Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2024

Η μαστίχα Χίου είναι φάρμακο για καταπολέμηση τριγλυκεριδίων, λίπους στο συκώτι και ρίχνει τη χοληστερίνη

 

Ο Δρ. Γιώργος Δεδούσης, καθηγητής βιολογίας ανθρώπου και επικεφαλής του προγράμματος, αναφέρει στην «ΥΧ» πως «στόχος μας είναι να δημιουργηθεί ένα φάρμακο που θα περιέχει τα συστατικά της μαστίχας και να ελεγχθεί η πιθανή πρωταρχική δράση σε ασθενείς που έχουν λίπος στο συκώτι και δεν είναι αλκοολικής αιτιολογίας. Η διατροφική παρέμβαση με κάψουλες μαστίχας πραγματοποιείται, ήδη, εδώ και έξι μήνες σε Έλληνες, Σέρβους και Ιταλούς ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με τη νόσο και τα πρώτα αποτελέσματα είναι θετικά».

 • •

Όσον αφορά την επιλογή του συγκεκριμένου προϊόντος, ο Δρ. Δεδούσης (φωτο αριστερά) μας αναφέρει πως έχουν πραγματοποιηθεί μελέτες σε ποντίκια με πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα από τη δράση των συστατικών της μαστίχας στη μείωση των τριγλυκεριδίων. Παράλληλα, μαζί με τη δική του ομάδα είχαν πραγματοποιήσει μια μικρή κλινική μελέτη σε ασθενείς με νόσο του εντέρου, δηλαδή νόσο του Κρόουν, η οποία έδειξε ευεργετικά αποτελέσματα από μία παρόμοια χορήγηση μαστίχας. Οι παραπάνω έρευνες ήταν η αιτία για την επιτυχή υποβολή του προγράμματος.

 

Ρίχνει και τη χοληστερίνη

Ο διευθυντής της καρδιολογικής Κλινικής του «Σκυλίτσειου» Νίκος Σμυρνιούδης, (φωτο δεξιά) ο οποίος μίλησε για τη μελέτη, εκφράζει την ελπίδα ότι η μαστίχα θα αποτελέσει σύντομα μία εναλλακτική επιλογή σε άτομα με αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης, που δεν επιθυμούν ή δεν χρειάζεται να ακολουθήσουν φαρμακευτική αγωγή. Διευκρινίζει ωστόσο, ότι σε καμία περίπτωση η μαστίχα δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη χορήγηση των ήδη τεκμηριωμένων και καταξιωμένων φαρμάκων.

Από τους χρόνους του Ιπποκράτη μέχρι και σήμερα η μαστίχα είναι ένα «γιατρικό» το οποίο χρησιμοποιείται «δια πάσαν νόσον» θα έλεγε κανείς. Μόλις τον περασμένο χρόνο πήρε έγκριση ως παραδοσιακό φάρμακο φυτικής προέλευσης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (European Medicines Agency-ΕΜΑ ) με ενδείξεις: Δυσπεπτικά προβλήματα, δερματικές φλεγμονές και επούλωση δερματικών πληγών. Το αν θα πάρει έγκριση σε αυτή την κατηγορία φαρμάκων και για άλλες ενδείξεις θα το δείξει η ιστορία. Τα ευρήματα της νέας πιλοτικής μελέτης των Ελλήνων καρδιολόγων από το Γενικό Νοσοκομείο Χίου είναι πάντως ενθαρρυντικά, σύμφωνα με τα όσα δηλώνει ο Διευθυντής ΕΣΥ Νίκος Σμυρνιούδης.

 

Πρώτη μελέτη: πιθανή μείωση και στα επίπεδα σακχάρου

«Πριν από τρία χρόνια ξεκινήσαμε μία μελέτη η οποία είχε σκοπό να δείξει ποια είναι η πιθανή επίδραση της χορήγησης μαστίχας, στα επίπεδα χοληστερόλης και σακχάρου στο αίμα. Σε αυτή την πρώτη μελέτη που έγινε σε δείγμα περίπου 200 ατόμων και διήρκεσε δύο χρόνια, χορηγήσαμε μαστίχα σε τρεις διαφορετικές μορφές, από αυτούσια έως ελαφρώς επεξεργασμένη, και συμπυκνωμένη. Στην μελέτη υπήρχε και ομάδα που δεν έλαβε φάρμακο πραγματικό, αλλά εικονικό. Τα αποτελέσματα ήταν αρκετά ενθαρρυντικά, καθώς φάνηκε μία μείωση στα επίπεδα της χοληστερόλης και πιθανόν μία μείωση στα επίπεδα του σακχάρου».

 

Δεύτερη μελέτη: Μείωση της χοληστερόλης κατά 5%

Αυτά τα αποτελέσματα όπως εξηγεί ο κ. Σμυρνιούδης έδωσαν το κίνητρο στον ίδιο και την ομάδα του να προχωρήσουν σε μία περαιτέρω επιβεβαίωση και αυτή τη φορά να μελετήσουν, τον τελευταίο χρόνο, ανθρώπους που είχαν αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης, δηλαδή πάνω από 200, αυξημένο σωματικό βάρος, και οριακά αυξημένο σάκχαρο.

«Σε αυτή τη δεύτερη μελέτη, εντάξαμε 85 ανθρώπους που δεν είχαν απόλυτη ένδειξη να ακολουθήσουν φαρμακευτική αγωγή για τη χοληστερίνη, δηλαδή δεν είχαν κάποιο στεφανιαίο νόσημα και δεν ήταν επίσημα διαβητικοί. Θέλαμε να δούμε σε αυτούς τους ανθρώπους που έχουν αυξημένο κίνδυνο, αλλά όχι απόλυτη ένδειξη για να πάρουν φάρμακα, αν μπορούμε να τους βοηθήσουμε με τη μαστίχα. Τους μετρήσαμε στον αρχικό χρόνο ένταξης στη μελέτη και τρεις μήνες μετά. Τα αποτελέσματα έδειξαν μείωση των επιπέδων της ολικής χοληστερόλης και της LDL (της κακής χοληστερόλης) κατά 5%. Ακόμα δεν έχουμε ξεκαθαρίσει πως ακριβώς δρα η μαστίχα, αλλά αυτό που παρατηρήσαμε είναι ότι την καλύτερη δράση έχει η ολική μαστίχα, σε αντίθεση με τα εκχυλίσματα. Επίσης δεν επιβεβαιώθηκαν στατιστικά, τα ευρήματα από την πρώτη μελέτη για μείωση του σακχάρου στο αίμα. Και αυτό είναι ένα θέμα που θα το δούμε στην πορεία».

 

Πράσινο φως για πολυκεντρική μελέτη

Όσον αφορά το επόμενο βήμα μετά τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα των δύο πιλοτικών μελετών σε σχέση με τη χοληστερόλη ο κ. Σμυρνιούδης αναφέρει: «Οι μελέτες που έχουμε κάνει μέχρι τώρα είναι σε ένα σχετικά μικρό αριθμό ασθενών. Δηλαδή η πρώτη μελέτη συμπεριέλαβε γύρω στα 200 άτομα και η δεύτερη γύρω στα 85. Οι δύο αυτές πιλοτικές μελέτες μας δίνουν ένα πάτημα για να προχωρήσουμε σε μία πολυκεντρική μελέτη, η οποία θα περιλάβει έναν πολύ μεγαλύτερο αριθμό ασθενών. Κι αυτό φιλοδοξούμε να το κάνουμε μέσω της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, στην οποία το έχουμε ζητήσει, είναι θετική, και αναμένουμε την επίσημη έγκριση, αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της μελέτης μας, στο πλαίσιο του 37ου Πανελλήνιου Καρδιολογικού Συνεδρίου».

Σε ερώτηση για το αν βλέπει να εγκρίνεται η μαστίχα και με την ένδειξη της χοληστερόλης, ο κύριος Σμυρνιούδης ξεκαθαρίζει: «Προς το παρόν δεν μπορώ να πω ότι θα έχουμε μία επίσημη ένδειξη, ούτε φιλοδοξούμε να αντικαταστήσει η μαστίχα τη χορήγηση των ήδη τεκμηριωμένων και καταξιωμένων φαρμάκων. Ευελπιστούμε όμως ότι σύντομα θα αποτελέσει μία εναλλακτική επιλογή σε ανθρώπους, οι οποίοι έχουν ελαφρά αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης και δεν επιθυμούν ή δεν χρειάζεται να πάρουν φαρμακευτική θεραπεία».

 

Μαστιχοπαραγωγοί

«Είναι σημαντικό για ένα ελληνικό προϊόν, όπως η μαστίχα, να βρίσκεται στον πυρήνα αυτού του προγράμματος, γιατί δεν υπάρχει εγκεκριμένη θεραπεία γι αυτήν τη νόσο που είναι πολύ συχνή, καθώς το 1/3 των Ευρωπαίων πολιτών έχει λίπος στο συκώτι περισσότερο από το κανονικό», τονίζει ο Δρ. Δεδούσης, προσθέτοντας πως «είναι μία νόσος που συνδέεται με την παχυσαρκία και ως λαός είμαστε αρκετά παχύσαρκοι».

Ο τελικός στόχος του προγράμματος, σύμφωνα με τον Δρ. Δεδούση, είναι να μπει στη φαρέτρα των κλινικών γιατρών άλλο ένα προϊόν, το οποίο μπορεί να είναι ελληνικό και να δώσει προστιθέμενη αξία στο ίδιο το προϊόν. «Οι μαστιχοπαραγωγοί, οι οποίοι συμμετέχουν στο πρόγραμμα, θα μπορέσουν να αυξήσουν την τιμή του προϊόντος και πλέον να μην πωλείται όπως πωλείται, αλλά να έχει μία φαρμακολογική δράση». Εκτός, όμως, από την Ένωση μαστιχοπαραγωγών Χίου, στο πρόγραμμα συμμετέχουν και φαρμακευτικές εταιρείες, οι οποίες μετά την ολοκλήρωσή του θα διερευνήσουν τα συστατικά της μαστίχας με τη βιολογική δράση.

 

Ικανοποίηση από τους Μαστιχοπαραγωγούς

Μόνο αισιοδοξία και ικανοποίηση μπορεί να υπάρχουν στην ΕΜΧ από τα ερευνητικά αποτελέσματα για τη φαρμακευτική δράση της μαστίχας με τον πρόεδρο της ΕΜΧ κ. Γιώργο Τούμπο να δηλώνει: «στην Ένωση Μαστιχοπαραγωγών, συνεχίζουμε τις προσπάθειες ανάδειξης των Φαρμακευτικών ιδιοτήτων της μαστίχας, επενδύουμε στρατηγικά στην Έρευνα, με σκοπό την ωφέλεια των Μαστιχοπαραγωγών, του Οργανισμού αλλά και του συνόλου της Χιακής Οικονομίας».

 

 

Αναδημοσίευση: onmed.gr και και 2η σελίδα από το onmed.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου