• • •
Η κυβέρνηση μόλις συμπλήρωσε τον πρώτο μήνα της θητείας της, την οποία ανανέωσε θριαμβευτικά μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της 25ης Ιουνίου. Όσοι υποστηρίζαμε ότι αυτό το αποτέλεσμα θα οδηγήσει σε παντοδυναμία (ουσιαστικά δεν υπάρχει αντιπολίτευση) και αυτή με τη σειρά της θα φέρει αλαζονεία δεν ήμασταν προφήτες. Έτσι συμβαίνει όταν οι εξουσίες αισθάνονται ότι παίζουν μόνες τους.
Ας δούμε τι συνέβη πριν κάν συμπληρωθεί ένας μήνας από τις εκλογές:
1. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ως πρόεδρος της ΝΔ, υπέγραψε δύο (πανομοιότυπες) αποφάσεις, για να επανεντάξει στο κόμμα δύο στελέχη που ο ίδιος είχε διαγράψει. Τον περιβόητο Καμπόσο ως υβριστή, μισαλλόδοξο και ρατσιστή. Και τον Πέτρο Δούκα για τη γνωστή φράση με «τις σακούλες και τα τριχίλιαρα», με τις οποίες εξαγόραζαν ψήφους το2007 στην Ηλεία. Έδωσε κάποια εξήγηση ο κ. Μητσοτάκης γι’ αυτήν την απόφασή του; Καμία. Κλασικό δείγμα αλαζονικής συμπεριφοράς. Δικό του είναι το κόμμα, ό,τι θέλει κάνει. Η λογοδοσία, στην οποία ομνύει κατά καιρούς, είναι για τους άλλους.
2. Σε ανύποπτο χρόνο ο πρωθυπουργός είχε διαβεβαιώσει ότι «ο κρατικός μηχανισμός είναι επαρκώς προετοιμασμένος» για το καλοκαίρι. Μέσα σε ένα μήνα τη διαβεβαίωση την πήραν οι άνεμοι της φωτιάς. Η μισή χώρα φλέγεται. Η Ρόδος επί δέκα ημέρες. Οι φωτιές έφτασαν στις παρυφές των πόλεων (Βόλος, Λαμία). Αποθήκες πυρομαχικών τινάχτηκαν στον αέρα. Και στο παρελθόν, απώτερο και πρόσφατο, είχαμε καταστροφικές πυρκαγιές. Και πέρσι, με την ίδια κυβέρνηση και τον ίδιο πρωθυπουργό. Ο οποίος έδινε τις ίδιες διαβεβαιώσεις για καλύτερη «προετοιμασία» και «ετοιμότητα». Φέτος ακούμε πάλι τα ίδια. Ο πρωθυπουργός μιλάει σαν παρατηρητής, κάνει διαπιστώσεις του τύπου «πρέπει να…». Και δεν δέχεται ότι μπορεί να του ασκηθεί κριτική. «Αποτελεί παράδοξο κάποιες φωνές να αμφισβητούν την ετοιμότητα του κράτους…», είπε στη Βουλή. Κλασικό δείγμα αλαζονείας, δεύτερο.
Στο λεξιλόγιό του δεν υπάρχει η λέξη «αποτυχία». Οι υπουργοί του είτε μιλάνε σαν παντογνώστες είτε αναγγέλλουν «μυστικές» έρευνες για τους «εμπρηστές». Ο Χρυσοχοίδης, ο οποίος είχε «τιμωρηθεί» πέρσι ως έχων την πολιτική ευθύνη για τη καταστροφή στην Εύβοια, επαίρεται τώρα ότι η Ελλάδα «είναι η καλύτερα εξοπλισμένη χώρα για τις πυρκαγιές». Και να είναι δεν το λες, διάβολε, την ώρα που καίγεται η μισή χώρα.
Από την άλλη ο Βορίδης λέει ότι η ΕΥΠ ερευνά αν τη φωτιά στη Ρόδο την έβαλαν «Τούρκοι πράκτορες, κτηνοτρόφοι ή παράφρονες». Ελπίζουμε να έχει την ίδια επιτυχία που είχε όταν παρακολουθούσε πολιτικούς αρχηγούς, υπουργούς, στρατηγούς, δημοσιογράφους και άλλους ων ουκ έστιν αριθμός.
3. Έχει περάσει ένας και πλέον χρόνος από τότε που ξέσπασε το σκάνδαλο των υποκλοπών. Ο πολιτικός αρχηγός, που ήταν μεταξύ των θυμάτων, κατήγγειλε στη Βουλή ότι, εκτός της ΕΥΠ, έγιναν τρεις απόπειρες παρακολούθησής του μέσω του παράνομου λογισμικού predator. Και ο πρωθυπουργός που ήταν παρών; Μίλησε για όλα τα άλλα πλην αυτού. Τσιμουδιά. Δεν βρήκε ούτε μια λέξη. Ο παριστάμενος υπουργός Κ. Χατζηδάκης -θύμα κι αυτός παρακολούθησης- κατέφυγε σε κοινότοπα ευφυολογήματα του τύπου «μας ενδιαφέρει όλους να διαλευκανθεί το θέμα».
Αυτή είναι η εικόνα του πρώτου μήνα της νέας κυβερνητικής θητείας. Μπορεί να συνοψίσθεί σε τέσσερις λέξεις: παντοδυναμία (από το εκλογικό αποτέλεσμα), αλαζονεία (αναμενόμενο επακόλουθο), αποτυχία (στις πυρκαγιές) και δικαιολογίες.
Για τις δικαιολογίες το έχει πει έτσι ο Αμερικανός εθνοπατέρας Βενιαμίν Φραγκλίνος: «Όποιος είναι καλός στις δικαιολογίες σπανίως είναι καλός σε οτιδήποτε άλλο». Στην περίπτωση των κυβερνώντων πέφτει λίγο έξω. Είναι πολύ καλοί στη διαστροφή των εννοιών και εξπέρ στην προπαγάνδα…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου