Mπορεί πλέον η Εύα Καϊλή να βρίσκεται εκτός φυλακής - με ηλεκτρονική επιτήρηση - για το Qatargate αλλά φαίνεται πως βρίσκεται στο στόχαστρο και μιας άλλης έρευνας για τελείως διαφορετικό λόγο.
Έγγραφα που είδε το Politico αποκαλύπτουν λεπτομέρειες σχετικά με μια ξεχωριστή ποινική έρευνα που αντιμετωπίζει η Ελληνίδα ευρωβουλευτής σχετικά με φερόμενες δωροδοκίες σε τέσσερις πρώην βοηθούς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το 2014 έως το 2020.
• • •
Η έρευνα εξετάζει την Εύα Καϊλή συγκεκριμένα για τρεις πιθανές δόλιες δραστηριότητες: εάν παραπλάνησε το Κοινοβούλιο σχετικά με την τοποθεσία και τις εργασιακές δραστηριότητες των βοηθών της. Εάν έκοψε τις αποζημιώσεις τους για «ψεύτικα» ταξίδια εργασίας που διoργάνωσε και τέλος, αν έλαβε επίσης μίζες από μέρος των μισθών τους.
Αυτά αναφέρονται σε επιστολή της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (EPPO) προς την Πρόεδρο του Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, που είδε το POLITICO.
Μια άλλη Ελληνίδα ευρωβουλευτής, η Μαρία Σπυράκη, βρίσκεται επίσης στο μικροσκόπιο της ίδιας έρευνας. Οι ανακριτές την κατηγορούν ότι παραπλάνησε το ευρωκοινοβούλιο σχετικά με τις δραστηριότητες των βοηθών της και για έξοδα για πλαστά ταξίδια εργασίας.
Ωστόσο, τα έγγραφα δεν αναφέρουν ότι η κυρία Σπυράκη πήρε μίζες από μισθούς ή ψεύτικες αποζημιώσεις.
Όπως γράφει το Politico, η Εύα Καϊλή χρωστάει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «περίπου 100.000 ευρώ», σύμφωνα με άτομο που γνωρίζει την υπόθεση.
Οι λεπτομέρειες προσφέρουν την πρώτη πραγματική εικόνα της έρευνας από τότε που δόθηκε στη δημοσιότητα τον Δεκέμβριο, λίγες μόνο ημέρες αφότου η κ. Καϊλή, μπήκε στη φυλακή με την υποψία ότι είχε εμπλακεί σε ένα ακόμη μεγαλύτερο σκάνδαλο, το Qatargate - το φερόμενο κύκλωμα δωροδοκίας που σύμφωνα με τους εισαγγελείς εμπλέκονται χώρες όπως το Κατάρ και το Μαρόκο οι οποίες δωροδόκησαν μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Ωστόσο, τα έγγραφα δεν αναφέρουν ότι η κυρία Σπυράκη πήρε μίζες από μισθούς ή ψεύτικες αποζημιώσεις.
Όπως γράφει το Politico, η Εύα Καϊλή χρωστάει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «περίπου 100.000 ευρώ», σύμφωνα με άτομο που γνωρίζει την υπόθεση.
Οι λεπτομέρειες προσφέρουν την πρώτη πραγματική εικόνα της έρευνας από τότε που δόθηκε στη δημοσιότητα τον Δεκέμβριο, λίγες μόνο ημέρες αφότου η κ. Καϊλή, μπήκε στη φυλακή με την υποψία ότι είχε εμπλακεί σε ένα ακόμη μεγαλύτερο σκάνδαλο, το Qatargate - το φερόμενο κύκλωμα δωροδοκίας που σύμφωνα με τους εισαγγελείς εμπλέκονται χώρες όπως το Κατάρ και το Μαρόκο οι οποίες δωροδόκησαν μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
«Η τρέχουσα έρευνα αφορά έντονες υποψίες για επανειλημμένη απάτη και/ή άλλες σοβαρές παρατυπίες», δήλωσε η Ευρωπαϊκή Γενική Εισαγγελέας Laura Kövesi στην επιστολή που είδε το POLITICO, η οποία εστάλη στο Κοινοβούλιο τον Δεκέμβριο και ζητούσε να αρθεί η ασυλία τόσο της κ. Καϊλή όσο και της κ. Σπυράκη.
Η EPPO αρνήθηκε να σχολιάσει στο Politico. Η Καϊλή, μέσω δικηγόρου, είπε ότι έχει υποσχεθεί να επιστρέψει τα χρήματα που οφείλει και να συμμορφωθεί με οποιεσδήποτε συστάσεις. Η Μαρία Σπυράκη, από πλευράς της, είπε στο POLITICO ότι η υπόθεσή της δεν έχει καμία σχέση με την Καϊλή και επιβεβαίωσε ότι δεν έχει κατηγορηθεί ποτέ για μίζες.
«Δεν έχω καμία διαφωνία για τον προϋπολογισμό με βάση την ευθύνη μου ως επόπτη», είπε. «Έχω ήδη καταβάλει το σχετικό ποσό και έχω ήδη ζητήσει από τις υπηρεσίες να επανεκτιμήσουν την περίπτωσή μου».
«Μίζες»
Υπενθυμίζεται πως ο Ευρωπαίος εισαγγελέας δημοσιοποίησε την έρευνα για απάτη στις 15 Δεκεμβρίου, λίγες μέρες μετά τη σύλληψη της Εύας Καϊλή στις Βρυξέλλες σε σχέση με το Qatargate.
Η ανακοίνωση κατονομάζει τόσο την Καϊλή, η οποία ανήκει στην κεντροαριστερή ομάδα Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, όσο και τη Μαρία Σπυράκη, πρώην δημοσιογράφο και πρώην εκπρόσωπο του κεντροδεξιού ελληνικού κόμματος Νέα Δημοκρατία, που ανήκει στη μεγαλύτερη ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
Η ανακοίνωση ήρθε την ίδια μέρα που η Kövesi έστειλε το αίτηματά της για άρση ασυλίας των δύο στην κ. Μετσόλα. Τα έγγραφα ανέφεραν επίσης τέσσερα πρώην στελέχη της Καϊλή και δύο πρώην βοηθούς της Σπυράκη ως δυνητικά συμμετέχοντες στα διάφορα σχήματα απάτης.
Ωστόσο, αξιωματούχοι πρόσφεραν δημοσίως λίγες λεπτομέρειες σχετικά με την έρευνα, σημειώνοντας μόνο ότι δεν είχε σχέση με την υπόθεση Qatargate, η οποία είχε επίσης παγιδεύσει τον σύντροφο ζωής του Καιλή, Francesco Giorgi, καθώς και αρκετούς άλλους νυν και πρώην ευρωβουλευτές.
Τώρα αρχίζουν να βγαίνουν οι λεπτομέρειες για το συγκεκριμένο σκάνδαλο, σημειώνει το Politico.
Σύμφωνα με την επιστολή που είδε το μέσο , η έρευνα της EPPO εξετάζει τόσο την Καϊλή όσο και τη Σπυράκη για παρατυπίες σχετικά με τη «φυσική παρουσία των βοηθών τους στον τόπο εργασίας» και «σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον χρόνο εργασίας».
Σύμφωνα με την ίδια επιστολή, μια άλλη γραμμή έρευνας είναι «πλαστές αποστολές, υποβολή ψευδών δικαιολογητικών και αδικαιολόγητες αποζημιώσεις για έξοδα αποστολής από τους «ΑΡΑs» κατόπιν αιτήματος της κας Καϊλή και της κας Σπυράκη».
- Το APA είναι ένα αρκτικόλεξο για τον διαπιστευμένο κοινοβουλευτικό βοηθό -
Η εισαγγελική έρευνα ακολουθεί έρευνα της υπηρεσίας καταπολέμησης της απάτης της ΕΕ, γνωστής ως OLAF, η οποία ολοκληρώθηκε στις 23 Νοεμβρίου του περασμένου έτους. Στη συνέχεια, η OLAF μετέφερε την υπόθεσή της στην EPPO.
Η OLAF είπε ότι θα αφήσει τη συνέχεια της έρευνας στην εισαγγελία, αρνούμενη να σχολιάσει κάτι περα από τη δήλωσή της πριν από τέσσερις μήνες.
Τι θα γίνει με την άρση ασυλίας της Καϊλή
Η υπόθεση που ερευνά η ΕΡΡΟ, εμπλέκεται επίσης στη μάχη για την άρση της ασυλίας της Εύας Καϊλή.
Η ασυλία είναι ένα ειδικό προνόμιο που απολαμβάνουν οι ευρωβουλευτές, το οποίο αποσκοπεί στην προστασία τους από την αυθαίρετη δίωξη για όσα λένε ή κάνουν ως νομοθέτες της ΕΕ. Μπορεί να ακυρωθεί μετά από σύσταση της επιτροπής νομικών υποθέσεων και αφού τεθεί σε ψηφοφορία σε όλους τους ευρωβουλευτές.
Η Ευρωβουλή τώρα ξεκινά αυτή τη διαδικασία για την Καϊλή, αφού την έχει ήδη ξεκινήσει για τη Μαρία Σπυράκη. Οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν την ασυλία της Καϊλή στη συνεδρίαση της επιτροπής νομικών υποθέσεων σήμερα.
Ο Σπύρος Παππάς, ο δικηγόρος του Καϊλή, υποστήριξε ότι τυπικά, τέτοιες υποθέσεις απάτης κλείνουν αφού η OLAF ολοκληρώσει την έρευνά της —όπως έκανε με την Καϊλή— με τον νομοθέτη να αποπληρώνει ό,τι το γραφείο λέει ότι οφείλει. Αναρωτήθηκε επίσης πώς οι αξιωματούχοι θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν την άρση της ασυλίας για ενέργειες που έρχονται από το 2014.
«Δεν μπορεί κανείς να μην αμφισβητήσει τόσο τη νομιμότητα όσο και την ευκαιρία της πρωτοβουλίας που ανέλαβε η EPPO», είπε. «Η απάντηση μπορεί να δοθεί μόνο από το Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ».
Αναδημοσίευση: ieidiseis.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου