Αν κάθε φορά που χρησιμο- ποιούμε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης νιώθουμε δυσάρεστα, ένα μικρό (πραγματικά μικρό) διάλειμμα θα κάνει καλό στην ψυχική μας υγεία.
Όλα τα πολύ σωστά που αναφέρονται στο παρακάτω κείμενο, θεωρώ πως, όλα αυτά, δεν αφορούν τα social media αλλά τη χρήση του smartphone. Γιατί πριν αναπτυχθούν σε τέτοιο βαθμό τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όλοι θυμόμαστε κάποιους σε παρέες σε café να παίζουν ένα παιχνίδι στο κινητό τους ή να βλέπουν ένα video όταν η υπόλοιπη παρέα συζητά κάτι που «δεν τους ενδιαφέρει». Οπότε θα ήταν πιο σωστός ο τίτλος, με κάποιες προσθήκες και στο κείμενο βέβαια, «χρησιμοποιήστε για μια βδομάδα το παλιό σας κινητό»
• • •
Στο λεωφορείο οι περισσότεροι «χαζεύουμε» σε κάποιο από τα γνωστά κοινωνικά δίκτυα μέχρι να έρθει η ώρα να κατέβουμε. Στα καφέ τα κινητά μάς κάνουν… παρέα πάνω στο τραπέζι και όλο και κάποιος θα δείξει ή θα αναφέρει κάτι που είδε στο Instagram και το TikTok. Την ώρα του ύπνου το smartphone «ξαπλώνει» δίπλα στο κομοδίνο και κάποια ανάρτηση σε κάποια εφαρμογή είναι το τελευταίο πράγμα που βλέπουμε πριν κλείσουμε τα μάτια.
Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η σχέση μας με την μικρή αυτή συσκευή (βασικά με τα κοινωνικά δίκτυα) μπορεί να γίνει προβληματική, επηρεάζοντας σημαντικά την ψυχική μας υγεία (ευτυχώς υπάρχουν σημάδια που μας προειδοποιούν ότι ήρθε η ώρα να πάρουμε το πάνω χέρι στη σχέση αυτή).
Όσο για τη λύση; Περιορίζουμε όσο γίνεται τη χρήση των social media. Αν και το να βγάλουμε τελείως το κινητό και τα κοινωνικά δίκτυα από τη ζωή μας είναι αδύνατο, ωστόσο ακόμα και ένα μικρό διάλειμμα φαίνεται να βοηθά σημαντικά.
Οι ώρες που περνάμε στα κοινωνικά δίκτυα
Πόσο μικρό, όμως, χρειάζεται να είναι το διάλειμμα αυτό; «Η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι τεράστια και υπάρχουν αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με τις επιπτώσεις της στην ψυχική υγεία. Θέλαμε μέσα από μελέτη μας να δούμε αν ένα διάλειμμα μιας εβδομάδας θα μπορούσε να αποφέρει οφέλη στους χρήστες», αναφέρει ο δρ Jeff Lambert από το Τμήμα Υγείας του Πανεπιστημίου του Bath.
Στη μελέτη αυτή συμμετείχαν 154 άτομα, ηλικίας 18 έως 72 ετών, όλοι καθημερινοί χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: σε μία ομάδα ελέγχου που συνέχισε να χρησιμοποιεί τα social media και σε μια ομάδα παρέμβασης, από την οποία ζητήθηκε να διακόψει τη χρήση τους για μία εβδομάδα.
Κατά την έναρξη, οι συμμετέχοντες περνούσαν κατά μέσο όρο 8 ώρες την εβδομάδα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μια εβδομάδα μετά, όσοι ήταν στην ομάδα του... detox, ανέφεραν ότι χρησιμοποίησαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατά μέσο όρο 21 λεπτά την εβδομάδα. Από την άλλη, η ομάδα ελέγχου συμπλήρωνε σχεδόν μια κανονική 8ωρη βάρδια.
Η ψυχική μας υγεία και τα κοινωνικά δίκτυα
Ποιο ήταν το αποτέλεσμα αυτού του σύντομου πειράματος; Η διακοπή της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για μία εβδομάδα οδήγησε σε σημαντικές βελτιώσεις των επιπέδων ευημερίας, καθώς και σε μείωση των συμπτωμάτων κατάθλιψης και άγχους, λένε οι συγγραφείς της μελέτης, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Cyberpsychology, Behavior and Social Networking».
Για ορισμένους, μάλιστα, η διακοπή αυτή είχε σαν αποτέλεσμα και την αποδέσμευση περίπου εννέα ωρών την εβδομάδα. Ώρες που ξόδευαν στο Instagram, το Facebook, το Twitter και το TikTok.
Άλλη μία έρευνα, λοιπόν, υποστηρίζει ότι ακόμα και ένα μικρό διάλειμμα από τα social media μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ψυχική μας υγεία. Κι αν η μία εβδομάδα μάς φαίνεται υπερβολικά πολύ, τότε ας δοκιμάσουμε να μείνουμε μακριά από το κινητό μία ώρα. Έρευνα διαπιστώνει ότι μόνο μία ώρα λιγότερη στο smartphone αρκεί για να βελτιώσουμε τα επίπεδα ευεξίας μας μακροπρόθεσμα.
Αναδημοσίευση: ow.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου