Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 15 Ιουλίου 2016

Το ΔΝΤ απέτυχε στην Ελλάδα παραδέχεται το ΔΝΤ



Την ομολογία της για την αποτυχία του Ελληνικού χρέους παραδέχονται όλο και περισσότερα στελέχη του ΔΝΤ. Και μάλιστα τόσο υψηλόβαθμα όσο η Κριστίν Λαγκάρντ,
Βέβαια δεν είναι η πρώτη φορά (ας θυμηθούμε την παραδοχή για τους λάθος πολλαπλασιαστές). Όμως αυτό που αλλάζει τώρα είναι πως έχουμε μια άλλη κυβέρνηση. Να δούμε πώς θα εκμεταλλευτεί αυτές τις παραδοχές η «κυβέρνηση Τσίπρα» αφού η «κυβέρνηση Σαμαρά» σφύριζε αδιάφορα.
* * *
Πρέπει να παραδεχθούμε ότι η εμπειρία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στην Ελλάδα δεν ήταν επιτυχημένη, δήλωσε η γενική διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα Financial Times.
«Δεν ήταν μία επιτυχημένη εμπειρία, ας το παραδεχθούμε, για κανέναν, ιδιαίτερα για τους ίδιους τους Έλληνες πολίτες», είπε. Η κυρία Λαγκάρντ σημείωσε ότι το ΔΝΤ είναι απλά ο «βολικός αποδιοπομπαίος τράγος» στην Ελλάδα, ιδιαίτερα καθώς υποστηρίζει σθεναρά την ελάφρυνση του χρέους της από τους Ευρωπαίους πιστωτές.
Στη συνέντευξη που έδωσε, με αφορμή την έναρξη της δεύτερης θητείας της αυτό τον μήνα ως επικεφαλής του ΔΝΤ, δήλωσε ότι θέλει το Ταμείο να πάει «βαθύτερα» και «πιο μακριά» στην εργασία του σε θέματα, όπως αυτό της εισοδηματικής ανισότητας. H αντιμετώπιση των ανισοτήτων, υποστήριξε η Λαγκάρντ, είναι κρίσιμης σημασίας για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην παγκοσμιοποίηση, η οποία έβγαλε εκατομμύρια ανθρώπων από τη φτώχεια σε όλο τον κόσμο, αλλά βρίσκεται τώρα στο στόχαστρο στις πλούσιες οικονομίες, όπου δεν έγιναν αρκετά πράγματα για να βοηθηθούν όσοι έμειναν πίσω.
«Πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε αυστηροί και πειθαρχημένοι. Κατά περίπτωση, εξακολουθούμε να κάνουμε συστάσεις που δεν είναι ευχάριστες για τους πολίτες, επειδή είναι σκληρές», σημείωσε η Λαγκάρντ, προσθέτοντας: «Αλλά… θα ήθελα το ΔΝΤ να έχει ανθρώπινο πρόσωπο».
Το δημοσίευμα της εφημερίδας αναφέρει ότι δεν έχουν πεισθεί όλοι ότι ένας Οργανισμός, που εξακολουθεί να θεωρείται ως ο μπαμπούλας που εμφανίζεται μόνο για να δώσει σκληρή θεραπεία σε περιόδους κρίσης σε πολλά μέρη του κόσμου μπορεί να γίνει πιο ήπιος και καλοσυνάτος.
Εάν οι επικριτές βλέπουν την Ελλάδα ως την αποτυχία των ορθόδοξων οικονομικών και την ψήφο της Βρετανίας για έξοδο από την ΕΕ ως ένδειξη αποτυχίας της παγκοσμιοποίησης, το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι η εναλλακτική είναι χειρότερη, αναφέρει η εφημερίδα. Το είδος των προστατευτικών πολιτικών που υποστηρίζει ο Ντόναλντ Τραμπ, ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία των ΗΠΑ, θα ήταν «καταστροφική για την παγκόσμια οικονομία», σημείωσε η Λαγκάρντ.

Ο Τζέρι Ράις
Η ελληνική οικονομία δεν είναι στο σημείο που θα θέλαμε, παραδέχτηκε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις. Χαρακτήρισε εξαίρεση το ελληνικό πρόγραμμα, λέγοντας πως τα αντίστοιχα προγράμματα σε άλλες χώρες της ευρωζώνης ήταν πιο αποτελεσματικά.
Είναι ξεκάθαρο ότι η ελληνική οικονομία δεν είναι εκεί που θα ήθελε ο οποιοσδήποτε, όσον αφορά την ανάπτυξη και την απασχόληση, υποστήριξε σε καθιερωμένη συνέντευξη τύπου ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Τζέρι Ράις.
Δεν είναι εκεί που θα θέλαμε και εκεί συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για να έχουμε ένα πρόγραμμα που θα κάνει την ελληνική οικονομία ένα πιο υγιές και βιώσιμο μέρος, πρόσθεσε ο κ. Ράις.
Ο ίδιος τόνισε ότι το ελληνικό πρόγραμμα ήταν εξαίρεση από αυτήν την άποψη. Όπως ανέφερε, στην Ιρλανδία, στην Πορτογαλία, στην Κύπρο και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης τα προγράμματα ήταν πιο αποτελεσματικά.
Σύμφωνα με τον κ. Ράις, υπάρχουν πολλοί σύνθετοι λόγοι για τους οποίους το ελληνικό πρόγραμμα δεν ήταν επιτυχημένο.
Σε ερώτηση σχετικά με την έκθεση ανεξάρτητης υπηρεσίας του ΔΝΤ για την αξιολόγηση των προγραμμάτων που εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα, στην Ιρλανδία και στην Πορτογαλία, ο κ. Ράις απάντησε ότι η έκθεση αυτή θα συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου.
Όσον αφορά το ζήτημα των εργασιακών μέτρων, ο κ. Ράις επανέλαβε ότι η αξιολόγηση της αγοράς εργασίας συνεχίζεται και αναμένουμε να υπάρξουν μεταρρυθμίσεις, με στόχο να υπάρξει ευθυγράμμιση με τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές.


Αναδημοσίευση: enallaxnews.gr και euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου