Ξεπέρασε και τα 1.900 δολάρια ο χρυσός ανά ουγγιά με κέρδη 2% σήμερα στον απόηχο της αγωνίας των πιστωτών και της μαζικής αγοράς του πολύτιμου μετάλλου από την Κίνα, καθώς η κατάρρευση τριών αμερικανικών τραπεζών, της Silicon Valley Bank, της First Republic Bank και της Signature Bank, προκάλεσαν ράλι στις τιμές των ομολόγων παγκοσμίως καθώς οι επενδυτές αναζητούν μαζικά “ασφαλή καταφύγια”.
• • •
«Τα πρόσφατα γεγονότα δείχνουν ότι ο χρυσός παραμένει ένα ασφαλές καταφύγιο καθώς είναι σε θέση να επωφεληθεί από την αβεβαιότητα της αγοράς. Επίσης, οι επενδυτές κινούνται προς το χρυσό εκτιμώντας ότι δεν θα υπάρξει αύξηση των επιτοκίων», σημειώνει ο αναλυτής της UBS Giovanni Staunovo.
Σε αυτό το κλίμα, το συμβόλαιο χρυσού παραδόσεως Απριλίου ενισχύεται κατά 2% ή 25, 90 δολάρια στα 1.904 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ ισχυρό ράλι 5% πραγματοποιεί και το ασήμι με τη δική τιμή στα 21,5 δολ..
Όλα αυτά ενώ Κίνα και Ρωσία κτυπούν «όπου βρουν» την αμερικανική οικονομία: Οι Κινέζοι αγοράζουν χρυσό και πωλούν ομόλογα, τα οποία έχουν εκτοξευθεί, κερδίζοντας δισεκατομμύρια δολ. σε μία ημέρα.
Οι Ρώσοι επίσης αγοράζουν χρυσό και αποδολαριοποιούν τις συναλλαγές τους.
Το κόστος της στήριξης στο καθεστώς Ζελένσκι έχει ξεπεράσει το μισά κεφάλαια που έχουν διατεθεί για την ενίσχυση μέσα σε ένα έτος των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων και όλα είναι από την τσέπη των Αμερικανών φορολογούμενων.
Ως αποτέλεσμα η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ για να στηρίξει την αμερικανική οικονομία, αύξησε τα επιτόκια κάτι που είχε ως συνέπεια την κατάρρευση των τραπεζών!
H Κίνα «ξεφορτώνεται» τα αμερικανικά ομόλογα σε ταχύτατους ρυθμούς, ενώ αντίστοιχα αγοράζει μεγάλες ποσότητες χρυσού οι οποίες ανέρχονται σχεδόν στους 100 τόνους, μόνο τους τελευταίους 4 μήνες, ενισχύοντας τα αποθέματά της τα οποία έφταναν στο τέλος του 2022 στους 2.011 τόνους, ενώ στα τέλη του Ιανουαρίου 2023 αυτά είχαν ανέλθει στους 2.025 τόνους.
Αποτέλεσμα: Εκατοντάδες Αμερικανοί στήθηκαν έξω από την τράπεζα First Republic Bank στη νότια Καλιφόρνια, για να αποσύρουν τα χρήματά τους στον απόηχο της κατάρρευσης της Silicon Valley Bank. Μάταια!
Οι φόβοι για μαζική φυγή καταθέσεων από τις περιφερειακές τράπεζες έχουν κορυφωθεί λίγε ώρες πριν το άνοιγμα των ασιατικών
αγορών, με την Fed να βάζει στο τραπέζι έκτακτα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητάς τους
Ως την 31η Δεκεμβρίου 2022, στη Signature Bank ήταν αποταμιευμένο ποσό που αθροιστικά ανερχόταν σε 88,59 δισεκατομμύρια δολάρια!. Πρόκειται για τη δεύτερη τράπεζα των ΗΠΑ που καταρρέει σε μερικές ημέρες.
Ο πρώην πρόεδρος Ν.Τραμπ θεωρεί ότι η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα μιας νέας μεγάλης ύφεσης χειρότερης από αυτής του 1929, όπως
δήλωσε στο κοινωνικό του δίκτυο Truth Social.
«Με βάση αυτό που συμβαίνει με την οικονομία μας και με βάση τις εισηγήσεις που γίνονται για την μεγαλύτερη και ηλιθιότερη αύξηση φόρων στην ιστορία των ΗΠΑ, ο Τζο Μπάιντεν θα γίνει ο Χέρμπερτ Χούβερ (σ.σ.: Αμερικανός πρόεδρος από το 1929 έως το 1933) της σύγχρονης εποχής. Θα έχουμε μια Μεγάλη Ύφεση, πολύ ισχυρότερη από ό,τι το 1929. Ως απόδειξη, οι τράπεζες έχουν ήδη αρχίσει να καταρρέουν», έγραψε.
H μετοχή της First Republic Bank καταβαραθρώθηκε κατά 67% με την έναρξη της συνεδρίασης στη Wall Street, παρά τις προσπάθειες της διοίκησής της να διαβεβαιώσει τους επενδυτές ότι δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας.
Οι συναλλαγές που αφορούν τη μετοχή διεκόπησαν μετά τη δραματική πτώση της τιμής της, η οποία επιταχύνθηκε παρά την ανακοίνωση της τράπεζας, αργά το βράδυ της Κυριακής, ότι διέθετε άνω των 70 δισ. δολ. μη χρησιμοποιούμενο ρευστό προκειμένου να χρηματοδοτήσει τις δραστηριότητές της μέσω συμφωνιών, μεταξύ άλλων, με την ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ Federal Reserve και με τη JPMorgan Chase.
Παρόμοια είναι η εικόνα και στα ομόλογα, όπου ο διετής τίτλος των ΗΠΑ βλέπει την απόδοσή του να υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο του έτους με απώλειες άνω των 60 μονάδων βάσης ή άνω του 10% στο 3,99%. Την ίδια ώρα, το δεκαετές ΗΠΑ σημειώνει πτώση κατά 6,45% με τη δική του απόδοση στο 3,457%.
Στην Ευρώπη, μαζικές αγορές φέρνουν την απόδοση του γερμανικού 10ετους στο 2,216% με -11,3%, παρομοίως ο γαλλικός 10ετής τίτλος βλέπει τη δική του απόδοση να υποχωρεί κατά 8,2% στο 2,753%, ενώ ακόμα και το ιταλικό 10ετές χάνει 4,3% με την απόδοσή του στο 4,130%, όπως και το ισπανικό που υποχωρεί κατά 6% στο 3,314%
Ενδεικτικό του κλίματος ότι πτώση άνω του 10% σημειώνουν και οι αποδόσεις των 10ετών σε Ολλανδία και Ιρλανδία, ενώ ο ελβετικός τίτλος 10 ετών υποχωρεί κατά 19%.
Υπενθυμίζεται ότι όσο πιο υψηλά κινείται η τιμή ενός ομολόγου στη δευτερογενή αγορά τόσο περισσότερο υποχωρεί η απόδοσή του.
Αναδημοσίευση: pronews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου