Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2017

76 χρόνια από την πολιορκία του Λένινγκραντ



Ένα γεγονός του Δευτέρου παγκοσμίου πολέμου που δεν είναι πολύ γνωστό. Όλοι ξέρουμε, περίπου, για την μάχη του Στάλιγκραντ που έγινε κατακόμβη για τις στρατιές του Χίτλερ. Και ήταν η αρχή του τέλους του πολύνεκρου πολέμου. Δε ξέρουμε, μάλλον δεν είναι ευρέος γνωστή στους Έλληνες, η πολιορκία του Λένινγκραν που άρχιζε σαν σήμερα (8 Σεπτεμβρίου). Είναι μια ακόμη ηρωική στιγμή του Σοβιετικού, Ρωσικού σήμερα, λαού. 
* * *
 Τον αποκλεισμό του Λένινγκραντ πραγματοποίησαν στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου τα γερμανικά στρατεύματα από τις 8 Σεπτεμβρίου 1941 ως τις 27 Ιανουαρίου 1944 με σκοπό να κάμψουν την αντίσταση των υπερασπιστών της πόλης και να την καταλάβουν. Η επίθεση της ναζιστικής Γερμανίας συγκεκριμένα στο Λένινγκραντ, ξεκίνησε στις...
10 Ιουλίου 1941. Στις 8 Σεπτεμβρίου 1941 ο στρατός της είχε αποκόψει πλήρως την πόλη από την ξηρά.Άρχιζε ο μακροχρόνιος αποκλεισμός της, με την επικοινωνία μαζί της να υποστηρίζεται μόνο από τη λίμνη Λάντογκα και από τον αέρα. Στην αποκλεισμένη πόλη (με τα περίχωρά της) βρέθηκαν σχεδόν 2,9 εκατομμύρια κάτοικοι, μεταξύ αυτών 400 χιλιάδες παιδιά.
Μέσω της λίμνης Λάντογκα περνούσε η μοναδική στρατιωτική στρατηγική αρτηρία, η οποία συνέδεε από το Σεπτέμβριο του 1941 ως το Μάρτιο του 1943 το αποκλεισμένο Λένινγκραντ με τη χώρα. Ονομάστηκε από τους κατοίκους του Λένινγκραντ «Δρόμος της ζωής», καθώς από αυτόν τη θερμή περίοδο του έτους από το νερό, και το χειμώνα από τον πάγο, εφοδιαζόταν η πόλη με τρόφιμα.Η πείνα στο Λένινγκραντ άρχισε το φθινόπωρο του 1941. Το Νοέμβριο-Δεκέμβριο του 1941 οι εργάτες μπορούσαν να λάβουν μόνο 250 γραμμ. ψωμί την ημέρα, ενώ οι δημόσιοι υπάλληλοι, τα παιδιά και ηλικιωμένοι μόλις 125 γραμμ. Το ψωμί της πολιορκίας περιείχε 10% κυτταρίνη, 10% υπόλειμμα εκχύλισης σακχάρου, 2% σκόνη σιταριού από βιομηχανίες τροφίμων, 2% σκόνη από τα σακιά που φυλασσόταν το αλεύρι, 1% φύλλα δέντρων, 75% αλεύρι σίκαλης ολικής άλεσης. Κατά το ψήσιμο του ψωμιού το άλειφαν με λάδι μηχανών (άλλο δεν υπήρχε).
Την περίοδο του αποκλεισμού εξαπολύθηκαν στην πόλη περίπου 150 χιλ. οβίδες και αφέθηκαν πάνω από 107 χιλ. εμπρηστικές και εκρηκτικές βόμβες. Στη διάρκεια των βομβαρδισμών καταστράφηκαν πάρα πολλά κτίρια του Λένινγκραντ.Έπρεπε να φτάσει ο Ιανουάριος του 1943 μέχρι να καταφέρει ο σοβιετικός στρατός να σπάσει τον αποκλεισμό. Ωστόσο, μέχρι την πλήρη άρση του, στις 27 Ιανουαρίου 1944, οι κάτοικοι του Λένινγκραντ έπρεπε να περιμένουν ακόμη έναν ολόκληρο χρόνο.
Εκείνη τη μέρα πραγματοποιήθηκε πανηγυρικός κανονιοβολισμός στο Λένινγκραντ (ήταν η μοναδική εξαίρεση στη διάρκεια του λεγόμενου Μεγάλου Πατριωτικού πολέμου των Ρώσων, όλοι οι άλλοι ανάλογοι κανονιοβολισμοί πραγματοποιούνταν στη Μόσχα).
Ο αποκλεισμός του Λένινγκραντ κράτησε 872 μέρες και ήταν ο πιο πολυαίμακτος στην ιστορία. Στη διάρκειά του, σύμφωνα με διάφορα στοιχεία, βρήκαν το θάνατο από 400 χιλ. έως 1,5 εκατ. άτομα. Μόνο το 3% σκοτώθηκε από τους βομβαρδισμούς, οι υπόλοιποι πέθαναν από την πείνα.Τα θύματα της πολιορκίας θάφτηκαν σε όλα τα νεκροταφεία της πόλης και των προαστίων της. Στα μέρη των μαζικότερων ταφών, στα νεκροταφεία Πισκαριόβκοε και Σεραφίμοβσκοε, όπου τα χρόνια του αποκλεισμού ενταφιάστηκαν εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι του Λένινγκραντ και υπερασπιστές της πόλης, πραγματοποιούνται κάθε χρόνο επίσημες πένθιμες τελετές κατάθεσης στεφάνων και λουλουδιών.
Η επέτειος της έναρξης της πολιορκίας του Λένινγκραντ στις 8 Σεπτεμβρίου, εορτάζεται ως ημέρα μνήμης των θυμάτων του αποκλεισμού από τους ναζί.
Η 27η Ιανουαρίου, ημέρα της πλήρους απελευθέρωσης του Λένινγκραντ, καθιερώθηκε ως η ημέρα στρατιωτικής δόξας της Ρωσίας.




Αναδημοσίευση: sibilla-gr-sibilla

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου