Πρόκειται για τη υποπαραλλαγή του κορονοϊού με την επιστημονική ονομασία BA.2.75 που ονομάστηκε «Centaurus» (Κένταυρος) και εξαπλώνεται ταχύτατα από την Ινδία ενώ ήδη έχει εντοπιστεί και σε πολιτείες της Αμερικής.
Περιστατικά της ΒΑ.2.75 έχουν ανιχνευθεί αυτή τη στιγμή στις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τον Καναδά, τη Γερμανία, την Ιαπωνία, τη Νέα Ζηλανδία και τη Μεγάλη Βρετανία.
• • •
Ορισμένοι δε, φοβούνται ότι θα μπορούσε να προκαλέσει πιο σοβαρή ασθένεια από το σημερινό στέλεχος της Όμικρον, οποία ωστόσο είναι πιο ήπια από τις προηγούμενες Δέλτα και Άλφα.
Οι περισσότεροι άνθρωποι που νοσούν θα εμφανίσουν συμπτώματα που μοιάζουν με κρυολόγημα και γρίπη. Οι επικεφαλής της υγείας πάντως εξακολουθούν να τονίζουν ότι ο καλύτερος τρόπος για να έχει κανείς προστασία, είναι ο εμβολιασμός.
Ο Matthew Binnicker, διευθυντής κλινικής ιολογίας στην κλινική Mayo στο Ρότσεστερ της Μινεσότα, είπε ότι είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν πάρα πολλά συμπεράσματα.
«Αλλά φαίνεται ότι, ειδικά στην Ινδία, οι ρυθμοί μετάδοσης δείχνουν μια εκθετική αύξηση», ανέφερε στην Medical Express.
Ο δρ. Gagandeep Kang, ο οποίος μελετά τους ιούς στο Christian Medical College της Ινδίας στο Vellore, είπε ότι «πρέπει να αποδεχτούμε ότι τώρα ζούμε με υψηλότερο επίπεδο κινδύνου από ό,τι στο παρελθόν».
Η κύρια ανησυχία, λένε οι ειδικοί είναι ότι ορισμένες από τις μεταλλάξεις παρατηρούνται σε περιοχές που σχετίζονται με την πρωτεΐνη ακίδα του ιού – η οποία είναι υπεύθυνη για την είσοδο στα κύτταρα. Έτσι, η νέα παραλλαγή θα μπορούσε να επιτρέψει στον ιό να συνδεθεί στα κύτταρα πιο αποτελεσματικά.
Θα χρειαστούν όμως εβδομάδες για να καταλάβουμε εάν το στέλεχος θα επηρεάσει ή όχι την εξάπλωση του ιού, επισημαίνουν οι επιστήμονες.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει αρχίσει να παρακολουθεί την παραλλαγή για να παρακολουθεί πώς εξελίσσεται.
Καθησυχαστικός ο Γουργουλιάνης
Καθησυχαστικός είναι ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Κώστας Γουργουλιάνης (φωτο) για την νέα αυτή υποπαραλλαγή του. Είπε στην Ελένη Καραθάνου για το CNN Greece:
«Συνήθως οι μεταλλάξεις που είναι ιδιαίτερα μεταδοτικές, δεν συνδυάζονται με πολλούς θανάτους. Φυσικά είμαστε επιφυλακτικοί ως προς τη νόσηση και κατά πόσο επηρεάζει το αναπνευστικό σύστημα. Ωστόσο, η εμπειρία που έχουμε είναι ότι οι μεταδοτικές ασθένειες εξαπλώνονται σχετικά γρήγορα παντού και η μία λοίμωξη αντικαθιστά την άλλη».Κι ο ίδιος εξήγησε:
«Το καλό νέο είναι ότι αυτές οι μεταλλάξεις δεν κάνουν πνευμονίες που σημαίνει ότι δεν προκαλούν βαριά νόσο. Άρα, οι άνθρωποι δεν έρχονται στο νοσοκομείο, δεν νοσηλεύονται, δεν διασωληνώνονται και το κυριότερο, δεν πεθαίνουν»,
Πρόσθεσε όμως, ότι οι ευπαθείς ομάδες κινδυνεύουν από οποιαδήποτε μετάλλαξη και θα πρέπει έτσι και αλλιώς να είναι προσεκτικοί.
Σχετικά με την υπάρχουσα παραλλαγή της Όμικρον που βρίσκεται σε έξαρση και στη χώρα μας, όπως όλα δείχνουν μέχρι στιγμής «δεν επηρεάζονται οι πνεύμονες σε νεαρές ηλικίες. Έχουμε να δούμε νέους στα νοσοκομεία από το χειμώνα που επικρατούσε ακόμα η μετάλλαξη Δέλτα. Γι΄αυτό τον λόγο να μην πανικοβάλλουμε τον κόσμο, τουλάχιστον τις νεαρές ηλικίες. Ούτε είμαι της άποψης ότι οι νέοι θα πρέπει να διασκεδάζουν φορώντας μάσκες. Βέβαια, εάν επισκεφθούν τους παππούδες τους, ας φορέσουν για να μην τους κολλήσουν σε περίπτωση που νοσούν. Ωστόσο, βλέπουμε σήμερα ότι οι νέοι νοσούν με ήπια συμπτώματα, οι περισσότεροι ούτε καν με πυρετό».
Μάσκα σε ηλικιωμένους
Ο καθηγητής Πνευμονολογίας υποστηρίζει δεν πρέπει να πανικοβάλλεται ο κόσμος με τις σημερινές παραλλαγές αλλά να επικρατεί η λογική.
Προτείνει να φορούν μάσκα οι ηλικιωμένοι αφού οι νέοι δεν νοσούν βαριά από τις υπάρχουσες παραλλαγές.
«Βλέπουμε ακόμα ανθρώπους να οδηγούν μηχανάκι και να μην φορούν κράνος, αλλά να φορούν μάσκα. Το ίδιο και στο αυτοκίνητο. Να είναι μόνος του ο οδηγός και να φοράει μάσκα. Αυτό είναι ακραίο. Από την άλλη, βλέπουμε μεγάλους σε ηλικία που αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα υγείας και πηγαίνουν σε μνημόσυνα και σε εκκλησίες και δεν φορούν σωστά τη μάσκα ή κάποιοι δεν την φορούν καθόλου», αναφέρει ο ίδιος.
Επίσης, ο καθηγητής είναι της άποψης ότι δεν χρειάζεται να ανακοινώνεται ο αριθμός των κρουσμάτων σε καθημερινή βάση, παρά μόνο των διασωληνωμένων και των θανάτων έτσι ώστε να μην πανικοβάλλεται ο κόσμος.
Τέλος, όσον αφορά την 4η δόση, συμφωνεί με την Επιτροπή Εμβολιασμού, και προτείνει:
«Να επικεντρωθούμε στις ευάλωτες ομάδες και να εμβολιαστούν οι άνω των 60 ετών αλλά και όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας. Αυτό που γνωρίζουμε έως σήμερα είναι ότι οι παραλλαγές αυτές δεν προκαλούν βαριά νόσο και δεν υπάρχεουν ενδείξει που να υποστηρίζουν τον εμβολιασμό για όλους» επισημαίνει ο ίδιος.
Αναδημοσίευση: https://www.tanea.gr και cnn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου