Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

Σχόλιο των New York Times
για τους Έλληνες και τα ΜΜΕ



Οι New York Times ασχολήθηκαν και με την αποστροφή μας στα κλασικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Πολύ σωστά όσα γράφει (και τα παραθέτω). Αναφέρει όμως το Radio Bubble αλλά δεν αναφέρει την ΕλεύθερηΡαδιοφωνία Τηλεόραση, ΕΡΤ. Κάτι που θα κάνει τώρα (όπως όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης)
* * *
Την απογοήτευση και την αποστροφή των Ελλήνων πολιτών έναντι των παραδοσιακών ΜΜΕ περιγράφει σε εκτενές ρεπορτάζ της η έγκυρη αμερικανική εφημερίδα New York Times. Περιγράφει τους λόγους για τους οποίους συνέβη το το…
διαζύγιο πολιτών-παραδοσιακών MME, αναφέρεται στην τάση των Ελλήνων να στρέφονται περισσότερο σε εναλλακτικά μέσα ενημέρωσης - κυρίως αριστερής ιδεολογίας – τα οποία, όπως λέει, δεν φοβούνται να θέσουν πραγματικά προβλήματα που απασχολούν τους Έλληνες, σε ανοιχτό διάλογο. Κάνει μάλιστα ειδική μνεία στον διαδικτυακό ραδιοφωνικό σταθμό (και καφετέρια στα Εξάρχεια) Radio Bubble.
Η εφημερίδα γράφει χαρακτηριστικά: «Πλέον υπάρχουν αρκετά νέα μέσα ενημέρωσης κυρίως της Αριστερής ιδεολογίας τα οποία έχουν εμφανιστεί στην Ελλάδα . Αν και το κοινό τους είναι ακόμη μικρό, παίζουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο στη διεξαγωγή διαλόγου, κυρίως επειδή τολμούν να αμφισβητήσουν την εξουσία».
Oι Times, ρίχνουν φως στις σχέσεις ΜΜΕ-επιχειρηματιών-πολιτικών, κάνοντας λόγο για συστημικά ΜΜΕ στην Ελλάδα: «Ακόμη και πριν την οικονομική κρίση, δημοσκοπήσεις έδειχναν πως οι Έλληνες δεν είχαν εμπιστοσύνη στα μεγάλα μέσα επικοινωνίας, σχεδόν τόσο όσο και στους πολιτικούς, θεωρώντας πως και οι δύο εμπλέκονται σε ένα είδος ”συντροφικού” καπιταλισμού ο οποίος βοήθησε στο να οδηγηθεί η χώρα στη χρεοκοπία. Τώρα, μετά από 4 χρόνια μέσα στην κρίση, οι Έλληνες είναι ακόμη πιο σκεπτικοί όσον αφορά τα μεγάλα ΜΜΕ και ακόμη πιο ”πεινασμένοι” για πληροφόρηση από άλλες πηγές, ειδικά εάν διαφοροποιούνται από την γραμμή της κυβέρνησης πως η Ελλάδα δεν έχει άλλη εναλλακτική λύση από τις πολιτικές λιτότητες που απαιτούν οι ξένοι δανειστές της».
Η εφημερίδα συνεχίζει διερευνώντας την αξία και τον ρόλο των εναλλακτικών ΜΜΕ που εισήλθαν στο χώρο της ενημέρωσης στην Ελλάδα: «Την ίδια στιγμή, η οικονομική κρίση έχει τροφοδοτήσει πολλές θεωρίες για την αυθεντική πηγή της μιζέριας της Ελλάδας, με αποτέλεσμα μερικές φορές να να πνίγονται αξιόπιστες πληροφορίες μέσα σε μια κακοφωνία συνωμοσιών. Αλλά τα εναλλακτικά ΜΜΕ έχουν προσπαθήσει να γεφυρώσουν αυτό το κοινό επιδιώκοντας την ”δημοσιογραφία των πολιτών” και προσπαθώντας να επικεντρωθούν σε θέματα τα οποία παραμένουν ”ταμπού” για τα συστημικά ΜΜΕ».
Το δημοσίευμα των NYT κλείνει τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Oι εναλλακτικές και ανεξάρτητες ενημερωτικές πηγές ενημέρωσης, αποκτούν όλο και μεγαλύτερο κοινό, καθώς η δυσαρέσκεια προς την κυβέρνηση μεγαλώνει και τα κανάλια τα οποία ”πνίγονται” οικονομικά μεταδίδουν επαναλήψεις αντί για αυθεντικά προγράμματα, οι εναλλακτικές ιστοσελίδες μπορεί να αποκτήσουν ακόμη μεγαλύτερο κοινό».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου