Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2022

Η ΕΥΠ αγόρασε το Predator αμέσως μετά την νίκη της ΝΔ το 2019 και το εγκατέστησε στην ΕΡΤ!

Ορυμαγδός αποκαλύψεων, από το σύνολο σχεδόν του Τύπου για το σκάνδαλο των υποκλοπών, ξεπερνάει κάθε ευφάνταστο σενάριο κατασκοπευτικής ταινίας

Ο πρωθυπουργός της χώρας έγραψε, σκηνοθέτησε και πρωταγωνιστεί σε παραγωγή blockbuster. Υπόθεση: Ο πρωταγωνιστής της είναι ανέμελος και τι γκόμενος είσαι εσύ, αλλά ωστόσο δουλευταράς, άριστος και ασυμβίβαστος. Για αυτό και τον πολεμάνε όλοι. Προσπαθώντας να ελέγξει τους εχθρούς του -που είναι παντού- και να σώσει ένα ολόκληρο έθνος, χρησιμοποιεί όλα τα μέσα. Η ταινία ξεκινά με εκείνον να διαπραγματεύεται την επόμενη μέρα της εκλογής του, την αγορά ενός παράνομου μεν αλλά απαραίτητου δε, υπερόπλου. Το καταφέρνει σε συνεργασία με την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και το εγκαθιστά στο ραδιομέγαρο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης στην Αγία Παρασκευή, που (ω τι έκπληξη) τις έχει περάσει και τις δύο στον απόλυτο έλεγχό του. Με αυτό θα παρακολουθεί από τους αντιπάλους και τους υπουργούς τους, μέχρι τη σύζυγό και τον Πίνατ, τον σκύλο του.

• • •

Η ταινία τελειώνει με εμάς. Να πληρώνουμε. Τον λογαριασμό. Που αντιστοιχεί σε 7 εκατομμύρια ευρώ, για την αγορά του παράνομου λογισμικού παρακολουθήσεων Predator και 150.000 ευρώ ανά δέκα στόχους. Σε λοιπά κόστη αντιστοιχεί η απειλή του δημοκρατικού πολιτεύματος της Ελλάδας. Για πρώτη φορά μετά τη μεταπολίτευση.

 

Χιονοστιβάδα οι αποκαλύψεις

Οι εφημερίδες Τo Βήμα, η Εφημερίδα των Συντακτών, το Documento, η Εστία και η Δημοκρατία το Σαββατοκύριακο, είχαν μπαράζ δημοσιευμάτων για το θέμα των υποκλοπών. Το Βήμα αποκάλυψε ότι ο Υπουργός Εξωτερικών υπήρξε θύμα παρακολούθησης. Το Documento έβγαλε νέα λίστα με ονόματα. Η Εφημερίδα των Συντακτών φιλοξένησε δηλώσεις του Λαβράνου για επαφές με υπουργούς. Τα Μέσα δημοσιεύουν αποκαλύψεις που διαδέχονται η μία την άλλη: Συνδέουν άμεσα τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του με το παράνομο λογισμικό παρακολουθήσεων Predator.

Ο Τάσος Τέλλογλου, η Ελίζα Τριανταφύλλου και το Inside Story δίνουν τη χαριστική βολή και αποκαλύπτουν ότι το Predator αγοράστηκε από την κυβέρνηση έναντι 7 εκατομμυρίων ευρώ και η σχετική σύμβαση «κρύφτηκε» μέσα σε άλλη σύμβαση της ΕΥΠ, πολιτικός και διοικητικός επικεφαλής της οποίας είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Παράλληλα εγκαταστάθηκε και λειτουργούσε, σύμφωνα με το ρεπορτάζ Ελληνικό δημόσιο και Intellexa: κι όμως γνωρίζονται: «Στην Αγία Παρασκευή, σε χώρο που ελέγχει η ελληνική κυβέρνηση, εγκαταστάθηκε το σύστημα παράνομης παρακολούθησης Predator της Intellexa. Η αγορά του κόστισε στην ελληνική πλευρά 7 εκατ. ευρώ και από εκεί και πέρα το κόστος για δέκα στόχους τον μήνα, που εναλλάσσονται, είναι στα 150.000 ευρώ. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η αγορά του συστήματος “κρύφτηκε” μέσα σε άλλη σύμβαση της ΕΥΠ. Το Inside Story, αναφέρεται στον Σαχάκ Άβνι, της Intellexa: «Ο Άβνι “ανακαλύπτει” την ελληνική αγορά πριν από τον συνεργάτη του Ταλ Ντίλιαν, λίγες εβδομάδες μετά τη νίκη της ΝΔ στις εκλογές της 7 Ιουλίου 2019. Ο Άβνι Σαχάκ γίνεται αυτός που θα εισαγάγει το λογισμικό Predator στην Ελλάδα, προτού καν δημιουργηθεί στη χώρα μας η εταιρεία Intellexa (ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2020). Το σύστημα παράνομης παρακολούθησης διατίθεται σε χώρο που ελέγχει η ελληνική κυβέρνηση στην Αγία Παρασκευή, όπου δουλεύουν 2-3 Ισραηλινοί, υπάλληλοι του ομίλου Ντίλιαν, καθώς και αστυνομικοί και υπάλληλοι της ΕΥΠ, ενώ στον ίδιο χώρο έχει πρόσβαση και η Κρίκελ.

Το σύστημα χρησιμοποιήθηκε αρχικά δοκιμαστικά κατά «ξένων στόχων». Για ένα διάστημα αρκετών μηνών γίνονταν δοκιμές μέχρι τη γενική χρήση του συστήματος τον Αύγουστο του 2020», είπε στο Inside Story μία πηγή που συνεργάσθηκε στενά με τον Ταλ Ντίλιαν και τον επικεφαλής της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα από το φθινόπωρο του 2019. Όμως το πράγμα ξέφυγε και άρχισε να χρησιμοποιείται στο εσωτερικό της χώρας, στην αρχή παράλληλα με στόχους του εξωτερικού και μετά όλο και περισσότερο εσωτερικά. Tον Σεπτέμβριο του 2020 δημιουργούνται τα περισσότερα λινκ (τα οποία στέλνονται σε τηλέφωνα και οδηγούν, εφόσον πατηθούν, σε domains που εισάγουν το παράνομο λογισμικό στο τηλέφωνο) μέσα σε έναν μήνα, 11 τον αριθμό, δίνοντας και το μέτρο των ποσοτικών δυνατοτήτων του συστήματος, που μπορούσε να καταγράφει 10 στόχους ταυτόχρονα.

 

Αμήχανος και λίγος ο Οικονόμου

Ερωτηθείς για το δημοσίευμα του Inside Story ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου επανέλαβε τη θέση ότι η ελληνική πολιτεία δεν έχει προμηθευτεί και καμία αρχή ασφαλείας δεν χρησιμοποιεί κακόβουλα λογισμικά.  Έτσι ερωτηθείς στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών εάν αποκλείει να είχε παρακολουθήσει νόμιμα η ΕΥΠ ακόμη και υπουργούς, επικαλέστηκε ότι: «Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση δεν μπορούν να γνωρίζουν ποια πρόσωπα είχαν τεθεί σε νόμιμη επισύνδεση από την ΕΥΠ, δεδομένου ότι ο πρωθυπουργός ενημερώνεται μόνο όταν υπάρχουν ευρήματα». Και με αφορμή ερώτημα για ενδεχόμενη παρακολούθηση και του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, ότι «συχνά λαμβάνονται μέτρα προστασίας των τηλεπικοινωνιών των υπουργών στην Ελλάδα όπως και στον υπόλοιπο κόσμο. Κανείς δε δικαιούται να είναι αφελής, πολιτικά ή κυριολεκτικά».

 

 

Αναδημοσίευση: 2020mag.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου