Από τη Δευτέρα 4 Μαΐου, άρχισαν να αίρονται σταδιακά τα
περιοριστικά μέτρα που είχαν ληφθεί για τον περιορισμό της πανδημίας. Πλέον η
μάσκα είναι απαραίτητη για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αλλά και για όλα τα
καταστήματα. Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα καθώς τονίζουν πως η καλύτερη
επιλογή είναι οι μάσκες μιας χρήσης.
Πολλοί είναι αυτοί που θέλουν να τις φτιάξουν μόνοι. Πιο
κάτω δημοσιεύω βιντεάκια, για κατασκευή τόσο για χάρτινη μας χρήσεως μάσκα, όσο
και υφασμάτινη.
Οι ειδικοί πάντως λένε πως ιδανικά δεν θα έπρεπε να
χρησιμοποιούμε την ίδια μάσκα ξανά, κάτι που αυτή τη στιγμή δεν είναι εφικτό.
Ας δούμε όμως πως χρησιμοποιούμε σωστά, την χειρουργική
μάσκα.
* * *
- Για να αποφύγουμε τη μόλυνση, τοποθετούμε και αφαιρούμε τη μάσκα πολύ προσεκτικά. Πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας πριν βάλουμε μια μάσκα και αφού την αφαιρέσουμε. Δεν αγγίζουμε ποτέ το εσωτερικό της μάσκας, γιατί τότε μολύνουμε αυτόματα την εσωτερική της πλευρά.
- Πλένουμε την μάσκα αν αυτή είναι υφασμάτινη. Έρευνα του 2015, που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό BMJ Open προειδοποίησε για τους κινδύνους που εγκυμονεί η χρήση μάσκας από ύφασμα, σε σύγκριση με αυτήν της μίας χρήσης. «Η κατακράτηση υγρασίας σε συνάρτηση με τον κακό αερισμό αυξάνουν τον κίνδυνο μόλυνσης» μεταξύ των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, κατέληξε η μελέτη. Πρέπει να τις πλένουμε μετά από κάθε χρήση ή πάρα πολύ συχνά.
- Αφήνουμε τις μάσκες να στεγνώσουν μεταξύ χρήσεων. Αφού αφαιρέσουμε την μάσκα φροντίζουμε να τοποθετηθεί σε σημείο που μπορεί να αεριστεί κατάλληλα ούτως ώστε να στεγνώσει ή όποια υγρασία έχει συσσωρευτεί. Εάν η μάσκα μας δεν είναι κατασκευασμένη από εύφλεκτο υλικό, μπορούμε να την βάλουμε στον φούρνο για 30 λεπτά στους 70 βαθμούς ή πάνω από μια κατσαρόλα με βραστό νερό για περίπου 10 λεπτά. Μόνο που θα πρέπει μετά να την αφήσουμε να στεγνώσει.
- Μπορούμε να βάλουμε ένα επιπλέον πανί μπροστά από την μάσκα. Με αυτό τον τρόπο αυξάνουμε την προστασία μας από το ιό, συγχρόνως την διατηρούμε καθαρή ενώ αποφεύγουμε και την μόλυνση της.
- Πότε σταματάμε την χρήση της. Καλό είναι να σταματάμε την χρήση της χάρτινης μάσκας όταν αυτή γίνεται νωπή – υγρή, ή φαίνεται λερωμένη, την οποία πετάμε αμέσως στα σκουπίδια. Δεν αγγίζουμε ποτέ το μπροστινό μέρος, το οποίο μπορεί να έχει μολυνθεί.
Αναδημοσίευση:
flash.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου