Το Πάσχα είναι η μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης. Παραδοσιακά οι νονοί και οι νονές πηγαίνουν τα δώρα τους (συνήθως τη Μεγάλη Πέμπτη) στα βαφτιστήρια τους, που περιμένουν με ανυπομονησία.
• • •
Η λίστα περιλαμβάνει τη λαμπάδα, το σοκολατένιο αυγό, το τσουρέκι και τα παπούτσια. Το καθένα απ΄αυτά συμβολίζει κάτι και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να μάθουμε τι.
Η λαμπάδα
Το έθιμο της Πασχαλινής λαμπάδας, είναι ένα από τα πιο γνωστά και ενδεχομένως και από τα πιο αγαπημένα, καθώς στο μυαλό όλων μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με ευχάριστες παιδικές αναμνήσεις.Πώς όμως προέκυψε το έθιμο της Πασχαλινής λαμπάδας, από πότε ακριβώς χρονολογείται και ποιο συμβολισμό κρύβει;
Το έθιμο της Πασχαλινής λαμπάδας που ανάβουμε το βράδυ της Ανάστασης χρονολογείται από τους πρώτους χριστιανικούς χρόνους. Την εποχή που οι νεοφώτιστοι χριστιανοί βαφτίζονταν το Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα.
Η λαμπάδα ουσιαστικά αποτελούσε σύμβολο του νέου φωτός του Χριστού, το οποίο επρόκειτο να φωτίσει την ψυχή του νεοφώτιστου.
Ένας άλλος συμβολισμός της Πασχαλινής λαμπάδας είναι ότι αναπαριστά το φως που έφερε στην ανθρωπότητα ο Χριστός, όταν «νίκησε» το θάνατο, και το σκοτάδι, μέσω της Ανάστασης του.
Με το πέρασμα όμως των χρόνων, η χριστιανική Εκκλησία κράτησε μονάχα τον συμβολισμό της λαμπάδας που αφορά στην Ανάσταση του Χριστού, μιας και σταδιακά η σύνδεση της με τη βάπτιση έπαψε να υφίσταται.
Ακόμη και το χρώμα της λαμπάδας έχει, με τη σειρά του, το δικό του ξεχωριστό συμβολισμό.
Καφέ λαμπάδες κρατάμε την Μεγάλη Παρασκευή στον Επιτάφιο, μιας και το χρώμα αυτό συμβολίζει το πένθος των πιστών για τα Πάθη και το θάνατο του Χριστού. Λευκές λαμπάδες είθισται να κρατάμε το Μεγάλο Σάββατο στην Ανάσταση, καθώς το χρώμα αυτό υποδηλώνει τον εορτασμό για τη χαρά της Ανάστασης του Χριστού.
Παράλληλα, η Πασχαλινή λαμπάδα συμβολίζει επίσης και τον ήλιο της Άνοιξης. Το Άγιο φως, με το οποίο την ανάβουμε κατά την Ανάσταση συμβολίζει το φως της γνώσης και της αγάπης.
Το σοκολατένιο αυγό
Πρόκειται για ένα πιο σύγχρονο έθιμο που προέρχεται από την Ευρώπη. Θεωρείται ότι συμβολίζει τον ερχομό της άνοιξης, που πάντα συμπίπτει ή έρχεται λίγο μετά το Πάσχα, την αναγέννηση της φύσης και τη γονιμότητα.
Τα παπούτσια
Συνηθίζεται οι νονοί να παίρνουν δώρο στα βαφτιστήρια τους παπούτσια και όχι ρούχα. Αυτό γιατί τα παπούτσια αντιπροσωπεύουν τη σταθερότητα που εύχεται ο νονός να έχει το βαφτιστήρι στη ζωή του.
Το τσουρέκι
Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε το τσουρέκι. Είναι ο άρτος της ζωής και σύμφωνα με την παράδοση συμβολίζει την Ανάσταση γιατί το αλεύρι παίρνει ζωή με το ζύμωμα και μετά γίνεται τσουρέκι. Η παρασκευή του, για όσους επιλέγουν να το κάνουν στο σπίτι, γίνεται από τη Μεγάλη Τρίτη μέχρι τη Μεγάλη Πέμπτη. Εναλλακτικά, υπάρχει η λύση του ζαχαροπλαστείου ή του φούρνου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου