλεται; Ποιες οι βασικές αιτίες της μυωπίας;
Η μυωπία μπορεί να οφείλεται σε διάφορες αιτίες όπως:
• Ο οφθαλμός είναι δυσανάλογα μεγάλος σε σύγκριση με την οπτική του ισχύ
• Ο οφθαλμός, λόγω αυξημένης κυρτότητας του κερατοειδούς ή του φυσικού φακού είναι οπτικά πολύ ισχυρός για το μήκος του
• Κληρονομικότητα και συνδυασμός γονιδίων
• Υπερβολική ‘’κούραση’’ της κοντινής όρασης, όπως διάβασμα και χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή
• Ορμονικές μεταβολές, κατά την εγκυμοσύνη για παράδειγμα παρατηρείται επιδείνωση της μυωπίας
• Περιβαλλοντικοί παράγοντες
Η μυωπία είτε είναι γενετικά προκαθορισμένη στο DNA μας, είτε είναι επίκτητη. Οι ειδικοί επιστήμονες σήμερα κλίνουν –εξαιτίας του τρόπου ζωής- ότι είναι συνήθως επίκτητη.
Άλλα αίτια της μυωπίας (για ασθενείς που εμφανίζουν πιο σοβαρά οφθαλμολογικά προβλήματα) είναι:
• Το συγγενές γλαύκωμα
• Η σφαιροφακία
• Η οπτική νευροπάθεια
Ποιά τα συμπτώματα της μυωπίας;
Τα συμπτώματα της μυωπία ποικιλουν. Αν νιώθετε:
• Αδυναμία να ξεχωρίζετε τα μακρινά αντικείμενα καθαρά
• Κόπωση των ματιών λόγω προσπάθειας εστίασης σε απλές καθημερινές δραστηριότητες
• Πονοκεφάλους
• Ζαλάδες
• Πόνο γύρω από τα μάτια
• Σφίξιμο βλεφάρων για να δείτε μακριά
Επίσης αν νιώθετε την ανάγκη να:
• Κάθεστε κοντά στην οθόνη της τηλεόρασης ή του υπολογιστή
• Να φέρνετε πολύ κοντά στα μάτια το βιβλίο για να διαβάσετε
τότε ίσως ανήκετε στο μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων που είναι μύωπες.
Πώς μετριέται η μυωπία;
Η μυωπία μετριέται σε βαθμούς – τις διοπτρίες. Ο βαθμός της μυωπίας καθορίζει την ικανότητά σας να εστιάζετε.
Αν αναρωτιέστε μεχρι ποσους βαθμούς φτανει η μυωπια, ο πιο κάτω διαχωρισμός θα σας λύσει την απορία σας:
• Ήπια μυωπία: Εώς 3 διοπτρίες,
• Μέτρια μυωπία: Από 3 έως 6 με 8 διοπτρίες και
• Μεγάλη μυωπία: Από 6 με 8 διοπτρίες και πάνω.
♦ Όσοι έχουν μυωπία σε πολύ μεγάλο βαθμό είναι περισσότερο πιθανό να προκληθούν βλάβες στο ίδιο το μάτι και επιπλοκές στην όραση. Μπορεί να υποστούν ρωγμές ή αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς, γλαύκωμα, μυωπική εκφύλιση ωχράς κηλίδας ή να εμφανίσουν άλλα συμπτώματα όπως φευγαλέες σκιές, τα λεγόμενα μυγάκια.
Πως γίνεται η διάγνωση της μυωπίας;
Η διάγνωση της μυωπίας γίνεται με οφθαλμολογική εξέταση από τον οφθαλμίατρο. Για μια αρχική αντικειμενική εκτίμηση χρησιμοποιείται ένα διαθλασίμετρο ή ένα σκιασκόπιο κι εν συνεχεία ένα φορόπτερο για να καθοριστεί η μυωπία του κάθε ματιού.
Επίσης, ένα μέρος της εξέτασης αποτελεί η ανάγνωση κειμένου από έναν πίνακα (διάγραμμα ‘’snellen’’) που βρίσκεται σε συγκεκριμένη απόσταση, προκειμένου να υπολογιστούν οι βαθμοί μυωπίας και η οπτική οξύτητα.
Υπάρχει κάποιο τεστ να καταλάβω εάν έχω μυωπία;
Υπάρχει το τεστ μυωπίας των λίγων δευτερολέπτων και το κάνετε από το σπίτι.
Πως αντιμετωπίζεται η μυωπία;
Κατά την παιδική ηλικία η διόρθωση της μυωπίας με τα
κατάλληλα γυαλιά είναι υψίστης σημασίας για την ανάπτυξη της οπτικής οξύτητας,
της φυσιολογικής διόφθαλμης όρασης και της κινητικής συνεργασίας μεταξύ των δύο
οφθαλμών.
Η μυωπία θα ακολουθήσει την πορεία της και όπως και τα γυαλιά των άλλων διαθλαστικών ανωμαλιών δεν αποτελούν θεραπεία και δεν προσφέρουν την οριστική αντιμετώπιση.
• Φακοί επαφής μυωπίας: Μεγαλύτερη σε δημοτικότητα εναλλακτική των γυαλιών είναι η χρήση φακών επαφής. Ο φακός επαφής είναι μια μικρή φακοειδής οφθαλμολογική πρόθεση που τοποθετείται πάνω στον κερατοειδή χιτώνα του οφθαλμού.
Οι φακοί επαφής για την μυωπία, (σκληροί, μαλακοί, ημερήσιοι, μηνιαίοι) είναι διαμορφωμένοι, ώστε να κατευθύνουν σωστά το φως στον αμφιβληστροειδή, μετατρέπουν δηλαδή μια δέσμη παράλληλων φωτεινών ακτίνων σε αποκλίνουσα, γι’ αυτό και ονομάζονται αποκλίνοντες, καθιστώντας την όραση καθαρή ακόμα και σε μεγάλες αποστάσεις.
Το μειονέκτημα είναι ότι δεν μπορούμε να τους χρησιμοποιούμε ατελείωτες ώρες. Το πλεονέκτημα ότι προσφέρουν καλύτερη όραση σε σύγκριση με τη χρήση γυαλιών, γεγονός που κάνει τη ζωή του μύωπα πιο εύκολη και του χαρίζει καλύτερη ποιότητα.
Οι φακοί επαφής και τα γυαλιά δεν θεραπεύουν, απλώς διορθώνουν λειτουργικά την μυωπία.
Πως θεραπεύεται η μυωπία;
Πώς μπορείτε να θεραπεύσετε την μυωπία;
• Με διαθλαστική χειρουργική, επέμβαση laser LASIK: Ο πιο συνηθισμένος τύπος εγχείρησης διόρθωσης της διάθλασης με laser είναι το LASIK. Κι εδώ έχουμε να κάνουμε με κερατοσμίλευση υποβοηθούμενη με laser. Στη LASIK η διόρθωση γίνεται στο εσωτερικό του κερατοειδούς γι’ αυτό και δεν προϋποθέτει ο ασθενής να διαθέτει παχύ κερατοειδή χιτώνα.
Η καλύτερη λύση για θεραπεία της μυωπίας. Όλη η διαδικασία δεν διαρκεί πάνω από 20 λεπτά και η ακτίνα laser χρησιμοποιείται γύρω στο 1 μόλις λεπτό. Προτείνετε για όσους έχουν σοβαρή μυωπία.
• Με φωτοδιαθλαστική κερατεκτομή (PRK): Ο χειρούργος εδώ, στην επέμβαση PRK χρησιμοποιεί το laser το Εxcimer για να σμιλεύσει την επιφάνεια του κερατοειδούς.
Προτείνετε κυρίως για αυτούς που έχουν ήπια ή μέτρια μυωπία.στην μέθοδο PRK η σμίλευση γίνεται στην επιφάνεια του κερατοειδούς
• Μέθοδος Epi-LASIK: Η μέθοδος Epi-LASIK είναι μια φωτοεκτομή που αλλάζει την καμπύλη του κερατοειδούς (περίπτωση PRK) , γίνεται επιφανειακά και διαρκεί λίγα λεπτά για κάθε οφθαλμό. Η διαφορά έγκειται στο γεγονός ότι το επιθήλιο δεν αφαιρείται από τον κερατοειδή αλλά απλά διαχωρίζεται από αυτόν με το εργαλείο του επικερατόμου. Έτσι οι δεσμίδες του laser απελευθερώνονται στον υπόλοιπο κερατοειδή επεμβαίνοντας διορθωτικά στη διαθλαστική ανωμαλία. Η επιφανειακή μεμβράνη (επιθήλιο), τοποθετείται στη θέση της στο τέλος της επέμβασης. Η επούλωση γίνεται ευκολότερα με έναν ειδικό φακό που πρέπει να φορεθεί από τους ασθενείς για τέσσερις περίπου ημέρες. Η επέμβαση είναι ανώδυνη και πραγματοποιείται με τη χρήση ειδικών σταγόνων.
• Μέθοδος LASEK: Η μέθοδος LASEK δεν είναι παρά μια παραλλαγή της LASIK και της PRK. Ο χειρούργος τέμνει το επιθήλιο και το μετακινεί με τη βοήθεια διαλύματος αλκοόλης. Κατόπιν απελευθερώνεται δεσμίδα laser που διαμορφώνει τον ιστό που βρίσκεται στο κάτω μέρος του επιθηλίου (περίπτωση PRK) και στο τέλος το επιθήλιο τοποθετείται στη φυσιολογική του θέση. Η επούλωση της τεχνικής LASEK ολοκληρώνεται σε διάστημα 15 ημέρών και προτείνεται σε ασθενείς που έχουν μικρούς βαθμούς διαθλαστικής ανωμαλίας.
• Με χειρουργικές επεμβάσεις: Στην περίπτωση αυτή έχουμε να κάνουμε με χειρουργείο για την εμφύτευση του φακικού ενδοφακού και αντικατάσταση του κρυσταλλοειδούς φυσικού φακού (εκφυλιστική μυωπία).
Μειώνεται η μυωπία;
Πολλοί υποστηρίζουν ότι οι ασκήσεις και το μασάζ στα μάτια, η χαλάρωση, η ‘’αποτοξίνωση’’ από οθόνες, η καλή ποιότητα ζωής και η σωστή διατροφή συμβάλλουν σίγουρα θετικά στην οπτική οξύτητα.
Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες η χρήση γυαλιών και φακών επαφής μπορεί να επιβραδύνει την ταχύτητα με την οποία αναπτύσσεται η μυωπία, ή ακόμα και να τη διατηρήσουν σταθερή σε αρκετές περιπτώσεις, όμως δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει ότι με τη χρήση τους μειώνεται η μυωπία.
Γίνεται να πάσχει κάποιος από μυωπία και πρεσβυωπία ταυτόχρονα;
Η μυωπία δεν καθυστερεί την έναρξη της πρεσβυωπίας.
Οι μύωπες γερνώντας θα αποκτήσουν πρεσβυωπία. Ακόμα κι όταν εμφανιστεί η πρεσβυωπία τα συμπτώματα της μυωπίας δεν θα τα αποχωριστείτε.
Για ένα μύωπα με πρεσβυωπία, όταν βγάζει τα γυαλιά του τα κοντινά αντικείμενα είναι καθαρά και τα μακρινά θολερά. Για έναν μύωπα με πρεσβυωπία, αν φορά τα γυαλιά του τα κοντινά σε αυτόν αντικείμενα είναι θολά, τα μακρινά ευκρινή.
Η όραση θεωρείται από τις πλέον σημαντικές αισθήσεις. Το μεγαλύτερο ποσοστό των όσων αντιλαμβανόμαστε γίνεται μέσω της όρασης.
Μην υποτιμάτε την αξία των συχνών οφθαλμολογικών check up σας!
Η μυωπία είναι μια ανωμαλία των οφθαλμών που βασανίζει μεγάλη μερίδα ανθρώπων όσον αφορά στην μακρινή τους όραση. Τα αίτιά της είναι είτε κληρονομικά ή επίκτητα.
Η επίσκεψη σε έναν καλό οφθαλμίατρο ή οφθαλμολογικό κέντρο μπορεί ακόμα και να θεραπεύσει τη μυωπία με την επιλογή των κατάλληλων μεθόδων.
Σήμερα, το 30% εως 50% των ενηλίκων –ανάλογα με τη χώρα– είναι μύωπες στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, ενώ σε μερικές χώρες της ανατολικής Ασίας το ποσοστό είναι ακόμα μεγαλύτερο αγγίζοντας το 70% έως 80%.
Αναδημοσίευση: matakia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου