Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2019

Αντετοκούνμπο – Τσιτσιπάς: Δυο μεγάλοι Έλληνες αθλητές


Διαβάζω στο Wikipedia:

  • Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο γεννήθηκε στην Αθήνα στις 6 Δεκεμβρίου 1994 και είναι παιδί μεταναστών από το Λάγος της Νιγηρίας, του Τσαρλς και της Βερόνικα, οι οποίοι ήρθαν στην Ελλάδα το 1991. Ο μεγαλύτερος αδερφός του, ο Φράνσις, παρέμεινε πίσω στο Λάγος με τον παππού και την γιαγιά του.
    Οι γονείς του απέκτησαν άλλα 3 αγόρια στην Ελλάδα, το Θανάση, τον Κώστα και τον Αλέξη. Ο πατέρας του Αντετοκούνμπο ήταν πρώην επαγγελματίας ποδοσφαιριστής στην Νιγηρία, ενώ η μητέρα του αθλήτρια του άλματος εις ύψος. Η οικογένεια απέκτησε πέντε παιδιά, τα οποία πήραν ένα ελληνικό κι ένα νιγηριανό όνομα. Το νιγηριανό όνομα του Γιάννη είναι «Ούγκο»

Τα περισσότερα γνωστά θα μου πείτε. Ο Γιάννης είναι αυτή τη στιγμή, ο πιο γνωστός Έλληνας αθλητής και τον έμαθαν και οι πιο μεγάλοι, ρατσιστές, πολιτικοί. Όπως αυτός που δεν μπορύσε να προφέρει το όνομά του κι έλεγε πως έχει γεννηθεί «κάπου στη Νιγηρία» ενώ ο άνθρωπος έχει γεννηθεί στην Αθήνα όπως διαβάζουμε παραπάνω και μάλιστα στα Σεπόλια.
Αυτό που δεν είναι πολύ γνωστό είναι, όπως διαβάζετε, πως και ο πατέρας του ήταν επαγγελματίας αθλητής αλλά και η μητέρα του.
Ο Γιάννης προς τιμήν του τιμά τα Ελληνικά χρώματα όχι μόνο βγάζοντας «το παντεσπάνι του» στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Αλλά στον ελεύθερο χρόνο του είναι στην Ελλάδα για την Εθνική και να δει την οικογένειά του και τους φίλους του που σίγουρα τους στηρίζει.
Δεν έχω ακούσει για φιλανθρωπίες, μπορεί να είμαι ανημέρωτος πάνω εκεί, αλλά είμαι σίγουρος πως κάνει
Όμως ψάχνω και για τον άλλο Έλληνα αθλητή που έμαθε την Ελλάδα να βλέπει τέννις. Τον Στέφανο Τσιτσιπά. Ενώ εμείς δεν μπορούσαμε κάποτε να δούμε τους μεγάλους πρωταθλητές μας,για την εποχλη Ελλάδα, Τάσο Μπαβέλα και Αγγελική Κανελλοπούλου.  Και διαβάζαμε μόνο γι’ αυτούς, ευτυχώς το ΦΩΣ των σπόρ είχε ειδηκη στήλη για το τέννις. Την κόρη της κ Κανελλοπούλου θαυμάζουμε πολλές φορές μαζί με τον Στέφανο. Την Μαρία Σάκκαρη.
Ψάχνω λοιπόν στο Wikipedia Στέφανος Τσιτσιπάς:
  • Ο Τσιτσιπάς γεννήθηκε στις 12 Αυγούστου 1998, γιος του Αποστόλη Τσιτσιπά και της Τζούλιας Σαλνίκοβα (Yuliya Salnikova) στην Καρδίτσα . Ο πατέρας του είναι Έλληνας και η μητέρα του Ρωσίδα. Ο παππούς του Σεργκέι Σάλνικοφ ήταν Ρώσος ποδοσφαιριστής και μάνατζερ.
    Οι γονείς του είναι επαγγελματίες τενίστες, ενώ η μητέρα του ήταν νούμερο 1 στην κατηγορία νέων, ήταν εντός των κορυφαίων 200 παγκοσμίως και εκπροσώπησε την Σοβιετική Ένωση στο Φεντ Καπ. Δεν προχώρησε στην καριέρα της γιατί υπήρχαν περιορισμοί στην ελευθερία μετακίνησης εκείνη την εποχή. Ο πατέρας του εργάζονταν ως δάσκαλος της αντισφαίρισης στο ξενοδοχείο Αστήρ Παλάς στη Βουλιαγμένη όταν γεννήθηκε. Αρχικά γνωρίστηκαν σε τουρνουά της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Τένις στην Αθήνα όπου η μητέρα του ήταν παίκτρια και ο πατέρας του ήταν διαιτητής. Ο Στέφανος έχει τρία αδέλφια, τον Πέτρο, τον Παύλο και την Ελισάβετ, όλοι τους παίκτες του τένις.
Άρα και ο έταιρος Έλληνας αθλητής που τιμά τα Ελληνικά χρώματα μπορεί να είναι Έλληνας στην καρδιά αλλά είναι 50% Ρώσος. Και μάλιστα από αθλητική οικογένεια της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Μια που κι ο παππούς του Σεργκέι Σάλινκοφ ήταν ποδοσφαιριστής στην Σπαρτάκ Μόσχας, τη Ζενίτ Αγίας. Πετρούπολης και την Ντυναμό Μόσχας. Τον τίμησαν  κάνοντάς τον γραμματόσημο, μετά τον θάνατό του το 1984
Έγινε από τους πρώτους στο παγκόσμιο τέννις αφού μεγάλωσε: «Με σκληρή δουλειά και με… σοβιετική πειθαρχία», σύμφωνα με δηλώσεις της μητέρας του.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου