Το να μάθεις κανείς πώς να αποθηκεύει σωστά τα τρόφιμα είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να εξοικονομήσει χρήματα και να μειώσει τις ποσότητες φαγητού που πετάς κάθε εβδομάδα.
Η αλήθεια είναι πως υπάρχουν πολλοί βασικοί κανόνες ασφάλειας των τροφίμων οι οποίοι σε προστατεύουν από δηλητηριάσεις και κυριολεκτικά βασίζονται στη σωστή αποθήκευση.
• • •
Δυστυχώς οι περισσότεροι από εμάς κάνουμε κάποια λάθη τα οποία καταστρέφουν τη διάρκεια ζωής των αγαπημένων μας προϊόντων με αποτέλεσμα να χαλάνε πολύ πιο γρήγορα, ακόμη και στο ψυγείο.
Ψύξη υγρών φρούτων και λαχανικών
«Η υγρασία ενθαρρύνει την ανάπτυξη μικροοργανισμών όπως τα βακτήρια και η μούχλα, ακόμη και στη φυσιολογική θερμοκρασία του ψυγείου», αναφέρει ο Bryan Quoc Le, σύμβουλος τροφίμων.
Οι ειδικοί συνιστούν: Διατηρήστε τα φρούτα και τα λαχανικά στην αρχική τους συσκευασία ή μεταφέρετέ τα σε διαφορετικό δοχείο, ανάλογα με τον τύπο του προϊόντος.
Αποθηκεύουμε ακάλυπτα τα τρόφιμα
Συνηθίζουμε να τοποθετούμε τρόφιμα στο ψυγείο χωρίς προστατευτική μεμβράνη ή χωρίς να είναι σε κάποιο αεροστεγές δοχείο, καλό θα ήταν να το σταματήσουμε. Ορισμένοι μικροοργανισμοί μπορούν να ευδοκιμήσουν στην ψυχρή θερμοκρασία του ψυγείου, όπου μπορούν να κυκλοφορήσουν στον αέρα και να προσγειωθούν στα τρόφιμα.
«Επιπλέον, τα τρόφιμα μπορούν να μαζέψουν μυρωδιές αρκετά γρήγορα στο ψυγείο, επομένως η κάλυψη των τροφίμων βοηθά στη μείωση του σχηματισμού δυσάρεστων γεύσεων», τονίζει ο ειδικός.
Βάζουμε τα αυγά στην πόρτα του ψυγείου
Ορισμένα ψυγεία έχουν μια υποδοχή αυγών στην πόρτα, που μας επιτρέπει να να τοποθετήσουμε τα αυγά. Καλό είναι να μην το χρησιμοποιούμε. Η αποθήκευση αυγών σε αυτό το σημείο μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια του προϊόντος. Τα αυγά πρέπει να φυλάσσονται στους 4 βαθμούς κελσίου αλλά όταν ανοίγει η πόρτα (κάτι που συμβαίνει συχνά), η θερμοκρασία των αυγών αυξάνεται με κίνδυνο να χαλάσουν.
Κρατάμε τα υπολείμματα πολύ καιρό
Τα leftovers (αυτά που μένουν από τα φαγητά δηλαδή, «τα παραπάνω») είναι μια πολύ καλή επιλογή για κάθε φορά που δεν ξέρουμε τι να φάμε. Ωστόσο πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Μετά από τρεις έως τέσσερις ημέρες, ο αριθμός των μικροοργανισμών που αναπτύσσονται σε φρεσκοπαρασκευασμένα τρόφιμα είναι αρκετά υψηλός.
Αναδημοσίευση: healthview.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου