Σε αγώνα μποξ γυναικών την Πέμπτη 1 Αυγούστου στην Ολυμπιάδα του Παρισιού που γίνεται αυτές τις μέρες η Αλγερινή Ιμέν Καλίφ (αριστερά στη φωτό) νίκησε σε λιγότερο από 1’ την Ιταλίδα Αντζελα Καρίνι.
Έγινε χαμός τόσο στα social media, επειδή η Αλγερινή αθλήτρια ήταν πιο σωματώδης. Και στα ενημερωτικά site, αναφερόταν ως «ιντερσέξουαλ γυναικά». Φυσικό εφ’ όσον δεν υπήρχε πουθενά η εξήγηση το «τι είναι ιντερσέξουαλ γυναίκα» ο κόσμος να μπερδευτεί και να τη θεωρήσει «τρανσέξουαλ».
Βέβαια στο να μπερδευτεί ο κόσμος συνετέλεσε, εκτός από τις πολιτικές διαθέσεις του καθενός, και η τελέτή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων. Που θύμιζε περισσότερο Eurovison ή light Gay Pride παρά Ολυμπιακούς αγώνες.
Τέλος να επισημάνω την κακή ποιότητα της δημοσιογραφίας σ’ όλο τον κόσμο κι όχι μόνο στην Ελλάδα, γιατί οι δημοσιογράφοι έλεγαν ή έγραφαν μια λέξη, ιντερσέξουαλ, χωρίς να εξηγούν τι σημαίνει. Αν δεν έλεγαν, το σωστό κατά τη γνώμη τους, τρανσεξουαλ το διορθώνοντάς το
Ο νευροχειρουργός Παναγιώτης Παπανικολάου αποφάσισε να βάλει ένα τέλος σε σχόλια περί «άντρα που χτυπάει γυναίκες στους Ολυμπιακούς Αγώνες», ή για τη «ΔΟΕ που επέτρεψε σε άντρα να αγωνιστεί ενάντια σε γυναίκες», με μία σειρά από σχόλια στο Χ, όπου διασαφηνίζει την κατάσταση.
Ας δούμε τι έγραψε ο γιατρός:
• • •
Η σπάνια ιατρικά κατάσταση εκ γενετής γυναικεία εξωτερικά όργανα με Υ το ένα χρωμόσωμα φύλου λέγεται "διαφυλία" και στην πιο σύγχρονη ιατρική βιβλιογραφία "φάσμα φύλου". Επίσης σχετίζεται και με την ειδικότητά μου.
Επειδή κάποιοι ασχετολόγησαν με άσχετα σχόλια κάτω από τελείως άσχετο ποστ, το έψαξα λίγο. Η Αλγερινή πυγμάχος (η οποία 21 ετών είχε αγωνιστεί κανονικότατα και στην προηγούμενη Ολυμπιάδα όπου αποκλείστηκε νωρίς) είναι μια εξαιρετικά σπάνια ιατρική περίπτωση: άτομο που γεννιέται με γυναικεία εξωτερικά όργανα, το μεγαλώνουν ως κορίτσι και αργότερα το εντάσσουν στην κοινωνία ως γυναίκα (με ό,τι αυτά σημαίνουν σε κάθε κοινωνία, εν προκειμένω για στην Αλγερινή κοινωνία) όμως στην εφηβεία δεν εμφανίζει εμμηνορυσία και αναπτύσσει ορισμένα αρρενωπά σωματικά χαρακτηριστικά.Αν ρωτήσετε κάποιον υπερήλικα γονέα, θείο, παππού είναι αυτό που παλιά (όταν δεν υπήρχαν εξειδικευμένες ιατρικές εξετάσεις) το έλεγαν "αντρογυναίκα" και που κοινωνικά ήταν γυναίκα άτεκνη (πολύ συχνά έγγαμη) με ασυνήθιστη για γυναίκα μυϊκή δύναμη. Αυτό γιατί παρά τα εκ γενετής γυναικεία εξωτερικά όργανα (που καθορίζουν την κοινωνική θέση ως γυναίκα) ο τύπος των χρωμοσωμάτων φύλου είναι αρσενικός (ΧΥ). Σε επίπεδο κανονισμών αγώνων το θέμα κινείται στα ψιλά γράμματα των κανονισμών της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Πυγμαχίας από τη μία: "αφού έχεις υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης έστω κι αν δεν φταις γι' αυτά (δεν παίρνεις αναβολικά) όχι, δεν μπορείς να αγωνιστείς" και Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής από την άλλη: "αφού αποδεδειγμένα τα υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης σου δεν οφείλονται σε λήψη αναβολικών, ναι μπορείς να αγωνιστείς
Πηγή: lifo.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου