Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 12 Ιουλίου 2023

17 κράτη θέλουν να ενταχθούν στους BRICS - Στη σύνοδό τους τον Αύγουστο κι ο Μακρόν;

Στο αντίπαλο δέος της Δύσης και του κυριαρχικού μοντέλου της παγκόσμιας διακυβέρνησης των ΗΠΑ εξελίσσονται με γοργό ρυθμό οι BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική) καθώς αυξάνονται διαρκώς τα κράτη που εκφράζουν την επιθυμία τους να γίνουν μέλη της Συμμαχίας.

• • •

Σε δηλώσεις του στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS o υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Sergey Ryabkov υποστήριξε ότι περίπου 20 κράτη επιδιώκουν να γίνουν μέλη των BRICS, αναφέροντας πως ο αριθμός αυτός βαίνει διαρκώς αυξανόμενος.
«Ο κατάλογος των υποψηφίων για ένταξη στην ένωση συνεχίζει να αυξάνεται.
Ο αριθμός των κρατών που επιδιώκουν να ενταχθούν σε αυτήν την ένωση πλησιάζει τους 20.
Αντικατοπτρίζει τον αυξανόμενο και ήδη σημαντικό ρόλο των BRICS στη διεθνή σκηνή ως μια ένωση κρατών με παρόμοιες θέσεις.
Θα ήθελα να το επισημάνω» υποστήριξε ο Ryabkov.

Δεν υπάρχει αρχηγός
Όπως είπε ο Ryabkov, οι BRICS είναι μια ομάδα κρατών που δεν ακολουθούν κάποιον αρχηγό.
«Αντιθέτως, οι εταίροι θέτουν μια εποικοδομητική ατζέντα που βασίζεται στη συναίνεση.
Οι συζητήσεις συνεχίζονται για το ποια θα πρέπει να είναι τα κριτήρια για την ένταξη στους BRICS.
Η Νότια Αφρική έχει εντατικοποιήσει αυτή τη δουλειά» υπογράμμισε ο Ryabkov.

Παρακαλούν για ένταξη
«Μπορώ να πω ότι ο αραβικός κόσμος και η περιοχή της Ασίας – Ειρηνικού ξεκάθαρα «παρακαλούν» να ενταχθούν στους BRICS, καθώς δεν έχουν εκπροσώπηση.
Αλλά θα δούμε τι ακριβώς μπορούμε να προσφέρουμε στους ηγέτες σχετικά με αυτό, και να το αφήσουμε στους ηγέτες να το αποφασίσουν κατά τη Σύνοδο Κορυφής στο Γιοχάνεσμπουργκ» υποστήριξε ο Ryabkov.

Η Σύνοδος Κορυφής
Σημειώνεται πως η επόμενη Σύνοδος Κορυφής των BRICS είναι προγραμματισμένη να γίνει τον ερχόμενο Αύγουστο στο Γιοχάνεσμπουργκ, αν και δεν αποκλείεται τελικά αυτή να φιλοξενηθεί είτε στην Κίνα είτε στην Ινδία.
Αυτό θα συμβεί εάν τελικά η Ρωσία αποφασίσει να εκπροσωπηθεί από τον πρόεδρο της Vladimir Putin.
Όμως λόγω του ότι σε βάρος του Putin έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης, είναι πολύ πιθανό η Νότια Αφρική να δεχθεί πιέσεις από τη Δύση να συλλάβει τον Ρώσο πρόεδρο και να τον εκδώσει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης.
Αν και η Νότια Αφρική έχει εκδώσει γενική διπλωματική ασυλία, κάτι που θα επιτρέψει στον Putin να ταξιδέψει εφόσον το θελήσει στη Ν. Αφρική, υπάρχει η εκτίμηση ότι αυτό το διάταγμα μπορεί να μην υπερισχύει του εντάλματος σύλληψης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.
Σε μια προσπάθεια να αποφύγει την τεράστια διεθνή πίεση που εκτιμάται πως θα δεχθεί σε αυτό το σενάριο, η Νότια Αφρική εξετάζει ακόμα και το ενδεχόμενο να μην φιλοξενήσει τη Σύνοδο Κορυφής, και αυτή τελικά να πραγματοποιηθεί είτε στην Κίνα είτε στην Ινδία, οι οποίες δεν έχουν καμία υποχρέωση βάσει των διεθνών συμβάσεων να συλλάβουν τον Ρώσο πρόεδρο.

Στην ουρά για ένταξη
Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν οκτώ χώρες που έχουν υποβάλει επίσημα αίτηση για ένταξη και 17 άλλες που έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να ενταχθούν.
Οι οκτώ επίσημοι υποψήφιοι είναι: Αλγερία, Αργεντινή, Μπαχρέιν, Αίγυπτος, Ινδονησία, Ιράν, Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Οι 17 χώρες που έχουν εκφράσει ενδιαφέρον είναι: Αφγανιστάν, Μπανγκλαντές, Λευκορωσία, Καζακστάν, Μεξικό, Νικαράγουα, Νιγηρία, Πακιστάν, Σενεγάλη, Σουδάν, Συρία, Ταϊλάνδη, Τυνησία, Τουρκία, Ουρουγουάη, Βενεζουέλα και Ζιμπάμπουε.

Τεράστια μεγέθη
Εφόσον υλοποιηθεί αυτός ο σχεδιασμός, είναι προφανές πως γίνεται λόγος για μια μεγάλη συμμαχία με τεράστια δύναμη και δυναμική που απειλεί ξεκάθαρα να βάλει τέλος στην κυριαρχία της Δύσης και των ΗΠΑ.
Δεδομένου ότι η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία θα είναι μέλη, τότε έχετε δύο από τους τρεις μεγαλύτερους παραγωγούς ενέργειας στον κόσμο μέσα σε μία συμμαχία (η άλλη χώρα είναι οι ΗΠΑ).
Ήδη η Ρωσία, η Κίνα, η Βραζιλία και η Ινδία είναι όλες μέλη, κάτι που σημαίνει ότι οι τέσσερις από τις επτά μεγαλύτερες χώρες στον κόσμο, με βάση την έκταση της επικράτειάς τους, που κατέχουν το 30% της στερεάς επιφάνειας της Γης και τους ανάλογους φυσικούς πόρους, σχεδόν το 50% της παραγωγής σιτηρών και ρυζιού στον κόσμο, καθώς και το 15% των παγκόσμιων αποθεματικών χρυσού, ανήκουν στη συμμαχία των BRICS.
Παράλληλα, η Κίνα, η Ινδία, η Βραζιλία και η Ρωσία είναι τέσσερις από τις εννέα χώρες με το υψηλότερο πληθυσμό στον πλανήτη, με τους πολίτες τους να ξεπερνούν τα 3,2 δισεκατομμύρια ή 40% του παγκόσμιου πληθυσμού.
Η Κίνα, η Ινδία, η Βραζιλία, η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία έχουν συνδυαστικό ΑΕΠ ύψους 29 τρισ. δολαρίων ή 28% του παγκόσμιου ΑΕΠ.
Εάν χρησιμοποιήσουμε την αγοραστική δύναμη για τον υπολογισμό του ΑΕΠ, τότε το μερίδιο των BRICS ανέρχεται σε πάνω από 54%.

Πυρηνικές δυνάμεις
Η Ρωσία και η Κίνα διαθέτουν δύο από τα τρία μεγαλύτερα πυρηνικά οπλοστάσια στον κόσμο (η άλλη χώρα είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες).
Με κάθε μέτρο/δείκτη - πληθυσμό, έκταση, ενεργειακή παραγωγή, ΑΕΠ, παραγωγή τροφίμων και πυρηνικά όπλα - οι BRICS δεν είναι απλά άλλη μια κοινότητα φιλοσοφικού προβληματισμού και ατέρμονων συζητήσεων όπως η ΕΕ - αλλά είναι μια σημαντική και αξιόπιστη εναλλακτική δύναμη στη δυτική ηγεμονία.
Οι BRICS που δρουν από κοινού αποτελούν έναν πόλο ενός νέου πολυπολικού ή ακόμη και διπολικού κόσμου.

Οικονομικοί γίγαντες
Πρόσφατα δημοσιεύματα υποστηρίζουν πως στις 22 Αυγούστου αναμένεται η πιο σημαντική εξέλιξη στη διεθνή οικονομία από το 1971, καθώς αναμένεται η εισαγωγή μιας νέας σημαντικής νομισματικής μονάδας, που θα μπορούσε να αποδυναμώσει τον ρόλο του δολαρίου σε ό,τι αφορά τις παγκόσμιες πληρωμές και, τελικά, να το αντικαταστήσει σε βάθος χρόνου ως παγκόσμιο αποθεματικό και συναλλακτικό νόμισμα.
Αλλά τι κρύβεται πίσω από αυτήν την προσπάθεια να εγκαταλειφθεί το δολάριο;
Ο βασικός λόγος είναι η οπλοποίησή του από τις Ηνωμένες Πολιτείες μέσω της επιβολής κυρώσεων
Για χρόνια, οι Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποιούσαν τις κυρώσεις για να τιμωρήσουν χώρες όπως το Ιράν.
Αλλά οι κυρώσεις που επέβαλαν στη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία ξεπέρασαν κατά πολύ το όποιο προηγούμενο.
Πολλές άλλες χώρες άρχισαν να αντιλαμβάνονται ότι θα μπορούσαν να είναι οι επόμενες αν αντιτίθεντο στις Ηνωμένες Πολιτείες σε συγκεκριμένα θέματα.
Και αυτός ο φόβος έχει επιταχύνει σημαντικά την προσπάθεια να αποσυνδεθούν εντελώς από το σύστημα του δολαρίου.
Αυτή η επιθυμία δεν περιορίζεται μόνο σε τρέχοντες στόχους όπως η Ρωσία, αλλά κοινοποιείται και από δυνητικούς στόχους, συμπεριλαμβανομένων της Κίνας, του Ιράν, της Τουρκίας, της Σαουδικής Αραβίας, της Αργεντινής και πολλών άλλων.
Οι BRICS+ αποτελούν μια ρεαλιστική προσπάθεια για την απο-δολαριοποίηση των παγκόσμιων πληρωμών και, τελικά, των παγκόσμιων αποθεμάτων.

 

Θα πάει στη σύνοδο των BRICS o Macron;

Πληροφορίες της γαλλικής εφημερίδας L'Opinion αναφέρουν πως ο Macron ζήτησε από τον πρόεδρο της Νότιας Αφρικής Cyril Ramaphosa να του δοθεί η δυνατότητα να παρακολουθήσει τη Σύνοδο Κορυφής των κρατών μελών της BRICS που πρόκειται να γίνει στο Γιοχάνεσμπουργκ.
Αναφέρεται μάλιστα πως η πρόταση αυτή αποτέλεσε μια τεράστια έκπληξη για τον Νοτιοαφρικανό πρόεδρο, ο οποίος δεν ήταν σε θέση να απαντήσει για το εάν πρέπει να επιτραπεί σε ηγέτες κρατών, τα οποία δεν είναι μέλη των BRICS, να παρακολουθήσουν τη Σύνοδο.
Πάντως, o Vincent Magwenya, εκπρόσωπος του προέδρου Ramaphosa – όπως υποστηρίζει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti – αναφέρουν πως δεν έχει υπάρξει κανένα τέτοιο αίτημα από την πλευρά του Γάλλου προέδρου.

 

Εξηγήσεις ζητά η Ρωσία
Αναφερόμενη σε αυτές τις πληροφορίες, η Maria Zakharova, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, ζήτησε από τη Γαλλία να δώσει εξηγήσεις για αυτήν την «πρωτοβουλία» Macron.
«Θα ήταν καλό εάν μας έλεγαν τι θέλουν.
Θέλουν για ακόμα μια φορά να δημιουργήσουν κάποιου είδους επαφή προκειμένου να δείξουν ότι το Παρίσι είναι ενεργό ή είναι κάποιου είδους Δούρειος Ίππος;
Πρέπει να μας εξηγήσουν.
Πιστεύω ότι αυτοί που θα εκπροσωπηθούν στη Σύνοδο πρέπει να μιλήσουν ανοιχτά στο Μέγαρο των Ηλυσίων» ανέφερε μιλώντας στο ραδιόφωνο του Sputnik η Zakharova, υποστηρίζοντας πως «μιλάμε για έναν Οργανισμό, στον οποίο δεν είναι μέλη και τον οποίο δεν έχουν αντιμετωπίσει και με τη μεγαλύτερη ευγένεια».
«Δεν μιλώ καν για καλές προθέσεις και θετικά συναισθήματα» είπε η Zakharova.
Υπενθυμίζεται πως οι BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική) έχουν εξελιχθεί στο αντίπαλο δέος της G7, καθώς ολοένα και περισσότερα κράτη – όπως η Τουρκία, η Αργεντινή, το Ιράν, η Ινδονησία, η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος - θέλουν να ενταχθούν σε αυτή.

 

Τι θα γίνει με τον Putin;

Ένα ακόμα τεράστιο ερώτημα που απασχολεί τη Νότια Αφρική ενόψει της Συνόδου Κορυφής των BRICS είναι τι θα πράξει σε περίπτωση που ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin αποφασίσει να δώσει το παρών στη Σύνοδο.
Υπενθυμίζεται πως σε βάρος του Putin έχει εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης, κάτι που σημαίνει πως εάν ο Ρώσος πρόεδρος εμφανιστεί, θα πρέπει οι αρχές της Νότιας Αφρικής να τον συλλάβουν και να τον στείλουν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
Αν και ο πρόεδρος Ramaphosa εξέδωσε γενική διπλωματική ασυλία σε όλους τους ηγέτες των κρατών - μελών των BRICS, κάτι που εν πολλοίς σημαίνει πως ο Putin μπορεί να ταξιδέψει στη Νότια Αφρική και να μην συλληφθεί, υπάρχει η εκτίμηση ότι αυτό το διάταγμα μπορεί να μην υπερισχύει του εντάλματος σύλληψης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.
Σε μια προσπάθεια να αποφύγει την τεράστια διεθνή πίεση που εκτιμάται πως θα δεχθεί σε αυτό το σενάριο, η Νότια Αφρική εξετάζει ακόμα και το ενδεχόμενο να μην φιλοξενήσει τη Σύνοδο Κορυφής, και αυτή τελικά να πραγματοποιηθεί είτε στην Κίνα είτε στην Ινδία, οι οποίες δεν έχουν καμία υποχρέωση βάσει των διεθνών συμβάσεων να συλλάβουν τον Ρώσο πρόεδρο.
Σημειώνεται πως μέχρι στιγμής η Ρωσία δεν έχει επιβεβαιώσει ούτε έχει απορρίψει το ενδεχόμενο να δώσει το παρών ο Putin στη Σύνοδο Κορυφής, με το Κρεμλίνο να τονίζει ότι σε κάθε περίπτωση η χώρα θα εκπροσωπηθεί στο κατάλληλο επίπεδο

 

 

Αναδημοσίευση: bankingnews.gr και Δεύτερη σελίδα του bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου