Οι αγρότες μιλάνε:
• Για ακριβή ενέργεια (πετρέλαιο και ηλεκτρικό ρεύμα)
• Για ακριβά εφόδια και ζωοτροφές
• Για έλεγχο στις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από τρίτες χώρες. Που είναι πιο φθηνά από τα ελληνικά, αλλά επικίνδυνα για την υγεία των καταναλωτών. Κι αυτό γιατί χρησιμοποιούνε φυτοφάρμακα που η χρήση τους απαγορεύεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
• Για μην εφαρμοστεί και να επαναδιαπραγματευτεί η Νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική. Αίτημα που έχουν ΟΛΟΙ οι αγρότες που έχουν ξεσηκωθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
• Κάνουν και καταγγελίες για σκάνδαλα αλλά και διαφορετική αντιμετώπιση ίδιων προβλημάτων ανάλογα με την περιοχή. Όπως αποζημίωση στα μήλα Ζαγοράς Πηλίου, αλλά όχι σε αυτά της Αγιάς Λάρισας.
Αλλά έχουν και τοπικά προβλήματα που δημιούργησαν οι πυρκαγιές του καλοκαιριού (κυρίως αυτές στον Έβρο) αλλά και οι καταρρακτώδεις και πλημμυρικές τελικά βροχές. Daniel και Elias, στη Θεσσαλία. Με αποτέλεσμα από τη μια να έχει ουσιαστικά να ξαναδημιουργηθεί η λίμνη Κάρλα, οπότε πώς να καλλιεργήσουν οι εκεί γεωργοί που τα χωράφια τους είναι κάτω από το νερό. Κι από την άλλη σε μεγάλη περιοχή της Θεσσαλίας, τα χωράφια είναι γεμάτα με κάθε λογής φερτά υλικά ή έχουν δημιουργηθεί μέσα σ’ αυτά μικρά ή μεγαλύτερα ρέματα. Με το ίδιο τελικά αποτέλεσμα. Να μη μπορούν να μπουν τρακτέρ να καλλιεργήσουν. Και αν τα τρακτέρ που έπαθαν ζημιές επιδιορθώθηκαν ή είναι δυνατόν να επιδιορθωθούν.
Την Τρίτη το απόγευμα ήταν στο Σύνταγμα, τόσο συντεταγμένα, «ομαλά» σε συνεννόηση με την αστυνομία (που δεν έκανε τίποτε να τους διαλύσει όπως τις άλλες κοινωνικές ομάδες) που φαινόταν σαν η εκδήλωση αυτή να ήταν σε συνεννόηση με την κυβέρνηση. Να υπάρξει δηλαδή η κορύφωση των διαμαρτυριών και να πάνε στα σπίτια τους. Μια που πρέπει να σιγά σιγά να γίνονται οι εαρινές εργασίες. Τελειώνοντας τις διαμαρτυρίες που ξεκίνησαν από τον περασμένο Δεκέμβριο.Αλλά τελικά, αφού «δεν τους έδωσαν» σχεδόν τίποτε και βλέποντας την συμπαράσταση του κόσμου στην Αθήνα λένε πως αποφάσισαν συνέχιση των κινητοποιήσεων «και με διαφορετικές δράσεις». Τουλάχιστον ως τα τέλη Φεβρουαρίου που έχουμε σύνοδο των υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Άλλωστε ‘όπως προανέφερα αρκετοί κυρίως στις παρακάρλιες περιοχές δεν έχουν πλέον χωράφια, αλλά κι άλλοι που χρειάζονται πολλά χρήματα να κάνουν τα χωράφια τους καλλιεργήσιμα. Οι τλευταίοι μάλιστα έχουν τεράστια προβλήματα και με τις καταστροφές στα σπίτια τους
Υπήρξαν μετά, στο Σύνταγμα και πάλι, διαμαρτυρία και των μελισσοκόμων για αναδείξουν τα δικά τους προβλήματα όπως:• Δεν τους επιτρέπουν να χρησιμοποιούν το καπνιστήρι, βασικό εργαλείο της δουλείας τους, μέσα στο δάσος μετά μια ορισμένη ώρα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
• Δεν επιτρέπουν «να μπαίνουν» με τα οχήματά τους στους παράδρομους των εθνικών οδών
• Αθρόες εισαγωγές μελιού από τρίτες χώρες. Που είναι πιο φτηνά. Κι εδώ δίχως έλεγχο
Με αποτέλεσμα να εισάγονται νοθευμένα πρϊόντα και τελικά ο καταναλωτής, μόνο μέλι δεν τρώει.
Και οι μελισσοκόμοι γυρίσαν σπίτια τους όπως πήγαν στο Σύνταγμα.
Διαμαρτυρία έκαναν και οι αγρότες που είναι στις λαϊκές αγορές.
Γιατί η πολιτεία φαίνεται να τους κυνηγά:
• Τους υποχρεώνει να βάλουν POS στους «πάγκους τους» που είναι ένα ακόμη έξοδο η ενοικίαση από την τράπεζα αλλά και μείωση του εισοδήματός τους λόγω της προμήθειας που παίρνει η τράπεζα σε κάθε συναλλαγή.
• Τους κάνει «την ζωή δύσκολη» με τη γραφειοκρατία που τους επιβάλει και μάλιστα με ηλεκτρονικό τρόπο. Δηλαδή τους υποχρεώνει «να κόβουν» δελτίο αποστολής όταν κάνουν την συγκομιδή από το χωράφι ή το θερμοκήπιο για την λαϊκή με τις ακριβείς ποσότητες των εμπορευμάτων. Όταν τελειώσει η λαϊκή να κάνουν καταμέτρηση των απούλητων ποσοτήτων και να «κόψουν» πάλι με ηλεκτρονικό τρόπο, δελτίο επιστροφής.
Να σημειώσω πως στη συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα η ΝΔ πήρε μεγαλύτερο ποσοστό, 48%, από το 41% που είναι η απάντηση σε κάθε διαμαρτυρία (στις εκλογές του Ιουνίου βέβαια πήρε 40,56%). Και πως «μπροστάρηδες» είναι Νεοδημοκράτες. Και γι΄ αυτό η πλειοψηφία του κόσμου είναι δύσπιστοι με τις προθέσεις τους να πιέσουν την κυβέρνηση. Και ενισχύθηκε η δυσπιστία με την «βελούδινη» συμπεριφορά της αστυνομίας.Προς έκπληξη όμως συνεχίζουν. Να δούμε για πόσο και με τι αποτελέσματα. Για τους αγρότες αλλά και για την κυβέρνηση
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου