Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2022

Άγιος Βαλεντίνος: Ποιος ήταν - Στη Μυτιλήνη τα λείψανά του

Ο Άγιος Βαλεντίνος γιορτάζει στις 14 Φεβρουαρίου. Για τους ερωτευμένους, όμως, γιορτάζει κάθε μέρα. Απλά σήμερα είναι μια αφορμή για ένα δώρο, ένα λουλούδι, ένα χάδι, μια αγκαλιά ή ένα (ακόμη) αμαρτωλό γλυκό με το άλλο σου μισό. Ποιος όμως ήταν ο Άγιος Βαλεντίνος και γιατί γιορτάζει σήμερα; Υπήρξε πρόσωπο στο παρελθόν με αυτό το όνομα και ποια ήταν η ιστορία του;

• • •

Ο Άγιος Βαλεντίνος (ιταλικά: San Valentino‎, λατινικά: Sanctus Valentinus‎), επίσημα γνωστός ως Άγιος Βαλεντίνος της Ρώμης, ήταν ευρέως αναγνωρισμένος Ρωμαιοκαθολικός Άγιος του 3ου αιώνα και τιμάται στις 14 Φεβρουαρίου. Από τον Μεσαίωνα, συνδέεται με μια παράδοση γαλήνιας αγάπης.

Ο Άγιος Βαλεντίνος ήταν ιερέας στη Ρώμη και βοηθούσε τους Χριστιανούς που ήταν θύματα διώξεων στην περιοχή. Μαρτύρησε και θάφτηκε σε χριστιανικό κοιμητήριο στην Βία Φλαμινία κοντά στο Πόντε Μιλβίο της βόρειας Ρώμης στις 14 Φεβρουαρίου. Η συγκεκριμένη ημέρα εορτάζεται ως Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου από το 496 μ.Χ.

Ο Άγιος Βαλεντίνος ήταν ιερέας στη Ρώμη και βοηθούσε τους Χριστιανούς που ήταν θύματα διώξεων στην περιοχή. Μαρτύρησε και θάφτηκε σε χριστιανικό κοιμητήριο στην Βία Φλαμινία κοντά στο Πόντε Μιλβίο της βόρειας Ρώμης στις 14 Φεβρουαρίου. Η συγκεκριμένη ημέρα εορτάζεται από το 496 μ.Χ

Σύμφωνα με την καθολική παράδοση, πάντρευε κρυφά από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Κλαύδιο τον Γοτθικό ερωτευμένα ζευγάρια Χριστιανών, κάνοντας ό,τι μπορούσε παράλληλα για να προστατέψει Χριστιανούς από τις διώξεις. Συνελήφθη και φυλακίστηκε, ωστόσο ο αυτοκράτορας αποφάσισε να του δώσει χάρη, μέχρι που ο Βαλεντίνος προσπάθησε να τον μυήσει στον Χριστιανισμό

Ο Κλαύδιος ο Γοτθικός τον καταδίκασε σε θάνατο διά λιθοβολισμού. Ωστόσο, ο Βαλεντίνος επέζησε από τον λιθοβολισμό και έτσι τον αποκεφάλισαν έξω από την πύλη της Flaminia στη Ρώμη στις 14 Φεβρουαρίου του 169 μΧ

 

Άλλοι θρύλοι για τον Άγιο Βαλεντίνο και το ποιος ήταν

Υπάρχουν διάφορες ιστορίες που συνοδεύουν τον Άγιο Βαλεντίνο και την ιστορία του. Ένας άλλος θρύλος αναφέρει ότι ο Βαλεντίνος ήταν πρώην επίσκοπος του Terni στην κεντρική Ιταλία. Βρισκόταν σε κατ' οίκον περιορισμό, όταν ο δικαστής Αστέριος, αμφισβητώντας την εγκυρότητα της Χριστιανικής θρησκείας τον έβαλε σε μία δοκιμασία. Του παρουσίασε την τυφλή θετή του κόρη και του είπε ότι αν την κάνει να δει ξανά, θα έχει ό,τι ζητήσει.

Ο Βαλεντίνος τα κατάφερε και ο δικαστής ταπεινωμένος τον ρώτησε τι αντάλλαγμα επιθυμεί. Εκείνος του είπε να σπάσει μέσα σε τρεις ημέρες όλα τα ειδωλολατρικά αγάλματα που έχει και στη συνέχεια να βαπτιστεί Χριστιανός. Ο δικαστής το έκανε και στη συνέχεια βάπτισε και όλη του την οικογένεια, ωστόσο αυτή η μεταστροφή του μεγάλου δικαστή δεν άρεσε στον αυτοκράτορα Κλαύδιο, ο οποίος συνέλαβε τον Άγιο Βαλεντίνο και τον καταδίκασε σε θάνατο.

Μία άλλη ιστορία θέλει τον Άγιο να παρεμβαίνει σε καυγά ερωτευμένων, προκειμένου να επέλθει μεταξύ τους ειρήνη. Συγκεκριμένα η ιστορία αναφέρει: «Ο Άγιος Βαλεντίνος κάποια ημέρα, ενώ καλλιεργούσε στον κήπο του τριαντάφυλλα, άκουσε ένα ζευγάρι να μαλώνει πολύ έντονα. Εκείνος έκοψε ένα τριαντάφυλλο, βγήκε στον δρόμο πλησίασε το ζευγάρι και τους παρακάλεσε να τον ακούσουν. Τους πρόσφερε το τριαντάφυλλο, τους ευλόγησε και η αγάπη επανήλθε ανάμεσα τους. Λίγο αργότερα αυτοί επέστρεψαν και ζήτησαν στον Άγιο να ευλογήσει τον γάμο τους».

 

Πού βρίσκονται τα λείψανα του Αγίου Βαλεντίνου - Το λουλουδοσκέπαστο κρανίο

Το κρανίο του Αγίου Βαλεντίνου στη
Βασιλική της Σάντα Μαρία ιν Κοσμεντίν
στη Ρώμη © wikipedia
Τα λείψανά του κρατήθηκαν στην Εκκλησία και στις Κατακόμβες του Σαν Βαλεντίνο. Ο συγκεκριμένος ναός παρέμεινε σημαντικός χώρος προσκυνήματος κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, μέχρι τη μεταφορά των λειψάνων του στην εκκλησία Σάντα Πρασέντε στο ποντιφικάτο του Νικολάου Δ'. Από εκεί και ύστερα μέχρι σήμερα:

• Το λουλουδοσκέπαστο κρανίο του Αγίου Βαλεντίνου εκτίθεται στη βασιλική της Σάντα Μαρία ιν Κοσμεντίν της Ρώμης

• Άλλα λείψανα μεταφέρθηκαν στην Καρμελιτική Εκκλησία Γουαϊτφράιαρ Στριτ στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας, όπου παραμένουν μέχρι σήμερα.

 Σύμφωνα με τον καθηγητή Τζακ Μπ. Όρατς του πανεπιστημίου του Κάνσας, ο Άγιος Βαλεντίνος της Ρώμης, όπως και ο Άγιος Βαλεντίνος του Τέρνι, είναι «αφηρημένοι των πράξεων των δύο αγίων που βρίσκονται σχεδόν σε κάθε μοναστήρι στην Ευρώπη»

Το πτώμα του Άγιου Βαλεντίνου τάφηκε το έτος 270 στις κατακόμβες της Αγίας Πρυσκήλλας.

Έκτοτε παρέμενε άγνωστο το που βρίσκονταν τα λείψανα, μέχρι που ο τάφος αποκαλύφθηκε το 1815 και το λείψανο δωρήθηκε σε ιερέα.

 

Από το 1907 στη Μυτιλήνη

Στη συνέχεια τα ίχνη των λειψάνων χάνονται και επανεμφανίζονται το 1907 στη Μυτιλήνη.  Στον καθολικό ναό της Μεταστάσεως της Θεοτόκου στη Μυτιλήνη, όπου υπήρχε τότε αξιόλογη κοινότητα καθολικών (Φραγκολεβαντίνοι). Δεν είναι γνωστή η ακριβής διαδρομή των λειψάνων, πιθανότατα μεταφέρθηκαν στη Μυτιλήνη από κάποιο απόγονο του Longarini di S. Costanzo (κατά κληρονομική διαδοχή από τον ίδιο) που μετανάστευσε στη Μυτιλήνη στο τέλος του 19ου αιώνα. Τα λείψανα είχαν τοποθετηθεί κάτω από το κεντρικό ιερό βήμα του καθολικού ναού της Μυτιλήνης και πιθανότατα είχαν δοθεί προς φύλαξη από τον κάτοχό τους στον τότε εφημέριο της Μυτιλήνης.

Στις 27 Απριλίου 1907 ο καθολικός Αρχιεπίσκοπος της Σμύρνης Δομήνικος Μαρέγκος πραγματοποίησε αυτοψία στα λείψανα και εξακρίβωσε την αυθεντικότητα τους, και κράτησε τμήματα προορισμένα για τη Ρώμη, τη Σμύρνη και τη δωρήτρια οικογένεια. Τελευταία κάτοχος των τιμίων λειψάνων ήταν η Λουκία Θεοφανοπούλου Bongigli, η οποία τα δώρισε στον καθολικό ναό της Μυτιλήνης.

Από τότε, τα οστά του Αγίου Βαλεντίνου αναπαύονταν στην καθολική εκκλησία, τη γνωστή σε όλους «Φραγκοκλησιά», στην οδό Ερμού, κάτω από την Αγία Τράπεζα.

Η επόμενη «αλλαγή» έγινε το 1990, οπότε και τα λείψανα του Αγίου Βαλεντίνου μεταφέρθηκαν από τον τότε εφημέριο της καθολικής εκκλησίας της Μυτιλήνης, φραγκισκανό μοναχό πατέρα Τορκουάτο Μορίνι, μια και ελλείψει πληρώματος της Εκκλησίας δεν διέμενε πια στο νησί, αλλά στην Αθήνα και περιστασιακά εξυπηρετούσε και τη Μυτιλήνη.

Τότε, τα λείψανα τοποθετήθηκαν στο παρεκκλήσι του Τάγματος των Καπουτσίνων, το αφιερωμένο στους Αγίους Φραγκίσκο και Κλάρα, στην οδό Γκυϊλφόρδου 7 στην πλατεία Βικτωρίας στην Αθήνα.

Στις 12 Φεβρουαρίου 2009, έγινε η απότμηση τμήματος των λειψάνων από τον αρχιεπίσκοπο των Καθολικών των Αθηνών κ. Νικόλαο, υπογράφτηκε ειδικό επίσημο έγγραφο της πράξης αυτής, παρουσία και του ιερατικώς προϊσταμένου του Παρεκκλησίου του Αγίου Φραγκίσκου και της Αγίας Κλάρας, Ιερομονάχου Καπουτσίνου πατέρα Γαβριήλ Ριγκέτο και παρεδόθησαν στον αρχιεπίσκοπο Νάξου, Τήνου, Άνδρου και Μυκόνου με την ιδιότητά του Αποστολικού Τοποτηρητή της Καθολικής Επισκοπής Χίου, προκειμένου να τα επαναφέρει στη Μυτιλήνη.

Οι εργασίες που τα... πηγαίνουν ξανά στη Μυτιλήνη

Η περιπλάνηση των λειψάνων του Αγίου Βαλεντίνου αναμένεται να λάβει τέλος το 2014, όταν και θα ολοκληρωθούν οι εργασίες επισκευής στον Καθεδρικό Ενοριακό Ναό της Μεταστάσεως της Θεοτόκου στη Μυτιλήνη.

Τα οστά του αγίου θα μεταφερθούν πίσω στον τόπο όπου βρίσκονταν μέχρι το 1990, για να παραμείνουν για πάντα.

 

 

 Αναδημοσίευση athensvoice.gr

Πηγές: el.wikipedia.org και in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου