Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2020

Ανησυχία στη Καστοριά από τα κρούσματα Covid-19 σε ζώα στην Δανία και την σφαγή 15.000.000 βιζόν

 Η Δανία θα σφαγιάσει συνολικά 15 εκατομμύρια βιζόν που εκτράφηκαν στο έδαφός της εξαιτίας μιας μετάλλαξης της Covid-19 που ήδη έχει μεταδοθεί σε 12 ανθρώπους, και απειλεί την αποτελεσματικότητα ενός μελλοντικού εμβολίου για τον άνθρωπο, ανακοίνωσε στις 4 Νοεμβρίου 2020 η πρωθυπουργός της χώρας Μέτε Φρεντέρικσεν. Αυτό σήμανε συναγερμό στις κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας καθώς σε Κοζάνη και Καστοριά εκτρέφονται σχεδόν 1 εκατομμύριου ζωα σε 112 εκτροφεία γουνοφόρων ζώων κυρίως Μινκ τα περισσότερα εκ των οποίων είναι στην Σιάτιστα, τη Γαλατινή, τη Εράτυρα της ΠΕ Κοζάνης καθώς και στα περίχωρα της Καστοριάς τα υπόλοιπα 37.

• • •

Στις αρχές του 2019 περισσότερα από μισό εκατομμύριο ζώα εκτρέφονταν στα ελληνικά εκτροφεία μόνο και μόνο για να ξανάρθουν και να τροφοδοτήσουν τη βιομηχανία της μόδας. Να θυμίσουμε ότι στις 18 Οκτωβρίου ο Νίκος Χαρδαλιάς προχώρησε στη διαπίστωση για την κρισιμότητα της κατάστασης στην Κοζάνη καθώς ολόκληρη η Περιφερειακή Ενότητα πέρασε στο επίπεδο 4.

 «Έχουμε ξεκινήσει να λαμβάνουμε αυξημένα μέτρα βιοασφάλειας σε όλη τη γραμμή της εκτροφής των μινγκ από τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν εισήλθαμε στο πρώτο κύμα της πανδημίας», δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκτροφέων Βιζόν Δυτικής Μακεδονίας, Τάσος Μιχαλόπουλος.

 Είμαστε σχολαστικοί σε ό,τι αφορά την τήρηση των πρωτοκόλλων προφύλαξης, γιατί τα ζώα που είναι σε κλουβιά μπορούν να αρρωστήσουν από covid μόνο από τον άνθρωπο», σημείωσε ο κ. Μιχαλόπουλος και τόνισε ότι μέχρι στιγμής «κανένας από τους εργαζόμενους στις φάρμες αλλά και εμείς οι ίδιοι που συμμετέχουμε στον καθημερινό κύκλο εργασιών δεν έχουμε αρρωστήσει».

 Ο Νοέμβριος είναι ο μήνας την παραγωγής των δερμάτων και οι φάρμες -μετά από πιστοποιημένο αιματολογικό έλεγχο- προχωρούν στη σφαγή των ζώων κρατώντας για την αναπαραγωγή του είδους τους πιο υγιείς γεννήτορες. Ο κ. Μιχαλόπουλος εξήγησε ότι από τις εξετάσεις «μπορούμε να διαπιστώσουμε εάν κάποιο ζώο πάσχει από οποιαδήποτε ασθένεια, γεγονός που θα μας κτυπήσει το καμπανάκι του συναγερμού». Στο ερώτημα εάν υπάρχουν άλλες ενδείξεις που μπορούν να προειδοποιήσουν τους εκτροφείς για την ύπαρξη του ιού στα ζώα, ανάφερε την εμπειρία από τις φάρμες συναδέλφων στη Δανία και τη Σουηδία, όπου «η κλινική εικόνα των ζώων που αρρώστησαν από covid παρουσίαζε στοιχεία κατάρρευσης».

Η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία έχει απευθύνει ανοιχτή επιστολή προς τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας για το θέμα, με αφορμή το αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο στην Κοζάνη και την Καστοριά, στην οποία αναφέρει, πως «απαιτείται υψηλή επαγρύπνηση στις εγκαταστάσεις γουνοφόρων ζώων ειδικά σε Κοζάνη και Καστοριά, καθώς υπάρχουν έγκυρες ενδείξεις, ότι ο κορονοϊός μεταφέρεται εύκολα στα μινκ παρά την τήρηση μέτρων βιοασφάλειας».

 Ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς Δημήτρης Σαββόπουλος σχολιάζοντας την επιστολή των φιλοζωικών οργανώσεων, είχε δηλώσει, πως «από την αρχή της πανδημίας παρακολουθείται το θέμα, αλλά στην περιοχή δεν έχει παρουσιαστεί κανένα πρόβλημα».

Το βιζόν είναι σαρκοφάγο θηλαστικό της οικογένειας των Μουστελιδών. Έχει σώμα μακρόστενο, μήκους 40-50 εκ., με ουρά που μπορεί να φτάσει τα 14 εκ. Χάρη στα μεμβρανώδη πίσω πόδια, μπορεί να κινείται άνετα μέσα στο νερό. Υπάρχουν δύο είδη βιζόν: το αμερικανικό (Mustela vison), που προέρχεται από την Βόρεια Αμερική, εισήχθη στην Ευρώπη το 1920 και είναι μεγαλόσωμο με καφέ γούνα και λευκά χείλη, και το ευρωπαϊκό (Mustela lutreola), που είναι μικρότερο μέγεθος και έχει σκούρα γκρίζα γούνα με λευκά και τα δύο χείλη.

 Κυνηγήθηκε για την γούνα του του, και μάλιστα έφτασε στα όρια της εξαφάνισης. Σήμερα, αριθμεί ελάχιστα άτομα τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική. Εκτρέφεται όμως σε ειδικά εκτροφεία για την γούνα του.

 Την τελευταία δεκαετία μία “αναρχική-αντισπισιστική φιλοζωική οργάνωση” απελευθέρωσε από φάρμες εκτροφής της Καστοριάς και της Σιάτιστας δεκάδες χιλιάδες ζώα, κάποια από τα οποία κατάφεραν να επιβιώσουν και να αναπαραχθούν στην περιοχή, προξενώντας προβλήματα στους κατοίκους της περιοχής. Αυτά τα ελεύθερα βιζόν είναι πολύ πιθανόν να μεταφέρουν αρρώστιες και στα βιζόν των εκτροφείων.

 

 Αναδημοσίευση: flash.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου