Ο μπακαλιάρος - το μεσημεριανό της Κυριακής των Βαΐων όλης της Ελλάδας, είναι μια τροφή πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία που ωφελούν σημαντικά τον οργανισμό μας και η κατανάλωση του δεν πρέπει να γίνεται μια φορά το χρόνο.
• • •
Πρόκειται για ένα ψάρι το οποίο συναντάται στις χώρες της Βόρειας Αμερικής και συνήθως στην Ελλάδα θα τον βρεις παστό για να μπορεί να διατηρηθεί. Ωστόσο, υπάρχουν εταιρείες που εισάγουν φρέσκο ψάρι αλλά είναι υψηλή η τιμή του.
Ο μπακαλιάρος περιέχει βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και λίπη τα οποία θεωρούνται υγιεινά και μπορεί να χαρίσει στον οργανισμό μας σημαντικά οφέλη. Βέβαια, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί διότι μπορεί να έχουμε κάποια αλλεργία και να μην τη γνωρίζουμε.
Τα οφέλη
• Είναι μια πηγή πλούσια σε βιταμίνη Β12 η οποία είναι σημαντική για το νευρικό μας σύστημα και το αίμα
• Είναι μια πληγή πλούσια σε Ω3 και βοηθά στη μείωση των δεικτών της χοληστερόλης
• Βοηθά στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου
• Περιέχει ένα σημαντικό ποσοστό ιωδίου το οποίο βοηθά στην καλή λιετουργία του θυροειδή αδένα
Αν θέλεις να βάλεις το συγκεκριμένο ψάρι στη ζωή σου, μίλα με τον διατροφολόγο σου και μην ξεχνάς πως πρέπει να τον ξαλμυρίζεις τουλάχιστον 24 ώρες προτού τον καταναλώσεις!
Τσέκαρε και αυτά:
• Ελλάδα :Σταθερά υψηλό το ενδιαφέρον των Πολωνών τουριστών
• Βόρεια Ιρλανδία : Τι ζητά βουλευτής για τη Ντόλι Πάρτο
Ας τηγανίσουμε μπακαλιάρο
Συστατικά
1,5 κιλό μπακαλιάρο, υγράλατο φιλέτο χωρίς κόκκαλο
200 γρ. αλεύρι γ.ο.χ., για πανάρισμα
σπορέλαιο, για τηγάνισμα
αλάτι
πιπέρι
κουρκούτι
σκορδαλιά
πατάτες τηγανητές
Μέθοδος Εκτέλεσης
• Ξαλμυρίζουμε τον μπακαλιάρο μας.
• Στραγγίζουμε καλά το ψάρι μας και το στεγνώνουμε καλά με χαρτί κουζίνας ώστε να είναι στεγνό και να πιάσει καλά το κουρκούτι επάνω του.
• Φτιάχνουμε το κουρκούτι μας.
Συστατικά
500 ml νερό, σε θερμοκρασία δωματίου
500 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
330 ml μπίρα, σε θερμοκρασία δωματίου
18 γρ. μαγιά ξηρή, ή 20 γρ. μπέικιν πάουντερ
2 πρέζες κρυσταλλική ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
Μέθοδος Εκτέλεσης
• Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε με το σύρμα, το νερό, τη μπίρα, τη μαγιά και τη ζάχαρη μέχρι να ομογενοποιηθούν.
• Αφήνουμε για 15 λεπτά στην άκρη να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
• Στο ίδιο μπολ, ανακατεύουμε με το σύρμα το αλεύρι και το αλάτι μέχρι να διαλυθεί τελείως το αλεύρι.
• Αφήνουμε εκτός ψυγείου, σε θερμοκρασία δωματίου, καλυμμένο με μεμβράνη, μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά (1-2 ώρες).
• Αν δεν έχουμε χρόνο και θέλουμε να ετοιμάσουμε γρήγορα το κουρκούτι μας, μπορούμε να αντικαταστήσουμε τη μαγιά με το μπέικιν πάουντερ και θα ανακατέψουμε κανονικά όλα τα υλικά και το κουρκούτι θα είναι έτοιμο για χρήση.
• Μόλις φτιάξουμε το κουρκούτι μας, είμαστε έτοιμοι για να τηγανίσουμε τον μπακαλιάρο.
• Κόβουμε το μπακαλιάρο μας σε μικρές μερίδες, ίσες σε μέγεθος και πάχος ώστε να τηγανιστούν ομοιόμορφα.
• Βάζουμε ένα βαθύ τηγάνι με πολύ σπορέλαιο στη φωτιά μέχρι το λάδι να φτάσει τους 180ο C.
• Βάζουμε 200 γρ. αλεύρι σε ένα ταψί. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε.
• Το κάθε κομμάτι το βουτάμε μέσα στο ταψί με το αλεύρι γιατί με αυτό το τρόπο θα κολλήσει καλύτερα το κουρκούτι στο ψάρι μας.
• Τινάζουμε το κάθε κομμάτι να φύγει το επιπλέον αλεύρι και μετά το βουτάμε στο μπολ μας με το κουρκούτι.
• Τινάζουμε το παραπανίσιο κουρκούτι και τηγανίζουμε μέχρι να χρυσαφίσουν τα κομμάτια γυρίζοντάς τα αν χρειαστεί.
Τον μπακαλιάρο δεν τον ρίχνουμε απότομα στο καυτό λάδι. Πρώτα βάζουμε το μισό ψάρι και μόλις φουσκώσει λίγο το κουρκούτι τότε ρίχνουμε και το άλλο μισό μέσα στο τηγάνι.
• Όταν τηγανίσουμε σωστά τον μπακαλιάρο μας και γίνει τραγανός, αφαιρούμε σε ένα ταψί με απορροφητικό χαρτί.
• Σερβίρουμε με πατάτες τηγανητές και σκορδαλιά, όλο σε λαδόκολλα για πιο αυθεντικό ύφος.
Αναδημοσίευση: citynow.gr , akispetretzikis.com και 2η σελίδα του akispetretzikis.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου