Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 19 Αυγούστου 2024

Καρπούζι: Το απολαυστικό φρούτο του καλοκαιριού με τα περισσότερα οφέλη

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν βαφτίσει το καρπούζι ως τον βασιλιά του καλοκαιριού.  Μας χορταίνει, αποβάλλει τοξίνες, φροντίζει την επιδερμίδα. Μια μερίδα περίπου 200 γραμμαρίων ισοδυναμεί με ένα ποτήρι νερό.

Αυτό το αναζωογονητικό και γλυκό φρούτο είναι 90-95% νερό, και είναι ό,τι πρέπει για να μας κρατά ενυδατωμένους και να αποβάλλει τις τοξίνες.

• •

Η Beatriz Robles, τεχνολόγος τροφίμων, εξηγεί ότι αυτό το φρούτο τα έχει όλα: «Είναι αναζωογονητικό, χορταστικό, θρεπτικό και εύπεπτο, καθώς δεν έχει λίπος και μόλις περιέχει φυτικές ίνες ή θερμίδες -περίπου 70 σε μια μερίδα 200 γραμμαρίων. Επομένως είναι ένα τρόφιμο που μπορούμε να τρώμε καθημερινά, ακόμη και τα άτομα με διαβήτη.

μο που μπορούμε να τρώμε καθημερινά, ακόμη και τα άτομα με διαβήτη.

 


Το φρούτο με τα περισσότερα οφέλη

Το καρπούζι παρέχει μεγάλη ποσότητα βιταμινών Α, Β, C και D, καθώς και λυκοπένιο -ένα αντιοξειδωτικό που του δίνει το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα και προστατεύει την καρδιαγγειακή υγεία- και κιτρουλίνη (που προάγει την παραγωγή οξειδίου του αζώτου και βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος).

Ο Amil López, φαρμακοποιός και διατροφολόγος με έδρα την Ισπανία, μας υπενθυμίζει ότι το καρπούζι, όπως το πεπόνι, το μήλο, το αχλάδι και η παπάγια, φροντίζει την υγεία του εντέρου μας καθώς προλαμβάνει τη δυσκοιλιότητα. Επιπλέον, ο ειδικός εξηγεί ότι, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε νερό, «μειώνει την κατακράτηση υγρών και προκαλεί κορεσμό», αποτρέποντας έτσι την πείνα και τον πειρασμό για σνακ μεταξύ των γευμάτων.

Από την πλευρά της, η Itziar Digón, ειδική ψυχολόγος στο Food and Mindful Eating, μας υπενθυμίζει ότι αυτό το φρούτο μας βοηθά να αποτοξινώσουμε το σώμα μας και να έχουμε επίπεδη κοιλιά.

Μπορείτε να το καταναλώσετε ως συμπλήρωμα στο πρωινό ή στο σνακ σας σε χυμό ή smoothie.

Από την πλευρά της, η Δρ Raquel Novo, επικεφαλής της ομάδας Δερματολογίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο HM Montepríncipe, εξηγεί ότι λόγω της συμβολής του σε καροτίνες και βιταμίνες Α και C, το καρπούζι είναι ένας εξαιρετικός σύμμαχος για τη φροντίδα του δέρματός μας γιατί μας κρατά ενυδατωμένους και προάγει την παραγωγή κολλαγόνου.

 

Τα μοναδικά οφέλη των σπόρων του καρπουζιού και πώς να τους καταναλώσετε

Μπορούμε να τους μαγειρέψουμε ώστε να τους απολαύσουμε, όσο περίεργο κι αν  ακούγεται.

Μπορείς να τους ψήνεις και τους προσθέτεις σε σαλάτες, τοστ ή γκρανόλα. Μπορείς να τους φας και σκέτους.

 

Πώς θα ψήσεις τους σπόρους του καρπουζιού στον φούρνο:

Υλικά:

Σπόροι καρπουζιού
Ελαιόλαδο
Μια κουταλιά βούτυρο, κομμένο σε κομματάκια
Μπαχαρικά: μαύρο πιπέρι, κύμινο, καγιέν, πάπρικα, βότανα κτλ.

Οδηγίες:

Προθέρμανε τον φούρνο στους 160 βαθμούς Κελσίου. Πλύνε τους σπόρους και άστους να μουλιάσουν για δύο ώρες σε αλατισμένο νερό. Στράγγιξε, στέγνωσε και αφαίρεσε υπολείμματα από το καρπούζι.

Βάλε τους σπόρους σε πυρέξ. Ρίξε το ελαιόλαδο και ανακάτεψε καλά. Ρίξε αλάτι, τα μπαχαρικά και το βούτυρο.

Ψήσε στον φούρνο για 40 λεπτά και ανέβασε την θερμοκρασία στους 175 C και ψήσε για άλλα 15 λεπτά μέχρι να γίνουν τραγανά και πιο σκούρα.

Βγάλτα από τον φούρνο και άστα να κρυώσουν. Με ένα χαρτί η πετσέτα, πάρε όσο λάδι περισσεύει.

Απόλαυσέ τα και όσα περισσέψουν, αποθήκευσέ τα σε βάζο στο ψυγείο.

 

Πώς θα επιλέξεις το τέλειο καρπούζι

Σίγουρα, όλοι έχουμε μείνει κάποτε ανικανοποίητοι από την επιλογή του καρπουζιού μας. Γι' αυτό
εμείς αποφασίσαμε να σας εκμυστηρευτούμε τα κόλπα» που θα σας εγγυηθούν πως θα επιλέξετε το νοστιμότερο καρπούζι στην αγορά.

  • Παρατηρήστε την κίτρινη περιοχή
    Αυτό είναι το κομμάτι του καρπουζιού, το οποίο ακουμπούσε στο χωράφι ενώ ο καρπός μεγάλωνε. Εάν η συγκεκριμένη περιοχή είναι λευκή ή ανοιχτοκίτρινη, το καρπούζι είναι άγουρο- εάν τείνει προς το βαθύ κίτρινο, σημαίνει πως είναι ώριμο και έτοιμο να το απολαύσετε!
  • Αποφύγετε τη γυαλάδα
    Κατά τη διάρκεια της ωρίμανσης, η εξωτερική επιφάνεια που κάνει το καρπούζι γυαλιστερό, αρχίζει σταδιακά να εξαφανίζεται. Συνεπώς, το θαμπό χρώμα υπονοεί ότι το καρπούζι είναι ώριμο.
  • Παρατηρήστε τις καφέ κηλίδες
    Τα σημάδια αυτά μαρτυρούν πως οι μέλισσες έχουν επικονιάσει το άνθος του καρπουζιού, πριν γίνει φρούτο, συνεπώς όσο περισσότερα και πιο έντονα είναι, τόσο πιο γλυκό είναι συνήθως το καρπούζι.
  • Ελέγξτε το κοτσάνι
    Αν το κοτσάνι είναι ξηρό, αυτό σημαίνει πως το φρούτο είναι ώριμο -αν είναι πράσινο, τότε το καρπούζι έχει συλλεχθεί πολύ νωρίς.
  • Χτυπήστε το
    Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, χτυπώντας το καρπούζι, καταλαβαίνεις αν αξίζει να το αγοράσεις ή όχι. Αν ο ήχος είναι κούφιος, είναι έτοιμο να καταναλωθεί!
  • Ξεχωρίστε τα αρσενικά από τα θηλυκά
    Το μυστικό των παραγωγών καρπουζιών είναι πως τα διαχωρίζουν ανάλογα με το «φύλο» τους, δηλαδή το σχήμα τους. Τα «αρσενικά» τείνουν να είναι μεγαλύτερα, έχουν πιο επιμηκυμένο σχήμα και είναι πιο ζουμερά, ενώ τα θηλυκά έχουν πιο σφαιρικό σχήμα και είναι πιο γλυκά στην γεύση.
  • Το μέγεθος μετράει
    Προτιμήστε ένα καρπούζι σχετικά μεσαίου μεγέθους και να θυμάστε πως είναι πολύ σημαντικό να το νιώθετε πιο βαρύ από ό,τι φαίνεται για το μέγεθός του.

 

 Αναδημοσίευση: bovary.gr,2η σελίδα του bovary.gr και 3η σελίδα του bovary.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου