• • •
Προσδοκώ την ολοκληρωτική οριοθέτηση της συμφωνίας για την ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου, δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το Κάιρο την περασμένη Δευτέρα. Η αισιοδοξία του πρωθυπουργού, αν και ταιριάζει στην προπαγανδιστική τακτική των δελτίων ειδήσεων του ΣΚΑΪ, ωστόσο υποδηλώνει ότι με μια νέα συμφωνία θα διορθώσει -όπως μας υπόσχεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης- τη μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Αίγυπτο, η οποία εξαιρεί από το πεδίο της ρύθμισής της τη θαλάσσια περιοχή όπου εκτείνεται η ΑΟΖ του Καστελλόριζου και όλη την περιοχή ανατολικά του 28ου Μεσημβρινού, δίνοντας λαβές για το γκριζάρισμα της περιοχής από την Τουρκία. Ηδη οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν την περιοχή του Καστελλόριζου «αμφισβητούμενη»!
Πριν από περίπου έναν χρόνο (Πέμπτη 6/8/2020) η κυβέρνηση Μητσοτάκη μέσα σε κλίμα πανικού υπέγραψε την ετεροβαρή συμφωνία με την Αίγυπτο με στόχο να αντιπαραθέσει μία διεθνή συμφωνία στο μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης. Με συνέπεια η θαλάσσια περιοχή ανατολικά του 28ου Μεσημβρινού, από τις βορειοανατολικές ακτές της Ρόδου, περί το Καστελλόριζο και μέχρι την ΑΟΖ της Κύπρου, να παραμένει μη οριοθετημένη, με Ελλάδα και Τουρκία να διεκδικούν κυριαρχικά δικαιώματα επί της υφαλοκρηπίδας. «Τυπικά, νομικά έχουν δίκιο όσοι λένε πως είναι “μη οριοθετημένη”, με την έννοια του Διεθνούς Δικαίου, η περιοχή του Καστελλόριζου» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης...
Τότε υπερπροβλήθηκε το γεγονός ότι με τη συμφωνία διεμβολίζεται το μνημόνιο Αγκυρας - Τρίπολης (Νοέμβριος 2019). Το εν λόγω μνημόνιο οριοθέτησε την υφαλοκρηπίδα - ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης σε μια θαλάσσια ζώνη, η οποία εκτείνεται από βορειοανατολικά προς νοτιοδυτικά, μηδενίζοντας την επήρεια σε ΑΟΖ των νησιών Ρόδος - Κάρπαθος - Κάσος - Κρήτη. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, υπογράφοντας τη Συμφωνία του Καΐρου, οχυρώθηκε τότε στη θέση ότι οι εθνικές ανάγκες επέβαλλαν να αποδεχθεί την ετεροβαρή συμφωνία. Τα φιλοκυβερνητικά μίντια, οι διεθνολόγοι βουλευτές της κυβέρνησης και γενικά ο «πάσα ένας»... επαναλάμβαναν με έπαρση ότι η συμφωνία ακυρώνει το «παράνομο» τουρκολιβυκό μνημόνιο. Πρόκειται περί μεγίστης ανοησίας φυσικά. Αν και οι όροι της συμφωνίας είναι απολύτως εντός του Διεθνούς Δικαίου, ενώ του μνημονίου είναι απολύτως εκτός, ακύρωση δεν συντελείται. Απλώς δημιουργείται διεθνής διαφορά.
Μία από τις βασικές ενστάσεις στη μερική συμφωνία με την Αίγυπτο για τον καθορισμό της ΑΟΖ είναι ότι, δυστυχώς, ενίσχυσε την τουρκική επιχειρηματολογία. Δηλαδή, αποδεχθήκαμε πολύ μειωμένες ΑΟΖ στα νησιά, όπως η Κάρπαθος και η Κάσος, δεχθήκαμε τη μισή Ρόδο και δεχθήκαμε επίσης μειωμένη επήρεια ενός τεράστιου νησιού, όπως είναι η Κρήτη, στο κέντρο της Ανατολικής Μεσογείου. Αρα, λοιπόν, αυτό ήταν ένα πολύ οδυνηρό μήνυμα, γιατί στις δηλώσεις του ο Ερντογάν υποστήριξε ότι «εδώ δεν δώσατε 100% επήρεια στην Κρήτη, θέλετε να δώσετε στο Καστελλόριζο;». Να υπενθυμίσω ότι επήρεια είναι ο βαθμός που μια ηπειρωτική περιοχή ή ένα νησί συμμετέχει (στην περιοχή του) στην οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ δύο κρατών.
Τέλος, κύριε πρωθυπουργέ, επειδή είναι ιδιαίτερα ελλιπής η ενημέρωση για τα θέματα εξωτερικής και οικονομικής πολιτικής σε όλους εμάς που απεχθανόμαστε την προπαγάνδα του ΣΚΑΪ και λοιπών μίντια..., δεν ακούσαμε στις δηλώσεις σας αν συζητήσατε με τον πρόεδρο Σίσι το μείζον θέμα του αγωγού EastMed και του νέου αγωγού που προκύπτει από τη συμφωνία Αιγύπτου - Ισραήλ για τη μεταφορά μέσω υπεράκτιου αγωγού φυσικού αερίου από το γιγαντιαίο κοίτασμα «Λεβιάθαν» στους δύο σταθμούς στην Αίγυπτο και την εξαγωγή του από εκεί μέσω LNG (δηλαδή με δεξαμενόπλοια μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου) προς την Ευρώπη. Ηδη η Αίγυπτος (κοίτασμα «Ζορ») και το Ισραήλ («Λεβιάθαν» και «Ταμάρ») ενεργοποιούν εναλλακτικούς αγωγούς, που περιθωριοποιούν τον EastMed, ο οποίος, ούτως ή άλλως, είχε τεράστιες δυσκολίες υλοποίησης, και παρακάμπτουν την Κύπρο. Κατά τα λοιπά, ως προς το σκέλος των δυνατοτήτων εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από την Αίγυπτο και το Ισραήλ προς τη Δύση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενδιαφέρεται να διαδραματίσει η Ελλάδα πρωταγωνιστικό ρόλο, μάλιστα με την Αλεξανδρούπολη σε κομβικό ρόλο. Αυτά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου