Είναι όμως άβολος και μπορεί να προκαλέσει άγχος. Οι άνθρωποι έχουν ανακαλύψει διάφορα κόλπα που τους βοηθούν να απαλλαγούν γρηγορότερα από τον λόξιγκα.
Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας της Μ. Βρετανίας, ο λόξιγκας προκαλείται από ξαφνικές, ακούσιες συσπάσεις του διαφράγματος.
Την ίδια στιγμή συσπάται ο λάρυγγας και κλείνει η επιγλωττίδα, με αποτέλεσμα να μπλοκάρει η ροή του αέρα.
Σε κάποιες περιπτώσεις ενδεικτικός για μια δυσλειτουργία στον οργανισμό μας.
• • •
Όταν το επεισόδιο λόξιγκα είναι μεμονωμένο και διαρκεί μόνο μερικά λεπτά δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας. Εάν όμως είναι πολύ συχνός και διαρκεί αρκετά, τότε ΙΣΩΣ να συμβαίνει κάτι από τα παρακάτω:
Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
Τυπικά συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης είναι η καούρα, η πικρή γεύση στο στόμα και η ναυτία. Σε συνδυασμό με αυτά, η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση εκδηλώνεται επίσης με τον συχνό και επίμονο λόξιγκα.
Υπερβολικό στρες
Ο συχνός λόξιγκας μπορεί να αποτελεί ένδειξη ότι χρειάζεστε διακοπές! Το σώμα μας αντιδρά με πολλούς διαφορετικούς τρόπους στην πίεση και ο λόξιγκας είναι ένας από αυτούς. Εάν λοιπόν τον τελευταίο καιρό σας έχουν «πνίξει» οι υποχρεώσεις, αναζητήστε τρόπους χαλάρωσης και αφιερώστε λίγο χρόνο στον εαυτό σας.
Πνευμονία
Ο λόξιγκας διαρκείας ενδέχεται να αποτελεί ένδειξη πνευμονίας όταν συνοδεύει συμπτώματα όπως ο πόνος στο στήθος, τα ρίγη, ο πυρετός και η δύσπνοια.
Εγκεφαλικό
Κι όμως, ο λόξιγκας μπορεί να είναι ένα από τα πρώτα προειδοποιητικά συμπτώματα που θα εμφανιστούν πριν «χτυπήσει» το εγκεφαλικό επεισόδιο. Ο λόξιγκας, ο πόνος στο στήθος, η ναυτία, και η γενικευμένη αδυναμία είναι μερικά από τα ασυνήθιστα συμπτώματα εγκεφαλικού που εκδηλώνουν οι γυναίκες.
Καρκίνος
Τελευταίο και... σπανιότερο! Έχουν καταγραφεί περιστατικά ασθενών στους οποίους ο λόξιγκας είχε διάρκεια αρκετές ημέρες και σε αυτές τις (σημειωτέον ελάχιστες) περιπτώσεις έχει παρατηρηθεί συσχέτιση με ορισμένες μορφές καρκίνου, όπως ο καρκίνος του εγκεφάλου, ο καρκίνος του στομάχου και ο καρκίνος στους λεμφαδένες.
Πώς θα τον σταματήσετε
Για να αντιμετωπίσουν τον λόξιγκα, πολλοί άνθρωποι κρατάνε την αναπνοή τους για όσο αντέχουν, πίνουν παγωμένο νερό ή τρώνε κόκκους ζάχαρης.
Αν και δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι τέτοιες μέθοδοι είναι αποτελεσματικές για όλους, δοκιμάστε το κόλπο με το λεμόνι.
Δαγκώστε ένα λεμόνι ή τοποθετήστε μια λεπτή φέτα λεμονιού στη γλώσσα σας και πιπιλίστε τη σαν ένα γλειφιτζούρι.
Εάν δεν έχετε λεμόνι, δοκιμάστε μερικές σταγόνες ξίδι.
Σε σπάνιες περιπτώσεις, ο λόξιγκας μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από 48 ώρες. Εάν συμβεί αυτό, μπορεί να οφείλεται σε κάποια υποκείμενη πάθηση ή σε κάποια φάρμακα που παίρνετε.
Εάν ο λόξιγκας διαρκεί τόσο
πολύ ή εμφανίζεται με τέτοια συχνότητα που επηρεάζει τη ζωή σας, πρέπει να συμβουλευτείτε
γιατρό. Γιατί ΜΠΟΡΕΙ να δείχνει σοβαρά ή λιγότερο σοβαρά προβλήματα όπως γράφουμε παραπάνω.
Αυτός θα εντοπίσει την αιτία του λόξιγκα και θα σας συστήσει την κατάλληλη αγωγή, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει και λήψη φαρμάκων, αν και κάτι τέτοιο δεν λειτουργεί σε όλους.
Αναδημοσίευση: onmed.gr και δεύτερη σελίδα του onmed.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου