Αναλυτικότερα, σάρωσε το ακροδεξιό κόμμα της Γαλλίας «Εθνικός Συναγερμός», της Λεπέν, στις ευρωεκλογές, καθώς κέρδισε πάνω από το 31% των ψήφων, Το κόμμα της κυβερνητικής παράταξης του προέδρου Μακρόν κινήθηκε περί το 15,2%, ενώ το Σοσιαλιστικό κόμμα λαμβάνει ποσοστό περί το 14,3%. Ακολουθούν, η Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν Λυκ Μελανσόν με 8,3%, οι κεντροδεξιοί Ρεπουμπλικάνοι με 7%, οι Οικολόγοι με 5,6%. Περί το 5,1% λαμβάνει το ακροδεξιό κόμμα του Ερίκ Ζεμούρ.
Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NPF), παρουσιάζοντας τις πολιτικές του στις 13 Ιουνίου, δήλωσε ότι η πρώτη του προτεραιότητα, αν εκλεγεί, θα είναι η κρίση του κόστους ζωής, η οποία «βλάπτει τη ζωή και την εμπιστοσύνη των Γάλλων (στην πολιτική)».
Αυτή η εξέλιξη μου θύμισε την άνοιξη του 2017 που όλη η «δημοκρατική Γαλλία» είχε συνασπιστεί κατά τις Μαρί Λεπέν κατά τον 2ο γύρο των προεδρικών εκλογών και έβγαλαν τον Εμμανυέλ Μακρόν. Στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών η κ Λεπέν είχε πάρει 7.678.491 ψήφους έναντι 8.656.346 του κ Μακρόν. Ενώ στον 2ο γύρο αντίστοιχα 10.638.475 η κ Λεπέν έναντι 20.743.128 του νικητή Μακρόν.Λες και το πρόβλημα είναι η ακροδεξιά, κι όχι τα προβλήματα του λαού την τροφοδοτούν,
Ενάντια στην άνοδο αυτή της ακροδεξιάς και της Μαρί Λεπέν ενωμένη ανακοίνωσε πως κατεβαίνει η γαλλική αριστερά, με τον συνασπισμό τους «Nouveau Popular Front» (Νέο Λαϊκό Μέτωπο).
Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο δεσμεύτηκε να θέσει ανώτατο όριο στις τιμές των βασικών τροφίμων, καθώς και του ηλεκτρικού ρεύματος, του φυσικού αερίου και της βενζίνης, αναφέρει ο Guardian.
Ο συνασπισμός δεν δίστασε, επίσης, να κάνει ξεχωριστή αναφορά στην ανατροπή των συνταξιοδοτικών αλλαγών που πέρασε ο Μακρόν, οι οποίες είχαν προκαλέσει θύελλα αρνητικών αντιδράσεων, και ότι θα επαναφέρουν την ηλικία συνταξιοδότησης των Γάλλων στα 60 έτη.
Για τα επιδόματα ανεργίας, είπαν ότι θα ανατρέψουν μια πιο πρόσφατη αλλαγή και πως αν εκλεγούν θα εισαγάγουν φόρο περιουσίας.
Είπαν ότι ο κατώτατος μισθός και η σύνταξη της Γαλλίας θα αυξηθούν, ενώ το NPF θα απαιτήσει επίσης την άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, την αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης, τη συνέχιση της προμήθειας των απαραίτητων όπλων στην Ουκρανία και τη νομοθέτηση της ουδετερότητας του άνθρακα έως το 2050.
Όπως αναφέρει το BBC, η επικεφαλής του ισχυρού, αριστερού συνδικάτου CGT, Σοφί Μπινέ έκανε λόγο για την ύπαρξη 200 διαδηλώσεων σε όλη τη Γαλλία αυτό το Σαββατοκύριακο, δηλώνοντας ότι «είναι δική μας ευθύνη να δημιουργήσουμε το λαϊκό κύμα που θα εμποδίσει την ακροδεξιά».
Δηλαδή θα συνεχιστεί η επικίνδυνη για την Ευρώπη και όλη τη υφήλιο
πολιτική Μακρόν. Και αν θέλω να είμαι αισιόδοξος τα περί της Ουκρανίας
τα λένε για να μη τρομάξουν την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ.
Εγώ αναρωτιέμαι ποιος ο λόγος ν’ αργήσουν τόσο πολύ τα αριστερά κόμματα να κάνουν αυτόν τον συνασπισμό.
Αυτό το παράδειγμα της Γαλλίας φέρνουν ορισμένοι «δικοί μας» και προτείνουν μια παρόμοια συμμαχία.
Συμμαχία όμως ποιών; Τα σχόλια που έχω δίπλα στα κόμματα είναι ότι τους κατηγορούν τα άλλα αριστερά κόμματα
• Του ΣΥΡΙΖΑ που είναι ένα ξεπουλημένο κόμμα που κάνει ότι του λένε τα διευθύντρια των Βρυξελών και της Ουάσιγκτον, κι έφερε το τέταρτο σκληρότερο μνημόνιο και υπέγραψε την συνθήκη των Πρεσπών;
• Το ΠΑΣΟΚ είναι ή προθάλαμος της κυβέρνησης Μητσοτάκη ή έτοιμοι να «δραπετεύσουν» στον ΣΥΡΙΖΑ.
• Το ΚΚΕ είναι το κόμμα διαμαρτυρίας που τα πάει πιο καλά όταν ασκούνται νεοφιλελεύθερες πολιτικές όπως σήμερα. Παρά τις φιλολαϊκές. Και στηρίζει με τον τρόπο του την κυβέρνηση;
• Τη Νέα Αριστερά που υπέκλεψε τις έδρες του ΣΥΡΙΖΑ, όταν δεν μπόρεσε να βγεί πρόεδρός του η εκλεκτή τους Εφη Αχτσιόγλου;• ¨Η τη Πλεύση Ελευθεριάς με την τυπολάτρη πρόεδρο Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Για να μιλήσουμε μόνο για τα κόμματα που είναι αυτή τη στιγμή στη Βουλή
Κατά τη γνώμη μου η ευκαιρία συνεργασίας της Αριστεράς στην Ελλάδα χάθηκε κατά τις εκλογές του Μάιοι του 1023. Που υπήρχε ένα είδος απλή αναλογικής (μόνο το όριο του 3% νόθευε την βούληση του λαού). Κι ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ μιλούσε για προοδευτική συνεργασία όλα τ’ άλλα όμορα σ’ αυτόν κόμματα το αρνούνταν.
Έτσι κατά τις εκλογές της 21 Μαϊου, οι ψηφοφόροι της Αριστεράς,
απελευθερώθηκαν. Αφού υπήρχε και το κλίμα της άνετης νίκης της ΝΔ. Και παράλληλα
όλοι οι άλλοι έλεγαν δε θα συνεργαστούν και έκαναν επίθεση ο ένας στον άλλο
αντί στη ΝΔ, Και πολλοί ψήφισαν τη ΝΔ για να στηρίξουν τον γνωστό ή ακόμη και
φίλο υποψήφιο βουλευτή της ΝΔ. Ή κάποιο από τα δεκάδες κόμματα που υπήρχαν
Για τις εκλογές του Ιουνίου, που οι Αριστεροί γύρισαν «στη βάση τους», έπαιξε μεγάλο ρόλο τόσο το κλίμα όσο και οι κεντρώοι ψηφοφόροι που ψηφίζουν πάντα την κυβέρνηση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου