Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2019

Για «σχέσεις» με συμμορία κολομβιανών διακινητών ναρκωτικών ερευνάτε τώρα ο Χουάν Γκουαϊδό


Την περασμένη Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου, έγραφα για την γκάφα του Μητσοτάκη ν’ αναγνωρίσει τον Γκουαϊδό και για τους Ευρωπαίους διπλωμάτες αναγνωρίζουν και πάλι, τη νόμιμη κυβέρνηση του Μαδούρο.
Τί συμβαίνει όμως στη Βενεζουέλα; Έχει ενδιαφέρων να δούμε γιατί μετά την υπερπληροφόρηση των περασμένων μηνών, τώρα δε μαθαίνουμε τίποτε.
* * *
Ο γενικός εισαγγελέας της Βενεζουέλας ανακοίνωσε την Παρασκευή (13/9) ότι διενεργείται έρευνα σε βάρος του Χουάν Γκουαϊδό για τις «σχέσεις» που του αποδίδονται με μια συμμορία Κολομβιανών διακινητών ναρκωτικών που έχουν σχηματίσει άλλοτε ακροδεξιοί παραστρατιωτικοί, η οποία φέρεται να τον βοήθησε να περάσει παράνομα στο έδαφος της Κολομβίας τον Φεβρουάριο, παρουσιάζοντας ως τεκμήρια φωτογραφίες του ηγέτη της αντιπολίτευσης με δύο μέλη της.
Κατά τη διάρκεια παρέμβασής του που αναμεταδόθηκε απευθείας τηλεοπτικά, ο Τάρεκ Ουίλιαμ Σάαμπ επέδειξε φωτογραφίες στις οποίες ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης και επικεφαλής της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας ποζάρει χωριστά με δύο μέλη της συμμορίας «Λος Ραστρόχος», που έχουν σχηματίσει «διακινητές ναρκωτικών και παραστρατιωτικοί» στην Κολομβία.
Οι φωτογραφίες αυτές, τόνισε ο Σάαμπ, αποδεικνύουν τις «σχέσεις» που διατηρεί ο Χουάν Γκουαϊδό με τη συμμορία «Λος Ραστρόχος» ενώ στη συνέχεια ανακοίνωσε την έναρξη έρευνας.
Ο Γκουαϊδό δεν διέψευσε ότι φωτογραφήθηκε με τα πρόσωπα αυτά, ωστόσο διαβεβαίωσε ότι δεν γνώριζε τις ταυτότητές τους όταν στάθηκε πλάι τους. «Δεν ζητάω το [ποινικό] μητρώο όποιου θέλει να φωτογραφηθεί μαζί μου», είπε ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης σε δημοσιογράφους στο Καράκας. «Η χρησιμοποίηση αυτών των φωτογραφιών για να υποστηριχθούν ψευδείς ισχυρισμοί ισοδυναμεί με το να παίζεται το παιγνίδι του καθεστώτος Μαδούρο», είπε εξάλλου ο Γκουαϊδό στον κολομβιανό ραδιοφωνικό σταθμό Blu.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Νέστορ Ρεβερόλ, ο οποίος εκφράστηκε λίγο πριν από τον γενικό εισαγγελέα, οι επίμαχες φωτογραφίες τραβήχτηκαν τον Φεβρουάριο, όταν ο Γκουαϊδό πέρασε στην Κολομβία για να επιβλέψει την προσπάθεια να μπει στη χώρα οχηματοπομπή με ανθρωπιστική βοήθεια που είχαν στείλει κυρίως οι ΗΠΑ για τη Βενεζουέλα, που τελικά απέτυχε.
Καθώς του είχε απαγορευθεί η έξοδος από την επικράτεια αφότου αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας την 23η Ιανουαρίου, ο Χουάν Γκουαϊδό πέρασε από δασική περιοχή την πορώδη μεθόριο, αποφεύγοντας τα σημεία ελέγχου στα σύνορα. Ο Νέστορ Ρεβερόλ έκανε λόγο περί «επιχείρησης» για να βγει ο ηγέτης της αντιπολίτευσης μυστικά από τη χώρα, την οποία οργάνωσε η συμμορία «Λος Ραστρόχος», κατ’ αυτόν με εντολή του προέδρου της Κολομβίας Ιβάν Ντούκε.
Δύο από τις φωτογραφίες, στη μια από τις οποίες ο Γκουαϊδό ποζάρει με κάποιον Γιον Χάιρο Δουράν Κοντρέρας, γνωστό επίσης με τα προσωνύμια «Ελ Κοστένιο» και «Ελ Μενόρ» και στην άλλη με τον Αλμπέιρο Λόμπο Κιντέρο, γνωστό επίσης με το προσωνύμιο «Ελ Μπρόδερ», αναρτήθηκαν την Πέμπτη στο Twitter από τον Ουιλφρέδο Κανισάρες, διευθυντή κολομβιανής ΜΚΟ.
Το Γαλλικό Πρακτορείο μπόρεσε να επιβεβαιώσει ότι οι φωτογραφίες αυτές είναι αυθεντικές και ότι οι δύο άνδρες που ποζάρουν με τον Χουάν Γκουαϊδό και κατηγορούνται ότι ανήκουν στη συμμορία «Λος Ραστρόχος» είναι το τρέχον διάστημα φυλακισμένοι στην Κολομβία.
Ο Γκουαϊδό είναι ήδη αντιμέτωπος με διάφορες έρευνες από τη Δικαιοσύνη στη Βενεζουέλα, συμπεριλαμβανομένης μιας για απόπειρα «σφετερισμού του προεδρικού αξιώματος». Η σύλληψή του, έχει προειδοποιήσει η αμερικανική κυβέρνηση — η πρώτη που αναγνώρισε τον ηγέτη της αντιπολίτευσης ως νόμιμο πρόεδρο, ακολουθούμενη από περίπου πενήντα άλλες — θα ήταν «το τελευταίο λάθος» που θα διέπραττε η κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο, την οποία προσπαθεί να εκδιώξει από την εξουσία ο Γκουαϊδό.
Ο σάλος για τις φωτογραφίες ξέσπασε την ώρα που η ένταση ανάμεσα στο Καράκας και την Μπογκοτά έχει κορυφωθεί, με την κυβέρνηση του Κολομβιανού προέδρου Ντούκε να ανακοινώνει πως έθεσε τον στρατό σε συναγερμό λόγω της «απειλής» που βλέπει στα στρατιωτικά γυμνάσια της Βενεζουέλας στα σύνορα.
Η κυβέρνηση του Μαδούρο κατηγορεί αυτή του Ντούκε ότι σκοπεύει να εξαπολύσει επίθεση εναντίον της Βενεζουέλας· η Μπογκοτά διαψεύδει.

Στην Κολομβία...
...έχουν βρεθεί σοροί συνολικά 9.000 θυμάτων των παραστρατιωτικών οργανώσεων  και έχει γίνει εκταφή τους μετά τη συμφωνία αφοπλισμού τους το 2006, στην οποία κατέληξε η κυβέρνηση του πρώην προέδρου Άλβαρο Ουρίμπε (2002-2010) με τις AUC. Ο νόμος για τη Δικαιοσύνη και την Ειρήνη που είχε προωθηθεί τότε προέβλεπε για τους μεταμελημένους παραστρατιωτικούς ποινές κάθειρξης έως οκτώ ετών το μέγιστο εάν αποκηρύσσαν τα εγκλήματά τους, συμπεριλαμβανομένων εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας.
 Στην ένοπλη σύρραξη στην Κολομβία, η οποία διαρκεί πάνω από μισό αιώνα, ενεπλάκησαν στην πορεία των ετών οργανώσεις ανταρτών της άκρας αριστεράς, ακροδεξιοί παραστρατιωτικοί, ο στρατός, τα σώματα ασφαλείας και συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος, με φόντο το λαθρεμπόριο ναρκωτικών.
Ο εμφύλιος πόλεμος είχε πάνω από οκτώ εκατομμύρια θύματα -260.000 νεκρούς, τουλάχιστον 60.000 εξαφανισμένους, 7,4 εκατομμύρια εσωτερικά εκτοπισμένους.
 Ο πρώην πρόεδρος Χουάν Μανουέλ Σάντος, υπέγραψε στα τέλη του 2016 μια ιστορική συμφωνία ειρήνης με την οργάνωση Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC), η οποία αφοπλίστηκε και μετασχηματίστηκε σε πολιτικό κόμμα με το ίδιο ακρώνυμο στα ισπανικά.
Η συμφωνία προέβλεπε τη δημιουργία ειδικής μονάδας για την αναζήτηση των εξαφανισθέντων, που υπολογίζεται ότι μπορεί να φθάνουν ακόμα και τους 83.000 ανθρώπους.
Ωστόσο, ο δεύτερος στην ιεραρχία της ένοπλης κολομβιανής οργάνωσης FARC, ο Ιβάν Μάρκες, ο οποίος εδώ και ένα χρόνο έχει περάσει στην παρανομία, ανακοίνωσε με βίντεο που ανήρτησε στο YouTube ότι ξαναπαίρνει τα όπλα δίπλα σε άλλους ηγέτες των ανταρτών που κατήγγειλαν τη συμφωνία ειρήνης στην Κολομβία.
Από το δάσος της νοτιοανατολικής Κολομβίας, ο Ιβάν Μάρκες ανακοινώνει «τη συνέχιση των επιχειρήσεων των ανταρτών σε απάντηση της προδοσίας από το κράτος των συμφωνιών ειρήνης της Αβάνας» που είχαν οδηγήσει στον αφοπλισμό το 2017 περίπου 7.000 ανδρών και γυναικών μαχητών των FARC.
Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως ο αριθμός των ανθρώπων που εξαφανίστηκαν στην Κολομβία είναι υψηλότερος από κάθε άλλον που καταγράφηκε επί των ημερών οποιαδήποτε δικτατορίας στον κώνο της νότιας Αμερικής.



 Αναδημοσίευση: ant1.com.cy και docs.google.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου