Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 31 Ιουλίου 2017

Τα σκάνδαλα της Volkswagen δεν έχουν τελειωμό...



Κάθε χρόνο τέτοια μέρα είναι το τελευταίο σημείωμα μου πριν την ξεκούραση του Αυγούστου. Φέτος θα συνεχίσω τις αναρτήσεις μου μια βδομάδα ακόμη, ως το Σάββατο 5 Αυγούστου, για δύο λόγους. 1. Γιατί έλλειψα εκτάκτως τρεις μέρες μέσα στον Ιούλιο και 2. Μαζί με αυτό φέτος η τελευταία μέρα του Ιουλίου είναι Δευτέρα. Και αν προσθέσουμε και τις «αναρτήσεις που χρωστώ» πάμε στην Πέμπτη. Αν βάλουμε πως βρήκα και το άρθρο του Σαββάτου μένει μία μόνο ανάρτηση.
Και πάμε στη σημερινή μου ανάρτηση που αφορά αυτοκινητοβιομηχανία της χώρας που είναι πίσω, ή και μπροστά, από κάθε οικονομικό σκάνδαλο Παγκοσμίως. Και μιλω για την Γερμανία και την Volkswagen.
* * *
Οι κατηγορίες εναντίον του κολοσσού της... γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας δεν είναι καινούργιες.
Ωστόσο, μετά από έρευνες των δημόσιων γερμανικών δικτύων NDR, SWR και της εφημερίδας Süddeutsche Zeitung, έρχονται ξανά στο προσκήνιο. Όπως μεταδίδουν τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, η Volkswagen φέρεται να συμμετείχε ενεργά σε διώξεις και καταπίεση αντικαθεστωτικών στη Βραζιλία την περίοδο της στρατιωτικής δικτατορίας στη χώρα (1964-1985). Η Volkswagen do Brasil, θυγατρική του γερμανικού ομίλου στη Βραζιλία, φαίνεται ότι κατασκόπευε τους εργαζόμενούς της ελέγχοντας και τα πολιτικά τους φρονήματα, προωθώντας τις πληροφορίες που συνέλεγε για αντικαθεστωτικούς στις διωκτικές αρχές του καθεστώτος. Μία υποπτέρυγα του τμήματος επιχειρησιακής ασφάλειας στην έκταση του εργοστασίου της VW στο Σάο Μπερνάρντο ντο Κάμπο, μεταμορφώθηκε βαθμιαία σε ένα είδος μυστικής υπηρεσίας, που είχε στόχο να κατασκοπεύει το προσωπικό, γράφει η SZ. Σύμφωνα με την εφημερίδα του Μονάχου, εργαζόμενοι της VW συλλαμβάνονταν εντός των χώρων της εταιρείας από την αστυνομία του δικτατορικού καθεστώτος.

Η VW δεν δίνει εξηγήσεις προς το παρόν
H Volkswagen δεν απαντά ευθέως στις κατηγορίες εναντίον τηςH Volkswagen δεν απαντά ευθέως στις κατηγορίες εναντίον της
Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία δεν έχει πάρει θέση απέναντι στις κατηγορίες εναντίον της, αρκούμενη να παραπέμψει σε μια έκθεση πραγματογνωμοσύνης για τον ρόλο της εταιρείας την περίοδο της δικτατορίας στη Βραζιλίας, την οποία ανέλαβε να εκπονήσει ο ιστορικός Κρίστοφερ Κόπερ για λογαριασμό της VW. Τα ευρήματά του αναμένεται να δημοσιευθούν έως το τέλος της χρονιάς. Ο γερμανός ιστορικός διευκρίνισε πάντως στη SZ, το NDR και το SWR ότι υπήρξε τακτική συνεργασία ανάμεσα στην υπηρεσία ασφαλείας της VW στη Βραζιλία και στις αστυνομικές αρχές και ότι η VW «επέτρεπε συλλήψεις». Ο Κρίστοφερ Κόπερ ανέλαβε την εκπόνηση της έκθεσης το φθινόπωρο του 2016 με στόχο «να ρίξει φως στα σκοτεινά χρόνια της στρατιωτικής δικτατορίας, αλλά και να επιτρέψει τη διαλεύκανση της στάσης των τότε υπευθύνων στη Βραζιλία», τόνισε σε παλαιότερη ανακοίνωσή της η VW.

Ενήμερη η γερμανική κυβέρνηση
Στη διάρκεια των πρώτων δέκα ετών της στρατιωτικής δικτατορίας στη Βραζιλία ο όγκος παραγωγής της VW στη Βραζιλία γιγαντώθηκεΣτη διάρκεια των πρώτων δέκα ετών της στρατιωτικής δικτατορίας στη Βραζιλία ο όγκος παραγωγής της VW στη Βραζιλία γιγαντώθηκε
Πρώην εργαζόμενοι της εταιρείας στη Βραζιλία και ακτιβιστές είχαν κατηγορήσει ήδη το 2015 τη VW ότι επέτρεπε διώξεις και βασανισμούς αντικαθεστωτικών στο διάστημα της δικτατορίας στη χώρα της Λατινικής Αμερικής. Κατήγγειλαν επίσης ότι υπάλληλοι της VW είχαν καταρτίσει και «μαύρες λίστες» με ονόματα αντικαθεστωτικών στους κόλπους της εταιρείας.
Σύμφωνα με SZ, NDR και SWR, η ομοσπονδιακή εισαγγελία στη Βραζιλία ερευνά τις πιθανές ευθύνες που βαραίνουν την Volkswagen do Brasil για «παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων εντός του χώρου του εργοστασίου της την περίοδο της στρατιωτικής δικτατορίας». Ο αρμόδιος πραγματογνώμονας πάντως επιβεβαιώνει ότι «η υπηρεσία προστασίας (σ.σ. της VW) δρούσε ως μακρύ χέρι της αστυνομίας εντός του εργοστασίου της VW.
Το διοικητικό συμβούλιο του γερμανικού ομίλου είχε ενημερωθεί, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της SZ, ήδη από το 1979 για τις κατηγορίες εναντίον της VW. Ενήμερη φαίνεται ότι ήταν όμως και η γερμανική κυβέρνηση. Όπως γράφει η SZ, το 1976 μια γερμανίδα βουλευτής είχε καλέσει το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών να πάρει θέση επί των καταγγελιών για μαζικές συλλήψεις στους κόλπους της Volkswagen do Brasil, ενώ ο τότε καγκελάριος Χέλμουτ Σμιτ είχε ενημερωθεί κατά τη διάρκεια υπηρεσιακού ταξιδιού στη Βραζιλία από τον τότε συνδικαλιστή και μετέπειτα πρόεδρο της Βραζιλίας Λούλα ντα Σίλβα για τις συνθήκες που επικρατούσαν στο εργοστάσιο της VW στη χώρα του.
Η Volkswagen δραστηριοποιείται στη Βραζιλία από τη δεκαετία του 1950. Στη διάρκεια των πρώτων δέκα ετών της στρατιωτικής δικτατορίας ο όγκος παραγωγής της εταιρείας στη χώρα γιγαντώθηκε.


Αναδημοσίευση: tro-ma-ktiko.blogspot.gr

Σάββατο 29 Ιουλίου 2017

Τον Σεπτέμβριο τέλος η διαπλοκή τύπου UBER



Με τα προβλήματα του κλάδου του με την UBER που θέλει να «εισβάλει» στην Ευρώπη, και με την στάση της Ελληνικής κυβέρνησης αλλά και της ΝΔ, ασχολείται σε άρθρο του με τον ίδιο τίτλο, στη «Δημοκρατία» της Τρίτης 25/7, ο ανεξάρτητος (προερχόμενος από τη ΝΔ) πρόεδρος του ΣΑΤΑ Θύμιος Λυμπερόπουλος. Και «πατώντας» εκεί κρίνει την πολιτική της κυβέρνησης και κριτικάρει αυτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
* * *
Η διαφορά ανάμεσα στον ριζοσπαστικό φιλελευθερισμό και στον άκρατο νεοφιλελευθερισμό, που εκφράστηκε από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και την κυβέρνηση Σαμαρά και που χαρακτηρίζει σήμερα τον Κ. Μητσοτάκη, είναι πώς αντιλαμβάνονται τις ανθρώπινες αξίες.
Στον ριζοσπαστικό φιλελευθερισμό η οικονομία υπηρετεί τον άνθρωπο. Στον άκρατο νεοφιλελευθερισμό ο άνθρωπος είναι συμπλήρωμα των αριθμών και υπηρέτης της οικονομίας.
Η σημερινή κυβέρνηση γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, επειδή δίνει προτεραιότητα στον άνθρωπο -όπως έκαναν ο Κ. Καραμανλής ως πρωθυπουργός και ο Πρ. Παυλόπουλος ως υπουργός πριν και ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας σήμερα- και όχι στα κέρδη των πολυεθνικών, πολεμάται ασύστολα από την αντιπολίτευση και τα μεγάλα επιχειρηματικά σχήματα. Και, αν η κυβέρνηση αναγκάζεται με πόνο να παίρνει μέτρα λιτότητας, υπό το βάρος του εκβιασμού που υφίσταται για να ολοκληρωθούν συμφωνίες (που προβλέπονται από τα πρώτα Μνημόνια που υπέγραψαν οι κυβερνήσεις Παπανδρέου - Σαμαρά) με τους δανειστές, για τη νεοφιλελεύθερη παρέα αυτά τα μέτρα είναι το βασικό της πολιτικό πρόγραμμα. Ξέρουν πολύ καλά να χρησιμοποιούν λέξεις όπως «κινητικότητα» ή «δεξιότητες» για να καλλιεργήσουν ελπίδες στους νέους. Όμως, οι νέοι φεύγουν στο εξωτερικό, οι μεσήλικοι βγαίνουν στην ανεργία και από εκεί καταλήγουν… στα νεκροταφεία. Έμαθαν να βαφτίζουν μεταρρύθμιση τη στήριξη των… πολυεθνικών φίλων τους και να απορρίπτουν το κοινωνικό κράτος ως προϊόν λαϊκισμού.
Σε ό,τι αφορά τον κλάδο των ταξί, ο ληστρικός ανταγωνισμός από την Uber και τα ενοικιαζόμενα με οδηγό με τα οποία συνεργάζεται «νομιμοποιήθηκε» από τον Κωστή Χατζηδάκη και την Όλγα Κεφαλογιάννη, όταν διετέλεσαν υπουργοί Ανάπτυξης και Τουρισμού, αντίστοιχα. Για όσους έχουν κοντή μνήμη, να θυμίσω ότι ο κλάδος μας ενημερώθηκε για τις προθέσεις τους δύο μέρες πριν από την ψήφιση αυτών των διατάξεων, που συμπεριλήφθηκαν (χωρίς αυτό να ήταν απαίτηση των δανειστών) στο Μνημόνιο το οποίο υπέγραψε η κυβέρνηση Σαμαρά. Μάταια προσπάθησε ο Μιχάλης Παπαδόπουλος να φτιάξει εφαρμοστικούς νόμους για να αποτρέψει τη ληστρική υποκλοπή έργου.
Με πολύ απλά λόγια, σκόπιμα σχεδίασαν όσα σχεδίασαν και, επίσης, σκόπιμα μας αιφνιδίασαν για να μην προλάβουμε να αντιδράσουμε. Λίγους μήνες αργότερα η Uber ανακοίνωσε την είσοδό της στην ελληνική αγορά και, επειδή άλλα οχήματα για να συνεργαστεί δεν υπήρχαν, χρησιμοποίησε (τι σύμπτωση!!!) αυτά που νομιμοποιήθηκαν από τα «νομοθετικά δώρα» Χατζηδάκη. Γι’ αυτό δεν μας έκαναν καμιά εντύπωση ούτε οι δηλώσεις Μητσοτάκη - Μπακογιάννη υπέρ της Uber ούτε η ξενάγηση των στελεχών της αμερικανικής πολυεθνικής στα γραφεία της Ν.Δ. από τον Κυρανάκη, ούτε φυσικά η επερώτηση της Καϊλή στην Κομισιόν για το αν σκοπεύει να εκδώσει κοινοτική οδηγία για την Uber.
Απέναντι σε αυτή την «αβανταδόρικη» για την Uber πολιτική, τα στελέχη της σημερινής κυβέρνησης στο σύνολό τους, αλλά κυρίως η ηγεσία του υπ. Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης και Νίκος Μαυραγάνης, έκαναν μια τιτάνια προσπάθεια -εδώ και δύο χρόνια- να αποκαταστήσουν τις αδικίες που υπέστη ο κλάδος των ταξί και να επιβάλουν νομιμότητα και δικαιοσύνη στις επιβατικές μεταφορές. Συμφωνήσαμε σε ένα σχέδιο νόμου (θα ακολουθήσει κι άλλο από το υπ. Τουρισμού) που βάζει τέλος στην ασυδοσία των πολυεθνικών και των νταβατζήδων της τουριστικής βιομηχανίας. Είναι αλήθεια ότι αυτός ο νόμος είναι φιλί ζωής για τον κλάδο των αυτοκινητιστών ταξί και περιμένουμε πολλούς μήνες να πάρει τον δρόμο για τη Βουλή και να ψηφιστεί. Και θα είχε τελειώσει, αν οι πιέσεις (αξιολόγηση, εισαγωγείς αυτοκινήτων, τουριστικοί παράγοντες) που ασκήθηκαν προς το υπουργείο δεν ήταν τόσες πολλές και μεγάλες.
Αυτό που κατάφεραν οι γνωστοί άγνωστοι υπερασπιστές των πολυεθνικών ήταν απλώς να καθυστερήσουν τη διαδικασία. Όπως ανακοινώθηκε, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα πάει στη Βουλή τον Σεπτέμβριο. Και εκεί θα πέσουν οι μάσκες. Εκεί θα δούμε ποιοι αγωνίζονται και νομοθετούν για το καλό της κοινωνίας και ποιοι πεισματικά παραμένουν υποστηρικτές της διαπλοκής, αδιαφορώντας και για το ευρωπαϊκό δίκαιο σε ό,τι αφορά τις επιβατικές μεταφορές και για τις εισηγήσεις του γενικού εισαγγελέα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
Κατανοούμε απόλυτα ότι τα όπλα των αντιπάλων μας (Τύπος, αντιπολίτευση, επιχειρηματικά συμφέροντα κ.λπ.) είναι «πυρηνικά», αν τα συγκρίνει κάποιος με τα δικά μας. Εμείς έχουμε το δίκιο με το μέρος μας. Και είμαστε ευχαριστημένοι που η κυβέρνηση το είδε, το πίστεψε και προσπαθεί να μας δικαιώσει.
Το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε ως κλάδος προς το επιβατικό κοινό είναι να σταματήσουν οι πολίτες να χρησιμοποιούν αυτοκίνητα εξ ορισμού παράνομα. Τα χρήματα που δίνουν καταλήγουν σε φορολογικούς παραδείσους και γίνονται συνεργοί στη μεγαλύτερη και ταχύτερη φτωχοποίηση της ελληνικής κοινωνίας. Σε ό,τι αφορά τα «πολιτικά φιλαράκια» της Uber και τα συνεταιράκια της, ας γνωρίζουν ότι θα είναι προτιμότερο για κείνους να θεσπιστούν νόμοι και κανόνες που θα τηρηθούν απόλυτα, παρά να αναγκαστούμε να πάρουμε τον νόμο στα χέρια μας…
ΥΓ.: Η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ έχουν πρόταση για τα προβλήματα της κοινωνίας ή εξαντλήθηκαν με την υπεράσπιση των συμφερόντων των επιχειρηματιών; Πότε θα καταλάβετε ότι ο λαός έχει απορρίψει και το κρατικό μονοπώλιο του ΚΚΕ και το ιδιωτικό μονοπώλιο που πρεσβεύετε εσείς;

Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017

Die Presse: Θετική η αποδοχή
του ελληνικού ομολόγου από τις αγορές,
παρά τις προσπάθειες Στουρνάρα



Για τον Γιάννη Στουρνάρα, την άποψή μου την έχω διατυπώσει πολλές φορές. Μάλιστα έχω γράψει σχετικό κείμενο τον Απρίλη του ’16. Με την άποψη μου δείχνει να συμφωνούν πολλοί κυβερνητικοί και οικονομικοί παράγοντες.

Και ποια είναι αυτή; Πως ο ρόλος του είναι «βρώμικος». Είναι το «μάτι και το δεξί χέρι» των θεσμών στην Ελλάδα.

Οι δηλώσεις που έκανε πως «Είναι νωρίς για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές» λίγες μέρες πριν την κίνηση της Κυβέρνησης να κάνει αυτό το βήμα είναι τουλάχιστον παράξενη. Κι αυτό γιατί εκ’ της θέσης του ήξερε πως θα γίνει. Δεν το υπέθετε.

Μετά από αυτό την ίδια γνώμη έχουν και οι Ευρωπαίοι για τον Στουρνάρα. Κι ελπίζω αυτό να ήταν το «κύκνειο άσμα» του, στις προδοτικές για την Ελλάδα πράξεις του και να έχει βρει ο κ. Τσίπρας τον τρόπο να απαλλαγεί η Ελλάδα από ένα «βαρίδι».
* * *
Θετική ήταν η αποδοχή της εξόδου της Ελλάδας στις αγορές, με την έκδοση ενός πενταετούς κρατικού ομολόγου για πρώτη φορά μετά τον Απρίλιο του 2014 , υπογραμμίζει σε σημερινή εκτενή ανταπόκρισή της από την Αθήνα η έγκυρη Ααυστριακή συντηρητική εφημερίδα "Die Presse". Την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές χαιρέτισε ο ίδιος ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αναφέρει το δημοσίευμα.
Ωστόσο, προσθέτει, υπάρχουν και αντίπαλοι της έκδοσης του ομολόγου, κυρίως στην ίδια την Ελλάδα, όπως ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.
Ο αρθρογράφος της εφημερίδας υπογραμμίζει ότι ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας είχε γνωστοποιήσει νωρίτερα στην κυβέρνηση πως θεωρεί "πρόωρη" την επιστροφή στις αγορές- «μία προβοκάτσια για μία κυβέρνηση στη φάση της προετοιμασίας μίας δύσκολης χρηματοπιστωτικής συναλλαγής», κατά την οποία η Ελλάδα άντλησε την Τρίτη τρία δισεκατομμύρια ευρώ με επιτόκιο 4,625%.
«Ενόψει του γενικότερα χαμηλού επιπέδου των επιτοκίων, αυτό το επιτόκιο είναι υψηλό, αλλά ενόψει των δυσκολιών της χώρας- έλεγχοι κεφαλαίων, πρόγραμμα διάσωσης και χρέος στο 180% του ΑΕΠ- αποτελεί μία σημαντική πρόοδο», σημειώνει.
Σύμφωνα με την Die Presse, «ο κεντρικός τραπεζίτης, ο οποίος είχε διοριστεί από την προηγούμενη συντηρητική κυβέρνηση, είναι για πολλούς στην ελληνική αριστερή κυβέρνηση ένα "κόκκινο πανί".
«Ο Στουρνάρας, ο οποίος διετέλεσε υπουργός Οικονομικών επί Αντώνη Σαμαρά, από το 2012 έως το 2014, ήταν εκείνος ο οποίος είχε εκδώσει τον Απρίλιο του 2014 το τελευταίο πενταετές ομόλογο με επιτόκιο 4,95%, ενώ περαιτέρω εκδόσεις μέσα στο 2014 απέτυχαν» αναφέρει η εφημερίδα.
Η ανταπόκριση της"Die Presse"από την Αθήνα καταλήγει με τη διαπίστωση πως «αυτή τη στιγμή τα πράγματα είναι ευκολότερα για την κυβέρνηση Τσίπρα: τα στοιχεία του προϋπολογισμού είναι καλά, για παράδειγμα μέσα στο πρώτο εξάμηνο το πρωτογενές πλεόνασμα ανερχόταν σε πάνω από 400 εκατομμύρια ευρώ».



Αναδημοσίευση: enikonomia.gr