Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2018

To μυστικό για υγιή καρδιά βρίσκεται στις τροφές


Χιλιάδες είναι οι άνθρωποι που χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους από καρδιακές παθήσεις. Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία Ελλάδας τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν την πιο συχνή αιτία θανάτου - 29,6% του συνολικού αριθμού θανάτων στην χώρα μας.
* * *
Η θνησιμότητα από καρδιαγγειακή νόσο αφορά και στα δύο φύλα και εμφανίζει μεγαλύτερα ποσοστά στις ηλικίες άνω των 55 ετών.
Οι ειδικοί τονίζουν όμως ότι υπάρχει τρόπος για να προληφθούν οι ασθένειες αυτές.
Η σωστή διατροφή και μερικές αλλαγές στον τρόπο ζωής των ανθρώπων μπορούν να περιορίσουν τον κίνδυνο και να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι υπάρχουν μερικά τρόφιμα, τα οποία συμβάλλουν στη σωστή λειτουργία της καρδιάς.
Έχουν κατά καιρούς ειπωθεί πολλά σχετικά με το τι πρέπει να τρώμε για να έχουμε μία υγιή καρδιά.
Το ερώτημα αν το κόκκινο κρέας είναι καλό για την υγεία μας έχει συζητηθεί έντονα εδώ και αρκετό καιρό. Σε όλο τον κόσμο οι περισσότερες οδηγίες των ειδικών συνιστούν τον περιορισμό της κατανάλωσης κρέατος για λόγους υγείας.
Ωστόσο, πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι η τακτική κατανάλωση ακατέργαστου κόκκινου κρέατος και τυριού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, βελτιώνοντας την ευημερία της καρδιάς.
Παρά την κακή τους φήμη για τα πολλά λιπαρά που περιέχουν, τα τυριά και το κόκκινο ακατέργαστο κρέας μπορούν στην πραγματικότητα να κάνουν καλό στην καρδιά.
Τα τελευταία χρόνια το κόκκινο κρέας έχει κάνει δυνατό comeback στη διατροφική μας συνείδηση, κυρίως χάρη στη μεγάλη δημοτικότητα που έχουν αποκτήσει οι πρωτεϊνικές δίαιτες με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες.
Οι καταναλωτές θα ήταν καλύτερα να αποφεύγουν την κατανάλωση κατεργασμένου κρέατος και να προτιμούν το ακατέργαστο, σύμφωνα με τη νέα έρευνα.
Το κόκκινο ακατέργαστο κρέας και το τυρί μπορεί να αποτελέσει μέρος μιας υγιεινής διατροφής. Η κατανάλωση μιας μικρής μερίδας τυριού κάθε μέρα θα μπορούσε να μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης καρδιακών παθήσεων ή εγκεφαλικών επεισοδίων, σύμφωνα με νέα ευρήματα.

Τροφές που βοηθούν στην καλή κυκλοφορία του αίματος
Η πιο συνήθης ασθένεια της καρδιάς είναι η στεφανιαία νόσος. Η στεφανιαία νόσος συμβαίνει όταν συσσωρεύεται μάζα πλακών στα αρτηριακά τοιχώματα, προκαλώντας στένωση, περιορίζοντας την κατάλληλη ροή του αίματος στην καρδιά. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακό επεισόδιο (έμφραγμα) ή και θάνατο.
Η στεφανιαία αρτηριακή νόσος μπορεί να θεραπευτεί ή και να προληφθεί με αλλαγές στον τρόπο ζωής και διατροφής.
Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, λιπαρά οξέα Ω3, υγιή λιπαρά και αντιοξειδωτικά παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία της καρδιάς.
Οι τροφές αυτές καθαρίζουν και ξεβουλώνουν τις αρτηρίες, ενώ παράλληλα προστατεύουν την καρδιά βοηθώντας στην κυκλοφορία του αίματος.

Αβοκάντο - Αυξάνει την «καλή» χοληστερόλη ενώ παράλληλα μειώνει την «κακή». Το αβοκάντο είναι πλούσιο σε κάλιο, το οποίο προλαμβάνει τις καρδιαγγειακές ασθένειες και την αγγειακή ασβεστοποίηση στις αρτηρίες.




Λιπαρά ψάρια - Τα ψάρια είναι πλούσια σε υγιή λιπαρά, γνωστά και ως ακόρεστα λίπη. Τα λιπαρά οξέα Ω3 μειώνουν τα επίπεδα τριγλυκεριδίων και αποτρέπουν τον κίνδυνο καρδιακού θανάτου. Σολομός, τόνος και σκουμπρί είναι οι καλύτερες πηγές λιπαρών οξέων.



Ξηροί καρποί - Πλούσιοι σε ακόρεστα λίπη, βιταμίνες και φυτικές ίνες. Αμύγδαλα, κάσιους ή βραζιλιάνικα φιστίκια είναι κατάλληλα καθώς είναι πλούσια σε μαγνήσιο, που εμποδίζει την συσσώρευση και τις πλάκες χοληστερίνης στις αρτηρίες. Έτσι βοηθούν στην αποτροπή βουλωμένων αρτηριών.




Ελαιόλαδο - Το πιο δημοφιλές υγιές λίπος είναι το ελαιόλαδο. Το μονοακόρεστο ελαϊκό οξύ προστατεύει την καρδιά μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο και έμφραγμα. Ακόμη, έχει αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση.



Καφές - Βοηθά στον καθαρισμό των αρτηριών καθώς μειώνει τον κίνδυνο της αθηροσκλήρωσης, δηλαδή των φραγμένων αρτηριών. Ακόμη, το πράσινο τσάι βοηθά στην υγεία της καρδιάς.





Ρόδι - Το ρόδι καθαρίζει τις αρτηρίες που έχουν φράξει και βελτιώνει την ροή του αίματος. Έχει υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών, που προκαλούν την παραγωγή νιτρικού οξέος στο αίμα.




Προϊόντα ολικής άλεσης - Οι διαιτητικές φυτικές ίνες που υπάρχουν στα προϊόντα ολικής άλεσης βελτιώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα και προστατεύουν την καρδιά από τις ασθένειες. Έρευνες βρήκαν ότι δίαιτες πλούσιες σε προϊόντα ολικής άλεσης συνδέονται με λεπτότερα τοιχώματα των αρτηριών της καρωτίδας, που μεταφέρουν το αίμα στον εγκέφαλο.

Μπρόκολο - Πλούσιο σε φυτικές ίνες που είναι ευεργετικές για την υγεία της καρδιάς. Τα σταυροειδή λαχανικά, όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι και το λάχανο βοηθούν στην πρόληψη των φραγμένων αρτηριών και προστατεύει από από τις καρδιαγγειακές παθήσεις.




Αναδημοσίευση: bovary.gr  και από το ίδιο site

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου