Το καλαμπόκι ή ο αραβόσιτος είναι ένα από τα πιο δημοφιλή δημητριακά στον κόσμο και αποτελεί το βασικό τρόφιμο σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και πολλών αφρικανικών χωρών.
Οι καρποί του καλαμποκιού είναι αυτοί που κατέχουν την πλειονότητα των θρεπτικών συστατικών του καλαμποκιού και είναι τα πιο συχνά καταναλωμένα μέρη του λαχανικού
• • •
Οι πυρήνες. «τα σπορια του». μπορούν να έρθουν σε πολλά χρώματα, ανάλογα με το πού καλλιεργείται το καλαμπόκι και ποιο είδος ή ποικιλία συμβαίνει να είναι. Οι ανθοκυανίνες είναι ένα είδος πολύπλοκων φλαβονοειδών που παράγει μπλε, μοβ ή κόκκινο χρώμα. Έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και συμβάλλουν στην αναγέννηση του συνδετικού ιστού. Επίσης, αυτά τα ισχυρά αντιοξειδωτικά προστατεύουν από νοσήματα, αυξάνουν τη ροή του αίματος και μειώνουν τη χοληστερόλη.
Μια άλλη γενετική παραλλαγή, που ονομάζεται γλυκό καλαμπόκι, έχει περισσότερη ζάχαρη και λιγότερο άμυλο στο θρεπτικό υλικό.
Το… δικό μας
Το καλαμπόκι που παράγεται στην Ελλάδα είναι κυρίως κίτρινο και θεωρείτε μια πολύ καλή ποικιλία. Είναι πάντα καλό να καταναλώνεται φρέσκο καλαμπόκι, ωστόσο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και κατεψυγμένο καλαμπόκι. Ενώ αγοράζετε φρέσκο καλαμπόκι βεβαιωθείτε ότι τα φλοιοί δεν στεγνώνουν.
Όσο πιο φρέσκο, τόσο καλύτερη είναι η γεύση του. Για την αποθήκευση φρέσκων αραβοσίτου μπορείτε να διατηρήσετε το φλοιό και να φυλάξετε σε αεροστεγή δοχεία στο ψυγείο
Διατροφική αξία
Το καλαμπόκι δεν παρέχει μόνο τις απαραίτητες θερμίδες για υγιή, καθημερινό μεταβολισμό, αλλά είναι επίσης μια πλούσια πηγή βιταμίνης Α, βιταμίνης Β, βιταμίνης Ε και πολλών μεταλλικών στοιχείων. Η υψηλή περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες εξασφαλίζει ότι παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη των πεπτικών παθήσεων, όπως η δυσκοιλιότητα και οι αιμορροΐδες, καθώς και ο καρκίνος του παχέος εντέρου. Τα αντιοξειδωτικά που υπάρχουν σε αυτό επίσης λειτουργούν ως αντι-καρκινογόνοι παράγοντες και αποτρέπουν το αλτσχάιμερ.
Οφέλη για την υγεία
Το καλαμπόκι είναι πλούσιο σε φυτοχημικά προϊόντα και παρέχει προστασία έναντι πολλών χρόνιων παθήσεων. Μερικά από τα καλά ερευνημένα και ευρέως διαδεδομένα οφέλη για την υγεία του καλαμποκιού παρατίθενται παρακάτω.
• Πλούσια πηγή θερμίδων Το καλαμπόκι είναι πλούσια πηγή θερμίδων και αποτελεί βασικό συστατικό των διατροφικών συνηθειών σε πολλούς πληθυσμούς. Η θερμιδική περιεκτικότητα σε καλαμπόκι είναι 342 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια, η οποία είναι από τις υψηλότερες για τα δημητριακά. Αυτό το καθιστά ζωτικής σημασίας για την επιβίωση δεκάδων γεωργικών εθνών, ειδικά σε φτωχές περιοχές του κόσμου.
• Πηγή βιταμινών Το καλαμπόκι είναι πλούσιο σε συστατικά βιταμίνης Β, ειδικά Θειαμίνης και νιασίνης. Η θειαμίνη είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της υγείας των νεύρων και της γνωστικής λειτουργίας. Η έλλειψη νιασίνης οδηγεί στο Pellagra. Μια ασθένεια που χαρακτηρίζεται από διάρροια, άνοια και δερματίτιδα που παρατηρείται συνήθως στα υποσιτιζόμενα άτομα. Το καλαμπόκι παρέχει ένα μεγάλο ποσοστό της καθημερινής απαίτησης για φυλλικό οξύ, ενώ οι καρποί του καλαμποκιού είναι πλούσιοι σε βιταμίνη Ε, ένα φυσικό αντιοξειδωτικό που είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη και την προστασία του σώματος από ασθένειες και ασθένειες.
• Παρέχει τα απαραίτητα μέταλλα Το καλαμπόκι περιέχει άφθονα ανόργανα στοιχεία τα οποία ωφελούν θετικά τα σώματα με διάφορους τρόπους. Φώσφορο, μα μαγνήσιο, μαγγάνιο, ψευδάργυρος, σίδηρος και χαλκός βρίσκονται σε όλες τις ποικιλίες καλαμποκιού. Περιέχει επίσης ιχνοστοιχεία όπως το σελήνιο, τα οποία είναι δύσκολο να βρεθούν στις περισσότερες κανονικές δίαιτες
• Αντιοξειδωτικές ιδιότητες Σύμφωνα με μελέτες που πραγματοποιήθηκαν στο Πανεπιστήμιο Cornell, το καλαμπόκι είναι πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν καρκίνο.
• Προστατεύει την καρδιά Σύμφωνα με τους ερευνητές, το αραβοσιτέλαιο έχει αποδειχθεί ότι έχει αντι-αθηρογόνο επίδραση στα επίπεδα χοληστερόλης, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων καρδιαγγειακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου.
• Προλαμβάνει την αναιμία Το καλαμπόκι βοηθά στην πρόληψη της αναιμίας που προκαλείται από την ανεπάρκεια βιταμινών. Το καλαμπόκι έχει επίσης ένα σημαντικό ποσοστό σιδήρου, το οποίο είναι ένα από τα βασικά μέταλλα που χρειάζονται για να σχηματιστούν νέα ερυθρά αιμοσφαίρια. Μια ανεπάρκεια σιδήρου είναι μια από τις κύριες αιτίες της αναιμίας επίσης.
• Μειώνει τη χοληστερόλη LDL Σύμφωνα με το περιοδικό Journal of Nutritional Biochemistry, η κατανάλωση ελαίου φλοιού καλαμποκιού μειώνει τη χοληστερόλη LDL πλάσματος μειώνοντας την απορρόφηση της χοληστερόλης στο σώμα.
• Όραση και δέρμα Το καλαμπόκι είναι μια πλούσια πηγή βήτα-καροτίνης, η οποία σχηματίζει βιταμίνη Α στο σώμα και είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της καλής όρασης και του δέρματος. Το β-καροτένιο είναι μια μεγάλη πηγή βιταμίνης Α επειδή μετατρέπεται μέσα στο σώμα, αλλά μόνο στις ποσότητες που χρειάζεται το σώμα.
• Ελέγχει τον διαβήτη και την υπέρταση Τις τελευταίες δεκαετίες, ο κόσμος φάνηκε να υποφέρει από μια επιδημία διαβήτη. Αν και ο ακριβής μηχανισμός για αυτό δεν μπορεί να προσδιοριστεί, θεωρείται γενικά ότι σχετίζεται με τη διατροφή. Η κατανάλωση περισσότερων οργανικών φρούτων και λαχανικών, όπως το καλαμπόκι, έχει θεωρηθεί ως επιστροφή σε ένα παλαιότερο στυλ δίαιτας και έχει συνδεθεί με μειωμένα σημάδια διαβήτη.
• Καλλυντικά οφέλη Το άμυλο καλαμποκιού χρησιμοποιείται στην κατασκευή πολλών καλλυντικών προϊόντων και μπορεί επίσης να εφαρμοστεί τοπικά για να καταπραΰνει τα δερματικά εξανθήματα και τον ερεθισμό.
Η κατανάλωση του καλαμποκιού πρέπει να γίνεται με μέτρο. Εξαιτίας της υψηλής θερμιδικής του αξίας και των μεγάλων ποσοτήτων λιπαρών οξέων που περιέχει, η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να κάνει κακό.
Γευστικοί τρόποι να το φάμε
Καλαμπόκι στον ατμό ή βραστό: Καθαρίστε τα φρέσκα καλαμπόκια και βράστε τα σε ένα δοχείο γεμάτο με νερό ή σε ατμομάγειρα. Προσθέστε βούτυρο και λίγο αλάτι μετά το μαγείρεμα για επιπλέον γεύση.
Σούπες και σαλάτες: Προσθέστε μαγειρεμένους κόκκους καλαμποκιού σε σαλάτες και σούπες για επιπλέον γεύση. Ανακατέψτε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, την ντομάτα, το μαρούλι, τους μαγειρεμένους πυρήνες καλαμποκιού σε ένα μπολ. Φτιαξτε μια βινεγκρέτ με αλάτι, πιπέρι, χυμό λάιμ και ελαιόλαδο και απολαύστε.
Ψητό: Βάλτε το καλαμπόκι πάνω στην ψησταριά και απλά ψήστε το. Προσέξτε μην το αφήσετε να “στεγνώσει”. Το… μυστικό είναι ότι θέλει δυνατή φωτιά για να “θωρακιστεί’ απ’ έξω και να βράσει από μέσα χωρίς να στεγνώσει.
Τι να αποφύγουμε
Επίσης, το καλαμπόκι μετατρέπεται συχνά σε σιρόπι αραβοσίτου υψηλής φρουκτόζης, το οποίο εξάγεται από καλαμπόκι για να χρησιμοποιηθεί ως φτηνό γλυκαντικό. Είναι χειρότερο από την επιτραπέζια ζάχαρη και αποτελεί αιτία παχυσαρκίας, καθώς και αρνητικό αντίκτυπο στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας. Βρίσκεται σε πολλά τεχνητά γλυκασμένα τρόφιμα και σιρόπια, γι 'αυτό αποφύγετε αυτά τα προϊόντα εάν θέλετε να πάρετε μόνο τα θετικά οφέλη από το καλαμπόκι.
Το καλαμπόκι είναι μια πλούσια πηγή πολλών απαραίτητων θρεπτικών ουσιών και φυτικών ινών. Ένα γεύμα πλούσιο σε καλαμπόκι μπορεί να προχωρήσει πολύ στην προστασία από πολλές ασθένειες και ασθένειες. Πρέπει, όμως, να το καταναλώνετε σοφά.
Πηγές: itrofi.gr και 2η σελίδα του itrofi.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου