Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 24 Ιουνίου 2013

Ανοιχτή επιστολή στη New Europe,
προς τον Μπαρόζο για την ΕΡΤ



Η Βελγική New Europe δημοσίευσε ανοιχτή επιστολή του Δρ. Ιωάννη Οικονομίδη προς τον Πρόεδρο της Κομισιόν, José Manuel Barroso. Να δούμε την επιστολή αυτή με τίτλο,
Στο Φως και στο Σκοτάδι - Μια περίπτωση μίας Ελληνικής Τραγωδίας
 * * *
Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Παίρνω το θάρρος να απευθυνθώ σε σας ως Ευρωπαίος πολίτης (κατέχω την Ελληνική Ιθαγένεια, ζώντας τα τελευταία 30 χρόνια στο Βέλγιο) και ως πρώην υπάλληλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (1987-2010).

Όπως ήδη γνωρίζετε η κυβέρνηση της Ελλάδας αποφάσισε, χωρίς καμία προειδοποίηση και δημόσια διαβούλευση να σταματήσει την μετάδοση της Ελληνικής Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης. Από την περασμένη Τρίτη (11/6/2013) μια μαύρη κουρτίνα έπεσε στα τρία βασικά μας δημόσια δίκτυα (ΕΤ, ΝΕΤ, ΕΤ3), στον δορυφόρο που εκπέμπει διεθνώς (ERT World), στους πολλούς ραδιοφωνικούς σταθμούς για την ενημέρωση του κοινού και την ψυχαγωγία και στις σχετικές ιστοσελίδες του διαδικτύου.

Δεν θέλω να επεισέλθω στα οικονομικά, στα διοικητικά ή στην ποιότητα των υπηρεσιών της ΕΡΤ. Αυτά είναι για τους τοπικούς ειδικούς. Δεν θέλω καν να επεισέλθω στο πώς τα εκατομμύρια των Ελλήνων πολιτών στην Ελλάδα ή στην διασπορά θα ενημερώνονται και θα ψυχαγωγούνται.. Θέλω να επεισέλθω σε ένα συμβολικό ζήτημα: Οι μαύρες οθόνες στο εσωτερικό της Ευρώπης. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η πατρίδα σας, αγωνίστηκαν ενάντια στον ολοκληρωτισμό, στις δικτατορίες, σε φασισμούς και σε κάθε είδους ακραίων κυβερνήσεων οι οποίες, μεταξύ των άλλων απάνθρωπων και απολίτιστων πρακτικών τους, απαγόρευαν την έκφραση της ελευθερίας και το δικαίωμα στην ενημέρωση. Αυτή τη στιγμή ο μέσος Έλληνας πολίτης μπορεί να πάρει τις πληροφορίες του/της από τα δίκτυα και τις ιστοσελίδες των ιδιωτικών συμφερόντων.

Ο συμβολισμός είναι τεράστιος: το κοινό καλό είναι μαύρο, σκοτεινό και σιωπηλό και το μόνο χρώμα, το μόναδικό φως και φωνή προέρχεται από ιδιωτικούς φορείς. Αυτό είναι η Ευρώπη; Είναι αυτό που οι πατέρες μας είχαν κατά νου όταν πολεμούσαν κατά του ολοκληρωτισμού;

Απευθύνομαι σε εσάς, κύριε Πρόεδρε, γνωρίζοντας την πολιτική σας δύναμη και τον συμβολισμό σας ως Προέδρου του κύριου ευρωπαϊκού θεσμικόυ αργάνου. Απευθύνομαι σε εσάς, κύριε Barroso, ως ευρωπαίος πολίτης ευαίσθητος στις κύριες ευρωπαϊκές και δημοκρατικές αξίες. Απευθύνομαι σε σας υπενθυμίζοντάς σας ότι στη χώρα που εφηύρε τη δημοκρατία, η δημοκρατία είναι για άλλη μια φορά τα τελευταία 25 χρόνια, υπό την απειλή όπλων. Απευθύνομαι σε σας υπενθυμίζοντάς σας ότι το λίκνο του ευρωπαϊκού πολιτισμού, όπου το φως και η μουσική λατρευόταν στο πρόσωπο του Θεού Απόλλωνα, παραβιάζεται με μια μαύρη κουρτίνα και μια νεκρική σιγή. Τώρα ο μέσος Έλληνας πολίτης βίσκεται στον φόβος, στην απογοήτευση και στην απελπισία.

Κύριε Πρόεδρε, η κυβέρνηση της Ελλάδας, παρά το γεγονός ότι είναι δημοκρατικά εκλεγμένη, δρα σε πολλές περιπτώσεις, και σε αυτή την περίπτωση, ιδίως, σαν μια ολοκληρωτική κυβέρνηση για την επιβολή μέτρων ενάντια στη θέληση και την ευημερία του λαού. Στην περίπτωση της ΕΡΤ, πιστεύω ότι η κυβέρνηση ξεπέρασε κάθε δημοκρατικό όριο. Αγνόησε επίσης την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου να ανοίξει εκ νέου την ΕΡΤ μέχρι τη μεταρρύθμιση της στο εγγύς μέλλον. Πιστέψτε με, κύριε Πρόεδρε, το μαύρο στην οθόνη μου με πονάει ως Ευρωπαίο πολίτη και προμηνύει το μαύρο μιας φασιστικού τύπου διακυβέρνησης, που φοβάμαι ότι δεν είναι μόνο στην Ελλάδα. Το μαύρο και η σιωπή από την τηλεόραση και το ραδιόφωνο μας δεν είναι μόνο μια Ελληνική ιδιαιτερότητα. Πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό θέμα. Είναι ενα παγκόσμιο θέμα.

Αυτή είναι μια έκκληση σε σας ως Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να εμπλακείτε προσωπικά και να υπενθυμίσετε τσην Ελληνική κυβέρνηση ότι είναι ένα Ευρωπαϊκό κράτος και θα έπρεπε να σεβαστεί τις Ευρωπαϊκές αξίες. Οι ολοκληρωτικές δράσεις είναι μακριά από το Ευρωπαϊκό πολιτισμό.

Ζητώ συγγνώμη που σας απασχόλησα στον πολύτιμο χρόνο σας και από τα σημαντικά καθήκοντά σας. Ωστόσο, τα Ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα είναι η τελευταία μας ελπίδα, για να λυθεί το θέμα ειρηνικά πριν ξεσπάσει οποιαδήποτε πολιτική αναταραχή με απρόβλεπτα αποτελέσματα.


Με μεγάλο σεβασμό
Ιωάννης Οικονομίδης



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου