Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 6 Απριλίου 2020

Σε βαθιά οικονομική ύφεση η Ελλάδα μετά τον κορονοϊό


Οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας μετά την υγειονομική κρίση που βιώνουμε είναι καταστροφικές. Τόσο η Goldman Sahcs όσο και ο ΟΑΣΑ προβλέπουν μεγάλη μείωση του ΑΕΠ αλλά και τις βραχυπρόθεσμες οικονομικές επιπτώσεις μείωση της δραστηριότητας επιχειρήσεων σε διαφόρους τομείς
Ας δούμε τι προβλέπουν οι δυο εκθέσεις:
* * *
Πρόβλεψη-σοκ έκανε ο εκπρόσωπος της Goldman Sachs, Jose Abad κατά την πρόσφατη (27 Μαρτίου) παρουσίαση, μέσω τηλεδιάσκεψης, των αποτελεσμάτων της Alpha Bank από τον CEO της τράπεζας Βασίλη Ψάλτη σε διεθνείς αναλυτές. 

Στο σχετικό απόσπασμα της συζήτησης, που παρατίθεται, ο εκπρόσωπος της μεγάλης επενδυτικής τράπεζας κάνει λόγο ευθέως για πρόβλεψη μείωσης του ΑΕΠ κατά 9%, πολύ μεγαλύτερη από τις εκτιμήσεις της τράπεζας: «...ωστόσο, όπως και οι ίδιοι γνωρίζουμε, προβλέπουμε τώρα μία μείωση του ΑΕΠ της τάξεως του 9% φέτος, η οποία είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που προβλέπετε και από αυτή που υποδεικνύουν τα stress tests»

Σημειώνεται, ότι διακεκριμένοι  Έλληνες οικονομολόγοι εκτιμούν ότι και μόνο η αναμενόμενη δραματική κάμψη του τουρισμού (υπολογίζουν ότι μπορεί να φθάσει και το 50% σε σχέση με πέρυσι) είναι ικανή να προκαλέσει ισχυρή μείωση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ). Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος οι ταξιδιωτικές εισπράξεις πέρυσι έφτασαν τα 18,15 δισ. ευρώ, που αποτελεί νέο ρεκόρ.

Υπενθυμίζεται, ότι το αρνητικό ρεκόρ ύφεσης για την Ελλάδα, καταγράφηκε το 2012, οπότε το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 8,9%. 

Η ΕΛΣΤΑΤ προσδιόρισε την ανάπτυξη της οικονομίας το 2019  στο 1,9%, όπως και το 2018. Πάντως, το ΑΕΠ το Δ΄ τρίμηνο του 2019, παρουσίασε μείωση κατά 0,7%, σε σχέση με το Γ' τρίμηνο 2019, ενώ σε σύγκριση με το Δ' τρίμηνο 2018 παρουσίασε αύξηση κατά 1,0%.

Ο ΟΑΣΑ
H μελέτη που δημοσίευσε ο διεθνής οργανισμός την περασμένη εβδομάδα (Δευτέρα 30 Μαρτίου – Παρασκευή Απριλίου)  είναι ένας οξύς συναγερμός για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία λόγω εξάρτησης από τον τουρισμό και τις διεθνείς αεροπορικές συνδέσεις

Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) υπολόγισε τη ζημιά στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν κάθε χώρας, το συνολικό τζίρο της οικονομίας της δηλαδή, από τους περιορισμούς του lockdown.

Στο σενάριό του υπολογίζει τις βραχυπρόθεσμες οικονομικές επιπτώσεις από μια μείωση της δραστηριότητας πάνω από 50% και ως 100% σε διαφόρους τομείς.

Καταλήγει στα συμπεράσματα του παρακάτω πίνακα.
Οι χώρες που εμφανίζονται αριστερά έχουν μικρότερη ζημιά καθώς οι τομείς που επηρεάζονται από το lockdown δεν έχουν τόσο μεγάλη συμμετοχή στο ΑΕΠ.

Αυτές οι χώρες έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες για γρήγορη ανάκαμψη αμέσως μετά.
Όσο πιο δεξιά στο διάγραμμα, τόσο μεγαλύτερη η οικονομική ζημιά στο εισόδημα μιας οικονομίας, και άρα στα εισοδήματα των πολιτών.

Το διάγραμμα αφού προσπερνά την Ιταλία, την Ισπανία και τη Γερμανία καταλήγει με διαφορά από την αμέσως προηγούμενη χώρα (Μεξικό) στην Ελλάδα. Οι παραδοχές και η μεθοδολογία του Ο.Ο.Σ.Α παραπέμπουν σε μείωση του ΑΕΠ κατά σχεδόν 35%.

Ο λόγος που η Ελλάδα εμφανίζεται να έχει τόσο μεγάλη ζημιά είναι η ιδιαίτερα μεγάλη συμβολή του τουρισμού και των συναφών κλάδων, την εστίασης, κλπ στη συνολική οικονομική δραστηριότητα, έχουν υπερβολικά μεγάλη συμμετοχή στη διαμόρφωση του Ελληνικού ΑΕΠ.
Γιατί η εκτίμηση-σοκ για το ελληνικό ΑΕΠ 
Η ανάλυση του ΟΟΣΑ αναφέρει ότι σε χώρες όπου τα ταξίδια και ο τουρισμός έχουν μεγάλη σημασία στη διαμόρφωση του ΑΕΠ, οι επιπτώσεις θα είναι πιο βαριές.

Γεγονός είναι ότι ανεξάρτητα από την υγειονομική εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα, γεγονός είναι ότι οι διεθνείς αεροπορικές συνδέσεις θα παραμείνουν σε αταξία για καιρό.
Ο διαφορετικός κύκλος υποχώρησης και επανεμφάνισης των κρουσμάτων θα καταστήσει το προγρμματισμό δρομολογίων από σφόδρα πιεζόμενες αεροπορικές προβληματικό για μήνες.

Επιπλέον, κάθε χώρα θα επιβάλλει και θα αίρει περιορισμούς ανάλογα με τις δικές της επιδημιολογικές της ανάγκες. Έτσι ο ελληνικός τουριστικός κλάδος θα είναι μπλοκαρισμένος για καιρό από την πελατεία του, συμπαρασύροντας τους συναφείς κλάδους.

Διαβάστε την ανάλυση του Ο.Ο.Σ.Α, στα αγγλικά, εδώ.


Αναδημοσίευση: sofokleousin.gr
και newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου