• • •
Αρχικά, πρέπει να να αναφέρουμε πως οι ζυθοποιίες κατά το 16ο αιώνα ξεκίνησαν να χρησιμοποιούν τις γυάλινες φιάλες για την εμφιάλωση της μπίρας. Ωστόσο, το γυαλί που φτιάχτηκε για την εμφιάλωση δεν ήταν αρκετά γερό για να κρατήσει την πίεση του διοξειδίου του άνθρακα και έπειτα από πειραματισμούς κατέληξαν στη σημερινή μορφή με το μπουκάλι με το μακρύ λαιμό. Επίσης, η ζήτηση για τα μπουκάλια μπίρας δεν ήταν πάντα υψηλή, όμως αυξήθηκε μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Έτσι, ήταν τότε που δημιουργήθηκε το πρόβλημα με τα μπουκάλια, καθώς παρατηρήθηκε ότι η μπίρα, όταν έμενε στον ήλιο αποκτούσε τόσο άσχημη μυρωδιά, όσο και γεύση. Έτσι, έπειτα από επιστημονική έρευνα διαπιστώθηκε, ότι οι υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου, προκαλούσαν μια χημική αντίδραση στη μπίρα, που ήταν υπεύθυνη για αυτή την άσχημη μυρωδιά. Η λύση, λοιπόν, ήταν να δημιουργηθούν σκουρόχρωμα μπουκάλια για να προστατεύσουν τη μπίρα από τις ακτίνες UV, όπως συμβαίνει με τα γυαλιά ηλίου και τα μάτια μας. Τότε, εύλογα δημιουργείται το ερώτημα, για ποιον λόγο υπάρχουν τα πράσινα μπουκάλια; Όταν ξεκίνησε η εμφιάλωση στα σκούρα μπουκάλια η ζήτηση για το καφέ γυαλί ήταν μεγάλη και οι ζυθοποιοί υψηλότερης ποιότητας ξεκίνησαν να βάζουν τη μπίρα τους σε πράσινες φιάλες, έτσι ώστε ο καταναλωτής να μπορεί να ξεχωρίζει μια κανονική και μιας υψηλότερης ποιότητας μπίρα.
Φυσικά, σήμερα δεν υπάρχει λόγος να πωλείται μια μπίρα σε πράσινη φιάλη εκτός από λόγους marketing και αισθητικής. Τέλος, υπενθυμίζουμε πως η καλύτερη συμβουλή για κάθε μπίρα είναι να διατηρούνται τα μπουκάλια σε δροσερό και σκοτεινό χώρο.
Αναδημοσίευση: cantina.protothema.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου